mp0011 napisał(a):Oceń, czy to jest skrzyżowanie X, T, czy żadne z powyższych.
Jadąc drogą z perspektywy
ujęcia GSV wiem, że na pewno mam pierwszeństwo niezależnie od tego, czy po prawej ustawili A-7 czy nie oraz czy ta droga jest gruntowa (a jest gruntowa).
W ankiecie chodziło o coś innego, tzn. o zasadę pierwszeństwa na linii uczestnik ruchu na drodze gruntowej versus jadący z przeciwnego kierunku. To ten włączający się do ruchu powinien wiedzieć, czy się włącza czy nie. Z przeciwnej strony widać drogę gruntową. Jak już kiedyś sugerowałem, granice według których ustalone jest pierwszeństwo powinny być ostre, dlatego nie chodzi o to, że w pomiarze wyjdzie 19,5m nawierzchni "twardej".
mp0011 napisał(a):Po to są znaki drogowe, żeby zwolnić Cię z obowiązku oceniania nawierzchni drogi czy mierzenia jej długości.
Jest to nieprawda, bo znaki drogowe nie definiują skrzyżowania ani tez drogi gruntowej. Wręcz przeciwnie - masz szukać tego skrzyżowania np. za 200m za znakiem A-6 a to że miniesz "po drodze" parę wjazdów do stodoły nie znaczy, że pierwszy lepszy wjazd gruntowy masz potraktować jako skrzyżowanie.
mp0011 napisał(a):Tu nawet znaki świadczą, że droga gruntowa może być częścią skrzyżowania
Akurat tutaj nie ma skrzyżowania. Gdyby jednak wszystkie drogi były gruntowe i publiczne zarazem, to miejsce spełniałoby def. skrzyżowania.
W przypadku kolizji, każda ze stron będzie chciała dowieść swojej racji - w oparciu o PoRD, a w nim definiowano pojęcia, których w tym temacie używamy.
==============================
szymon1977 napisał(a):Bo pisalem o dwoch drogach podporzadkowanych.
Ale definicji wciąż nie rozumiesz. Błędnie zakładasz, że droga na której postawiono A-7/B-20 jest podporządkowaną. Tymczasem aby droga była podporządkowaną, muszą być spełnione dwa warunki:
a) droga jest wlotem skrzyżowania,
b) zbliżając się tą drogą do skrzyżowania, trzeba ustąpić pp tym, co je posiadają wyłącznie na mocy pierwszeństwa nadanego znakiem D-1/A-6.
Zrozum, że niektóre przejazdy kolejowe oznakowane są B-20. Czyli oznaczono je
tak jak znakuje się drogi podporządkowane, co nie oznacza że oznaczono je
jako podporządkowane.
Czy na Twoim rysunku obecność A-7 zwalnia Cię z ustąpienia pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu przez drogę gruntową wzdłuż drogi z pierwszeństwem? Nie.