szoferemeryt napisał(a):A skąd taki wniosek że tylko obwiednia to skrzyżowanie?
Z paragrafu 36
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
Gdzie stoi C-12 i A-7 ?
2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Gdzie stoi C-12+A-7 ?
Możesz podać pozostałe "części" skrzyżowania ?
sankila napisał(a):godnie z Art 22.5 będę sygnalizować zmianę kierunku jazdy, spełniającą warunki, wskazane przez tenże Art 22.5.
No to czekam na tę sygnalizację na zakrętach..przecież zbliżając się do zakrętu masz zamiar skręcić .
Prezentuję umiejętność czytania ze zrozumieniem,
Ty ???????????????????????
Po tym co napisałeś ????????????????????
Kręcenie kierownicą powoduje zmianę kierunku jazdy - bo po to jest kierownica.
Jeśli przepisy o zmianie kierunku jazdy dotyczą przemieszczenia się pojazdu między drogami, w miejscu przecięcia kierunków ruchu, to tylko w takim miejscu te przepisy stosuję.
A parkując prostopadle to nie sygnalizujesz, bo nie wjeżdżasz w drog poprzeczną ?
A zjazd doobiektu przydrożnego też jest ci obcy ( no chyba że stoi A-7

)
Jeśli przepisy o zmianie pasa ruchu dotyczą zmiany kierunku jazdy, wskutek której pojazd przemieści się pomiędzy pasami ruchu jednej drogi, to do takiej sytuacji w/wym. przepisy stosuję.
Ale, ale..przecież kręcąc kierownicą zmieniasz kierunek jazdy a nie pas ruchu. Jak śmiesz sygnalizować zmianę pasa ruchu( a może nie sygnalizujesz), który nie jest zmianą kierunku jazdy ????
Jeśli pojazd zmienia kierunek jazdy w obrębie jednego pasa ruchu, to do takiej sytuacji nie stosuję przepisów, bo takowych nie ma, ale nie rżnę głupa, że jazda wężykiem jest jazdą w linii prostej.
Ale dokopałaś szymonowi
I ty czytasz ze zrozumieniem ?
Jazda wężykiem na drodze nie jest jazdą w linii prostej tylko jazdą "na wprost". Bez zmiany kierunku jazdy. Inne stanowisko przedstawia szymon i ty..powtórzę cytat, bo widocznie zapomniałaś o swoim najlepszej wypowiedzi
Kręcenie kierownicą powoduje zmianę kierunku jazdy - bo po to jest kierownica.
Nie wiem jak ty zmieniasz kierunek jazdy w obrębie jednego pasa ruchu. To się nazywa zmiana kierunku ruchu i jest opisana m.in tabliczką T-8.
Przejazd koło wysepki na której stoi C-11 też może powodować "kręcenie kierownicą" a nie powoduje zmiany kierunku jazdy...wam powoduje.
nie kazdy ruch kierownicą jest MANEWREM z art 22.5;
Zgadza się..tylko ty napisałaś....
Kręcenie kierownicą powoduje zmianę kierunku jazdy - bo po to jest kierownica
Miotasz się
Przekopiować ci cały rozdział o działaniu układu kierowniczego, żebyś zrozumiał w jaki sposób kręcenie kierownicą przekłada się na skręt kół i zmianę kierunku jazdy?
A to jest jakiś nowy akt prawny dotyczący zmiany kierunku jazdy ?
Nie odróżniasz przepisów i określeń użytych w PoRD od potocznych i popularnych określeń. To napisz,że kręcenie kierownicą powoduje ci zmianę położenia pojazdu, a nie kompromituj się porównywaniem do kierunku jazdy użytego w PoRD.
Czy to ja plotę bzdury o skrzyżowaniach na autostradzie?
Pisałem ci..za cienka jesteś aby zrozumieć o czym była mowa..ale za to ty piszesz o dwóch skrzyżowaniach T , które się łączą. To ty piszesz o dwóch drogach połączonych P-4.
Czy to ja twierdzę, że C12 oznacza "plac albo skrzyżowanie, bo nie może być to i to"?
Oczywiście że nie ..ty twierdzisz,że skrzyżowanie jest drogą jednokierunkową.
Czy to ja wprowadzam regułę prawej ręki na skrzyżowanie z pp, ustalonym znakami?
Gorzej..ty chcesz stosować się do znaku , który dla ciebie nie istnieje i dostałaś łomot i zamilkłaś w temacie.I nie regułę prawej reki dyletancie tylko Art 25.1 dla pojazdów , które zbliżają się do skrzyżowania drogą np podporządkowaną z przeciwnych kierunków, gdy jeden skręca w lewo a drugi jedzie na wprost. prawa ręka to w przedszkolu.
Czy to ja nie umiem przejechać przez rondo z C12?
Tak .
.ty nie ogarniasz skrzyżowania i prostujesz sobie aby nie zabłądzić.
Czy to ja robię ze skrzyżowania "zwykłą drogę z przełączką"?
Nie. Ty z jednej drogi robisz skrzyżowanie, a drogi są "połączone" P-4
Fajnie że przypomniałaś wszystkie swoje idiotyzmy.
Przypomina półturbinę.
szymon1977 napisał(a):Slusznie podejrzewasz bo napisalem co innego.
1....10....
mnie nadal nie interesuja efekty Twoich zalozen tylko ku Twoim zalozeniom przeslanki.
To n ie moje założenia tylko przepisy, których ty od dawna nie jesteś w stanie zacytować.
A jeśli jakiś ci się przytrafi to okazuje się jedna wielką pomyłką.
Przecinaja/lacza/rozwidlaja sie drogi, a na tym przecieciu/rozwidleniu/polaczeniu drog jak widac jezdnia jest jedna wspolna.
Nie same drogi tylko drogi posiadające jezdnie.A jak przynajmniej dwie jezdnie się przecinają to tworzą powierzchnię przecięcia, a nie jedną jezdnię. Znowu przeinaczasz przepis...tym razem definicję skrzyżowania..bardziej poetycko brzmiał ten most łączący dwa odległe brzegi rzeki...
Zacytujesz?
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Masz inne określenie obwiedni wyspy ?