Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez mp0011 » poniedziałek 16 listopada 2015, 21:39

LeszkoII napisał(a):Zakładając tą "krótkowzroczność", napisz coś o pierwszeństwie między rowerzystą a czerwonym, zielonym i pomarańczowym.

Takie rondo nie jest tu problemem... O ile to jest rondo.

Obrazek
Rondo na Nowowiejskiej, link w poprzedniej wiadomości.
Jadę DdR z A do D. W punkcie B mam pierwszeństwo przed wszystkimi oprócz żółtego (4) "bo on jedzie prosto więc nie skręca w poprzeczną"?
Za to w punkcie C puszczam tylko niebieskiego (1)?

Nie ma fizycznie możliwości ocenienia kto kiedy wjechać i skąd. Ponadto rowerzysty nie dotyczy C-12 ani nie musi znać miasta i wiedzieć, że jedzie koło ronda a nie zwykłego, skomplikowanego skrzyżowania z wyspą. Z jego punktu widzenia, widzi tylko drogę, wzdłuż której biegnie DdR. Każdy pojazd zjeżdżający z tej drogi dla rowerzysty skręca w poprzeczną.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 listopada 2015, 22:38

mp0011 napisał(a):Nie ma fizycznie możliwości ocenienia kto kiedy wjechać i skąd.
Nie ma także logicznych ani formalnych przesłanek, żeby skręcaniem nazwać przejazd przez skrzyżowanie w innym kierunku niż na wprost. Przeciwnie, zgodnie z zakazem wykładni synonimicznej powinniśmy założyć, że ani skręcanie ani zmiana kierunku jazdy nie może równać się kierunkowi jazdy przez skrzyżowanie.

mp0011 napisał(a):Z jego punktu widzenia, widzi tylko drogę, wzdłuż której biegnie DdR. Każdy pojazd zjeżdżający z tej drogi dla rowerzysty skręca w poprzeczną.
Zgodnie z PoRD nie jest inaczej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 listopada 2015, 23:05

szymon1977 napisał(a):A kto poza Toba pisal, ze "kazdy"? A kto poza Toba pisal, ze "zawsze"? A na rysunku "E" tak samo widac, ze pojazd skreca w prawo zjezdzajac ze skrzyzowania, jak widac na wszystkich podlinkowanych tu ostatnio sytuacjach.
Czytaj ze zrozumieniem co kto pisze, bo znowu cytatem przymkniemy ci buzunie jak w przypadku 1.....10 :lol: :lol: :lol: :lol:
Wiesz kto to napisał ?
Kręcenie kierownicą powoduje zmianę kierunku jazdy - bo po to jest kierownica.

czyli jak kręcę kierownicą zmieniam kierunek jazdy...za każdym razem.
Zjazd ze skrzyżowania nie jest zmianą kierunku jazdy..wbrew temu co prezentujesz, a obwiednia jest skrzyżowaniem , a nie drogą jednokierunkową wbrew temu co prezentujesz i zostało ci to udowodnione. :wink:
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 16 listopada 2015, 23:20

szerszon napisał(a):A według jakiego kryterium będą wywołane przepisy o zmianie kierunku jazdy ?
Według kryterium przecięcia kierunków ruchu - chyba taki tytuł nosi oddział pod którym te przepisy są zamieszczone? Co, nie doczytałeś?
A wiesz, że zjazd z drogi np w posesję, parking to również jest przecięcie kierunków ruchu (że nie wspomnę o drodze gruntowej i wewnętrznej)?
Ależ mogę kręcić kierownicą..a to według ciebie zmiana kierunku jazdy
A według ciebie, szczupaczku, kręcenie kierownicą nie powoduje zmiany kierunku jazdy? No to po co nią kręcisz? Dla rozrywki?

[PoRD]Nie nazywa manewrem zmiany kierunku jazdy co ty robisz
Alleluja, szerszona oświeciło!
A co ja ci, myszczu, usiłuję wbić pod kopułę od kilku postów?
Dziesiąty raz piszę, że nie każda zmiana kierunku jazdy jest MANEWREM zmiany kierunku jazdy, żeby szerszon wreszcie zajarzył, że kręcenie kierownicą nie jest MANEWREM zmiany kierunku jazdy z PoRD.
No, brawo, brawo!
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 listopada 2015, 23:32

sankila napisał(a):Według kryterium przecięcia kierunków ruchu - chyba taki tytuł nosi oddział pod którym te przepisy są zamieszczone? A według ciebie, szczupaczku, kręcenie kierownicą nie powoduje zmiany kierunku jazdy? No to po co nią kręcisz? Dla rozrywki?

Nie przecinają się a ty widzisz zmianę kierunku jazdy.Jeśli każdy ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy to sygnalizuj zgodnie z Art 22.5 :wink:
A według ciebie, szczupaczku, kręcenie kierownicą nie powoduje zmiany kierunku jazdy? No to po co nią kręcisz? Dla rozrywki?
Twoja ...... jest powalająca. T-18...ani chybi kręcę kierownicą..a to te durne napisały, że zmiana kierunku ruchu..no popatrz jak ci wbrew poszły..
Prezentujesz chłopską filozofię "bo widać" samochodzik ci jedzie inaczej niż w linii prostej to już zmieniasz kierunek jazdy...no to jak z tą zmianą pasa ruchu ? Kręcę kierownicą., kierunki ruchu jak najbardziej mogą się przeciąć. Zmieniam kierunek jazdy ?
A co ja ci, myszczu, usiłuję wbić pod kopułę od kilku postów?
Nic..bo twoja wiedza jest wręcz żenujaca i raczej mozna od niej zgłupieć.Wiesz dwie drogi połaczone P-4 i dwa skrzyżowania T :lol: :lol: :lol: :lol: A-7 to musi być droga podporządkowana..to najświeższe twoje "wyczyny"
To ja ci napiszę po raz enty..nie każdy ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy i nazywanie każdego ruchu kierownicą zmianą kierunku jazdy jest zdecydowanym nadużyciem świdczącym o kompletnej nieznajomości przepisów.
Jak z tą zmianą pasa ruchu ?
No, brawo, brawo!
Zabawnie to wygląda w poście dyletanta.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 listopada 2015, 01:39

szerszon napisał(a):Zjazd ze skrzyżowania nie jest zmianą kierunku jazdy...
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zmiana kierunku jazdy nastąpiła podczas zjazdu ze skrzyżowania.

szerszon napisał(a):...obwiednia jest skrzyżowaniem , a nie drogą jednokierunkową...
"Obwiednia" jest tylko częścią skrzyżowania, zgodnie z "Kodeksowa" terminologia jezdnią, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

szerszon napisał(a):...czyli jak kręcę kierownicą zmieniam kierunek jazdy...za każdym razem.
Skąd pomysł, że za każdym razem? Przecież czasem kręcisz kierownicą właśnie po to, żeby kierunku jazdy nie zmienić.

szerszon napisał(a):znowu cytatem przymkniemy ci buzunie jak w przypadku 1.....10
Czyli znów zamierzać przedstawiać cytaty, w których czegoś nie napisałem jako dowód, że to coś napisałem?

szerszon napisał(a):Wiesz kto to napisał ?
Ja? Dasz linka?

szerszon napisał(a):...nie każdy ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy i nazywanie każdego ruchu kierownicą zmianą kierunku jazdy jest zdecydowanym nadużyciem świdczącym o kompletnej nieznajomości przepisów.
Jeszcze żebyś wiedział, który ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy, zamiast bezwiednie nazywać zmianą kierunku jazdy przejazd przez skrzyżowanie w innym kierunku niż na wprost...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 17 listopada 2015, 02:04

Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zmiana kierunku jazdy nastąpiła podczas zjazdu ze skrzyżowania.
Dokonała się podjęta przed skrzyżowaniem. Podczas jazdy przez skrzyżowanie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy i kończę go np zjeżdżając ze skrzyżowania. Tu się z tobą zgodzę, chociaż podejrzewam ,że ci chodzi o co innego...wiesz 1....10 :lol:
"Obwiednia" jest tylko częścią skrzyżowania, zgodnie z terminologią PoRD jezdnią, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.
Pokaż pozostałe "części" skrzyżowania ...chyba wyspę :lol: :lol: :lol:
Zgodnie z PoRD obwiednia jest skrzyżowaniem czyli przecięciem się dróg posiadających jezdnie...czyli nie ma jednej jezdni "bo widać" Przecinają się ..
, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.
Nie w jednym , bo D-3 nie widzę, a jest obowiązek oznaczenia drogi lub jezdni jednokierunkowej( odsyłam do stosownych przepisów..może w końcu się na nich oprzesz, a nie te swoje dyrdymały) a ruch się odbywa w kierunku wskazanym na znaku.
Skąd pomysł, że za każdym razem? Przecież czasem kręcisz kierownicą właśnie po to, żeby kierunku jazdy nie zmienić.
Nie wiem. Zapytaj się sankili..to jej "dzieło" :lol:
Czyli znów zamierzać przedstawiać cytaty, w których czegoś nie napisałem jako dowód, że to coś napisałem?
A tak się burzyłeś,że porównuję twoją lotność do cegły :lol: :lol: :lol:
Nawet nie masz pojecia co kto tu pisze. Tak samo jak nie masz pojecia o przepisach.
Zadałeś mi pytanie , kto poza mna..oczywiście ja tak nie twierdzę, a tylko ty co i raz błyśniesz takim pytaniem. To jest cytat z wypowiedzi sankili parę postów powyżej...ale do tego trzeba czytania ze zrozumieniem..ehhhh...

Ten cytat

Ja? Dasz linka?
Widzę ,że się identyfikujesz z odkrywczymi tekastami :lol: :lol: :lol:
Niestety nie masz monopolu na ....masz konkurencję. :lol:
Jeszcze żebyś wiedział,
Zupełnie dobrze mi to idzie, ponieważ zwiewasz z podkulonym ogonem gdy dostajesz konkretne pytanie i wypierasz się swoich własnych słów, które ci rzucono w twarz...
1.....10... :lol:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 17 listopada 2015, 08:54

Zgodnie z PoRD obwiednia jest skrzyżowaniem czyli przecięciem się dróg posiadających jezdnie...czyli nie ma jednej jezdni "bo widać" Przecinają się ..

A skąd taki wniosek że tylko obwiednia to skrzyżowanie?
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 listopada 2015, 18:27

szerszon napisał(a):...podejrzewam ,że ci chodzi o co innego...
Slusznie podejrzewasz bo napisalem co innego.

szerszon napisał(a):Podczas jazdy przez skrzyżowanie jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy i...
...i mnie nadal nie interesuja efekty Twoich zalozen tylko ku Twoim zalozeniom przeslanki.

szerszon napisał(a):...nie ma jednej jezdni "bo widać" Przecinają się...
Przecinaja/lacza/rozwidlaja sie drogi, a na tym przecieciu/rozwidleniu/polaczeniu drog jak widac jezdnia jest jedna wspolna.

szerszon napisał(a):Zgodnie z PoRD obwiednia jest skrzyżowaniem...
Zacytujesz?
szymon1977

Postprzez sankila » wtorek 17 listopada 2015, 23:50

szerszon napisał(a):Jeśli każdy ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy to sygnalizuj zgodnie z Art 22.5
Zgodnie z Art 22.5 będę sygnalizować zmianę kierunku jazdy, spełniającą warunki, wskazane przez tenże Art 22.5.
Prezentujesz chłopską filozofię "bo widać"
Prezentuję umiejętność czytania ze zrozumieniem, której ty, pysiaczku nie posiadasz ...
Jeśli przepisy o zmianie kierunku jazdy dotyczą przemieszczenia się pojazdu między drogami, w miejscu przecięcia kierunków ruchu, to tylko w takim miejscu te przepisy stosuję.
Jeśli przepisy o zmianie pasa ruchu dotyczą zmiany kierunku jazdy, wskutek której pojazd przemieści się pomiędzy pasami ruchu jednej drogi, to do takiej sytuacji w/wym. przepisy stosuję.
Jeśli pojazd zmienia kierunek jazdy w obrębie jednego pasa ruchu, to do takiej sytuacji nie stosuję przepisów, bo takowych nie ma, ale nie rżnę głupa, że jazda wężykiem jest jazdą w linii prostej.
nie każdy ruch kierownicą jest zmianą kierunku jazdy
nie kazdy ruch kierownicą jest MANEWREM z art 22.5;
nazywanie każdego ruchu kierownicą zmianą kierunku jazdy jest zdecydowanym nadużyciem
Nadużyciem czego?
"układ kierowniczy - element auta, który odpowiada za kierunek jazdy [...]. Za jego pośrednictwem jest przenoszony obrót kierownicy na koła skrętne."
Przekopiować ci cały rozdział o działaniu układu kierowniczego, żebyś zrozumiał w jaki sposób kręcenie kierownicą przekłada się na skręt kół i zmianę kierunku jazdy? Może to cię nauczy, że "kierunek jazdy" i "zmiana kierunku jazdy", nie są terminami, zastrzeżonymi patentem przez PoRD?
twoja wiedza jest wręcz żenujaca i raczej mozna od niej zgłupieć.
Czy to ja plotę bzdury o skrzyżowaniach na autostradzie?
Czy to ja twierdzę, że C12 oznacza "plac albo skrzyżowanie, bo nie może być to i to"?
Czy to ja wprowadzam regułę prawej ręki na skrzyżowanie z pp, ustalonym znakami?
Czy to ja nie umiem przejechać przez rondo z C12?
Czy to ja robię ze skrzyżowania "zwykłą drogę z przełączką"?

BTW - a co tu jest, myszczu?
Skrzyżowanie z ruchem okrężnym czy "jedna droga i jedna przełączka, tylko źle oznakowane"?
https://goo.gl/maps/3GoXTqFdcZC2
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 listopada 2015, 23:59

sankila napisał(a):Jeśli przepisy o zmianie kierunku jazdy dotyczą przemieszczenia się pojazdu między drogami, w miejscu przecięcia kierunków ruchu...
Dlaczego akurat pomiedzy drogami a nie np. pomiedzy skrzyzowaniem a droga skora w tym miejscu jeden kierunek ruchu "rozlazi sie" na dwa?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 listopada 2015, 01:09

szoferemeryt napisał(a):A skąd taki wniosek że tylko obwiednia to skrzyżowanie?

Z paragrafu 36
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.

Gdzie stoi C-12 i A-7 ? :wink:
2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Gdzie stoi C-12+A-7 ?
Możesz podać pozostałe "części" skrzyżowania ?
sankila napisał(a):godnie z Art 22.5 będę sygnalizować zmianę kierunku jazdy, spełniającą warunki, wskazane przez tenże Art 22.5.
No to czekam na tę sygnalizację na zakrętach..przecież zbliżając się do zakrętu masz zamiar skręcić .
Prezentuję umiejętność czytania ze zrozumieniem,
Ty ???????????????????????
Po tym co napisałeś ????????????????????
:lol: :lol: :lol:
Jeśli przepisy o zmianie kierunku jazdy dotyczą przemieszczenia się pojazdu między drogami, w miejscu przecięcia kierunków ruchu, to tylko w takim miejscu te przepisy stosuję.
A parkując prostopadle to nie sygnalizujesz, bo nie wjeżdżasz w drog poprzeczną ?
A zjazd doobiektu przydrożnego też jest ci obcy ( no chyba że stoi A-7 :lol: :lol: :lol: )

Jeśli przepisy o zmianie pasa ruchu dotyczą zmiany kierunku jazdy, wskutek której pojazd przemieści się pomiędzy pasami ruchu jednej drogi, to do takiej sytuacji w/wym. przepisy stosuję.
Ale, ale..przecież kręcąc kierownicą zmieniasz kierunek jazdy a nie pas ruchu. Jak śmiesz sygnalizować zmianę pasa ruchu( a może nie sygnalizujesz), który nie jest zmianą kierunku jazdy ????
Jeśli pojazd zmienia kierunek jazdy w obrębie jednego pasa ruchu, to do takiej sytuacji nie stosuję przepisów, bo takowych nie ma, ale nie rżnę głupa, że jazda wężykiem jest jazdą w linii prostej.
Ale dokopałaś szymonowi :lol: :lol: :lol:
I ty czytasz ze zrozumieniem ? :lol:
Jazda wężykiem na drodze nie jest jazdą w linii prostej tylko jazdą "na wprost". Bez zmiany kierunku jazdy. Inne stanowisko przedstawia szymon i ty..powtórzę cytat, bo widocznie zapomniałaś o swoim najlepszej wypowiedzi

Nie wiem jak ty zmieniasz kierunek jazdy w obrębie jednego pasa ruchu. To się nazywa zmiana kierunku ruchu i jest opisana m.in tabliczką T-8.
Przejazd koło wysepki na której stoi C-11 też może powodować "kręcenie kierownicą" a nie powoduje zmiany kierunku jazdy...wam powoduje.
nie kazdy ruch kierownicą jest MANEWREM z art 22.5;
Zgadza się..tylko ty napisałaś....
Kręcenie kierownicą powoduje zmianę kierunku jazdy - bo po to jest kierownica
Miotasz się :lol:
Przekopiować ci cały rozdział o działaniu układu kierowniczego, żebyś zrozumiał w jaki sposób kręcenie kierownicą przekłada się na skręt kół i zmianę kierunku jazdy?
A to jest jakiś nowy akt prawny dotyczący zmiany kierunku jazdy ?
Nie odróżniasz przepisów i określeń użytych w PoRD od potocznych i popularnych określeń. To napisz,że kręcenie kierownicą powoduje ci zmianę położenia pojazdu, a nie kompromituj się porównywaniem do kierunku jazdy użytego w PoRD. :help:
Czy to ja plotę bzdury o skrzyżowaniach na autostradzie?
Pisałem ci..za cienka jesteś aby zrozumieć o czym była mowa..ale za to ty piszesz o dwóch skrzyżowaniach T , które się łączą. To ty piszesz o dwóch drogach połączonych P-4.
Czy to ja twierdzę, że C12 oznacza "plac albo skrzyżowanie, bo nie może być to i to"?
Oczywiście że nie ..ty twierdzisz,że skrzyżowanie jest drogą jednokierunkową. :lol:
Czy to ja wprowadzam regułę prawej ręki na skrzyżowanie z pp, ustalonym znakami?
Gorzej..ty chcesz stosować się do znaku , który dla ciebie nie istnieje i dostałaś łomot i zamilkłaś w temacie.I nie regułę prawej reki dyletancie tylko Art 25.1 dla pojazdów , które zbliżają się do skrzyżowania drogą np podporządkowaną z przeciwnych kierunków, gdy jeden skręca w lewo a drugi jedzie na wprost. prawa ręka to w przedszkolu.
Czy to ja nie umiem przejechać przez rondo z C12?
Tak ..ty nie ogarniasz skrzyżowania i prostujesz sobie aby nie zabłądzić.
Czy to ja robię ze skrzyżowania "zwykłą drogę z przełączką"?
Nie. Ty z jednej drogi robisz skrzyżowanie, a drogi są "połączone" P-4 :lol: :lol: :lol:
Fajnie że przypomniałaś wszystkie swoje idiotyzmy. :spoko:
BTW - a co tu jest, myszczu?
Skrzyżowanie z ruchem okrężnym czy "jedna droga i jedna przełączka, tylko źle oznakowane"?
https://goo.gl/maps/3GoXTqFdcZC2
Przypomina półturbinę.
szymon1977 napisał(a):Slusznie podejrzewasz bo napisalem co innego.

1....10....
mnie nadal nie interesuja efekty Twoich zalozen tylko ku Twoim zalozeniom przeslanki.
To n ie moje założenia tylko przepisy, których ty od dawna nie jesteś w stanie zacytować.
A jeśli jakiś ci się przytrafi to okazuje się jedna wielką pomyłką.
Przecinaja/lacza/rozwidlaja sie drogi, a na tym przecieciu/rozwidleniu/polaczeniu drog jak widac jezdnia jest jedna wspolna.
Nie same drogi tylko drogi posiadające jezdnie.A jak przynajmniej dwie jezdnie się przecinają to tworzą powierzchnię przecięcia, a nie jedną jezdnię. Znowu przeinaczasz przepis...tym razem definicję skrzyżowania..bardziej poetycko brzmiał ten most łączący dwa odległe brzegi rzeki... :lol:
Zacytujesz?

§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.

2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Masz inne określenie obwiedni wyspy ? :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 listopada 2015, 01:38

szerszon napisał(a):Masz inne określenie obwiedni wyspy ?
Jak juz pisalem to czesc skrzyzowania nazywana "obwiednia" to zgodnie z nomenklatura PoRD po prostu jezdnia.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 listopada 2015, 01:52

Możesz zacytować odpowiedni przepis ? Bo z definicji skrzyżowania to jakoś nie wynika.Z paragrafu 36 też. Przecież ci zacytowałem,że jest mowa o skrzyżowaniu a nie o jego części...wyspę możemy pominąć, prawda ? :lol: Czy znowu jesteśmy świadkami falandyzacji PoRD.... "bo widać" to za mało..już ty widziałeś nakazany kierunek jazdy na C-12 :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 listopada 2015, 08:30

To co zostaje ze skrzyzowania po "pominieciu" wszystkich czesci skrzyzowania nie przeznaczonych do ruchu pojazdow spelnia definicje jezdni, i ani $36., ani definicja skrzyzowania, ani zaden inny fragment PoRD temu nie zaprzecza. A ze Ty oczekujesz aby nie z definicji jezdni a z $36 albo z definicji skrzyzowania wynikalo co jest jezdnia? Bijesz rekordy prezentowania jako argumenty tez sprzecznych z logika.

szerszon napisał(a):...widziałeś...
Nie, nie widzialem. A moze zacytujesz?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze