Kolizja podczas skrętu w lewo na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja podczas skrętu w lewo na skrzyżowaniu

Postprzez SXE » środa 11 listopada 2015, 13:07

Gromy sie posypaly. Ja nie twierdze ze nasz foumowicz przegra . Proszę wczytać sie w mój post . Sugerowalem tam linie obrony lub raczej atak na naszego poszkodowanego i w związku z tym mysle ze sprawa oprze sie o sad. Co do tego skretu w lewo to uważaj chlopiena przyszłość bo starczy postawić tam znak strefy zamieszkania lub parking P lub do posesji i dupa blada z pierszenstwa.
SXE

Postprzez mp0011 » środa 11 listopada 2015, 15:25

A co z Art. 24.5?
Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
On działa tylko na skrzyżowaniach, a przy strefach już nie?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » środa 11 listopada 2015, 16:26

mp0011 napisał(a):A co z Art. 24.5?
Dziala takze poza skrzyzowaniem, tylko ze poza skrzyzowaniem "nie dziala" zakaz wyprzedzania "dzialajacy" na skrzyzowaniu i dopoki nie wlaczysz "migacza" mozesz byc wyprzedzany, wiec zanim "migacz" wlaczysz musisz upewnic sie czy wyprzedzany nie jestes.
.....
SXE napisał(a):...dupa blada z pierszenstwa.
Zrozum, ze na skrzyzowaniu nie ma mowy o zadnym pierwszenstwie skrecajacego w lewo nad wyprzedzajacym z lewej. Na skrzyzowaniu jezeli jest skrecajacy w lewo to nie ma wyprzedzajacego z lewej. PoRD nie okresla pierwszenstwa w takiej sytuacji bo zgodnie z PoRD takiej sytuacji nie ma.
SXE napisał(a):...mysle ze sprawa oprze sie o sad.
Jak jeden z kierujacych nie przyzna sie do winy to sprawa o Sąd oprzec sie musi bo jedynie Sąd moze orzec o czyjejs winie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez SXE » środa 11 listopada 2015, 18:49

wkurza mnie to cytowanie 2 słów z całego zdania , PO tak robiła jak rządziła i kiepsko im to teraz wyszło.
SXE napisał(a):Co do tego skretu w lewo to uważaj chlopiena przyszłość bo starczy postawić tam znak strefy zamieszkania lub parking P lub do posesji i dupa blada z pierszenstwa.

Przecież pisałem to aby pokazać , że nie każdy skręt w drogę poprzeczną tworzy skrzyżowanie ?!!
SXE

Postprzez szymon1977 » środa 11 listopada 2015, 19:08

SXE napisał(a):...wkurza mnie to cytowanie 2 słów z całego zdania...
Co ja poradze, ze aby podwazyc caly wywod logiczny wystarczy podwazyc "dwa slowa", na ktorych jest on oparty? Przy okazji przypominam - o ile wogole znasz:
Regulamin Forum napisał(a):12. Uczestnik nie powinien cytować długiej wypowiedzi. Odpowiadając na wiadomość, cytujemy tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinamy. Zwłaszcza nie cytujemy całej poprzedniej wiadomości.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » środa 11 listopada 2015, 21:37

SXE napisał(a):Sugerowalem tam linie obrony lub raczej atak na naszego poszkodowanego
To akurat byłaby najgorsza z możliwych linii obrony, bo kogo obchodzi, że gość zaczął wyprzedzać wcześniej, skoro na skrzyżowaniu kończył ...
Ja bym raczej kwestionowała, że tam JEST skrzyżowanie - wystarczyłoby przekonać sąd, że widziałam A7 na poprzecznej (chociaż ono mocno za krzakami), więc to wlot drogi dojazdowej do gospodarstwa.
W takim układzie nietrudno byłoby wykazać, że pojazd poprzedzający za późno wrzucił migacz/skręcił bez migacza.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » środa 11 listopada 2015, 21:43

sankila napisał(a):Ja bym raczej kwestionowała, że tam JEST skrzyżowanie - wystarczyłoby przekonać sąd, że widziałam A7 na poprzecznej (chociaż ono mocno za krzakami), więc to wlot drogi dojazdowej do gospodarstwa.
Dobrze sie czujesz? Mozesz wyjasnic o co Ci chodzi?
szymon1977

Postprzez lith » czwartek 12 listopada 2015, 01:56

@SXE
Co by to nie było - skręt na posesję, parking, do strefy zamieszkania to pojazdu z lewym kierunkowskazem z lewej wyprzedzić nie można. Tylko w takiej sytuacji zostaje jeszcze ustalenie czy skręcający sygnalizował i czy zrobił to odpowiednio wcześniej. Na skrzyżowaniu skręcejący jest w o tyle lepszej sytuacji, że wyprzedzać tam nie można, więc nie przejdzie tłumaczenie - wyprzedzałem, bo nie zauważyłem/ nie było kierunkowskazu'.
lith

Postprzez sankila » czwartek 12 listopada 2015, 18:05

szymon1977 napisał(a):Mozesz wyjasnic o co Ci chodzi?
O to, że skrzyżowanie ma albo znaki D1/A7, albo żadnych, jeśli drogi równorzędne. Jadąc drogą główną - D1 nie mam, A7 nie widzę, bo cofnięte - zatem dla mnie to skrzyżowanie równorzędne i wyprzedzać nie wolno.
Gdybym zawczasu mogła zobaczyć A7 na drodze poprzecznej, wiedziałabym, że jest to wlot z drogi dojazdowej, który skrzyżowania nie tworzy, więc mogę wyprzedzać. Skoro zaś poprzedzający uważał, że jest to skrzyżowanie i "prawidlowo skrecajacy w lewo nawet do lusterka patrzec nie musial" - jest wysoce prawdopodobne, że tego nie zrobił, a migacz włączył w ostatniej chwili.
Taka byłaby moja linia obrony.
sankila

Postprzez szymon1977 » czwartek 12 listopada 2015, 18:14

D-1 nie oznacza skrzyzowania tylko poczatek drogi z pierwszenstwem. Owszem jest zazwyczaj przed skrzyzowaniami powtarzany ale nie przed kazdym skrzyzowaniem byc musi.
szymon1977

Postprzez sankila » czwartek 12 listopada 2015, 23:33

szymon1977 napisał(a):nie przed kazdym skrzyzowaniem byc musi.
Ano nie - przed równorzędnym go nie będzie. Jak kolejne skrzyżowania są blisko siebie to też nie musi. Ale w TYM miejscu, gdzie są wątpliwości czy to w ogóle jest skrzyżowanie - musi.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez JAKUB » piątek 13 listopada 2015, 12:54

Znak D-1 byc nie musi.

Kierowca ma "przerabane" bo
musi się domyślać,
a i tak kierowcy nie widzą 70% znaków .
JAKUB

Postprzez mp0011 » piątek 13 listopada 2015, 13:18

Kabanostro,

Pamiętaj, żeby podkreślać że jechałeś caly czas, i nie zatrzymywałeś się.

O ile teraz korzystny dla Ciebie jest fakt nielegalnego wyprzedzania, to jakbyś stał, byłoby tylko zwykłe, legalne omijanie stojącego pojazdu...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » piątek 13 listopada 2015, 22:57

lith napisał(a):@SXE
Co by to nie było - skręt na posesję, parking, do strefy zamieszkania to pojazdu z lewym kierunkowskazem z lewej wyprzedzić nie można. Tylko w takiej sytuacji zostaje jeszcze ustalenie czy skręcający sygnalizował i czy zrobił to odpowiednio wcześniej. Na skrzyżowaniu skręcejący jest w o tyle lepszej sytuacji, że wyprzedzać tam nie można, więc nie przejdzie tłumaczenie - wyprzedzałem, bo nie zauważyłem/ nie było kierunkowskazu'.

Dobry adwokat i pierwsze pytanie do kierującego: "czy jak włączył kierunkowskaz to widział że takowy miga na zewnątrz pojazdu?" - odpowiedź prosta jak miał widzieć na zewnątrz skoro siedział w środku? adwokat: "nie o to pytam. czy kierujący widział migający kierunkowskaz na zewnątrz pojazdu?"
Nie nie widział bo i skąd miał widzieć - taka jedyna odpowiedź.
Adwokat: proszę zaprotokółować: kierujący/świadek nie widział że kierunkowskaz działa/miga na zewnątrz pojazdu. - no i co skoro nikt nie widział pojazdy sygnalizującego skręt w lewo to z której strony można taki pojazd wyprzedzać?
----
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a): były znaki informujące o skrzyżowaniu?
A muszą ?

Na skrzyżowaniu nie musi być znaków określających skrzyżowanie - skoro nie wiesz to podpowiadam - bo to reguluje art pord (a podobno uczysz). ale zbliżając się z tej strony:
https://www.google.co.uk/maps/@49.94170 ... 6656?hl=pl
jeszcze mając pojazd trzeci przed sobą co hamuje to nie wiadomo czy to jest skrzyżowanie czy zajazd, ja tam widzę 1-2 metry asfaltu i coś szarego co to może być? może droga gruntowa może ktoś sobie płyty do posesji położył - nie wiem płot mi zasłania. W tym miejscu jakikolwiek znak nawet D-1 albo A-7 ułatwił by jazdę.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 00:05

Na skrzyżowaniu nie musi być znaków określających skrzyżowanie - skoro nie wiesz to podpowiadam
Dziękuję, ale wiem. I dlatego padło moje pytanie. :wink:
czy to jest skrzyżowanie czy zajazd, ja tam widzę 1-2 metry asfaltu i coś szarego co to może być? może droga gruntowa może ktoś sobie płyty do posesji położył - nie wiem płot mi zasłania.
No to jak nie widzisz to sie nie pchaj( nie do ciebie oczywiście).
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze