Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 listopada 2015, 11:28

szymon1977 napisał(a):Zacytowac Cie Lesiu sprzed czterech lat?
Nie ma takiej potrzeby :D Wielokrotnie pisałem i nawet podawałem siebie jako przykład, że można zmienić zdanie, jeżeli padną słuszne argumenty. Powiem więcej, nawet podziękowałem wówczas dylkowi i szerszonowi. Wcześniej moje zdanie oparte było li tylko na dworakowszczyźnie z TV.
Mi wystarczyło pół roku, żeby zmienić zdanie w słusznej sprawie. Zmiana zdania to nic złego, jeżeli dokonało się racjonalnej decyzji. Ty natomiast przez prawie 5 lat nieco zmieniłeś tylko retorykę, ale założenia pozostały identyczne. Tak więc nie wstydź się swoich słów wypunktowanych przeze mnie w poprzednim poście :lol: Weź to na klatę :lol:

Jak ja lubię wpisy dylka, po prostu gościu Ci po raz kolejny wbił szpilę. Powinieneś teraz posiedzieć cichutko...
i to wszystko w ramach OT, bo chyba nie liczysz na to, że ten wątek stanie się wątkiem o Tobie?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 10 listopada 2015, 11:40

Choc nieco zdanie zmienilem to swoich dawnych postow sie nie wstydze. Wszak moje stanowisko wykrystalizowalo sie wiec ciesze sie z postepu. Tylko nie widze sensu w grzebaniu w starych postach skoro swoje zdanie jasno okreslilem kilka dni temu. Zwlaszcza, ze w starych postach takze nie znalezliscie zebym pisal o "kierunku jazdy wskazanym na c-12". Byc moze i kiedys pisalem - dzis juz bym z pewnoscia nie napisal. Tak jak dzis bym nie napisal o skrzyzowaniu skladajacym sie z czterech skrzyzowan.

LeszkoII napisał(a):...prostu gościu Ci po raz kolejny wbił szpilę.
Publicznie wciskajac w moje usta stwierdzenie o "kierunku jazdy wskazanym na c-12"? Jezeli wbil szpile to sam sobie.

LeszkoII napisał(a):...chyba nie liczysz na to, że ten wątek stanie się wątkiem o Tobie?
Licze na to, ze przestaniecie robic z watku burdel usilujac zbiorowo wmowic mi slowa, ktore z moich ust nie padly i zaczniecie merytoryczna dyskusje. Pytania pozostaja aktualne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 listopada 2015, 21:21

szymon1977 napisał(a):Zwlaszcza, ze w starych postach takze nie znalezliscie zebym pisal o "kierunku jazdy wskazanym na c-12".
A jakbyś napisał dokładnie taki tekst, to stało by się coś strasznego? Wskazany na C-12 a nakazany przez C-12... czy to jakaś ostra różnica? No przecież nie. Odnoszę wrażenie, że traktujesz te swoje teksty tak, jakby były zapisami prawnymi, które w dodatku błędnie interpretujesz :lol:

Gdzie leży błąd? Ano tam, gdzie tworzysz własną ideologię, która by zapełniła lukę pomiędzy dyspozycją znaku C-12 a kierunkiem jazdy w rozumieniu z Art. 22., 25, 26, 27...
Oczywiście nie napiszesz, że C-12 wyznacza kierunek jazdy, za to ogłaszasz "twórczo i radośnie", że kierunek jazdy NA SoRO jest taki jak kierunek ruchu, który wskazują strzałki. To słynne podstawienie - może nikt się nie domyśli, bo przecież znaku równości nie postawiłeś :lol:

Prawda jest inna. C-12 ma tyle wspólnego z kierunkiem jazdy, co Art. 16.2. odnośnie wyboru jezdni drogi dwujezdniowej jako kierunku jazdy, czyli nic. Będziesz jechał pod prąd, ale w tym samym kierunku(jazdy) co na sąsiedniej jezdni chociaż wybór niewłaściwej jezdni nie powoduje manewru zmiany kierunku jazdy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 10 listopada 2015, 21:37

LeszkoII napisał(a):Wskazany na C-12 a nakazany przez C-12... czy to jakaś ostra różnica?
Bardzo ostra. Bo gdyby na znaku pokazany byl bezposrednio kierunek, w ktorym nalezy jechac lub nawet odbywac ruch to nie daloby sie zjechac z ronda.
Na szczescie pokazano organizacja ruchu, do ktorej nalezy sie dostosowac pomiedzy wjechaniem a zjechaniem ze skrzyzowania.
.....
LeszkoII napisał(a):Prawda jest inna. C-12 ma tyle wspólnego z kierunkiem jazdy,
Udowodnij te inna prawde i pojedz w innym kierunku niz pokazany na c-12.
.....
...wybór jezdni drogi dwujezdniowej jako kierunku jazdy...
!!!???
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » wtorek 10 listopada 2015, 22:16

szymon1977 napisał(a):Nie wiem skad taki pomysl, ale na pewno nie z art.25.1.
Dokładnie z niego - wystarczy definicja skrzyżowania plus paragraf 25 i wszystko jasne.
Pojazd może przejechać na wprost każdą z przecinających się dróg (skrzyżowanie X) lub drogą poprzeczną na połączeniu (skrzyżowanie T). Na skrzyżowaniu Y żadna droga nie ma kontynuacji kierunku za skrzyżowaniem, więc na wprost nie przejedzie. W miejscu przecięcia pojazd może zmienić kierunek jazdy, skręcając w prawo lub w lewo i ląduje na drodze poza skrzyżowaniem.

szerszon napisał(a):sankila powinna inaczej zatytułować.. po lewej-"bo widać" po prawej -według PoRD
I co, to już wszystko? A jakiś - choćby mały, malutki - argumencik, że ta twórczość po prawej JEST zgodna z PoRD, albo że PoRD nie opiera się na tym, "co widać" tylko tworzy jakieś matrixy, bez drogi i kierunku?
Czyżby szerszon, który rzuca się na każde zdanie sankili, żeby je szarpać jak Reksio szynkę - nagle nie miał nic do powiedzenia? Nic na obronę kierunku JAZDY na wskroś przez wyspę? Żadnego uzasadnienia, że pojazd odbywa ruch, chociaż w 220 stoi jak byk, że na obwiedni ronda pojazd "znajduje się w ruchu okrężnym"?
Gdzie rozprawa na pół strony, że obwiednia nie jest drogą, a na wlocie pojazd nie skręca w prawo, bo "jedzie na wprost"? Gdzie art. 36?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » wtorek 10 listopada 2015, 22:29

A co ze skrzyzowaniami w ksztalcie "liter" @ # $ & * € £ ¥ ₩ ¤ ?

I dlaczego pomijasz to co dzieje sie na skrzyzowaniu? Dlatego, ze jadacy pojazd nie ma na skrzyzowaniu kierunku jazdy? A dlaczego pojazd na skrzyzowaniu nie ma kierunku jazdy? Bo pojazd przejezdzajac przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost zmienia kierunek jazdy? A dlaczego pojazd przejezdzajac przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost zmienia kierunek jazdy? Bo jadacy pojazd nie ma na skrzyzowaniu kierunku jazdy? A dlaczego...

Nie prosilem o wykazanie jak PoRD w polaczeniu z Wasza wizja sie zapetla tylko o wytlumaczenie jak z art.25.1. wywnioskowaliscie swoja wizje.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 listopada 2015, 23:08

szymon1977 napisał(a):Bardzo ostra. Bo gdyby na znaku pokazany byl bezposrednio kierunek, w ktorym nalezy jechac lub nawet odbywac ruch to nie daloby sie zjechac z ronda.
Ależ dałoby się, faktycznie i rzeczywiście można opuścić SoRO. Ten kierunek jest bezpośrednio wskazany na znaku należacym do grupy znaków nakazu. Pytanie - czego ten kierunek dotyczy :D Prawidłowa odpowiedź tylko jedna: kierunku, w jakim objeżdżasz wyspę.
szymon1977 napisał(a):Na szczescie pokazano organizacja ruchu
Każdy znak drogowy odwzorowuje organizację ruchu :shock: Uczepiłes sie tej organizacji ruchu :help:
szymon1977 napisał(a):udowodnij te inna prawde i pojedz w innym kierunku niz pokazany na c-12.
Pojedź w innym kierunku niż obliguje do tego Art. 16.2. - ups nie napisali słowa kierunek :cry2: :learn: :rotfl: Czyli dalej bawisz się grą słów: "pojedź w kierunku na C-12" ale to nie "kierunek jazdy na C-12" i taka z Tobą 'dyskusja' :P

Zasadnicze pytanie: czy Ty udajesz idiotę czy jednak miałem rację? Tak/Nie.
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 10 listopada 2015, 23:30

sankila napisał(a):I co, to już wszystko?
I wystarczy. Dostatecznie wiele tu napisałem, aby to jeszcze raz powtarzać. Poszukaj sobie.
LeszkoII napisał(a): Czyli dalej bawisz się grą słów: "pojedź w kierunku na C-12" ale to nie "kierunek jazdy na C-12" i taka z Tobą 'dyskusja' :P

szymon sie usiłuje bawić, a jest za każdym razem sprowadzany na ziemię i stąd jego te udawania i uniki.
Tak/Nie.
Przecież odpowiedź jest oczywista. Szymon nie jest idiotą. On jest tylko niedouczony.
Ty natomiast przez prawie 5 lat nieco zmieniłeś tylko retorykę, ale założenia pozostały identyczne.
:spoko: i jeszcze udaje,że to co napisał to zupełnie co innego.
=================================================
Publicznie wciskajac w moje usta stwierdzenie o "kierunku jazdy wskazanym na c-12"?
Pisząc posty na publicznym forum siłą rzeczy jesteś skazany na ich ocenę. A że ci sie ona nie podoba ? Phi... sprowadził ciebie do parteru...leżysz jak żaba na lodzie i tylko głupio sie tłumaczysz.
Wszak moje stanowisko wykrystalizowalo sie wiec ciesze sie z postepu.

Resorak w piaskownicy na dywaniku bo widać i dwa odległe brzegi rzeki połączone mostem. :hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 10 listopada 2015, 23:39

LeszkoII napisał(a):Pytanie - czego ten kierunek dotyczy...
Ale o co Ty pytasz, skoro wprost napisano, za ani to nie jest "kierunek, w ktorym nalezy odbyc ruch", ani "nakazany kierunek ruchu", ani "kierunku, w jakim objeżdżasz wyspę" a kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu.
.....
LeszkoII napisał(a):Każdy znak drogowy odwzorowuje organizację ruchu
!!!???
.....
LeszkoII napisał(a):..."pojedź w kierunku na C-12" ale to nie "kierunek jazdy na C-12"...
A to nie dam rady pojechac na skrzyzowaniu w takim kierunku jak strzalki na c-12 pokazuja bo nie pokazuja one nakazanego mi kierunku jazdy a kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu? Wprost przeciwnie, da sie. Co wiecej zachowanie Twoje, Szerszona i Dylka potwierdza, ze w innym kierunku pojechac mi nie wolno. Zawsze jedziecie w kietunku pokazanym ma znaka choc na znaku nie kierunek jazdy jest pokazany.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 10 listopada 2015, 23:48

a kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu.
Nie jest to prawdą. Ruch odbywający się w kierunku nie jest kierunkiem ruchu. Wykładnia po raz kolejny sprofanowana.
A to nie dam rady pojechac na skrzyzowaniu w takim kierunku jak strzalki na c-12 pokazuja
Nie. To ruch się odbywa w kierunku... strzałki ci nie pokazują kierunku( tu oczywiście brak doprecyzowania-oczywiście specjalnie, aby nie dać się złapać)
a kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu?
Ruch odbywający się w kierunku...to jedyne znaczenie prosto w rozporządzenia. Tu nie ma wskazanego dla ciebie kierunku.To twoje wymysły w które brniesz..nie męcz się ..i tak już się wydało. :lol:
Co wiecej zachowanie Twoje, Szerszona i Dylka potwierdza, ze w innym kierunku pojechac nie wolno.
Stosujemy się do dyspozycji znaku czyli że "ruch odbywa się w kierunku..." a mój kierunek JAZDY ma cztery opcje.W prawo, prosto, w lewo, zawrócić.
To jaki kierunek JAZDY jest niedozwolony ?
W jaki sposób sygnalizujesz " kierunek" z C-12 ?
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 10 listopada 2015, 23:56

szymon1977 napisał(a): Co wiecej zachowanie Twoje, Szerszona i Dylka potwierdza, ze w innym kierunku pojechac nie wolno.

Dylek ci już napisał - nie będę NA skrzyżowaniu robił tego co wg ciebie znak C-12 oznacza.
Ani tak :
Obrazek
ani tak :
Obrazek

I może jesteś zdziwiony, ale podpiszę się pod tym co tu napisałeś :
szymon1977 napisał(a):Na szczescie pokazano organizacja ruchu, do ktorej nalezy sie dostosowac pomiedzy wjechaniem a zjechaniem ze skrzyzowania.

Czyli podczas przejazdu PRZEZ skrzyżowanie, a nie podczas przebywania NA skrzyżowaniu.

Sam obaliłeś właśnie swoje "wydumajki" ... Czas wywiesić białą flagę, bo w tym wątku coraz bardziej odlatujesz od jego tematu... Udowodnijcie mi, że tak napisałem, zacytujcie mnie, jakieś wykładnie językowe...itp, itd... co to ma wspólnego z tym jak po rondach jeździć ? Serio mam zamknąć ten wątek ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 11 listopada 2015, 00:18

Serio mam zamknąć ten wątek ?
Wszystko zostało szymonowi pokazane i udowodnione...a że się zapiera ? Tonący brzytwy się chwyta...ja rozważam ignora.To chyba najlepsza opcja w chwili obecnej..
Obrazek
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 11 listopada 2015, 04:50

dylek napisał(a):Serio mam zamknąć ten wątek ?
Jak przestaniecie wmawiac mi jakies chore wizje wlasnego autorstwa i chociaz sprobujecie dyskutowac merytorycznie to potrzeby ingerencji ze strony Modetatora nie bedzie.
.....
dylek napisał(a):Czyli podczas przejazdu PRZEZ skrzyżowanie, a nie podczas przebywania NA skrzyżowaniu.
To podczas przejazdu PRZEZ skrzyzowanie nie przebywa sie NA skrzyzowaniu i dlatego pojazd posiada kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie a NA skrzyzowaniu kierunku jazdy juz nie posiada? Wow!!!
.....
dylek napisał(a):Ani tak :
ani tak:
Nie wiem co Wy macie z Szerszonem i Leszkiem za wspolna pasje zeby wymyslac glupoty a pozniej cieszyc sie z napisania, ze jest to glupota. Nie moja to sprawa.
dylek napisał(a):...wg ciebie...
Ale juz przypisywanie mi autorstwa tej glupoty to spora przesada.
.....
szerszon napisał(a):...strzałki ci nie pokazują kierunku...
$36.2. ...w kierunku wskazanym na znaku.
No tak, nie pokazuja kierunku tylko wskazuja kierunek, przyznaje racje... a wlasciwie to co za roznica?
ja napisał(a):A to nie dam rady pojechac na skrzyzowaniu w takim kierunku jak strzalki na c-12 pokazuja
szerszon napisał(a):Nie.
To pokaz jak na skrzyzowaniu jedziesz w innym kierunku niz strzalki na c-12 pokazuja, bo jak na razie to choc slowem mi zaprzeczasz to czynem przytakujesz.
.....
szerszon napisał(a):...sygnalizujesz " kierunek"...
Skad pomysl, zeby sygnalizowac kierunek a nie jego zmiane?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 11 listopada 2015, 08:31

No tak, nie pokazuja kierunku tylko wskazuja kierunek, przyznaje racje... a wlasciwie to co za roznica?
Fajnie się tak obcina przepis..w ogóle to powinieneś zostawić tylko "w kierunku" i udowadniać, że to o kierunek jazdy chodzi...w sumie tak pisałeś jak widać po twoich wcześniejszych postach.
To pokaz jak na skrzyzowaniu jedziesz w innym kierunku niz strzalki na c-12 pokazuja,
Zdjęcie ronda turbinowego ze znakami F-10 i P -8x, F-10 i T-18.Pisałem,że twoje określenia nie mają nic wspólnego z PoRD..
"pokaż że jedziesz " :lol: No to ci pokazałem niejednokrotnie,że przejeżdżając przez rondo moge mieć cztery opcje kierunku JAZDY, które w odpowiedni sposób sygnalizuję..bo w sumie o to się rozchodzi.
to czynem przytakujesz.
Widziałeś, abym jeździł w kółko według twojej interpretacji C-12 ? :lol:
Skad pomysl, zeby sygnalizowac kierunek a nie jego zmiane?
Przecież widać, że nie jedziesz prosto..weź linijkę i sobie namaluj. Przecież widać ,że twój "kierunek ruchu" nie jest na wprost. Nie widzisz że strzałki są wygięte ? :lol: w lewo... :lol:
Poza tym sygnalizuje sie zmianę kierunku jazdy... skoro tak, to masz "kierunek jazdy" zbliżając sie do ronda" potem go zmieniasz na "kierunek jazdy jak strzałki pokazują bo jedziesz"..tylko jedziesz nie w linii prostej i twój "kierunek jazdy" nie jest na wprost, a potem zmieniasz zawsze w prawo. Dla ciebie zjazd z ronda jest zmianą kierunku jazdy w prawo bo widać. Tylko aby zmienić kierunek jazdy w pierwszej kolejności trzeba go mieć wcześniej, aby było co zmieniać.
Jaki kierunek jazdy masz przed opuszczeniem skrzyżowania ? "na wprost" czy " w lewo" :lol: :lol:
:lol:
Jak przestaniecie wmawiac mi jakies chore wizje wlasnego autorstwa
Przecież widać, że to ty jesteś autorem tekstów, które nawet ty sam uznajesz za chore. Tu faktycznie widać postęp z którego możesz się cieszyć. :spoko:
Teraz prezentujesz te swe rewelacje w inny , bardziej "subtelny" sposób co nie oznacza,że dalej to nie ma nic wspólnego z PoRD...bezpośrednio...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 11 listopada 2015, 10:42

szerszon napisał(a):Widziałeś, abym jeździł w kółko...
Nie, ale nie widzialem tez zebys NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 jechal w innym kierunku niz ten pokazany na c-12, a twierdzisz ze w takim to akurat jechac nie mozesz.
.....
szerszon napisał(a):Tylko aby zmienić kierunek jazdy w pierwszej kolejności trzeba go mieć wcześniej...
A to mozna nie miec kierunku jazdy skoro sie jedzie w konkretnym kierunku? Udowodnij, ze choc jedziesz NA skrzyzowaniu w takim kierunku jak pokazany na znaku c-12 to Twoj kierunek jazdy jest NA skrzyzowaniu jakis inny niz ten pokazany na znaku c-12. Udowodnij, ze jedziesz w innym kierunku niz jedziesz :-)
.....
szerszon napisał(a):...twoje określenia nie mają nic wspólnego z PoRD
A to "kierunek jazdy" przestaje NA skrzyzowaniu byc okresleniem z PoRD a zaczyna byc okresleniem moim i to tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz NA skrzyzowaniu swojego kierunku jazdy okreslic? Oczekujesz, ze Twoja niewiedze potraktuje jako argument w dyskusji?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze