Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 23:21

sankila napisał(a): To jest standardowe skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Że obecnie raczej się już takich rond nie buduje i "gimby nie znajo", nie znaczy, że jest nieprawidłowo oznakowane.
Niesamowite.Stadardowe ? Na palcach jednej ręki można policzyć takie skrzyzowania w Polsce w porównaniu do tysięcy oznakowanych prawidłowo A-7+C-12. Ale pojechałaś...
I oczywiście,że jest nieprawidłowo oznakowane.
Nie chcę ustanowić "jednego ogólnego prawa" - ponieważ jedno ogólne prawo zostało ustanowione dawno temu (art 25) i WSZYSTKIE skrzyżowania mu podlegają.
Szczególnie te z sygnalizacją i znakami ustanawiającymi pierwszeństwo przejazdu. :wink:
Widzisz gdzieś w PoRD odmienne regulacje pp dla różnych skrzyżowań? Bo ja nie.
Jak wyżej jadąc drogą z pierwszeństwem na wprost nie ustępuje temu z prawej jadącemu drogą podporządkowaną na zasadzie "prawej ręki" :wink: Czyli musisz się lepiej przypatrzyć tym przepisom.
Znaki C12 i C9 - wyznaczają kierunki: jeden ruchu, drugi - jazdy.
Ale pojechałaś :lol: :lol: :lol:
C-12 i kierunek ruchu ?
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.

Mimo najszczerszych chęci nie widzę nic o kierunku ruchu. Jak wy to widzicie to pozostanie waszą słodką tajemnicą. :lol: Bezmyślność ? Brak wiedzy ?
10) T-18 — nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu
o przebiegu wskazanym na tabliczce.

To jest tym samym ? Gratuluję :lol:
C-9 wskazuje ci kierunek jazdy ??????
9) C-9 „nakaz jazdy z prawej strony znaku”,
10) C-10 „nakaz jazdy z lewej strony znaku”,
11) C-11 „nakaz jazdy z prawej lub lewej strony znaku”
To niby jak mi się zmienia kierunek jazdy ? :lol:
4.2.11
stosuje się w celu wskazania kierującym możliwości ominięcia wysepki (przeszkody w jezdni) z dowolnej jej strony, nie powodując zmiany zamierzonego kierunku jazdy.

Omijam bez zmiany kierunku jazdy..a ty mi piszesz ,że wyznacza kierunek jazdy :lol: :lol: :lol:
Ale polewka... :lol: :lol: :lol:
A ja zadałam pytanie o zasady pp na tym rondzie.
Napisałem, jeśli bym już musiał jakoś przejechać przez taki standardowy :lol: bubel.
- dlaczego każdy pojazd na skrzyżowaniu, niezależnie od kierunku jazdy, musi ustąpić każdemu pojazdowi, wjeżdżającemu na skrzyżowanie, niezależnie, z której strony nadjechał i jaki jest jego kierunek jazdy? - nie tak stanowi art 25.
Dlatego ,że to bubel oznakowany niezgodnie z rozporządzeniem i jest brak możliwości określenia skąd kto przyjechał przy takich gabarytach tego obiektu.
- dlaczego pojazd na skrzyżowaniu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu, chociaż obwiednia jest zajęta? - nie tak stanowi art 25.
Bo nie ma A-7 przy C-12 i pojazdy na obwiedni, czyli na skrzyzowaniu nie mają pierwszeństwa. A jaki wpływ na pierwszeństwo ma fakt że obwiednia jest zajęta ?
- dlaczego jadący na wprost musi ustąpić pierwszeństwa skręcającemu w lewo? - nie tak stanowi art 25.
Z powodów jak wyżej, że to bubel w oznakowaniu i brak możliwości określenia skąd dokąd ktoś jedzie przy gabarytach takiego obiektu.
Ostatnie pytanie: dlaczego organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu JEST zgodna z art. 25?
Bo przy takim bublu nie ma innego wyjścia jak przepuszczać pojazdy nadjeżdżajace z prawej strony
==========================================================
szymon1977 napisał(a):A dlaczego niby kierunek jazdy ma na skrzyzowaniu nie istniec? Tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz go okreslic?
Ile razy mam ciebie grzecznie prosić, abyś w końcu wskazał przepis, gdzie jest cokolwiek napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ? I jakoś dziwnie pomijasz mój zarzut manipulowania wypowiedziami i wciskania mi czegoś , czego nie napisałem...toż to skandal !!! :lol: Nie jestem w stanie określic czegoś , czego nie ma. Jeśli z ciebie taki magik to proszę bardzo..tylko odnieś się bezpośrednio do PoRD. :wink:
Kajto napisał(a):
Czasami nie taki?

Obrazek
NIe. Nie taki. C-12 nie wskazuje kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez Kajto » piątek 06 listopada 2015, 23:39

szerszon napisał(a):
Kajto napisał(a):
Czasami nie taki?

Obrazek
NIe. Nie taki. C-12 nie wskazuje kierunku jazdy.

A co wskazuje?
Kajto

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 23:43

To...
Nie porównuj ruchu do kierunku jazdy... wykładnia prawa ci się kłania...nie wiem ile razy trzeba ci napisać, że o prawie w stopniu bardzo podstawowym to nawet bladego pojęcia nie masz.
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 07 listopada 2015, 00:16

sankila napisał(a): To jest standardowe skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Że obecnie raczej się już takich rond nie buduje i "gimby nie znajo", nie znaczy, że jest nieprawidłowo oznakowane.

Karencja na stawianie samego C-12, upłynęła z dniem 31.12.2010 r. :(
Widzisz gdzieś w PoRD odmienne regulacje pp dla różnych skrzyżowań? Bo ja nie.

D-1 vs. A-7.
Znaki C12 i C9 - wyznaczają kierunki: jeden ruchu, drugi - jazdy. Nie mają związku z ustalaniem pierwszeństwa

Oczywiście, że nie. Dlatego znak C-12 może występować łącznie z A-7.
- dlaczego każdy pojazd na skrzyżowaniu, niezależnie od kierunku jazdy, musi ustąpić każdemu pojazdowi, wjeżdżającemu na skrzyżowanie, niezależnie, z której strony nadjechał i jaki jest jego kierunek jazdy? - nie tak stanowi art 25.

Nie każdemu, a tylko temu, którego mógłby zmusić do... :wink:
- dlaczego pojazd na skrzyżowaniu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu, chociaż obwiednia jest zajęta? - nie tak stanowi art 25.

Jak nie ma miejsca na skrzyżowaniu, to nie wjeżdża. Gdy się zwolni, to na zasadzie "prawej", wjedzie. 8)
- dlaczego jadący na wprost musi ustąpić pierwszeństwa skręcającemu w lewo? - nie tak stanowi art 25.

A z której strony nadjeżdża skręcający w lewo? Bo jeśli z prawej, to ma PP, jeśli z lewej lub z naprzeciwka, to on ustępuje.
Możesz to sobie wyobrazić? :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 01:20

szerszon napisał(a):Nie porównuj ruchu do kierunku jazdy... wykładnia prawa ci się kłania.
To nie moge jechac w takim kierunku w jakim ruch sie odbywa bo Ci wykladnia synonimiczna wychodzi? Jakos nie widzialem zebys NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 jechal w innym kierunku niz strzalki pokazuja - a przeciez nie mozesz na skrzyzowaniu miec takiego samego kierunku jazdy jak kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu. Jaja!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 07 listopada 2015, 01:37

To nie moge jechac w takim kierunku w jakim ruch sie odbywa bo Ci wykladnia synonimiczna wychodzi?
Możesz a nawet musisz zgodnie z organizacją ruchu. Tylko nie utożsamiaj tego z kierunkiem jazdy.
To ruch odbywa się w kierunku i nie ma to nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
Jakos nie widzialem zebys NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 jechal w innym kierunku niz strzalki pokazuja
Przejeżdżając PRZEZ skrzyżowanie jadę tak jak sie ruch odbywa w kierunku wskazanym na znaku. raz mogę w lewo raz w prawo itd...
a przeciez nie mozesz na skrzyzowaniu miec takiego samego kierunku jazdy jak kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu. Jaja!
Nie kierunek ruchu, a ruch odbywa sie w kierunku...dalej z uporem maniaka wykazujesz swoją indolencję. Mój kierunek jazdy czy w prawo czy w lewo itd dalej jest zgodny z organizacją ruchu wskazaną poprzez c-12. Polecam jeszcze raz zdjęcie ronda turbinowego i dogłębne przeanalizowanie. Może kiedyś załapiesz.
Pisząc "jaja" zrównujesz kierunki jazdy z ruchem odbywającym się w kierunku wskazanym na znaku-czyli dalej nie rozumiesz wykładni , którą przywołałeś.
===================
a przez moment była nadzieja , bo ciebie olśniło,że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy..powróciłeś do starych tez...niestety. Nic się nie uczysz i nie wyciągasz logicznych wniosków.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 07 listopada 2015, 01:43

szymon1977 - będę luźniejszy, to ci udowodnię, że błądzisz z tym różnicowaniem PRZEZ i NA.
Pamiętam kiedy to wymyśliłeś - gdy twe wcześniejsze wywody zakasował wycinek o F-10.

Póki co - tak na przemyślenie do poduszki - ty nie jedziesz NA skrzyżowaniu zgodnie ze wskazaniem C-12 lecz jedziesz PRZEZ skrzyżowanie zgodnie z C-12...

Jeśli chcesz NA skrzyżowaniu robić to co pokazano na C-12 to wokół wyspy zasuwaj tak :
Obrazek
Nie zapomnij filmiku z tego wyczynu wysłać na YT, a nam linka tu podesłać :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 01:59

...dzieła Gdaki na temat rond.
A co to takiego? Poda ktos tytul?
.....
dylek napisał(a):...zasuwaj tak...
Jak wytrzezwiejesz to przeczytaj dookola czego ruch odbywa sie w kierunku pokazanym na c-12, a na razie to Wy tak zasuwajcie bo to Wam strzalki c-12 pokazuja jak nalezy zasuwac. Zasuwanie to ten ruch, ktory odbywacie na skrzyzowaniu kiedy ja na skrzyzowaniu jade?

.....
szerszon napisał(a):...nie utożsamiaj tego z kierunkiem jazdy.
To w koncu mam na skrzyzowaniu jechac w takim kierunku jak ruch sie na nim odbywa czy mam jechac w jakims innym?
szerszon napisał(a):Nie kierunek ruchu, a ruch odbywa sie w kierunku...
To kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu jest inny niz kierunek, w jakim ruch sie na skrzyzowaniu odbywa? Skoro na skrzyzowaniu kierunek jazdy jest inny niz kierunek, w ktorym pojazd na skrzyzowaniu jedzie to czemu nie!
szerszon napisał(a):To ruch odbywa się w kierunku i nie ma to nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
To pojedz na skrzyzowaniu oznakowanym c-12 w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 07 listopada 2015, 02:12

szymon1977 napisał(a):A co to takiego? Poda ktos tytul?
.
Poszukaj..sankila ze dwa razy wrzucała.
To w koncu mam na skrzyzowaniu jechac w takim kierunku jak ruch sie na nim odbywa czy mam jechac w jakims innym?
Tak masz jechać tak jak ruch się odbywa w kierunku wskazanym na znaku. Zmieniając kierunek JAZDY bądź jadąc na wprost masz to zrobic zgodnie z organizacją ruchu wskazaną na C-12.
To kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu jest inny niz kierunek, w jakim ruch sie na skrzyzowaniu odbywa?
Nie ma kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu-to ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. To zupełnie dwie różne sprawy.Tak samo jak nie ma kierunku jazdy wskazanego przez C-12..aby coś było inne to musi to być...a nie ma. To tylko twoje słowotwórstwo.
Skoro na skrzyzowaniu kierunek jazdy jest inny niz kierunek, w ktorym pojazd na skrzyzowaniu jedzie to czemu nie!
Kierunek jazdy przez skrzyżowanie( a nie na skrzyżowaniu-nie ma czegoś takiego) może być inny niż kierunek ruchu. Polecam zobaczyć rondo turbinowe i przeanalizować skręt w lewo.
To pojedz na skrzyzowaniu oznakowanym c-12 w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.
Na C-12 nie pokazano kierunku jazdy to i nie muszę jechać w innym. Pojadę zgodnie z C-12 i mogę pojechać w lewo w prawo itd..kiedy przestaniesz przeinaczać treść przepisu i uważać ,że C-12 pokazuje kierunek jazdy ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 02:24

szerszon napisał(a):Nie ma kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu-to ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. To zupełnie dwie różne sprawy.
Czyli kierunek ruchu jest inny niz kierunek w jakim ruch sie odbyea tak samo jak kierunek jazdy jest inny od kierunku, w ktorym sie jedzie. Wow! Jak nisko upadniesz, pro ujac potwierdzic swoje wizje?
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 07 listopada 2015, 08:22

Czyli kierunek ruchu jest inny niz kierunek w jakim ruch sie odbyea
Dlaczego bez przerwy przeinaczasz treść paragrafu ? Nie wiem z kim pracujesz, ale takie manipulacje możesz trenować u siebie, a nie tu.
Wystarczy że przestaniesz opisywać kierunek jazdy innymi znaczeniami to i wszystko będzie prostsze.
Wow!
A niby dlaczego jesteś tak zdziwiony ? Że powymyślasz swoje własne określenia, których nie ma w PoRD ?
Jak nisko upadniesz, pro ujac potwierdzic swoje wizje?
Ja nic nie próbuję. Ja ci to dawno udowodniłem na podstawie przepisów bez posuwania sie do prób nieudolnego mataczenia w twoim stylu.
Ty już nie dyskutujesz na argumenty od dawna. To ty robisz bajzel w każdym wątku unikając dyskusji na argumenty, ponieważ zawsze dochodzi do sytuacji gdzie udajesz ,iż nie ma pytania. Miotasz się przez kilkanaście stron używając " a jednak..." "bo widać". Pokazałeś przepis o "własnym rzeczywistym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" ? Nie.
"Wygięty" A-6" ? Nie.
Zakaz zawracania na skrzyżowaniu rzekomo ujęty w Art 22.6" Nie.
Kierunek jazdy wskazany w dyspozycji C-12? Nie.
Kierunek ruchu ujęty w dyspozycji C-12 ? Nie.
Czy w innym aktywnym wątku podjąłeś próbę odpowiedzi ? Nie.
Taki styl dyskusji preferujesz..aby nic konkretnego.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 07 listopada 2015, 09:50

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):...zasuwaj tak...
Jak wytrzezwiejesz to przeczytaj dookola czego ruch odbywa sie w kierunku pokazanym na c-12, a na razie to Wy tak zasuwajcie bo to Wam strzalki c-12 pokazuja jak nalezy zasuwac. Zasuwanie to ten ruch, ktory odbywacie na skrzyzowaniu kiedy ja na skrzyzowaniu jade?

szymon1977 - zwróciłem ci tylko uwagę czym się różni
- okrężnie wokół wyspy PRZEZ skrzyżowanie od
- okrężnie wokół wyspy NA skrzyżowaniu.
My zasuwamy okrężnie PRZEZ skrzyżowanie - ja chętnie zobaczę (jeszcze raz please filmik z YT) jak jeździsz okrężnie NA skrzyżowaniu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Kajto » sobota 07 listopada 2015, 09:57

szerszon napisał(a):To...
Nie porównuj ruchu do kierunku jazdy...

Możesz konkretnie odpisać co wskazuje znak C-12?
Z twojej odpowiedzi wynika, że wskazuje RUCH.
Nie rozumiem czemu tak uważasz, skoro napisano "w kierunku wskazanym na C-12".

C-12 tak więc C -12 wskazuje kierunek ruchu. Przyjmij to w końcu do wiadomości.
Kajto

Postprzez Kajto » sobota 07 listopada 2015, 12:04

dylek napisał(a):My zasuwamy okrężnie PRZEZ skrzyżowanie - ja chętnie zobaczę (jeszcze raz please filmik z YT) jak jeździsz okrężnie NA skrzyżowaniu.

Każdy jeździ "okrężnie" NA skrzyżowaniu, bo ruch NA skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12.
A skoro na skrzyżowaniu jechał okrężenie to i przez skrzyżowanie przejechał okrężnie, chyba że dostał rozdwojenia jaźni.... :lol:
Kajto

Postprzez szymon1977 » sobota 07 listopada 2015, 12:38

szerszon napisał(a):...udowodniłem na podstawie przepisów...
Udowodnij w jakikolwiek sposob, ze na skrzyzowaniu oznakowanym c-12 jedziesz w innym kierunku niz pokazany na c-12, albo, ze Twoj kierunek jazdy to nie jest kierunek, w ktorym jedziesz tylko jakis inny.
.....
szerszon napisał(a):...przeinaczasz treść paragrafu ?
Zacytuj.
.....
dylek napisał(a):...zwróciłem ci tylko uwagę...
Nie tylko Ty zwracasz uwage na wlasne problemy z j. polskim. Dolaczyl Kajto:
Kajto napisał(a):A skoro na skrzyżowaniu jechał okrężenie to i przez skrzyżowanie przejechał...
Z tego co widac, to PRZEZ skrzyzowanie jechal w kierunku jak strzalka p-8, a NA skrzyzowaniu w kierunku jak strzalka c-12.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze