Niesamowite.Stadardowe ? Na palcach jednej ręki można policzyć takie skrzyzowania w Polsce w porównaniu do tysięcy oznakowanych prawidłowo A-7+C-12. Ale pojechałaś...sankila napisał(a): To jest standardowe skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Że obecnie raczej się już takich rond nie buduje i "gimby nie znajo", nie znaczy, że jest nieprawidłowo oznakowane.
I oczywiście,że jest nieprawidłowo oznakowane.
Szczególnie te z sygnalizacją i znakami ustanawiającymi pierwszeństwo przejazdu.Nie chcę ustanowić "jednego ogólnego prawa" - ponieważ jedno ogólne prawo zostało ustanowione dawno temu (art 25) i WSZYSTKIE skrzyżowania mu podlegają.

Jak wyżej jadąc drogą z pierwszeństwem na wprost nie ustępuje temu z prawej jadącemu drogą podporządkowaną na zasadzie "prawej ręki"Widzisz gdzieś w PoRD odmienne regulacje pp dla różnych skrzyżowań? Bo ja nie.

Ale pojechałaśZnaki C12 i C9 - wyznaczają kierunki: jeden ruchu, drugi - jazdy.

C-12 i kierunek ruchu ?
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
Mimo najszczerszych chęci nie widzę nic o kierunku ruchu. Jak wy to widzicie to pozostanie waszą słodką tajemnicą.

10) T-18 — nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu
o przebiegu wskazanym na tabliczce.
To jest tym samym ? Gratuluję

C-9 wskazuje ci kierunek jazdy ??????
To niby jak mi się zmienia kierunek jazdy ?9) C-9 „nakaz jazdy z prawej strony znaku”,
10) C-10 „nakaz jazdy z lewej strony znaku”,
11) C-11 „nakaz jazdy z prawej lub lewej strony znaku”

4.2.11
stosuje się w celu wskazania kierującym możliwości ominięcia wysepki (przeszkody w jezdni) z dowolnej jej strony, nie powodując zmiany zamierzonego kierunku jazdy.
Omijam bez zmiany kierunku jazdy..a ty mi piszesz ,że wyznacza kierunek jazdy

Ale polewka...

Napisałem, jeśli bym już musiał jakoś przejechać przez taki standardowyA ja zadałam pytanie o zasady pp na tym rondzie.

Dlatego ,że to bubel oznakowany niezgodnie z rozporządzeniem i jest brak możliwości określenia skąd kto przyjechał przy takich gabarytach tego obiektu.- dlaczego każdy pojazd na skrzyżowaniu, niezależnie od kierunku jazdy, musi ustąpić każdemu pojazdowi, wjeżdżającemu na skrzyżowanie, niezależnie, z której strony nadjechał i jaki jest jego kierunek jazdy? - nie tak stanowi art 25.
Bo nie ma A-7 przy C-12 i pojazdy na obwiedni, czyli na skrzyzowaniu nie mają pierwszeństwa. A jaki wpływ na pierwszeństwo ma fakt że obwiednia jest zajęta ?- dlaczego pojazd na skrzyżowaniu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu, chociaż obwiednia jest zajęta? - nie tak stanowi art 25.
Z powodów jak wyżej, że to bubel w oznakowaniu i brak możliwości określenia skąd dokąd ktoś jedzie przy gabarytach takiego obiektu.- dlaczego jadący na wprost musi ustąpić pierwszeństwa skręcającemu w lewo? - nie tak stanowi art 25.
Bo przy takim bublu nie ma innego wyjścia jak przepuszczać pojazdy nadjeżdżajace z prawej stronyOstatnie pytanie: dlaczego organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu JEST zgodna z art. 25?
==========================================================
Ile razy mam ciebie grzecznie prosić, abyś w końcu wskazał przepis, gdzie jest cokolwiek napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ? I jakoś dziwnie pomijasz mój zarzut manipulowania wypowiedziami i wciskania mi czegoś , czego nie napisałem...toż to skandal !!!szymon1977 napisał(a):A dlaczego niby kierunek jazdy ma na skrzyzowaniu nie istniec? Tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz go okreslic?

NIe. Nie taki. C-12 nie wskazuje kierunku jazdy.Kajto napisał(a):
Czasami nie taki?