Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 19:21

szymon1977 napisał(a):Owszem, ale nie ruchu Twojego a odbywajacego sie w oznakowanym miejscu.
Jeśli jestem w takim miejscu to jestem uczestnikiem tego ruchu...czyli także mojego.Nie jadę obok po chodniku.
Udowodnij, ze bezsensowny - pojedz NA skrzyzowaniu w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.
Ależ proszę bardzo..oczywiście,że bezsensowny. Dlaczego ? pisałem ci to już kilka razy. Ruch prawostronny i lewostronny..twoje "strzałki" a jednak pokazują "przypadkiem" "kierunek jazdy" :lol:
Tylko jak to jest, że niezależnie z której strony bym nie pojechał do przeciwległego wlotu to i tak będę miał kierunek jazdy na wprost. Na tym przykładzie widać,że ty jadąc raz w jedną raz w drugą stronę masz dwa przeciwne kierunki jazdy..a w końcowym efekcie znajdziesz się w tym samym miejscu..intrygujące , prawda ? :lol: To jest proste jak 2+2 tylko ty nie chcesz przyjąć do wiadomości,że nie masz żadnych argumentów, a jedyne co ci pozostało poza "bo widać" to "nie muszę" :lol:
To moj kierunek jazdy nie ma nic wspolnego nie tylko z kierunkiem, w ktorym jade ale nawet z kierunkiem mojej jazdy? Wow!
Nie wiem co to za odkrywcze twoje nowe twierdzenie. Mi to wygląda na jeden wielki bełkot( nie mylić z jedną wielką zmianą kierunku jazdy)
Twoje zdumienie wyrażone tym...
To moj kierunek jazdy moze byc inny od kierunku, w ktorym jade?
jest jak najbardziej uzasadnione i pokazuje,że masz problem z podstawowymi pojęciami. Oczywiście w tym cytacie pozostawiłeś drugie określenie"kierunek" bez dopełnienia "jazdy" bądź "ruchu". Teraz dodałeś "mojej jazdy". Czyli lekko manipulujesz. Ale wracajac do rzeczy..nie masz czegoś takiego jak "twoja jazda"
Kierunek jazdy może być inny niż kierunek ruchu. Jadąc na wprost w linii prostej idealnie ci się te dwa pojecia pokrywają..natomiast na drodze prowadzącej w łuku niestety już nie.
czyli T-18 i F-10 lub droga prowadząca w łuku traktowana jako na wprost ( za 220)
Ale na razie nie jedziesz a ruch sie odbywa. A nawet jak pojedziesz to niekoniecznie w takim kierunku jak strzalka t-18 pokazuje.
Nie widze żadnego innego pojazdu poza mną ..to ruch się odbywa ? Nie widać.
Podaj choc jeden.
Znowu ci cytować wszystkie artykuły i paragrafy ? Nie umiesz sam znaleźć ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 20:11

szerszon napisał(a):Jeśli jestem w takim miejscu to jestem uczestnikiem tego ruchu...
Na razie jeszcze jestes przed tym miejscem a i tak Ustawodawca informuje, ze ruch sie odbywa a nie odbywac sie bedzie. Poza tym bezoosobowa forma czasownika wyklucza, ze to Ty ten ruch odbywasz.
.....
szerszon napisał(a):Kierunek jazdy może być inny niż kierunek ruchu.
To podaj choc jedna sytuacje, w ktorej mój kierunek jazdy jest inny niz mój kierunek ruchu.
szerszon napisał(a):jadąc raz w jedną raz w drugą stronę masz dwa przeciwne kierunki jazdy....a w końcowym efekcie znajdziesz się w tym samym miejscu..intrygujące , prawda ?
Zrob wielikie wow bo jezeli pojade jeszcze dalej to dojade do miejsca, z ktorego wystartowalem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » wtorek 27 października 2015, 22:44

szymon1977 napisał(a):[To podaj choc jedna sytuacje, w ktorej mój kierunek jazdy jest inny niz mój kierunek ruchu.

To można mieć swój, prywatny (tylko do swojej dyspozycji) kierunek ruchu? Nie wiedziałem, Ja też chcę. :jupi:
pojedz NA skrzyzowaniu w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.

Ciągle używasz tego pojęcia "jazda na skrzyżowaniu", więc pora się odnieść.
Nie da się jechać na skrzyżowaniu. Można jechać/przejeżdżać przez skrzyżowanie. Tak, jak nie można jechać na moście, a przez most. Nie da się wsiąść na skrzyżowanie/most i nimi (na nich) jeździć. :no:
Na, to można wsiąść na motocykl/rower lub konia i na nim jechać, chociaż poprawnie byłoby - jechać motocyklem/rowerem lub konno. A propo konno. Można jechać "na łysej kobyle". :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 22:51

papadrive napisał(a):Nie da się jechać na skrzyżowaniu. Można jechać/przejeżdżać przez skrzyżowanie.
W Polsce pewnie tez nie mozna jechac bo jedzie to sie w samochodzie. Ale jaja! A teraz wykaz tymi jajami, ze bedac na skrzyzowaniu nie mozna miec kierunku jazdy bo kierunek jazdy mozna miec tylko przez skrzyzowanie. W Polsce pewnie tez kierunku jazdy miec nie mozna.
papadrive napisał(a):To można mieć swój, prywatny (tylko do swojej dyspozycji) kierunek ruchu?
A mozna miec kierunek ruchu nie swoj prywatny? Mozna miec np. kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez yorki » środa 28 października 2015, 00:25

szerszon napisał(a):
sankila napisał(a):Skrzyżowanie ma tylko C12
Nie ma takiego przypadku poza testami.

Nigdy nie mów nigdy...
https://goo.gl/maps/ZTFfm83xDzA2 :spoko:
one white wine ;)
yorki

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 00:45

yorki napisał(a):
szerszon napisał(a):
sankila napisał(a):Skrzyżowanie ma tylko C12
Nie ma takiego przypadku poza testami.

Nigdy nie mów nigdy...
https://goo.gl/maps/ZTFfm83xDzA2 :spoko:
Było jeszcze w Krakowie przed jakimś hipermarketem, ale skasowali.
przecież to oznakowanie jest niezgodne z rozporządzeniem 220
==============================================
szymon1977 napisał(a):Na razie jeszcze jestes przed tym miejscem a i tak Ustawodawca informuje, ze ruch sie odbywa a nie odbywac sie bedzie.
.
Na jakiej podstawie zakładasz, ze gdzieś tam jestem ? Nie jestem to będę i wtedy ruch się będzie odbywał z moim udziałem.
Poza tym bezoosobowa forma czasownika wyklucza, ze to Ty ten ruch odbywasz.
Odbywam ..i ja i Kowalski i Malinowski razem z Nowakiem. Bez nas nie ma co się odbywać. Chyba nie wymagasz aby ci w przepisie wpisali całą książkę telefoniczną? :wink:
To podaj choc jedna sytuacje, w ktorej mój kierunek jazdy jest inny niz mój kierunek ruchu.
Jeszcze raz ?
ObrazekSkręt w lewo.
Czy zdjęcie zakrętu też sobie życzysz ?
Zrob wielikie wow bo jezeli pojade jeszcze dalej to dojade do miejsca, z ktorego wystartowalem
Pisałem o jeździe na wprost. Chociaż twój przykład też dobrze pokazuje absurdalność twojego punktu widzenia :spoko:
W Polsce pewnie tez nie mozna jechac bo jedzie to sie w samochodzie.
A pojechać można ? :lol:
pojedz NA skrzyzowaniu

ze bedac na skrzyzowaniu nie mozna miec kierunku jazdy
Od samego bycia na skrzyżowaniu kierunku jazdy nie ma...trzeba jeszcze jechać lub pojechać.
W przepisach napisali o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie.
Czekam cały czas na twoje potwierdzenie w przepisach "na skrzyżowaniu"...zdumiewające ileż razy się na to powołujesz, a przepisów jak nie było tak nie ma.
szerszon

Postprzez yorki » środa 28 października 2015, 07:43

szerszon napisał(a):przecież to oznakowanie jest niezgodne z rozporządzeniem 220

Fakt, że z tymi A-7 to ich poniosło, ale przynajmniej widać ideę ruchu okrężnego, nie to co tu:
https://goo.gl/maps/bZpQXywWcmL2.
Zresztą o oznakowaniu rond turbinowych jak na Twoim obrazku tez w 220 nie piszą.
one white wine ;)
yorki

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 08:32

Generalnie nie ma nic o konkretnych rodzajach rond.
Jest oddzielnie o C-12, jest oddzielnie o F-10 jak i oddzielnie o innych znakach. Tu nie chodzi o pokazanie pełnego oznakowania jakiegokolwiek skrzyżowania z pokazanymi wszystkimi znakami, liniami, sygnalizacją.
W poszczególnych punktach jest opisane jak zastosować konkretny znak w danym miejscu.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 28 października 2015, 09:15

szerszon napisał(a):Czekam cały czas na twoje potwierdzenie w przepisach "na skrzyżowaniu"...
Cos Ci sie pokrecilo. Jezeli cos wymaga potwierdzenia, to tezy, ze:
- pojazd nie jedzie na skrzyzowaniu bo pojazd jedzie przez skrzyzowanie,
- na skrzyzowaniu pojazd nie posiada kierunku jazdy bo posiada kierunek jazdy przez skrzyzowanie,
- na skrzyzowaniu pojazd posiada za to kierunek ruchu,
- pojazd posiada kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu,
- zmiana kierunku jazdy oznacza kierunek jazdy przez skrzyzowanie,
- kierunek jazdy pojazdu moze byc inny od kierunku, w ktorym pojazd jedzie,
- a wogole to jedzie to mi ze skarpet,
- strzalki na c-12 nie obrazuja kierunku ruchu a kierunek w jakim ruch sie odbywa,
- strzalki na c-12 nie obrazuja kierunku w jakim ruch sie odbywa a kierunek w jakim nalezy odbyc ruch,
- znak c-12 oznacza skrzyzowanie lub plac,
- na skrzyzowaniu lub zakrecie pojazd posiada inny kierunek jazdy niz kierunek ruchu... a wlasnie!
szerszon napisał(a):Czy zdjęcie zakrętu też sobie życzysz ?
Poporsze o zdjecia zakretu wraz ze strzalkami obrazujacymi kierunek jazdy pojazdu inny niz kierunek ruchu pojazdu. Poprosze o przedstawienie choc jednego kontrargumentu bo dzieki dotychczasowym moje slowa bronia sie same.
.....
sankila napisał(a):K o n k r e t n e przepisy?
szerszon napisał(a):Tak
To podaj choc jeden, ktorego nie musisz przekrecac... przepraszam "interpretowac" bo Twoja wizja sie z nim rozmija.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » środa 28 października 2015, 15:57

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Jak udowodnisz, że jazda to nie jest ruch pojazdu, to będziemy mogli kontynuować tę jałową z twojej strony dyskusję.
Na razie opierasz się na fałszywych założeniach, niezgodnych z rzeczywostością, więc wypaczasz sens wszelkich pojęć, a taka dyskusja nie ma sensu.
Ależ caly czas ci udowadniam przepisami.
Nie masz czegoś takiego jak jazda w przepisach.
:lol: :lol:
Weź ty już lepiej nic nie pisz, bo cały czas kompromitujesz się na całej lini...
KILKA CYTATÓW Z PORD:
...jazda w jednym kierunku....
...jazda w zmniejszonej przejrzystości powietrza....
...jazda w kolumnie...
...jazda wierzchem.... I WIELE INNYCH.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 16:50

tomekkoz napisał(a): :lol: :lol:
Weź ty już lepiej nic nie pisz,.
Masz rację. Nie napisałem , że dyskutujemy o kierunku jazdy lub jego zmianie. I o równoważności ruch=jazda.Twoje przykłady nie mają nic wpólnego z kierunkiem jazdy.
Oryginalny przepis...
17) uczestnik ruchu — pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;

Według twojej wersji
17) uczestnik jazdy — pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
24) ruch kierowany — ruch otwierany i zamykany za pomocą sygnalizacji świetlnej albo przez uprawnioną osobę;

24) jazda kierowana — jazda otwierana i zamykana za pomocą sygnalizacji świetlnej albo przez uprawnioną osobę;..piesi muszę jeździć...chyba na wrotkach.

26) wymijanie — przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w przeciwnym kierunku;

26) wymijanie — przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika JAZDY poruszającego się w przeciwnym kierunku;

Rozdział 1 - Ruch pieszych

Jazda pieszych...
3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.

3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małej jeździe, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
szerszon

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 17:16

szymon1977 napisał(a):Cos Ci sie pokrecilo.
Nic mi sie nie pokręciło. Czekam na "własny kierunek jazdy na skrzyżowaniu bo widać"
- pojazd nie jedzie na skrzyzowaniu bo pojazd jedzie przez skrzyzowanie,

papadrive już ci chyba wyjaśnił
- na skrzyzowaniu pojazd nie posiada kierunku jazdy bo posiada kierunek jazdy przez skrzyzowanie,
To wynika z powyższego..według której drogi , która przeciana się na skrzyżowaniu chcesz określić ten kierunek jazdy ?
- na skrzyzowaniu pojazd posiada za to kierunek ruchu,
Chyba cos ci się znowu pomyliło..możesz wskazać , gdzie tak napisałem ?
- pojazd posiada kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu,
jw....to trąci twoim słowotwórstwem. Nie zauważyłem, aby ktoś poza toba takie cuda wypisywał.
- zmiana kierunku jazdy oznacza kierunek jazdy przez skrzyzowanie,

Też nie zrozumiałeś i nawet tutaj sam sobie przeczysz.Podczas przejazdu przez skrzyzowanie pojazd może być w trakcie zmiany kierunku jazdy bądź przejeżdżać na wprost.A jesteś to w stanie określić posiadająć punkty odniesienia...drugi punkt odniesienia poza wjazdem jest sygnalizowany bądź nie...w zależności od kierunku jazdy.
- kierunek jazdy pojazdu moze byc inny od kierunku, w ktorym pojazd jedzie,

Oczywiście. Podałem ci zdjęcie ronda turbinowego ze skrętem w lewo..może mi napiszesz,że od wjazdu cały czas skręcasz w lewo kierownicą ? :lol:
- strzalki na c-12 nie obrazuja kierunku ruchu a kierunek w jakim ruch sie odbywa,

Polecam wczytać się dosłownie w treść paragrafu 36..przecież odnoszę się BEZPOŚREDNIO do PoRD.
- znak c-12 oznacza skrzyzowanie lub plac,
Na placu nie masz przecięcia ? Rynek Kraków.
- na skrzyzowaniu lub zakrecie pojazd posiada inny kierunek jazdy niz kierunek ruchu... a wlasnie!
Polecam 220 gdzie przejeżdżanie drogą przebiegająca w łuku jest traktowane jako na wprost. Cytat był podawany niejednokrotnie . I kolejny przykład F-10 i T-18.
I kolejny
Obrazek i kolejny co postowałem zdjęcie z lasem znaków C-9.
Zdaję sobie sprawę,że się kamuflujesz, ale generalnie twój punkt widzenia jest taki ,że kierunek jazdy to taki, w którą strone chwilowo porusza się pojazd nawet na pojedynczej drodze.
Poporsze o zdjecia zakretu wraz ze strzalkami obrazujacymi kierunek jazdy pojazdu inny niz kierunek ruchu pojazdu.

To podaj choc jeden, ktorego nie musisz przekrecac... przepraszam "interpretowac" bo Twoja wizja sie z nim rozmija.
DWa połaczone skrzyżowania typu T :lol:

ObrazekAż ci trzeba narysować,że kierunek jazdy jest na wprost pomimo że kręcisz kierownicą w prawo ? To ja nie mam więcej pytań :lol: :lol: :lol:

Poprosze o przedstawienie choc jednego kontrargumentu bo dzieki dotychczasowym moje slowa bronia sie same.
To ja poproszę o argumenty..nie widzę ich tutaj w twoim wykonaniu. To jak ci mam dać kontrę ? :lol:
Jak widzisz staralem się odpowiedzieć na wszystkie twoje mniej lub bardziej szalone pomysły. Toi teraz czekam na przepis o własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" i o "wygietym A-6"
szerszon

Postprzez sankila » środa 04 listopada 2015, 19:05

szerszon napisał(a):Nie iem dlaczego chcesz stosować paragraf 1.2 w odniesieniu do ronda , skoro ta konkretna sytuacja ma swój konkretny szczególny przepis.
Jaka konkretna sytuacja, jaki konkretny przepis?
C12 dotyczy skrzyżowania, A7 dotyczy skrzyżowania - jeden organizuje ruch, drugi pierwszeństwo - to chyba nic dziwnego, że czasem się spotkają?
"Oznakowanie [...]skrzyżowania, na których ruch odbywa się wokół wyspy, zależy od przyjętych zasad organizacji ruchu[...]
Jeżeli na wlotach zostały zastosowane znaki pionowe C-12 "ruch okrężny", łącznie ze znakami A-7 "ustąp pierwszeństwa", wówczas pojazdy na wlotach są podporządkowane w stosunku do pojazdów znajdujących się w ruchu okrężnym".
[...] "skrzyżowania z rozszerzonymi wlotami i ruchem wokół wyspy można oznakować nie stosując C12 i zachowując pierwszeństwo na jednym kierunku".

Innymi słowy: skrzyżowanie, skanalizowane wyspą centralną, może mieć C12, albo może go nie mieć.
Jeśli ma C12, to wszystkie wloty są równorzędne: albo wszystkie mają A7, albo żaden go nie ma.
Jeśli nie ma C12, to zachowuje się pierwszeństwo na jednej z dróg.
Na jakiej podstawie wywnioskowałaś, że tam jest droga z pierwszeństwem ? Masz tio gdziekolwiek napisane ?
Toż cytowałam przepis:"Znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem, nie może występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A6 lub D1) na drodze z pierwszeństwem. Nie dotyczy to znaków, umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
Odwracam przeczeniowy szyk zdania i mamy: "Znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym, może występować samodzielnie, (bez znaku D1 lub A6 na drodze z pierwszeństwem).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » środa 04 listopada 2015, 19:37

szerszon napisał(a):...określić posiadająć punkty odniesienia...
To, ze Ty nie potrafisz na skrzyzowaniu okreslic swojego kierunku jazdy bo nie posiadasz punktu odniesienia w postaci drogi nie jest dla mnie wystarczajacym powodem, aby nazywac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost zmiana kierunku jazdy.
szerszon napisał(a):...według której drogi , która przeciana się na skrzyżowaniu chcesz określić ten kierunek jazdy ?
A dlaczego wg. drogi? Jade w takim kierunku, w jakim ruch odbywa sie na skrzyzowaniu (co widac) albo zaczynam jechac w innym (co widac). Nie jestem tak elastyczny jak Ty uwazasz, ze jestes, zeby miec inny kierunek jazdy niz kierunek, w ktorym jade. Ba! Jezyk polski nie jest wystarczajaco elastyczny na Twoje pomysly. O ironio, Ty sam nie jestes wystarczajaco elastyczny aby czynem potwierdzic swoje wymysly. A moze pokazesz, jak na skrzyzowaniu oznakowanym c-12 jedziesz w innym kierunku niz ten pokazany na c-12?
szerszon napisał(a):To jak ci mam dać kontrę ?
Na razie nie potwierdziles w zaden sposob, ze istnieje inna mozliwosc niz ta, ktora widac. Moze choc luk ze strzalkami obrazujacmi Twoj kierunek jazdy inny od Twojego kierunku ruchu?
szymon1977

Postprzez papadrive » środa 04 listopada 2015, 21:28

sankila napisał(a):Jeśli ma C12, to wszystkie wloty są równorzędne: albo wszystkie mają A7, albo żaden go nie ma.

Wloty nie są równorzędne w stosunku do siebie, tylko wjazd na skrzyżowanie odbywa się na równych prawach z wszystkich wlotów. Każdy jest podporządkowany skrzyżowaniu, a nie innej drodze.
Jeśli nie ma C12, to zachowuje się pierwszeństwo na jednej z dróg.

SoRO jest skrzyżowaniem utworzonym z przecięcia (połączenia) dróg. Gdy nie jest oznakowane C-12, to jedna z tych dróg ma A-7, a druga D-1.
Toż cytowałam przepis:"Znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem, nie może występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A6 lub D1) na drodze z pierwszeństwem. Nie dotyczy to znaków, umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.

Na drodze z pierwszeństwem, a nie na obwiedni czy skrzyżowaniu.

Odwracam przeczeniowy szyk zdania i mamy: "Znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym, może występować samodzielnie, (bez znaku D1 lub A6 na drodze z pierwszeństwem).

To samo. Na drodze, a nie na skrzyżowaniu (czyt. obwiedni). Wlot nie tworzy skrzyżowania z obwiednią wyspy.
===
szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):
...według której drogi , która przeciana się na skrzyżowaniu chcesz określić ten kierunek jazdy ?

A dlaczego wg. drogi?

Kierunek jazdy można określić w stosunku do drogi lub innego uczestnika oraz kierunku ruchu.
Odnosząc się do drogi, to możemy mieć kierunek jazdy na wprost lub go zmienić (w lewo/prawo lub zawrócić), jeśli opuścimy te drogę i wjedziemy w inną, która prowadzi w innym kierunku.
W stosunku do innego pojazdu lub kierunku ruchu, możemy mieć taki sam (zgodny) kierunek jazdy lub inny (niezgodny).
Jadąc po obwiedni można mieć kierunek jazdy zgodny ze wskazaniem znaku, ale nieokreślony w odniesieniu do drogi. Gdy za punkt odniesienia przyjmie się drogę, będzie to k.j. na wprost lub jego zmiana na inny (skręt w lewo/prawo/zawracanie).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze