Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 00:10

Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda. Wolałbym abyś klawiatury używał do pisania zgodnie z przepisami, a nie do takich niczego nie wnoszących postów.
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 27 października 2015, 00:31

tomekkoz napisał(a):Sygnalizuje się ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, a nie zmianę.
Dlatego nie sygnalizujemy zmiany kierunku jazdy na zakrętach, czy na wjeździe na skrzyżowanie z C-12. Tak trudno to zrozumieć?

Jak więc rozumiem - wjeżdżając na C-12 ani nie masz zamiaru zmieniać, ale zmieniasz kierunek ?
A samej zmiany nie doczytałeś, że należy sygnalizować ?
"Kierujący pojazdem jest obowiązany (...) zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Po wykonaniu ma skończyć miganie...
W czasie wykonywania ma więc co robić.... ?
Kiedy ma rozpocząć miganie ? Z chwilą rozpoczęcia manewru, czy może już wcześniej - kiedy poweźmie zamiar ?

Cieniutka ta twoja argumentacja....oj cieniutka... ma obowiązek zaprzestać czegoś, czego nie robił, bo mu przepisy nie nakazywały - kabaret :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » wtorek 27 października 2015, 03:20

szerszon napisał(a):Mam paragraf 36, gdzie nie ma słowa o kierunku jazdy
Pewnie dlatego, że zostało zastąpione rzeczownikiem zbiorczym "ruch", jako bardziej adekwatnym do sformułowania zasady organizacji poruszania się uczestników ruchu na skrzyżowaniu z C12.
W definicji autostrady również jest mowa o ruchu poprzecznym, a nie "kierunku jazdy w poprzek drogi." Czy to coś zmieniło?
Zastosowanie się do znaku F-10, który dotyczy kierunku jazdy przez skrzyżowanie nie jest sprzeczne z C-12.
Ano nie, bo na skrzyżowaniach dopuszczalna jest zmiana kierunku jazdy.
A każdy z wlotów i wylotów jest skrzyżowaniem drogi podporządkowanej z drogą z pierwszeństwem, o czym świadczą znaki A7 na drogach dolotowych, oraz stosowny zapis w "wytycznych dla wbijających słupki", który mówi, że "znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem, nie może występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A6 lub D1) na drodze z pierwszeństwem", ALE nie dotyczy to znaków, umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.".
Zatem na skrzyżowaniu z C12, każdy znak A7 stoi przed drogą z pierwszeństwem, ale - wyjątkowo - występują samodzielnie, bez znaku D1 na drodze z pierwszeństwem, zgodnie z art. 2.2.8 rozporządzenia.

Mogę pojechać w prawo przez skrzyżowanie zgodnie z C-12, mogę pojechać na wprost zgodnie z C-12. Mogę skręcić w lewo zgodnie z C-12 oraz mogę zawrócić zgodnie z C-12.
Widzę mały problem...

Skrzyżowanie ma tylko C12 - więc ustępujesz wjeżdżającym na wszystkich wlotach, niezależnie dokąd jadą:
- jedziesz w prawo - ustępujesz jadącym w prawo, w lewo, na wprost, zawracającym.
- jedziesz na wprost - ustępujesz jadącym w prawo, w lewo, na wprost, zawracającym.
- jedziesz w lewo - ustępujesz jadącym w prawo, w lewo, na wprost, zawracającym.
- zawracasz - ustępujesz jadącym w prawo, w lewo, na wprost, zawracającym.

Z C12 to jest zgodne, ale co z par. 25? Przecież to skrzyżowanie, na którym pierwszeństwa nie regulują ani znak, ani światła! A gdzie wyższość prawoskrętu nad lewoskrętem? Jazdy na wprost nad zawracaniem?

Możesz to wyjaśnić? Bo pchasz par. 25 do skrzyżowania z pierwszeństwem regulowanym znakami, a na skrzyżowaniu dróg równorzędnych już on nie obowiązuje?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 08:21

szerszon napisał(a):Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda.

Nie jest to żadnym błędem, gdyż 99.9999% ruchu na rondach to właśnie - jazda.
Ile jest przypsdków, że na rondo się wchodzi, a nie weżdża? - to margines.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 08:31

tomekkoz napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda.

Nie wiem, nie stałem, nie liczyłem..ale również nie spotkałem się nigdy z taką "procentową" interpretacją.
W paragrafie jest napisane wjeżdżający/wchodzący.
Tu zachodzi wasze niezrozumiałe podejście równające "jazdę" jako kierunek jazdy bądź jego zmianę. Posłużę się po raz kolejny przykładem T-18...jadąc mam nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu pomimo że nie ma zmiany kierunku jazdy.
Tak samo przy znakach C-9, 10, 11 też mogę "jechać" nie w linii prostej , a nie ma zmiany kierunku jazdy. Wasze podejście -jazda=kierunek jazdy, jazda=ruch, jazda=kierunek ruchu.
Wprowadziliście pojęcie, którego nie używa się w przepisach dotyczących kierunku ruchu, jazdy czy ruchu odbywającego się , czy prawostronnego, itp...
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 08:40

sankila napisał(a):Pewnie dlatego, że zostało zastąpione rzeczownikiem zbiorczym "ruch", jako bardziej adekwatnym do sformułowania zasady organizacji poruszania się uczestników ruchu na skrzyżowaniu z C12.

Odpadłem po raz kolejny...nadajesz rożne określenia temu samemu zjawisku i na odwrót. :lol:
A każdy z wlotów i wylotów jest skrzyżowaniem drogi podporządkowanej z drogą z pierwszeństwem, o czym świadczą znaki A7 na drogach dolotowych, oraz stosowny zapis w "wytycznych dla wbijających słupki", który mówi, że "znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem, nie może występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A6 lub D1) na drodze z pierwszeństwem", ALE nie dotyczy to znaków, umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.".
Zapominasz dalej o przepisie jeszcze bardziej konkretnym, czyli paragrafie 36, gdzie napisali o konkretnym zestawie C-12+A-7 i o skrzyżowaniu. Nie iem dlaczego chcesz stosować paragraf 1.2 w odniesieniu do ronda , skoro ta konkretna sytuacja ma swój konkretny szczególny przepis. Tak samo szymonowi drogi się kończyły przed skrzyżowaniem.
Zatem na skrzyżowaniu z C12, każdy znak A7 stoi przed drogą z pierwszeństwem, ale - wyjątkowo - występują samodzielnie, bez znaku D1 na drodze z pierwszeństwem, zgodnie z art. 2.2.8 rozporządzenia.
Na jakiej podstawie wywnioskowałaś, że tam jest droga z pierwszeństwem ? Masz tio gdziekolwiek napisane ? Pkt 4.2.12 nie istnieje ?
Skrzyżowanie ma tylko C12
Nie ma takiego przypadku poza testami.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 09:22

szerszon napisał(a):Strzałki na C-12 nie mają nic wspólnego z kierunkiem jazdy tak samo jak nie ma nic o kierunku jazdy w paragrafie 36...
A jednak...
szymon1977 napisał(a):...za kazdym razem kierunek jazdy NA skrzyzowaniu masz taki jak strzalki na c-12 i to niezaleznie od kierunku jazdy PRZEZ skrzyzowanie.
Przypadkowa zbieznosc?
szerszon napisał(a):...nie jesteś w stanie dowieść swojego punktu widzenia.
Nie musze - choc uparcie przeczysz to Ty go dowodzisz swoim postepowaniem.
.....
szerszon napisał(a):...kierunek jazdy nie ma nic wspólnego z "jazdą"
To moj kierunek jazdy moze byc inny od kierunku, w ktorym jade? Wow!!! - teza godna Sankili.
.....
szerszon napisał(a):Posłużę się po raz kolejny przykładem T-18...
...i po raz kolejny polegles o bezoosobowa forma czasownika (tak jak w $36) wyklucza, ze to o Twoim ruchu mowa.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 09:52

dylek napisał(a):Jak więc rozumiem - wjeżdżając na C-12 ani nie masz zamiaru zmieniać, ale zmieniasz kierunek ?
Dokładnie. Przy wjeździe na rondo zmiana k.j. wynika z zastosowanej organizacji ruchu i nie zależy od kierowcy.
dylek napisał(a):A samej zmiany nie doczytałeś, że należy sygnalizować ?
Nie. sygnalizujemy ZAMIAR zmiany kierunku jazdy.
dylek napisał(a):"Kierujący pojazdem jest obowiązany (...) zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Jeżeli zmiana k.j. nie wynika z z zamiaru - to nic. Nie należy wtedy sygnalizować.

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):

Nie wiem, nie stałem, nie liczyłem..ale również nie spotkałem się nigdy z taką "procentową" interpretacją.
W paragrafie jest napisane wjeżdżający/wchodzący.
Tu zachodzi wasze niezrozumiałe podejście równające "jazdę" jako kierunek jazdy bądź jego zmianę. Posłużę się po raz kolejny przykładem T-18...jadąc mam nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu pomimo że nie ma zmiany kierunku jazdy.

Oczywiście, że jest zmiana kierunku jazdy tyle, że nieoczekiwana, poza tym wynika z geometrii drogi, czy pasów ruchu.
Jeżeli jadący pojazd zmienia kierunek ruchu, to oczywiście zmienia także kierunek jazdy, bo to jest to samo. RUCH=JAZDA dla jadącego pojazdu.
tomekkoz

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 12:01

tomekkoz napisał(a):

Oczywiście, że jest zmiana kierunku jazdy tyle, że nieoczekiwana, poza tym wynika z geometrii drogi, czy pasów ruchu.
Jeżeli jadący pojazd zmienia kierunek ruchu, to oczywiście zmienia także kierunek jazdy, bo to jest to samo. RUCH=JAZDA dla jadącego pojazdu.
To musisz zawalczyć w najbliższych wyborach i wprowadzić własne standardy zrozumienia słowa pisanego i mówionego.
Może ci się uda. Bo na chwilę obecną
T-18 -nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu..a nie jazdy.Jeszcze w dodatku z moim przykładem, gdzie jest F-10 na wprost...to już w ogóle odpłynąłeś.
C-9, 10,11 przejeżdżanie obok wysepki bez zmiany kierunku jazdy.
Dalej..ruch =jazda... a ruch= chód pieszego/ kolumny ...stada zwierząt ? Przecież te przykłady były podawane z którymi sobie nie poradziłeś , bo nie mogłeś poradzić.
Twój "argument" przepada w momencie kolumny pieszych wchodzących na skrzyżowanie...oni się nie ruszają...nie ma ruchu :lol: , bo skoro ruch to jazda.
Chcesz porównać i przypisać najogólniejsze pojęcie w PoRD do jednego z jego składowych ? To gruba pomyłka.
=========================
sygnalizujemy ZAMIAR zmiany kierunku jazdy.
Proponuję ci czytać przepis do samego końca , a nie tylko początek. Do kiedy masz sygnalizować ? Czy w trakcie lewoskrętu zakończyłeś już wykonanie zamiaru jak i manewru. Zamiar ci się skończy jak skończysz manewr.
Ale w świetle powyższego nad krechą nie dziwi mnie ta twoja "interpretacja" W przypadku nakazu skrętów też masz zamiar zastosować się do znaku..sygnalizujesz zamiar..m.in , że pojedziesz zgodnie ze znakiem..na zakrętach zazwyczaj nie stawia się nakazu skrętu w lewo lub w prawo.
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 12:19

szymon1977 napisał(a): jednak...

A jednak nie czytasz co się do ciebie pisze tylko po raz czwarty czy piąty powtarzasz cytat kompletnie bezsensowny i bezsensu. Napisałem ci, że skręcając w prawo co najwyżej stosując twoją chorą interpretację jadę tylko jak jedna z trzech strzałek pokazuje :lol: Skoro inaczej nie jesteś w stanie tego zrozumieć.
Co prawda takie "a jednak.." świadczy o braku zrozumienia co jest napisane w paragrafie 36,,niby potwierdzasz,że nie ma nic o kierunku jazdy, a strzałki ci coś pokazują :lol: dla mnie pokazują w którą stronę mieszać łyżeczką cukier w kawie..też pasuje. :lol:
Nie musze
A to dlaczego ? Przecież się tak bezpośrednio odnosisz do PoRD.
Oczekujesz że napiszesz sobie totalną bzdurę i pozostanie to bez echa ? Ciebie nie dotyczą zasady dyskusji i potwierdzenie nawet karkołomnych interpretacji chociaż cieniem przepisu ?
To co napiszesz to aksjomat ? Dobre...
To moj kierunek jazdy moze byc inny od kierunku, w ktorym jade?
Oczywiście ,że tak...cała zabawa w twoim wykonaniu polega na nieudolnej grze słów..używając pojęcia"jadę" jazda" sugerujesz, że ma to coś wspólnego z pojęciem "kierunku jazdy" to tak samo jak tomekkoz z ruchem bo jedzie.
Obaj używacie pojęć i porównań bez mocowania w przepisach. Przecież dla ciebie przez długi czas jazda po obwiedni była kierunkiem jazdy na wprost pomimo ,że jechałeś po łuku...wtedy ci nie przeszkadzało,że jedziesz inaczej niż w linii prostej na wprost. Tak samo jazda po drodze prowadzącej po łuku też jest jazdą na wprost ( 220 przy A-6)..jak ty to jesteś w stanie przeżyć, że kierunek jazdy masz na wprost, a mimo wszystko skręcasz ?
..i po raz kolejny polegles o bezoosobowa forma czasownika (tak jak w $36) wyklucza, ze to o Twoim ruchu mowa.
I po eraz kolejny zaprzeczasz przepisom. Jeśli będę w takim miejscu jechał to będzie m.in mój ruch...a także innych pojazdów. Sama zmiana kierunku ruchu bez uczestników nie istnieje.
szerszon

Postprzez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 12:51

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Oczywiście, że jest zmiana kierunku jazdy tyle, że nieoczekiwana, poza tym wynika z geometrii drogi, czy pasów ruchu.
To musisz zawalczyć w najbliższych wyborach i wprowadzić własne standardy zrozumienia słowa pisanego i mówionego.
Może ci się uda. Bo na chwilę obecną
T-18 -nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu..a nie jazdy.

Jak udowodnisz, że jazda to nie jest ruch pojazdu, to będziemy mogli kontynuować tę jałową z twojej strony dyskusję.
Na razie opierasz się na fałszywych założeniach, niezgodnych z rzeczywostością, więc wypaczasz sens wszelkich pojęć, a taka dyskusja nie ma sensu.
tomekkoz

Postprzez dylek » wtorek 27 października 2015, 13:39

tomekkoz napisał(a):
dylek napisał(a):"Kierujący pojazdem jest obowiązany (...) zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Jeżeli zmiana k.j. nie wynika z z zamiaru - to nic. Nie należy wtedy sygnalizować.

A mógłbyś zacytować z PoRD te zapisy, że zaprzestać sygnalizacji manewru tylko wynikającego z zamiaru ?
W tym, którym ja operuję nic o tym nie pisze.... W której to nowelizacji wprowadzono takie brzmienie tego artykułu:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru wynikającego z tego zamiaru." ???

Coś nijak nie możesz obronić swojej linii dedukcji... jak wół pisze, że manewru - bez podziału na te z zamiarem i bez niego...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 16:33

szerszon napisał(a):T-18 -nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu..a nie jazdy.
Owszem, ale nie ruchu Twojego a odbywajacego sie w oznakowanym miejscu.
szerszon napisał(a):...cytat kompletnie bezsensowny...
Udowodnij, ze bezsensowny - pojedz NA skrzyzowaniu w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.
szerszon napisał(a):..używając pojęcia"jadę" jazda" sugerujesz, że ma to coś wspólnego z pojęciem "kierunku jazdy"
To moj kierunek jazdy nie ma nic wspolnego nie tylko z kierunkiem, w ktorym jade ale nawet z kierunkiem mojej jazdy? Wow!
szerszon napisał(a):Jeśli będę w takim miejscu jechał to będzie m.in mój ruch...
Ale na razie nie jedziesz a ruch sie odbywa. A nawet jak pojedziesz to niekoniecznie w takim kierunku jak strzalka t-18 pokazuje.
szerszon napisał(a):I po eraz kolejny zaprzeczasz przepisom.
Zaprzeczam przepisom? Podaj choc jeden.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 18:06

dylek napisał(a):A mógłbyś zacytować z PoRD te zapisy, że zaprzestać sygnalizacji manewru tylko wynikającego z zamiaru ?
W tym, którym ja operuję nic o tym nie pisze.... W której to nowelizacji wprowadzono takie brzmienie tego artykułu:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru wynikającego z tego zamiaru." ???

Przecież to oczywiste, że chodzi o zaprzestanie sygnalizowania tych manewrów, które tego sygnalizowania wymagały.
tomekkoz

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 19:05

tomekkoz napisał(a):Jak udowodnisz, że jazda to nie jest ruch pojazdu, to będziemy mogli kontynuować tę jałową z twojej strony dyskusję.
Na razie opierasz się na fałszywych założeniach, niezgodnych z rzeczywostością, więc wypaczasz sens wszelkich pojęć, a taka dyskusja nie ma sensu.
Ależ caly czas ci udowadniam przepisami. Nie masz czegoś takiego jak jazda w przepisach..bo jedziesz bo widać. Pisałem ci, że pojęcie "ruch" jest pojęciem ogólnym. Pod niego podpada zarówno wjeżdżanie i wchodzenie na skrzyżowanie. Ty pomijasz wszystko poza jazdą. Kolejnym, przykładem, który ignorujesz jest fakt, że nadajesz temu samemu pojęciu różne znaczenia. Łamiesz wykładnie prawa..i to nie jedną.
Tak więc mam duże wątpliwości , kto tu opiera sie na jakich zalożeniach. Ja opieram się na określeniach użytych w aktach prawnych..ty na takich spod budki z piwem.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze