Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 00:10
przez dylek » wtorek 27 października 2015, 00:31
tomekkoz napisał(a):Sygnalizuje się ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, a nie zmianę.
Dlatego nie sygnalizujemy zmiany kierunku jazdy na zakrętach, czy na wjeździe na skrzyżowanie z C-12. Tak trudno to zrozumieć?
przez sankila » wtorek 27 października 2015, 03:20
Pewnie dlatego, że zostało zastąpione rzeczownikiem zbiorczym "ruch", jako bardziej adekwatnym do sformułowania zasady organizacji poruszania się uczestników ruchu na skrzyżowaniu z C12.szerszon napisał(a):Mam paragraf 36, gdzie nie ma słowa o kierunku jazdy
Ano nie, bo na skrzyżowaniach dopuszczalna jest zmiana kierunku jazdy.Zastosowanie się do znaku F-10, który dotyczy kierunku jazdy przez skrzyżowanie nie jest sprzeczne z C-12.
Widzę mały problem...Mogę pojechać w prawo przez skrzyżowanie zgodnie z C-12, mogę pojechać na wprost zgodnie z C-12. Mogę skręcić w lewo zgodnie z C-12 oraz mogę zawrócić zgodnie z C-12.
przez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 08:21
szerszon napisał(a):Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda.
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 08:31
Nie wiem, nie stałem, nie liczyłem..ale również nie spotkałem się nigdy z taką "procentową" interpretacją.tomekkoz napisał(a):szerszon napisał(a):Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda.
Nie jest to żadnym błędem, gdyż 99.9999% ruchu na rondach to właśnie - jazda.
Ile jest przypsdków, że na rondo się wchodzi, a nie weżdża? - to margines.
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 08:40
sankila napisał(a):Pewnie dlatego, że zostało zastąpione rzeczownikiem zbiorczym "ruch", jako bardziej adekwatnym do sformułowania zasady organizacji poruszania się uczestników ruchu na skrzyżowaniu z C12.
Zapominasz dalej o przepisie jeszcze bardziej konkretnym, czyli paragrafie 36, gdzie napisali o konkretnym zestawie C-12+A-7 i o skrzyżowaniu. Nie iem dlaczego chcesz stosować paragraf 1.2 w odniesieniu do ronda , skoro ta konkretna sytuacja ma swój konkretny szczególny przepis. Tak samo szymonowi drogi się kończyły przed skrzyżowaniem.A każdy z wlotów i wylotów jest skrzyżowaniem drogi podporządkowanej z drogą z pierwszeństwem, o czym świadczą znaki A7 na drogach dolotowych, oraz stosowny zapis w "wytycznych dla wbijających słupki", który mówi, że "znak A7, umieszczony przed skrzyżowaniem, nie może występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A6 lub D1) na drodze z pierwszeństwem", ALE nie dotyczy to znaków, umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.".
Na jakiej podstawie wywnioskowałaś, że tam jest droga z pierwszeństwem ? Masz tio gdziekolwiek napisane ? Pkt 4.2.12 nie istnieje ?Zatem na skrzyżowaniu z C12, każdy znak A7 stoi przed drogą z pierwszeństwem, ale - wyjątkowo - występują samodzielnie, bez znaku D1 na drodze z pierwszeństwem, zgodnie z art. 2.2.8 rozporządzenia.
Nie ma takiego przypadku poza testami.Skrzyżowanie ma tylko C12
przez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 09:22
A jednak...szerszon napisał(a):Strzałki na C-12 nie mają nic wspólnego z kierunkiem jazdy tak samo jak nie ma nic o kierunku jazdy w paragrafie 36...
Przypadkowa zbieznosc?szymon1977 napisał(a):...za kazdym razem kierunek jazdy NA skrzyzowaniu masz taki jak strzalki na c-12 i to niezaleznie od kierunku jazdy PRZEZ skrzyzowanie.
Nie musze - choc uparcie przeczysz to Ty go dowodzisz swoim postepowaniem.szerszon napisał(a):...nie jesteś w stanie dowieść swojego punktu widzenia.
To moj kierunek jazdy moze byc inny od kierunku, w ktorym jade? Wow!!! - teza godna Sankili.szerszon napisał(a):...kierunek jazdy nie ma nic wspólnego z "jazdą"
...i po raz kolejny polegles o bezoosobowa forma czasownika (tak jak w $36) wyklucza, ze to o Twoim ruchu mowa.szerszon napisał(a):Posłużę się po raz kolejny przykładem T-18...
przez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 09:52
Dokładnie. Przy wjeździe na rondo zmiana k.j. wynika z zastosowanej organizacji ruchu i nie zależy od kierowcy.dylek napisał(a):Jak więc rozumiem - wjeżdżając na C-12 ani nie masz zamiaru zmieniać, ale zmieniasz kierunek ?
Nie. sygnalizujemy ZAMIAR zmiany kierunku jazdy.dylek napisał(a):A samej zmiany nie doczytałeś, że należy sygnalizować ?
Jeżeli zmiana k.j. nie wynika z z zamiaru - to nic. Nie należy wtedy sygnalizować.dylek napisał(a):"Kierujący pojazdem jest obowiązany (...) zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Po wykonaniu ma skończyć miganie...
W czasie wykonywania ma więc co robić.... ?
szerszon napisał(a):Nie wiem, nie stałem, nie liczyłem..ale również nie spotkałem się nigdy z taką "procentową" interpretacją.tomekkoz napisał(a):szerszon napisał(a):Nie zauważyłeś "...." ? Zastępujecie określenie "ruch" określeniem "jazda" co jest błedem, ponieważ ruch to nie tylko jazda.
Nie jest to żadnym błędem, gdyż 99.9999% ruchu na rondach to właśnie - jazda.
Ile jest przypsdków, że na rondo się wchodzi, a nie weżdża? - to margines.
W paragrafie jest napisane wjeżdżający/wchodzący.
Tu zachodzi wasze niezrozumiałe podejście równające "jazdę" jako kierunek jazdy bądź jego zmianę. Posłużę się po raz kolejny przykładem T-18...jadąc mam nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu pomimo że nie ma zmiany kierunku jazdy.
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 12:01
To musisz zawalczyć w najbliższych wyborach i wprowadzić własne standardy zrozumienia słowa pisanego i mówionego.tomekkoz napisał(a):
Oczywiście, że jest zmiana kierunku jazdy tyle, że nieoczekiwana, poza tym wynika z geometrii drogi, czy pasów ruchu.
Jeżeli jadący pojazd zmienia kierunek ruchu, to oczywiście zmienia także kierunek jazdy, bo to jest to samo. RUCH=JAZDA dla jadącego pojazdu.
Proponuję ci czytać przepis do samego końca , a nie tylko początek. Do kiedy masz sygnalizować ? Czy w trakcie lewoskrętu zakończyłeś już wykonanie zamiaru jak i manewru. Zamiar ci się skończy jak skończysz manewr.sygnalizujemy ZAMIAR zmiany kierunku jazdy.
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 12:19
szymon1977 napisał(a): jednak...
A to dlaczego ? Przecież się tak bezpośrednio odnosisz do PoRD.Nie musze
Oczywiście ,że tak...cała zabawa w twoim wykonaniu polega na nieudolnej grze słów..używając pojęcia"jadę" jazda" sugerujesz, że ma to coś wspólnego z pojęciem "kierunku jazdy" to tak samo jak tomekkoz z ruchem bo jedzie.To moj kierunek jazdy moze byc inny od kierunku, w ktorym jade?
I po eraz kolejny zaprzeczasz przepisom. Jeśli będę w takim miejscu jechał to będzie m.in mój ruch...a także innych pojazdów. Sama zmiana kierunku ruchu bez uczestników nie istnieje...i po raz kolejny polegles o bezoosobowa forma czasownika (tak jak w $36) wyklucza, ze to o Twoim ruchu mowa.
przez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 12:51
szerszon napisał(a):To musisz zawalczyć w najbliższych wyborach i wprowadzić własne standardy zrozumienia słowa pisanego i mówionego.tomekkoz napisał(a):Oczywiście, że jest zmiana kierunku jazdy tyle, że nieoczekiwana, poza tym wynika z geometrii drogi, czy pasów ruchu.
Jeżeli jadący pojazd zmienia kierunek ruchu, to oczywiście zmienia także kierunek jazdy, bo to jest to samo. RUCH=JAZDA dla jadącego pojazdu.
Może ci się uda. Bo na chwilę obecną
T-18 -nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu..a nie jazdy.
przez dylek » wtorek 27 października 2015, 13:39
tomekkoz napisał(a):Jeżeli zmiana k.j. nie wynika z z zamiaru - to nic. Nie należy wtedy sygnalizować.dylek napisał(a):"Kierujący pojazdem jest obowiązany (...) zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Po wykonaniu ma skończyć miganie...
W czasie wykonywania ma więc co robić.... ?
przez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 16:33
Owszem, ale nie ruchu Twojego a odbywajacego sie w oznakowanym miejscu.szerszon napisał(a):T-18 -nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu..a nie jazdy.
Udowodnij, ze bezsensowny - pojedz NA skrzyzowaniu w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.szerszon napisał(a):...cytat kompletnie bezsensowny...
To moj kierunek jazdy nie ma nic wspolnego nie tylko z kierunkiem, w ktorym jade ale nawet z kierunkiem mojej jazdy? Wow!szerszon napisał(a):..używając pojęcia"jadę" jazda" sugerujesz, że ma to coś wspólnego z pojęciem "kierunku jazdy"
Ale na razie nie jedziesz a ruch sie odbywa. A nawet jak pojedziesz to niekoniecznie w takim kierunku jak strzalka t-18 pokazuje.szerszon napisał(a):Jeśli będę w takim miejscu jechał to będzie m.in mój ruch...
Zaprzeczam przepisom? Podaj choc jeden.szerszon napisał(a):I po eraz kolejny zaprzeczasz przepisom.
przez tomekkoz » wtorek 27 października 2015, 18:06
dylek napisał(a):A mógłbyś zacytować z PoRD te zapisy, że zaprzestać sygnalizacji manewru tylko wynikającego z zamiaru ?
W tym, którym ja operuję nic o tym nie pisze.... W której to nowelizacji wprowadzono takie brzmienie tego artykułu:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru wynikającego z tego zamiaru." ???
przez szerszon » wtorek 27 października 2015, 19:05
Ależ caly czas ci udowadniam przepisami. Nie masz czegoś takiego jak jazda w przepisach..bo jedziesz bo widać. Pisałem ci, że pojęcie "ruch" jest pojęciem ogólnym. Pod niego podpada zarówno wjeżdżanie i wchodzenie na skrzyżowanie. Ty pomijasz wszystko poza jazdą. Kolejnym, przykładem, który ignorujesz jest fakt, że nadajesz temu samemu pojęciu różne znaczenia. Łamiesz wykładnie prawa..i to nie jedną.tomekkoz napisał(a):Jak udowodnisz, że jazda to nie jest ruch pojazdu, to będziemy mogli kontynuować tę jałową z twojej strony dyskusję.
Na razie opierasz się na fałszywych założeniach, niezgodnych z rzeczywostością, więc wypaczasz sens wszelkich pojęć, a taka dyskusja nie ma sensu.