Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » niedziela 25 października 2015, 16:21

szymon1977 napisał(a):W przypadku b-2 choc nie mozna wjechac to ruch na drodze sie odbywa (pojazdy jezdza),...

Powiedz to Tomkowi. Chociaż dla niego mógłby być, równie dobrze, "zakaz ruchu". Skoro nie ma różnicy między ruchem, a jazdą. Ma "zakaz ruchu" za nakiem, więc nie może wjechać za znak, a to że od drugiej strony można jechać, co to go obchodzi?
a w przypadku b-1 ruch na drodze sie nie odbywa (pojazdy nie jezdza) i dlatego wjechac nie mozna... chociaz zaraz, czasem mozna.

A co by Tomkowi zmieniło pojęcie "zakaz jazdy"? Przecież jak ruch się nie odbywa, to i jazda odbyć się nie może (poza wyjątkami).
zaden pojazd nie jest w stanie jechac w dwoch kierunkach (pojazd moze jechac albo w jednym kierunku albo w drugim, ewentualnie moze zaprzesrac jazde w jednym kierunku a zaczac jazde w drugim kierunku).

Jak Tomkowi odpowiedziałem, że na skrzyżowaniu (każdym) jest więcej niż jeden kierunek ruchu, ale pojazd może przejechać tylko w jednym kierunku, to mnie wyśmiał, więc zastanów się co piszesz. :wink:
.....
Moze zacznie switac, ze okreslenie "kierunek jazdy" odnosi sie do poczynan konkretnego uczestnika ruchu, ktorym jestes Ty, a okreslenie "kierunek ruchu" zjawiska odbywajacego sie na drodze bedacego suma poczynan wszystkich uczestnikow ruchu.

Wytłumacz to w/w userowi, który na takie wyjaśnienia odpowiada, ża piszą to półgłówki, myśląc, że to mnie(?) obrazi. :D
Półgłówek ma nad "całogłówkiem" taką przewagę, że wykorzystuje tylko pół rozumu i ma jeszcze duży potencjał, a "całogłówek" wykorzystał już swoje możliwości i gdyby chciał się wznieść na wyższy poziom inteligencji, spaliłby mu się "procesor". :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 16:52

Od zawsze "mowie" ze PoRD po polsku napisano i po polsku nalezy go odczytac ale nie - wola "interpretowac" bo tresc PoRD im do teorii nie pasuje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2015, 19:08

szymon1977 napisał(a):Od zawsze "mowie" ze PoRD po polsku napisano i po polsku nalezy go odczytac ale nie - wola "interpretowac" bo tresc PoRD im do teorii nie pasuje.
Zgadza się. To teraz pokaż mi, gdzie przy C-12 jest coś o kierunku jazdy , który mogę zmienić zjeżdżając ze skrzyżowania "w prawo".
Tomekkoz bez przerwy usiłuje sie dowiedzieć czegoś, o czym nie ma słowa w paragrafie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 20:31

szerszon napisał(a):Zgadza się. To teraz pokaż mi, gdzie przy C-12 jest coś o kierunku jazdy , który mogę zmienić zjeżdżając ze skrzyżowania "w prawo".
Jak to gdzie? Nigdzie! A teraz zaprzecz moim slowom i pojedz NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 w innym kierunku niz ten pokazany na c-12. Najlepiej pojedz NA skrzyzowaniu w takim kierunku jak Ci strzalka f-10 przed skrzyzowaniem pokazuje to przy okazji potwierdzisz slowa wlasne. Bo na razie jezdzac NA skrzyzowaniu zawsze w takim kierunku jak strzalki na c-12 pokazuja potwierdzasz slowa moje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2015, 23:08

Jak to gdzie? Nigdzie!
No to po co te teksty,że zmieniamy kierunek jazdy. Aby zmienić kierunek jazdy trzeba w pierwszej kolejności mieć jakiś kierunek aby go zmienić na inny. W przypadku C-12 nie ma kierunku jazdy. No to jakim cudem skręcamy/zmieniamy kierunek jazdy w prawo ?
A teraz zaprzecz moim slowom i pojedz NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 w innym kierunku niz ten pokazany na c-12.
Nawet jadąc w tym innym kierunku do przeciwległego wlotu dalej będę miał kierunek jazdy na wprost. A że nie zastosuję się do C-12 to inna sprawa.
Jadąc drogą jednojezdniową dwukierunkową pasem ruchu dla kierunku przeciwnego dalej jadę na wprost pomimo że nie stosuję się do Art 16.
Pytam się..co ma C-12 wspólnego z kierunkiem jazdy, że co i raz widzę u was zmianę tego kierunku jazdy ?
Najlepiej pojedz NA skrzyzowaniu w takim kierunku jak Ci strzalka f-10 przed skrzyzowaniem pokazuje to przy okazji potwierdzisz slowa wlasne.
Nie rozumiem twego toku myślenia..F-10 nie będzie mnie kierowało "pod prąd".
Bo na razie jezdzac NA skrzyzowaniu zawsze w takim kierunku jak strzalki na c-12 pokazuja potwierdzasz slowa moje.
Jeżdżę tak jak jest zorganizowany ruch. Ale nie widzę potwierdzenia twoich słów...wiesz...o drogach kończących sie przed skrzyzowaniem i obwiednią jako mostem łączącym dwa odległe brzegi rzeki.Nie widzę ,że jazda po obwiedni to jazda na wprost, a z ronda to zawsze w prawo ( rys E) :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 23:19

To, ze Ty czegos nie widzisz to nie moj problem. A jednak NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 zawsze jedziesz w takim kierunku jak na znaku c-12 pokazany a nigdy w takim jak pokazany na f-10 i to pomimo, ze widzisz co innego.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2015, 23:25

A jednak NA skrzyzowaniu oznakowanym c-12 zawsze jedziesz w takim kierunku jak na znaku c-12 pokazany
Bo taka jest organizacja ruchu. Podaję ci po raz kolejny przykład z ruchem lewostronnym- gdybym pojechał z drugiej strony wyspy do przeciwległego wlotu to dalej mój kierunek jazdy byłby na wprost.
Ten prosty przykład pokazuje ,że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
a nigdy w takim jak pokazany na f-10 i to pomimo, ze widzisz co innego.
A to ciekawe..mam F-10 wyznaczony pas ruchu do jazdy na wprost, a ty mi piszesz,że nie jadę tak jak F-10 pokazuje...przecież widać ,że jednak jazdę...chyba odpływasz.
I nie wiem dlaczego porzucasz swój koronny argument "bo widać"
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 23:27

Odrzucam? Przeciez widac, ze NA skrzyzowaniu masz kierunek jazdy jak strzalka na c-12 a nie jak strzalka na f-10.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2015, 23:37

W tym rzecz ,że nie widać, ponieważ C-12 nie opisuje kierunku jazdy. Sam przecież nie stwierdziłeś tego określenia w paragrafie 36. A teraz nagle ci pokazuje.A jak ma pokazywać skoro nie występuje ?
Poza tym po raz kolejny wskaż, gdzie jest w przepisach napisane o KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU. Co i raz powołujesz się na to stwierdzenie bez jakiejkolwiek podstawy prawnej
a nie jak strzalka na f-10.
A to na wprost , które symbolizuje F-10 to musi byc w linii prostej ? :lol: Nie zapomnij o zakrętach lub drodze prowadzącej w łuku...może jednak doczekam się na ten "wygięty A-6" ?
Czyli tradycyjnie...wymyślasz sobie określenia..proszony o umocowanie prawne milczysz( to akurat nie jest zaskoczeniem), sprawa przysycha i potem znowu filip z konopi i po raz kolejny to samo...podasz , gdzie w przepisach jest o kierunku jazdy na skrzyżowaniu, czy znowu udasz,że nie ma pytania i za miesiąc będziemy świadkami kolejnego szczęśliwego come back'u ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 23:46

szerszon napisał(a):...nie widać, ponieważ C-12 nie opisuje kierunku jazdy.
A jednak...
szymon1977 napisał(a):...NA skrzyzowaniu masz kierunek jazdy jak strzalka na c-12 a nie jak strzalka na f-10...
...co akurat widac doskonale.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 25 października 2015, 23:54

Cytowanie swoich własnych tekstów ma być dowodem ? :lol: :lol: :lol: Wolałbym jednak przepisy dotyczące kierunku jazdy na skrzyżowaniu i wygiętego A-6
Przecież cytat jest bzdurą jak i dalsze powoływanie się na niego. Zdecyduj się...raz piszesz,że nigdzie a potem a jednak ...schiza jakaś czy co ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 października 2015, 00:00

Ja tylko porownuje Twoj kierunek jazdy na skrzyzowaniu z kierunkiem ruchu pokazanym na c-12 i kierunkiem jazdy pokazanym na f-10. I co?
szymon1977 napisał(a):NA skrzyzowaniu masz kierunek jazdy jak strzalka na c-12 a nie jak strzalka na f-10.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 października 2015, 00:04

To napisz że sobie porównujesz, ale nie ma to nic wspólnego z przepisami.
Gdzie jest napisane o kierunku ruchu przy C-12 ? Znowu dwóm różnym określeniom nadajesz to samo znaczenie ?
I po co cytujesz siebie z tekstem, który nie ma potwierdzenia w przepisach ? Nie podałeś do tej pory .
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 października 2015, 00:52

szerszon napisał(a):I po co cytujesz siebie z tekstem, który nie ma potwierdzenia w przepisach ?
Bo choc piszesz co innego to...
szymon1977 napisał(a):...NA skrzyzowaniu masz kierunek jazdy jak strzalka na c-12 a nie jak strzalka na f-10.

szerszon napisał(a):To napisz że sobie porównujesz, ale nie ma to nic wspólnego z przepisami.
Jak widac po moim porownaniu to co Tu piszesz nie ma nic wspolnego nie tylko z przepisami ale nawet z tym co sam robisz.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 października 2015, 00:58

czekam na przepisy..bo raz tobie "widać" a dalej "nie widać" zaczynasz uprawiać trolling
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze