skręt w lewo z podpoprządkowanej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: skręt w lewo z podpoprządkowanej

Postprzez papadrive » poniedziałek 19 października 2015, 21:43

sankila napisał(a):Rysunek z pierwszego postu, odrobinę przeze mnie wzbogacony (gdybyś sie nie znał na sztuce nowoczesnej - te zielone to auta).

Domyśliłem się. W moim wykonaniu te auta wyglądałyby podobnie, albo jeszcze gorzej. :P
Objaśnij mi, kto pojedzie pierwszy i dlaczego (oczywiście, na podstawie reguły prawej dłoni):czerwony czy biały?

Obrazek

Na razie nigdzie nie pojadą, dopuki nie usuniesz tych zieleńców. :wink:
Usilnie chcesz udowodnić, że czerwony skręcając w lewo, znalazł się na drodze z PP i mając po prawej białego ustępuje mu PP. Możesz sobie tak to widzieć. Lith radzil odpuścić (choć nazwał to dosadniej), ale gdzież bym tak mógł w stosunku do kobiety :?. Ja widzę tutaj zastosowanie części art.25.1:
...a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Tak, czy inaczej odpowiedź na pytanie z pierwszego postu jest jednaka. Biały przed czerwonym. Po co tyle krakać nad taką prostą rzeczą.
Lepiej spotkalibyśmy się gdzieś na kawce i pogawędzili miło, zamiast drzeć łachy na durno. :wink2:
====
szymon1977 napisał(a):Lepiej zeby czerwony ustapil bialemu na wjezdzie na skrzyzowanie bo jak nie ustapi na wjezdzie to bedzie musial czekac na bialego na zjezdzie zeby mu ustapic.

Ależ oczywiście. Obowiązek ten nie znika po wjechaniu na skrzyżowanie. Czy będzie stał przed nim (jak kołek), czy dobierze takie tempo jazdy, aby biały mógł przejechać pierwszy, zależy od niego. I jak tak postąpi, to nie musi ganiać bialego po całym mieście (jeszcze nie wiadomo gdzie to skrz. się znajduje, może ma Syberii :? ), aby naprawić swój błąd.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 19 października 2015, 21:55

papadrive napisał(a):Obowiązek ten nie znika po wjechaniu na skrzyżowanie.
Czy aby na pewno?
szymon1977 napisał(a):Bo komu niby mialby ustapic pierwszenstwa wyjezdzajacy z podporzadkowanej skoro wyjedzie z podporzadkowanej dopiero po ustapieniu pierwszenstwa wszystkim, ktorym mial obowiazek pierwszenstwa ustapic?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » poniedziałek 19 października 2015, 22:07

Jeśli wszystkim, włącznie z białym, to rzeczywiście nie ma komu. :P
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 19 października 2015, 22:17

A do czego niby czerwony mialby zmusic bialego, ktory i tak stoi "zablokowany" przez TIR-y? Przypomniec definicje ustapienia pierwszenstwa? Czy wystarczy jak przypomne, ze przepuszczenie bialego sie pod nia nia lapie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 października 2015, 22:19 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » poniedziałek 19 października 2015, 22:18

papadrive napisał(a):Na razie nigdzie nie pojadą, dopuki nie usuniesz tych zieleńców.:wink:
Usilnie chcesz udowodnić, że czerwony skręcając w lewo, znalazł się na drodze z PP i mając po prawej białego ustępuje mu PP
Że niby co ja chcę udowodnić? :wow:
To było wyzwanie - skoro twierdzisz, że o pierwszeństwie między nimi rozstrzyga 25.1, to uzasadnij, dlaczego czerwony zjedzie lewym pasem.
Mój najczarniejszy scenariusz nie przewidywał opcji, że będziesz stał czerwonym, jak ostatnia melepeta, zamiast wjechać na pusty,lewy pas.
Nie chcę być upierdliwa, ale skąd taki pomysł?
LeszkoII napisał(a):I to jest błędne twierdzenie, którego konsekwencją są inne błędne twierdzenia w innych wątkach odnośnie pierwszeństwa.
Tak, tak, pamiętam: trzeba odróżnić fizyczny wjazd pojazdu, od faktycznego wjazdu pojazdu. Bo fakt, że pojazd fizycznie znajduje się na skrzyżowaniu nie znaczy wcale, że znajduje się faktycznie na skrzyżowaniu.

Jeden drobny myk: jeżeli twierdzisz, że moje twierdzenie jest błędne, musisz to udowodnić, przedstawiając twierdzenie, którego ja nie będę w stanie podważyć. "Wjechał, ale nie wjechał" - no, sorry.

szymon1977 napisał(a):Gorzej gdy celem ustapienia bialemu bedzie musial ganiac go po miescie bo inaczej z poczuciem niespelnionego obowiazku nie bedzie mogl zasnąć
Phi, jednego. A co ja mam powiedzieć, jak cały pas na rondzie wyprzedziłam, bo im się babcia na przejściu przewróciła? To jest dopiero cierpienie i zgryzota!
:lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 19 października 2015, 22:25

Jest na Forum taki watek, w ktorym mozemy publicznie spowiadac sie ze swoich grzechow drogowych. Proponuje dodatkowo "zdrowaśkę" od sztuki.
szymon1977

Postprzez papadrive » wtorek 20 października 2015, 21:19

szymon1977 napisał(a):A do czego niby czerwony mialby zmusic bialego, ktory i tak stoi "zablokowany" przez TIR-y?

sankila napisał(a):Mój najczarniejszy scenariusz nie przewidywał opcji, że będziesz stał czerwonym, jak ostatnia melepeta, zamiast wjechać na pusty,lewy pas.

Ruch drogowy to zjawisko bardzo dynamiczne i ciągu bardzo krótkiego czasu warunki na drodze zmieniają się znacznie. Pobudźcie wyobraźnię i przeanalizujcie kilka różnych scenariuszy na skrzyżowaniu. Może powstać taka sytuacja i mimo zielonych, jadących prawym pasem i wolego lewego, czerwony może "zmusić do...itd." innego uczestnika z tego rysunku, a nawet białego. To, oczywiście, założenie hipotetyczne, lecz możliwe. Dlatego napisałem:
Jeśli wszystkim, włącznie z białym, to rzeczywiście nie ma komu.

Przy założeniu, że nic się nie zmieni przez czas przejazdu czerwonego przez skrzyżowanie, może, jeśli chce, wykorzystać wolny, lewy pas. Tylko należy zrobić to z głową, bo obowiązek ustąpienia PP, do czasu opuszczenia skrzyżowania, jeszcze nie wygasł.

szymon1977 napisał(a):Przypomniec definicje ustapienia pierwszenstwa?

Definicję znam na tyle, aby zauważyć w niej to, czego Ty nie dostrzegasz, więc z cytatem się wstrzymaj.
Czy wystarczy jak przypomne, ze przepuszczenie bialego sie pod nia nia lapie?

Wiesz mi, że może wystąpić okoliczność, że będzie się łapał. :shock:
papadrive

Postprzez szymon1977 » środa 21 października 2015, 00:05

Myslisz, ze bialy zaryzykuje bliskie spotkanie z rozpedzonym TIR-em wymuszajac na nim pierwszenstwo przejazdu?
szymon1977

Postprzez sankila » środa 21 października 2015, 01:40

papadrive napisał(a):Może powstać taka sytuacja i mimo zielonych, jadących prawym pasem i wolego lewego, czerwony może "zmusić do...itd." innego uczestnika z tego rysunku a nawet białego.
Chłopie, ależ Ty zalewasz :D
Nie może powstać żadna inna sytuacja, bo nie ma innych uczestników, niż narysowani. Omawiamy konkretną sytuację!

Wykazałam Ci, że przy wjeździe spod A7 nie obowiązuje reguła prawej ręki, a pierwszy wjeżdża ten, który może wjechać, nikomu nie wadząc. Zatem odpowiedź na pytanie z pierwszego postu jest: czerwony na lewy pas, biały na prawy.
Obaj są w równorzędnej pozycji, więc przepis ogólny i żadnych warunków dotyczących ilości dostępnych pasów.
Obaj sa w równorzędnej pozycji wobec drogi poprzecznej i każdy z nich ma znak A7, więc nie może mieć przepisu ogólnego!

A tak niejako na bis - zerknij do opisu znaku A6 i objaśnij, co znaczy: "droga podporządkowana występuje po jednej/obu stronach"

BTW - tu masz wątek, w którym egzaminowany oblał za wjazd z lewoskrętu na prawy pas:
viewtopic.php?f=3&t=37613
a tu, za "niewjazd" na lewy pas:
viewtopic.php?f=3&t=38109

szymon1977 napisał(a):Jest na Forum taki watek, w ktorym mozemy publicznie spowiadac sie ze swoich grzechow drogowych. Proponuje dodatkowo "zdrowaśkę" od sztuki.
To ja poproszę abonament :)
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » środa 21 października 2015, 03:52

papadrive napisał(a):...obowiązek ustąpienia PP, do czasu opuszczenia skrzyżowania, jeszcze nie wygasł.
Niezle Ci sie pokrecilo! Jezeli jest ktos, wobec kogo masz obowiazek wynikajacy z a-7 to najpierw go przepuszczasz a dopiero po spelnieniu obowiazku wjezdzasz. Jezeli wiec po wjechaniu jestes w stanie doszukac sie kogos, wobec kogo masz obowiazek wynikajacy z a-7 oznacza to, ze wjechales nie spelniajac o obowiazku. Proponuje mandat w wysokosci...
szymon1977

Postprzez kg1956 » środa 21 października 2015, 14:23

Czy ktoś zaprzeczy, że pierwszeństwo między białym i czerwonym reguluje art.25 ?
To są podstawy wpajane na kursie od samego początku. Również w latach 70-tych. To, kto pojedzie pierwszy: biały czy czerwony zależy czasem od sytuacji na skrzyżowaniu, ale to zupełnie inna kwestia. Pierwszeństwo ma biały. Czerwony, jeżeli nie zmusi białego do czegoś wymienionego w art.25 niech sobie jedzie w cholerę przed białym. Ale niech nie twierdzi, że ma nad nim pierwszeństwo.
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 21 października 2015, 14:29

Bialy nie ma pierwszenstwa bo nie zaistniala sytuacja, w ktorej czerwony moglby go do czegolowiek zmusic. A wiec bialy stoi jak kolek ustepujac pierwszenstwa TIR-om a czerwony spokojnie wjezdza na lewy pas bo tym wjazdem nikogo do niczego nie zmusi. Na skutek dorysowania TIR-ow przestala istniec bezposrednia zaleznosc pomiedzy dalszymi poczynaniami bialego i czerwonego.
.....
papadrive napisał(a):Definicję znam na tyle, aby zauważyć w niej to, czego Ty nie dostrzegasz, więc z cytatem się wstrzymaj.
Nie przesadzaj z ta znajomoscia PoRD bo jak zwykle usilujesz madrzyc sie na temat pierwszenstwa przejazdu a umknelo Ci jedno ze slowek skladajacych sie na definicje ustapienia pierwszenstwa. Pozwole sobie zacytowac:
Kodeks napisał(a):...jeżeli...
A wiec jezeli czerwony nie moze do niczego zmusic bialego to nie ma obowiazku go przepuszczac. Czy to takie trudne podstawic sobie definicje ustapienia pierwszenstwa do art.25.1. w miejsce wystapienia tego terminu?
szymon1977

Postprzez kg1956 » środa 21 października 2015, 15:19

Bez tirów też biały nie ma pierwszeństwa? :wow:
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 21 października 2015, 15:40

Rozmawiamy o sytuacji z obrazka czy o jakiejs innej? Bo w sytuacji z obrazka jak nie bedzie TIR-ow to nie bedzie juz tez czerwonego.
szymon1977

Postprzez sankila » środa 21 października 2015, 18:07

kg1956 napisał(a):Czy ktoś zaprzeczy, że pierwszeństwo między białym i czerwonym reguluje art.25 ?
Ja zaprzeczam i PoRD również, bo zgodnie z art 5 - znaki przed ustawą. Zarówno biały jak i czerwony mają przed nosem znak A7, i to do niego mają się stosować. A znak mówi: wjedź, jeśli nikomu nie zajedziesz drogi. Zatem ani biały nie może zajechać drogi czerwonemu, ani czerwony białemu.
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze