Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez LeszkoII » wtorek 29 września 2015, 11:34

szymon1977 napisał(a):Skoro sygnalizator "nieco" odbiega od tych opisanych w PoRD to literalnie nie ma do czego sie zastosowac.
Sygnalizatora kolejowego(przed przejazdami) też nie ma pokazanego PoRD a mimo to wiadomo jak się zachować. W tym przypadku stosujemy się do sygnału świetlnego nieprzypisanego żadnemu sygnalizatorowi. Podobnie z sygnalizatorami dwukomorowymi (wzbudzanymi acyklicznie) - nie wyczytasz o sekwencji tych sygnałów w "170-tce".
szymon1977 napisał(a):Pierwsze co powinienes zrobic to postarac sie go pomimo pewnych niescislosci zidentyfikowac.
Identyfikuj. Czekam na pomysły.
szymon1977 napisał(a):ograniczajaca sie jedynie do koloru a pomijajaca inne aspekty jak jego usytuowanie czy sasiadujace oznakowanie
Kolor jest bardzo istotny a ja nie jestem daltonistą. Nie do mnie, jako kierującego, należy korygowanie błędów drogowców lub odgadywanie ich zamiarów. Podobnie masz ze znakami B-30 ustawianymi na czas prac remontowych i nieściąganymi na długo długo po zakończeniu tych prac.
szymon1977 napisał(a):A moze po prostu Youtube tak "poprawilo" jakosc kolorow, ze z pomaranczowego zrobil sie czerwony?
Widziałem ten sygnał "w realu" i jest czerwony.

=====================
Najnowszy odcinek (nr 565 :wow: ) https://www.youtube.com/watch?v=CMm713qRHdI
Bardzo podobny(jeśli nie identyczny) temat przedyskutowaliśmy tutaj.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » środa 30 września 2015, 12:22

A tu gdzie włączam się do ruchu?
https://www.google.pl/maps/@50.1233576, ... 312!8i6656
Albo tu. W którym miejscu włączam sie do ruchu?
https://www.google.pl/maps/@50.121771,1 ... 312!8i6656
Wszystko wydaje się proste, ale takie nie jest.
szoferemeryt

Postprzez mp0011 » środa 30 września 2015, 12:45

Wszystko wydaje się proste, ale takie nie jest.

Zwłaszcza dla jadącego z naprzeciwka, który nie ma pojęcia że Ty ze strefy wyjeżdżasz.
I przez pół programu to zdziwienie, czemu ci z naprzeciwka czekają aż wyjadę...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » środa 30 września 2015, 18:25

Nie chce mi sie ogladac programu ani patrzec na podlinkowane sytuacje, ale jezeli ci z naprzeciwka okreslaja pierwszenstwo na skrzyzowananiu na podst. Kodeksu zamiast zastosowanego oznakowania to jak najbardziej sluszne zdziwienie p. Dworaka powinno trwac jeszcze dlugo w bloku reklamowym po programie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mp0011 » środa 30 września 2015, 21:29

Mnie nurtuje jeszcze jedno pytanie:
Na jakiej podstawie sygnalizacja podnosi rangę wyjazdy z obiektu (i strefy zamieszkania?) do normalnego skrzyżowania, i czy to samo robią inne znaki, np. A-7? Wynika to z art 5?

Chodzi mi o drugą część odcinka o strefach, gdzie była sygnalizacja. Czy obecność A-7 bez świateł powoduje że mam takie samo pierwszeństwo jak osoba z naprzeciwka?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » środa 30 września 2015, 23:32

1. Dojezdzasz do skrzyzowania chociaz to nie polaczenie "Twojej" drogi z droga poprzeczna tworzy skrzyzowanie.

2. Dojezdzasz do skrzyzowania droga oznakowana jako droga podporzadkowana pomimo, ze nie jest to publiczna droga twarda.

3. Zachowanie wynikajace z przepisow Kodeksu rozni sie od zachowania wynikajacego ze znakow.

Mam nadzieje, ze juz nie masz watpliwosci? Oczywiscie spodziewam sie "zlojenia mi d..." za pomoca przekreconej tresci przepisow bo przeciez Ustawodawca mial na mysli co innego niz napisal. Nic to, literalna tresc PoRD swiadczy, ze mam racje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mp0011 » czwartek 01 października 2015, 00:00

Kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać, ale dzięki za dobre chęci ;)

Dojeżdżam do skrzyżowania i normalnie - według ustawy - włączałbym się na nim do ruchu.
Równie dobrze mógłbym zjechać z chodnika lub wyjechać z parkingu.

Czy obecność sygnalizacji zmienia ten fakt zgodnie z art 5. (znaki przed ustawą i stosuje się do znaków a nie do ustawy), czy jakimś innym artykułem? Bo skoro zgodnie z art 5, to inne znaki (w szczególności A-7 czy STOP) działają podobnie?
mp0011

Postprzez sankila » czwartek 01 października 2015, 00:03

szoferemeryt napisał(a):Wszystko wydaje się proste, ale takie nie jest.
Wszystko JEST proste, jak się stosuje do przepisów, zamiast tworzyć własne interpretacje. Strefę tworzą znaki, więc przepisy działają tylko w ich obrębie, a nie "znak i 100 m za nim". To zupełnie inna sytuacja niż droga dojazdowa do obiektu czy wewnętrzna - ich nie tworzą znaki, tylko prawo własności.

Masz na focie koniec strefy i przejście dla pieszych, które przebiega przez "zwykłą" drogę, ze "zwykłymi" przepisami. Na drugim zdjęciu masz znak skrzyżowania równorzędnego 100 m za znakiem końca strefy. To dla kogo on tam stoi?
Nie istnieje droga dojazdowo-wyjazdowa do strefy. Albo jest strefa, albo jej nie ma.

mp0011 napisał(a):Na jakiej podstawie sygnalizacja podnosi rangę wyjazdy z obiektu (i strefy zamieszkania?) do normalnego skrzyżowania, i czy to samo robią inne znaki,
Sygnalizacja nie tworzy skrzyżowania, tylko synchronizuje ruch; czerwone światło zakazuje wjazdu za sygnalizator, więc auta na drodze stoją. Skoro nic nie jedzie, to wyjeżdżający z obiektu nie ma komu ustąpić, więc może spokojnie wyjechać.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 07:43

mp0011 napisał(a):Kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać, ale dzięki za dobre chęci
Zapoznaj sie z poczatkiem "170" gdzie zdefiniowano droge z pierwszenstwen i droge podporzadkowana to moze zrozumiesz dlaczego napisalem to co napisalem. Tak, chodzo o art.5., tylko trzeba najpierw wiedziec jakie zachowania wynikaja z Kodeksu a jakie ze znakow.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 10:01

szymon1977 napisał(a):
2. Dojezdzasz do skrzyzowania droga oznakowana jako droga podporzadkowana pomimo, ze nie jest to publiczna droga twarda.

Raczej dojeżdżasz do miejsca, gdzie włączasz się do ruchu. A-7 stosowany jest także w innych miejscach niż skrzyżowanie
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku
A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych
lub w innych miejscach przecinania się kierunków
ruchu.

Oraz pkt 2.2.8 z 220
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy

Z tego wynika,że nie jest oznakowane jako droga podporządkowana.
Jak widać jest to napisane bezpośrednio w PoRD.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 18:53

szerszon napisał(a):A-7 stosowany jest także w innych miejscach niż skrzyżowanie
Ale to nie jest inne miejsce tylko skrzyzowanie.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 21:26

Ale to nie jest inne miejsce tylko skrzyzowanie.
Dla ciebie wjeżdżającego z innego miejsca niż droga podporządkowana jeszcze nie.Nie łapiesz się pod definicję skrzyżowania.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 22:04

Ake to nie ja mam sie lapac, a miejsce przed ktorym stoi znak.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 22:36

Miejsce też się nie łapie, ponieważ nie spełnia wymogów zawartych w definicji skrzyżowania. Dojeżdżasz przecież drogą inną niż publiczna twarda..zaprzeczysz ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 22:41

Ale na przeciwko "mojej" drogi jest droga publiczna, twarda, ktora laczy sie z droga poprzeczna. Zaprzeczysz?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze