Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez Zakopower » środa 30 września 2015, 23:20

kg1956 napisał(a):
Zakopower napisał(a):
kg1956 napisał(a):Kiedyś, chyba nawet w tym wątku napisałem, że kierunek jazdy kierujący ma w głowie. Przyznałeś mi wtedy rację. Mógłbyś to rozwinąć?

W głowie? A nie w du...e?(...)

O kierunku jazdy pojazdu oraz jego zmianie decyduje kierujący. Znakomita większość kierowców do podejmowania decyzji wykorzystuje głowę i jej zawartość. Jak widać nie wszyscy.

Oczywiście, że decyduje kierujący, ale mówienie, że kierunek jazdy kierujący ma w głowie to jakiś bełkot.

Kierunek jazdy to jest strona w która jedzie pojazd, a w głowie to może mieć co najwyżej zamiar jego zmiany.
Zakopower

Postprzez szymon1977 » środa 30 września 2015, 23:51

Nalezy sie sprostowanie:
- o zmianie kierunku jazdy decyduje kierujacy,
- o kierunku jazdy nie.

Dlaczego? Zalozmy, ze kierujacy zamierza z pkt. A dojechac do pkt.B... ale nie ma drogi prowadzacej od pkt.A w kierunku pkt.B. Jest za to droga prowadzaca od pkt.A w kierunku pkt.N. Wiec jedzia ta droga w kierunku pkt.N.

A teraz uwaga bo moze to byc dla niektorych niemale zaskoczenie: jezeli pojazd jedzie w kierunku pkt.N to kierunkiem jego jazdy jest pkt.N.

Wiec jedzie droga laczaca pkt.A z pkt.N w kietunku pkt.N i w polowie tej drogi w pkt.X trafia na skrzyzowanie z droga prowadzaca od pkt.X do pkt.B. Wiec przestaje jechac w kierunku pkt.N a zaczyna jechac w kierunku pkt.B.

A teraz uwaga bo moze to byc dla niektorych niemale zaskoczenie: jezeli pojazd jedzie w kierunku pkt.B to kierunkiem jego jazdy jest pkt.B.

I tak to wlasnie kierujacy w pkt.X zmienil kierunek jazdy z N na B.

Proste? Kierujacy moze wybrac kierunek jazdy ale nie do woli tylko jeden z mozliwych. A jaki to jest kierunek nie decyduje kierujacy tylko kierunek, w jakim ruch sie na tej drodze odbywa.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 00:46

szymon1977 napisał(a):A to nie wiedziales, ze strzalka obrazujaca w jakim kierunku ruch sie odbywa nie obrazuje kierunku ruchu?
Jaka strzałka ? Ten wygięty A-6, którego nie pokazałeś a spotykałeś niejednokrotnie ?
Powinno to byc dla Ciebie oczywiste skoro kierunek jazdy to nie jest kierunek, w ktorym pojazd jedzie!
Oczywiście,że nie zawsze. Pojazd jedzie po drodze, gdzie napotyka T-18 i zmienia kierunek ruchu( bo jest nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu) pomimo ,że nie zmienia kierunku jazdy...poddajesz to pod wątpliwość ?
Zwlaszcza, ze pojazd moze odbywac ruch w innym kierunku niz jedzie.
To tak w kwestii merytorycznych wypowiedzi. Pojazd( w właściwie kierujący) może posiadać inny kierunek ruchu niż kierunek jazdy. Zaprzeczysz T-18 i F-10 z mojego przykładu ?
Poza tym to ruch odbywa się w kierunku, a nie twoje kolejne słowotwórstwo...
To nie ja rzucam stwierdzeniami sprzecznymi z rzeczywistoscia, zebym musial cokolwiek bronic za pomoca przepisow.
Nie ?
A własny rzeczywisty faktyczny kierunek jazdy na skrzyżowaniu bo widać ? A resoraki i piaskownica..zakaz zawracania na skrzyżowaniu rzekomo ujęty w Art 22.6 ? Ciekawe...
Podobno potrafisz to wykazac za pomoca art.25.1. Do dziela!
Już ci udowodniłem jak to można ustąpić pierwszeństwa wiecej niż jednemu pojazdowi na mocy Art 25.1 :lol:
Nie wiem dlaczego, ale nie odniosłeś się... :wink:
No dobra..to ile razy możesz skręcić w prawo na skrzyżowaniu według Art 25.1 i ile razy ustępujesz pierwszeństwa zblizając się do kolejnych "skrzyżowań" na skrzyżowaniu ?
===============================
A jaki to jest kierunek nie decyduje kierujacy tylko kierunek, w jakim ruch sie na tej drodze odbywa.
Ruch się odbywa w dwóch kierunkach bo to może droga dwukierunkowa.A kierunek jazdy może mieć na wprost, jesli z tej drogi nie zjeżdża.
Nalezy sie sprostowanie:
szczególnie przy np C-2
o kierunku jazdy nie.
Zaczynam jazdę z miejsca parkingowego..mam mozliwość udać się w róznych kierunkach..to kto decyduje ?
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 01 października 2015, 07:36

szymon1977 napisał(a):Nalezy sie sprostowanie:
(...) A jaki to jest kierunek (...) decyduje (...) kierunek,(...)

Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 07:46

Wytnij wiecej i nic nie pisz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 09:55

Ależ bardzo dobrze wyłuskał z twojego wodolejstwa istotę sprawy. Tak wyglądają twoje posty.
Merytorycznie przyciśnięty do muru udajesz,że nie ma pytania tylko klepiesz bez sensu dalej swoje.
Jak z tym przepisem o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 października 2015, 13:05

szymon1977 napisał(a):Nalezy sie sprostowanie:
- o kierunku jazdy nie.
(...)
...
(...)
Piszesz projekt nowelizacji PoRD? :lol: Przecież tego się czytać nie da a co dopiero odgadywać sens autora :o

Zamiast filozofować, czytaj prawo i wyciągaj wnioski. Niżej pogrubiłem Ci nawet frazy, które uważasz za znaczące coś innego, bo lubisz sobie czasem podzielić, poklasyfikować, czyli skomplikować punkt widzenia jak tylko się da.

Czytamy o:
skręcaniu w kierunku = zmianie kierunku jazdy = jeździe w kierunku = kierunkach jazdy przez skrzyżowanie = jeździe przez skrzyżowanie w kierunkach.
Znaki nakazujące skręcanie występują w dwóch odmianach: C-1 i C-2 dla nakazu jazdy w prawo, C-3 i C-4 dla nakazu jazdy w lewo. Stosowanie tych odmian powinno być takie, aby kierującym jednoznacznie wskazać sposób i istniejące kierunki ruchu na drodze, do której się zbliżają. W skomplikowanych warunkach drogowych można umieścić dwa znaki, np. C-3 i C-4 wskazujące ten sam kierunek jazdy.
Przed wyborem sposobu oznakowania należy zbadać czy zastosowanie znaku zakazu skręcania w lewo lub w prawo nie przekaże jadącym bardziej wyraziście, niż odpowiedni znak nakazu, możliwości jazdy przez skrzyżowanie w określonych kierunkach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 19:37

LeszkoII napisał(a):Czytamy o:
skręcaniu w kierunku = zmianie kierunku jazdy = jeździe w kierunku = kierunkach jazdy przez skrzyżowanie = jeździe przez skrzyżowanie w kierunkach.
Skoro czytacie to zacytuj, i ja chetnie poczytam. A jak juz zacytujesz to nie zapomnij poiformowac co zacytowales.
.....
szerszon napisał(a):Zaczynam jazdę z miejsca parkingowego..mam mozliwość udać się w róznych kierunkac... to kto decyduje ?
Masz dwie mozliwosci wlaczenia sie do ruchu. Ale w jakim kierunku pojedziesz po wlaczeniu sie do ruchu nie bedziesz decydowal Ty tylko droga.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 października 2015, 19:51

szymon1977 napisał(a):Skoro czytacie to zacytuj, i ja chetnie poczytam.
To czytaj. Tekst masz wyżej wraz z pogrubieniami. Tylko bez głupich komentarzy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 19:56

Nie ma w tym tekscie tego co podobno jest. A poza tym wypadaloby podac co to za tekst.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 21:24

szymon1977 napisał(a):Masz dwie mozliwosci wlaczenia sie do ruchu. Ale w jakim kierunku pojedziesz po wlaczeniu sie do ruchu nie bedziesz decydowal Ty tylko droga.
Mam sie jej zapytać, gdzie pojadę ?Mogę mjieć nawet więcej niż dwie możliwośći. Nie bierzesz pod uwagę sytuacji,że parkuję przy skrzyżowaniu T.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 22:05

Jak chcesz mozesz sie drogi zapytac. Zapytaj sie tej trzeciej, ale raczej nie pojedziesz nia w takim kierunku jaki Ci sie tylko przysni a w takim, w jakim ta droga prowadzi.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 01 października 2015, 22:32

. Zapytaj sie tej trzeciej,
Nie czaisz bazy.
a w takim, w jakim ta droga prowadzi.
Mam trzy opcje kierunku jazdy i dwie drogi którymi mogę pojechać i wybór należy do mnie jako kierującego korzystającego jedynie z zastanej infrastruktury...ale to kompletny OT
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 października 2015, 22:46

Masz trzy drogi do wyboru, ale zadna z nich nie pojedziesz w takim kierunku jaki Ci sie wymarzyl tylko w takim, w jakim wybrana droga prowadzi.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 października 2015, 23:13

szymon1977 napisał(a):Nie ma w tym tekscie tego co podobno jest. A poza tym wypadaloby podac co to za tekst.
Tekst z "220". W tekście masz wiele konstrukcji przeczących między innymi temu, że skręcanie jest czym innym niż zmiana kierunku jazdy a kierunek jazdy przez skrzyżowanie w lewo/prawo jest czym innym niż manewr zmiany kierunku jazdy/skręcanie na skrzyżowaniu w ogóle.

znaki nakazujące skręcanie
C-1 i C-2 dla nakazu jazdy w prawo
C-3 i C-4 dla nakazu jazdy w lewo
C-3 i C-4 wskazujące kierunek jazdy
znak zakazu skręcania w lewo lub w prawo = możliwość jazdy przez skrzyżowanie w określonych kierunkach

I czego Ty jeszcze nie rozumiesz z tego cytatu poza tym, że nie występuje tam "jedna, faktyczna wielka zmiana kierunku jazdy przez skrzyżowanie" :?:

Teoria prostowania rond nie ma odzwierciedlenia w PoRD, bardzo mi przykro :lol: W słownikach PWN również nie ma odzwierciedlenia. A Twoja asekuracyjna postawa tylko mnie w tym twierdzeniu umacnia.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 października 2015, 23:17 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze