zakaz ruchu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

zakaz ruchu

Postprzez madmax1 » środa 23 września 2015, 17:50

witam wszystkich to mój pierwszy post

szukam w zasadzie porady odnośnie stawiania słupków ograniczających wjazd na dana ulicę. Mieszkam w uliczce (ganku ganku o szer. 3m bez wydzielonego chodnika) pomiędzy dwiema głównymi jezdniami jednokierunkowymi w naszej miejscowości. Z obydwu stron naszej uliczki ustawiony jest zakaz ruchu B-1 (z wyjątkiem dojazdu do posesji). Niestety kierowcy często łamią ten zakaz i robią sobie "skróty". Rozmawialiśmy z urzędnikami na temat postawienia słupków ograniczających ruch na tej uliczce oczywiście tylko z jednej strony (służby bezpieczeństwa będą mogły dojechać do każdej z posesji). Dowiedzieliśmy się jednak iż podobno takie słupki można stosować tylko na ciągach pieszych a nie drogach publicznych (mimo iż obowiązuje zakaz ruchu a wszyscy mieszkańcy są za słupkami). Czy aby urzędnicy mają rację czy po prostu nie chce im się tego załatwiać i wolą zbyć petenta?
madmax1

Re: zakaz ruchu

Postprzez pasqudek » środa 23 września 2015, 23:21

Dopiero jak beda wypadki to znajda sposob.
A gliny i straznikow mozna prosic....
pasqudek

Postprzez szerszon » czwartek 24 września 2015, 14:48

Zrobić strefę zamieszkania.
szerszon

Postprzez madmax1 » czwartek 24 września 2015, 19:30

dzięki za podpowiedzi
Niestety gliny i strażnicy nie mają zbytnio czasu żeby tam stać non stop 1 godzina na tydzień to jest max a w tym czasie może przejechać 5 aut albo zero.
Strefa zamieszkania tez odpada gdyż jest to droga publiczna. Jest jeszcze propozycja monitoringu ze strony miasta, która zostanie wzięta pod uwagę w przyszłorocznym budżecie. Najlepszym rozwiązaniem byłby składany słupek (12c):

Dz. U. Nr 220, poz. 2181 ze zm.

"Słupki blokujące
W celu niedopuszczenia do wjeżdżania pojazdów na chodniki lub ciągi piesze albo rowerowe stosuje się słupki blokujące U-12c (rys. 5.5.1).
grafika

Słupki U-12c mogą być wykonane z metalu, drewna lub tworzyw sztucznych. Wysokość słupków powinna wynosić od 0,6 do 0,8 m. Barwa słupków blokujących powinna być biało-czerwona. Dopuszcza się stosowanie słupków blokujących w formie ozdobnej dostosowanej do architektury otoczenia o barwach innych niż biało-czerwone."

Tylko nie wiem gdzie mógłbym się zwrócić lub uzyskać opinie czy można go tam zamontować zgodnie z przepisami. Niby takie słupki montuje się w celu zwiększenia bezpieczeństwa w ciągach pieszych, ale tą uliczka poruszają się głównie piesi i jest to jedyna uliczka do posesji. Dodatkowo nie ma tam chodnika, ale wg naszej gminy jest to droga publiczna i nie można go tam ustawić.
madmax1

Postprzez pasqudek » czwartek 24 września 2015, 20:22

Proponuję uderzyć do WK, Policji.
Jeśli chodzi o słupki...to może od razu zapytaj się o słupki hydrauliczne.
@szerszon: D-40 nie dla każdego jest jasne.
pasqudek

Postprzez madmax1 » czwartek 24 września 2015, 21:40

ale właśnie tam nie ma znaku D-40 to jest droga publiczna a te znaki stosuje się na drogach wewnętrznych np osiedle mieszkaniowe czy droga przyzakładowa(tak przynajmniej dowiedziałem się od naszych urzędników, podobno gdyby to własnie było na mapie jako droga wewnętrzna nie byłoby problemu ze słupkami.
madmax1

Postprzez jasper1 » czwartek 24 września 2015, 22:23

D-40 stawia się zarówno na drogach publicznych, jak i wewnętrznych - to strefa zamieszkania, chyba mylisz ją ze strefą ruchu D-52.
Strefa zamieszkania wpuszcza jednak ruch na tę drogę, jedynie go spowalnia, a chyba nie o to Ci chodzi.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie może być słupków na tej drodze. Używa się ich tworząc na dotychczas ruchliwych ulicach deptaki, ograniczając ruch na rynkach miast. Przecież to też są ewidentnie drogi publiczne, choćby wyłączenie z ruchu placu Solnego we Wrocławiu, Łódź ul. Piotrkowska czy deptaki w Gdańsku z wymuszeniem stosowania się do znaków poprzez użycie słupków.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez madmax1 » piątek 25 września 2015, 10:22

jasper1 napisał(a):D-40 stawia się zarówno na drogach publicznych, jak i wewnętrznych - to strefa zamieszkania, chyba mylisz ją ze strefą ruchu D-52.
Strefa zamieszkania wpuszcza jednak ruch na tę drogę, jedynie go spowalnia, a chyba nie o to Ci chodzi.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie może być słupków na tej drodze. Używa się ich tworząc na dotychczas ruchliwych ulicach deptaki, ograniczając ruch na rynkach miast. Przecież to też są ewidentnie drogi publiczne, choćby wyłączenie z ruchu placu Solnego we Wrocławiu, Łódź ul. Piotrkowska czy deptaki w Gdańsku z wymuszeniem stosowania się do znaków poprzez użycie słupków.

Całkowicie się z tym zgadzam i dla mnie to też było oczywiste.
    Napisałem pismo do UM w tej sprawie o umieszczenie słupków składanych typu U-12c, pozwolę sobie zacytować fragment odpowiedzi od UM:

"zgodnie z zapisami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (DZ. U. z 2003r nr 220 poz 2181 ze zmianami), słupki blokujące U-12c stosuje się w celu niedopuszczenia do wjeżdżania pojazdów na chodniki lub ciągi piesze albo rowerowe, a słupek uchylny jest jednym z rodzajów słupków blokujących wjazd na ww. elementy pasa drogowego. Słupki te stosowane są poza jezdnia np. na miejscach postojowych wydzielonych na prawach wyłączności, w celu uniemożliwienia wjazdu innym pojazdom."

Cała ustawa jest w załączniku a słupki na stronie 417

Krótko mówiąc dla urzędników droga ze znakiem B1 jest nadal drogą publiczną, nie ważne że tam chodzą piesi a samochody mają zakaz wjazdu.
    Poprosiłem nawet Pana urzędnika aby zgłosił mnie na policję bo poruszam się pieszo po drodze publicznej ( jak wszyscy mieszkańcy tego ganka i nie tylko bo jak wspomniałem nie ma tam chodnika)

I teraz jak wytłumaczyć tym koniom z UM że jest inaczej, bo po rozmowach z nimi odnoszę wrażenie jakby chcieli tylko od wszystkiego umyć ręce i mieć święty spokój. Jeśli mam rację to nie wiem już jakich argumentów mam użyć aby ich przekonać.

Zastanawiam się też czy istnieje jakiś inny (wyższy) organ urzędniczy który mógłby wydać opinie na temat tych słupków w tym konkretnym przypadku.
    madmax1

Postprzez jasper1 » piątek 25 września 2015, 11:17

We wspomnianym załączniku do rozporządzenia jest także fragment o separowaniu słupkami ruchu tranzytowego od lokalnego - nie jestem teraz w stanie wkleić/cytować.

Organ wyższy to bezpośrednio prezydent miasta (żeby jeszcze raz wrzucił sprawę do stosownego wydziału pod rozwagę). Proponuje zwrócić się o wydanie decyzji, a nie z zapytaniem.
    Odpowiedź musi zawierać uzasadnienie i informacje o sposobie odwołania.

PS Myślę, że się migają ze względu na kasę, słupki to spory wydatek.
    Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
    Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
    jasper1

Postprzez madmax1 » piątek 25 września 2015, 11:31

U nas jest akurat szefem Burmistrz, sprawa wyglądała tak że wpierw były konsultacje z urzędnikami, potem pismo do UM na które była odmowa j/w, później jeszcze wizyta u burmistrza, który kazał jeszcze raz rozpatrzyć sprawę swoim urzędnikom, odpowiedź była identyczna plus mrzonka o kamerach w przyszłym roku, ewentualnie progi zwalniające ( ale nie chcemy aby oprócz przejeżdżających aut doszły stukoty wywołane przez progi).

Nie chodzi raczej o kasę taki zwykły słupek to koszt 100zł (na szerokość ganka 3m jeden pośrodku w zupełności wystarczy) progi zwalniające to 1200zł x2 dwie sztuki.

Co więcej zaczęliśmy się interesować tymi progami aby je móc zamontować potrzebna była opinia Policji, którą dostaliśmy pozytywną (jest to niebezpieczne miejsce) ale po przemyśleniu sprawy odpuszczamy progi gdyż jest to bezsensowne rozwiązanie w tym przypadku.
    madmax1

Postprzez madmax1 » środa 30 września 2015, 12:29

czy ktoś może podpowiedzieć, skąd mógłbym oficjalnie dostać interpretacje tego czy można tam postawić słupek czy nie?
    madmax1

Postprzez sankila » środa 30 września 2015, 16:20

Odpowiedź dostałeś w piśmie - nie można zagrodzić drogi publicznej, bo musi być dostępna choćby dla pojazdów ratunkowych czy służb miejskich. Na terenach wspólnotowych jest możliwość ustalenia osoby odpowiedzialnej za udostępnienie dojazdu, ale jak chcesz to zrobić na drodze publicznej? Całodobowe dyżury mieszkańców?
    To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
    sankila

Postprzez madmax1 » środa 30 września 2015, 17:13

z mojego punktu widzenia byłaby to kolejna ślepa uliczka jakich w okolicy jest sporo, dojazd służb bezpieczeństwa oczywiście będzie bezproblemowy ale tylko z jednej strony (jak to przy ślepych ulicach zwykle bywa :D ). Jeśli chodzi o wystawianie np śmieci i tak każdy musi je ręcznie wywozić na główna ulicę. Dodatkowo słupek może być składany lub demontowany z tego co wiem na innych podobnie zamykanych ulicach czy osiedlach służby same mogą sobie go złożyć chociaż tak jak pisałem na początku u nas nie byłoby takiej potrzeby.

No chyba że nie można tej drogi zamknąć i nie ma co dyskutować?
    madmax1

Postprzez sankila » środa 30 września 2015, 22:51

madmax1 napisał(a):No chyba że nie można tej drogi zamknąć i nie ma co dyskutować?
    Zamknąć nie można, ale ślepą uliczkę zrobić - jak najbardziej, jeśli - oczywiście - nie ma przeszkód natury technicznej, typu: nie da się zawrócić, czy wyminąć. Tyle, że jak ta droga ma 3 m szerokości, to z wymijaniem może być problem. Trudno coś powiedzieć, nie widząc konkretnego miejsca.
    To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
    sankila

Postprzez madmax1 » czwartek 01 października 2015, 12:13

czyli gdyby zrobić znak droga zamknięta to można ten słupek wtedy ustawić?

mam jeszcze takie pytanie a co mi grozi gdy tam postawie samochód i wtedy inne auto nie przejedzie,
    i tak jest zakaz ruchu z wyjątkiem dojazdu do posesji (czyli chyba mogę zaparkować pod tą posesją? ) czy za to mogę dostać mandat? -
    Dodam że sąsiadom to nie będzie przeszkadzało a auta jadące pod zakaz wtedy nie przejadą.
    madmax1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka