Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kg1956 » sobota 15 sierpnia 2015, 09:28

Ja nie dostaję spazmów, słysząc nazwę "skrzyżowanie". Tak nazwano miejsce, gdzie przecinają się drogi. Gdy jadę po czymś co spełnia definicję skrzyżowania i jednocześnie definicję drogi, nie mam z tym problemu. Obwiednią ronda objeżdżamy wyspę/plac w kierunku pokazanym na C-12 a nie przeciwnym. Obwiednia przypomina drogę jednokierunkową, ale jeśli przepisy mówią co innego to mogę jej tak nie nazywać.
Ogólnie odnoszę wrażenie, że niektóre przepisy wzajemnie się wykluczają/kolidują i to powoduje różne interpretacje.
kg1956

Postprzez szymon1977 » sobota 15 sierpnia 2015, 11:09

Co masz na mysli? Bo ja odnosze wrazenie, ze jezeli cos ze soba koliduje to "warszawskie" pseudointerpretacje z logika. A pozniej czytamy o takich wynalazkach autorstwa "warszawiakow" jak place i zespoly skrzyzowan oznakowane c-12 (!?), kierujacych ktorzy nie stosuja sie do przepisu, ktory w swej tresci ich dotyczy bo sie juz do niego zastosowali (!?) albo na odwrot, stosujacych sie nadal do przepisu, ktory w swej tresci juz ich nie dotyczy (!?), przepisach, ktore nie wiedziec czemu nie maja tutaj zastosowania (!?), roznorakich zakazach wyprzedzania i zmiany pasa ruchu na rondzie (!?) a na koniec o potrzebie zalegalizowania zasad identycznych z "krakowskimi" (!!!) bo "warszawska" pseudointerpretacja sie nie sprawdza (!!!!!!!!!!).

A wystarczy po "krakowsku" zastosowac sie bezposrednio do PoRD a nie wymyslac na sile glupoty pod przykrywka wykladni jakiejstam.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Zakopower » sobota 15 sierpnia 2015, 11:26

Mnie natomiast śmieszy, tak jak napisał papadrive, że jazda dookoła wyspy to skręt w lewo.
Jeżeli tak byłoby w rzeczywistości to jechać po rondzie możnaby tylko lewym pasem.

Dlatego nic tak nie śmieszy jak ciamajdy jadące dookoła wyspy z lewym kierunkowskazem.
Nie rozumie taka ciapa, że jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12, więc nie zmienia kierunku jazdy.

Kierunek jazdy zmieni jak przestanie tak jechać, skręci w prawo i zjedzie z obwiedni.

Niestestety, niektórzy nie mogą tego pojąć.
Zakopower

Postprzez szymon1977 » sobota 15 sierpnia 2015, 11:30

kg1956 napisał(a):Obwiednią ronda objeżdżamy wyspę/plac w kierunku pokazanym na C-12 a nie przeciwnym. Obwiednia przypomina drogę jednokierunkową, ale jeśli przepisy mówią co innego to mogę jej tak nie nazywać.
A co to ma za znaczenie, skoro na obwiedni jedziemy w takim kierunku jak pokazany na c-12 kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu, a po zjechaniu z obwiedni w jakims innym?
kg1956 napisał(a):Ja nie dostaję spazmów, słysząc nazwę "skrzyżowanie".
A niektorzy glupieja i "interpretuja".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » sobota 15 sierpnia 2015, 12:46

Zakopower napisał(a):Mnie natomiast śmieszy, tak jak napisał papadrive, że jazda dookoła wyspy to skręt w lewo.

Bardzo dobrze, że masz poczucie humoru. :D
Jeżeli tak byłoby w rzeczywistości to jechać po rondzie możnaby tylko lewym pasem.

Wybranie odpowiedniego pasa ruchu zależy od tego, jaki kierunek dalszej jazdy obierzesz. To wcale nie jest śmieszne, tylko zgodne z PoRD.
Dlatego nic tak nie śmieszy jak ciamajdy jadące dookoła wyspy z lewym kierunkowskazem.

Ta "ciamajda" daje do zrozumienia wjeżdżającym, że nie opuszcza jeszcze skrzyżowania i ma nad nimi PP (będąc jeszcze na skrz.), niezależnie od miejsca kolizyjnego.
Nie rozumie taka ciapa, że jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12, więc nie zmienia kierunku jazdy.

Obawiam się, że to Ty nie rozumiesz, że to jest zmiana k.j., a nie jazda na wprost jako przedłużenie wlotu. :?

Kierunek jazdy zmieni jak przestanie tak jechać,...

Zgadza się. Zmiana nastąpi, gdy jadący osiągnie zamierzony k.j. i znajdzie się na wprost wylotu, którym zamierza opuścić "rondo".
... skręci w prawo i zjedzie z obwiedni.

Owszem, kręci kierownicą, bo tak (bardzo często) przebiega kierunek ruchu, ale nie zmienia ponownie (na tym samym skrzyżowaniu) kierunku jazdy.
A co powiesz, jeśli na "rondzie" zjazd z niego jest w linii prostej? Też skręca i zmienia k.j. w prawo?

Niestestety, niektórzy nie mogą tego pojąć.

Pełna zgoda. :spoko:
=====
szymon1977 napisał(a):
kg1956 napisał(a):Ja nie dostaję spazmów, słysząc nazwę "skrzyżowanie".
A niektorzy glupieja i "interpretuja".

To dlaczego SoRO, jako skrzyżowanie, traktujesz inaczej niż skrzyżowanie?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Pentuer » sobota 15 sierpnia 2015, 15:36

papadrive napisał(a):...
To dlaczego SoRO, jako skrzyżowanie, traktujesz inaczej niż skrzyżowanie?

Pozwalam sobie odpowiedzieć na pytanie, choć nie było kierowane do mnie.

Kodeksowe skrzyżowanie to przecięcie dróg albo połączenie dróg albo rozwidlenie drogi.
Zbliżając sie do obwiedni ronda widzę pojawiającą się z lewej strony jezdnię, która z pewnością nie należy do mojej drogi.
Ta obca jezdnia albo należy do innej drogi albo nie należy.
Jeśli należy do innej drogi to spotkanie się mojej drogi z tamtą drogą jest skrzyżowaniem, a konkretnie skrzyżowaniem jest miejsce wjazdu na obwiednię.
Jeśli ta obca jezdnia nie należy do obcej drogi, to do czego należy?
Jeżeli, jak tu podnoszono, należy do jakiegoś skrzyżowania, to spotkanie mojej drogi z tym skrzyżowaniem jest kodeksowym skrzyżowaniem, bo skrzyżowanie zawiera conajmniej dwie drogi, a więc wjazd na obwiednię oznacza, że moja droga krzyżuje się z conajmniej dwiema innymi drogami, czyli spełniona jest definicja skrzyżowania.
Może jednak SoRO to nie jest zwykle skrzyżowanie kodeksowe?
Pentuer

Postprzez LeszkoII » sobota 15 sierpnia 2015, 16:20

szymon1977 napisał(a):"warszawskie" pseudointerpretacje z logika
Bądź uczciwy i przyznaj, że Prostowacze snują różnorakie teorie(należysz do pierwszoplanowych reprezentantów takiego nurtu), natomiast normalni ludzie, jak ich określasz "Warszawiacy", nie doszukują się rozszerzania paragrafu 36., bo wiedzą że po pierwsze prowadzi to ponad absurd a po drugie tego przepisu nie można interpretować rozszerzająco. Nie wolno rozszerzać znaczenia C-12 co do kierunku jazdy, któremu poświecono Art. 22 a który to kierunek przy założeniu spójności przepisów PoRD, pojawia się w wielu fragmentach ustawy i rozporządzeń. Wielokrotne użycie tej frazy w różnych miejscach, choć jednakowych kontekstach, daje podstawię do zdefiniowania, czym jest owy kierunek jazdy. To nic innego jak odczytywanie definicji kontekstowej na podstawie rekonstrukcji znaczenia w oparciu o różne przepisy prawne.
szymon1977 napisał(a):jak place i zespoly skrzyzowan oznakowane c-12 (!?)
Czemu się dziwisz? Sam przyznałeś mi rację, że o tym co jest skrzyżowaniem decyduje definicja skrzyżowania a nie znak drogowy (np. C-12). Potrzeba sporej wrażliwości i zimnej głowy, aby radzić sobie przy ekstremalnie debilnych oznakowaniach dróg, które zarządca uwidział sobie jako jedno skrzyżowanie-lotnisko (nie zna def. skrzyżowania???)
szymon1977 napisał(a):A wystarczy po "krakowsku" zastosowac sie bezposrednio do PoRD
Póki co liderem ""krakowskiego podejścia" jest pan sekretarz Dworak. On przynajmniej nie kłamie, mówi prawdę że "umawiamy się, ze na krakowskich rondach jeździ sie tak a tak". Nawet składa stosowne projekty przepisów rozwiewających wszelkie watpliwości.

Więc nie opowiadaj Szymon, że to co wychodzi spod "Twojego pióra" wynika z PoRD, bo rzeczywiście i faktycznie wynika z zamącania problematyki jak najbardziej się tylko da, a gdy już ów poziom zostanie osiągnięty to nagle pojawia się magiczna piaskownica, słowniki z powyrywanymi kartkami, wycieczki osobiste ... a na koniec podsumowanie: "wynika z PoRD". Takie wynikanie dotyczy każdych dwóch losowo wybranych słów a zabawa nazywa się głuchy telefon.
========================================
Zakopower napisał(a):Mnie natomiast śmieszy, tak jak napisał papadrive, że jazda dookoła wyspy to skręt w lewo.
W takim razie śmieszy Cię obecność wyspy centralnej na skrzyżowaniu. Ruch dookoła wyspy nie polega na okrążaniu tej wyspy w taki sposób, w jaki samolot okrąża kulę ziemską. Wystarczy, że pójdziesz do Biedronki po piwo i już poruszasz się dookoła Ziemi.
Zakopower napisał(a):Nie rozumie taka ciapa, że jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12, więc nie zmienia kierunku jazdy.
Od kiedy to prawo zobowiązuje mnie sygnalizować, od jakiej strony (prawej czy lewej) wjadę wokół wyspy?
========================================
Pentuer napisał(a):Może jednak SoRO to nie jest zwykle skrzyżowanie kodeksowe?
Innego niż zwykłe skrzyżowanie nie ma. Albo jest jedno skrzyżowanie albo kilka na jakimś obszarze albo nie ma wcale. Problem (który nazywam problemem tylko na pozór) w tym, że ruch kierowany zdefiniowano w ustawie, ale ruchu okrężnego już nie zdefiniowano. Wobec tego trzeba odwołać się do jak najszerszego znaczenia tej frazy, która nie będzie sprzeczna z PoRD ani nie doprowadzi do absurdu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zakopower » sobota 15 sierpnia 2015, 16:50

Oczywiście, że skrzyżowaniez ruchem okrężnym, ze znakiem C-12 różni się od zwykłego skrzyżowania.
Na tym pierwszym obowiązuje paragraf 36 i ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12, a na zwykłym nie obowiązuje.

Papadrive mam nadzieję, że nie zjeżdżasz z ronda z lewego pasa bez prawego kierunkowskazu?
Zakopower

Postprzez kg1956 » sobota 15 sierpnia 2015, 17:46

Przepisy dotyczące skrzyżowań obowiązują wyłącznie na skrzyżowaniach a dotyczące dróg wyłącznie na drogach. Przepisy dotyczące zmiany kierunku jazdy nie odnoszą się do miejsc gdzie wystapi zmiana. Z.k.j. następuje najczęściej w miejscu krzyżowania kierunków ruchu.
kg1956

Postprzez papadrive » sobota 15 sierpnia 2015, 17:47

Zakopower napisał(a):Oczywiście, że skrzyżowaniez ruchem okrężnym, ze znakiem C-12 różni się od zwykłego skrzyżowania.

Nikt nie twierdzi, że SoRO nie różni się od innych (zwykłych) skrzyżowań. Jednak inne oznakowanie i geometria nie czynią go jakimś nietypowym tworem (poza wyjątkami), na którym obowiązują inne zasady. Nie ma odmiennych zasad na SoRO i na "zwykłych" skrzyżowaniach.
Jeśli kiedyś doczekam się szczegółowych przepisów dotyczących "rond", będę je respektował.

Papadrive mam nadzieję, że nie zjeżdżasz z ronda z lewego pasa bez prawego kierunkowskazu?

Wszystko zależy od okoliczności. Bywa, że tak robię, a bywa, że nie. Jeśli myślisz, że zawsze włączam kierunkowskaz by opuścić skrzyżowanie, to się mylisz. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 15 sierpnia 2015, 18:39

Zakopower napisał(a):Oczywiście, że skrzyżowaniez ruchem okrężnym, ze znakiem C-12 różni się od zwykłego skrzyżowania.
Na tym pierwszym obowiązuje paragraf 36 i ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12, a na zwykłym nie obowiązuje.

Na zwykłym z wyspa jedziesz oczywiście po lewej stronie wyspy klonie ?
Pentuer napisał(a):

Zbliżając sie do obwiedni ronda widzę pojawiającą się z lewej strony jezdnię, która z pewnością nie należy do mojej drogi.
Ta obca jezdnia albo należy do innej drogi albo nie należy.
Jeśli należy do innej drogi to spotkanie się mojej drogi z tamtą drogą jest skrzyżowaniem, a konkretnie skrzyżowaniem jest miejsce wjazdu na obwiednię.
Jeśli ta obca jezdnia nie należy do obcej drogi, to do czego należy?
Jeżeli, jak tu podnoszono, należy do jakiegoś skrzyżowania, to spotkanie mojej drogi z tym skrzyżowaniem jest kodeksowym skrzyżowaniem, bo skrzyżowanie zawiera conajmniej dwie drogi, a więc wjazd na obwiednię oznacza, że moja droga krzyżuje się z conajmniej dwiema innymi drogami, czyli spełniona jest definicja skrzyżowania.
Może jednak SoRO to nie jest zwykle skrzyżowanie kodeksowe?
O tym ciebie informuje C-12+A-7 abyś nie miał rozterek co to za jezdnia nagle sie pojawiła. A wsiadając za kierownicę powinieneś mieć PJ, które przynajmniej teoretycznie powinno dawać gwarancję,że wiesz iz zbliżasz sie do skrzyżowania.
szymon1977 napisał(a):A co to ma za znaczenie, skoro na obwiedni jedziemy w takim kierunku jak pokazany na c-12 kierunek odbywajacego sie na skrzyzowaniu ruchu, a po zjechaniu z obwiedni w jakims innym?
Po obwiedni jedziemy w taki sposób w jaki ruch sie odbywa, a nie ty jedziesz. Czyli dalej usiłujesz przemycic kierunek jazdy wskazany na C-12 :lol: Jadąc na wprost przez rondo przed skrzyżowaniem jadę w tym samym kierunku,przez skrzyzowanie jadę w tym samym kierunku i za skrzyzowaniem jadę w tym samym kierunku. czyli jadę drogą , która przecięła sie z poprzeczną a to przecięcie jest oznaczone dodatkowo C-12"A-7 aby było wiadomo ,kto ma pierwszeństwo na tym przecięciu. I wbrew twoim idiotyzmom żadna droga nie kończy mi sie przed obwiednią.
I jak tam niedouczony trollu z zakazem zawracania rzekomo zapisanym w Art 22.6 i gdzie jest cytat,iż to ja prostuje rondo.Właśnie ten twój fragment postu i moja na niegoodpowiedź świadczy dokłądnie o czymś innym. czyli poraz kolejny bezczelnie kłamałeś niedouczony trollu.
szerszon

Postprzez Zakopower » sobota 15 sierpnia 2015, 21:39

papadrive napisał(a):Nikt nie twierdzi, że SoRO nie różni się od innych (zwykłych) skrzyżowań. Jednak inne oznakowanie i geometria nie czynią go jakimś nietypowym tworem (poza wyjątkami), na którym obowiązują inne zasady. Nie ma odmiennych zasad na SoRO i na "zwykłych" skrzyżowaniach.Jeśli kiedyś doczekam się szczegółowych przepisów dotyczących "rond", będę je respektował.
Wystarczy, że w paragrafie 36.1 napisano, że dookoła wyspy jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12. Zatem jadąc dookoła wyspy nie ma mowy o zmianie kierunku jazdy. Nie wiem czemu próbujesz pominąć ten ważny przepis.

papadrive napisał(a):
Wszystko zależy od okoliczności. Bywa, że tak robię, a bywa, że nie. Jeśli myślisz, że zawsze włączam kierunkowskaz by opuścić skrzyżowanie, to się mylisz. :wink:
A jak włączasz prawy kierunkowskaz, to skręcasz z lewego pasa?
Zakopower

Postprzez dylek » sobota 15 sierpnia 2015, 21:47

Zakopower napisał(a): Wystarczy, że w paragrafie 36.1 napisano, że dookoła wyspy jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12. Zatem jadąc dookoła wyspy nie ma mowy o zmianie kierunku jazdy. Nie wiem czemu próbujesz pominąć ten ważny przepis.

Możesz wskazać, w jakim wydaniu jest taki zapis ?
Ja w swoim nie mam nic ani o jeździe, ani o kierunku jazdy...
Jakaś próba przemycenia fałszu, czy braki merytoryczne ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Zakopower » sobota 15 sierpnia 2015, 22:19

W każdym, bo jazda pojazdu to ruch.
To tak jakbyś nie rozumiał, że przepisy dotyczą jazdy bo przecież w danym przepisie mowa o ruchu.

A jak mowa o pojazdach, to nie rozumiesz, że dotyczy np. samochodów, bo nie napisali?
Zakopower

Postprzez szerszon » sobota 15 sierpnia 2015, 22:53

Dlaczego mam używać kierunkowskazu jeśli jadę na wprost ? Polecałem ci kilkanaście razy abys przeczytał nawet tutaj linkowany przeze mnie artykuł "Ronda da sie lubić"
Kierunkowskazów używam przy zmianie kierunku jazdy..i dużo wcześniej niż przy zjeździe z ronda.Zgodnie z Art 22.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze