Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez LeszkoII » środa 29 lipca 2015, 23:37

Czytałem artykuł zmrużonymi oczyma, muzyki słuchałem lewym uchem.
szymon1977 napisał(a):Czy taki obrot sprawy nie jest dla milosnika muzyki powaznej zaskoczeniem?
Nie do końca zgodzę się, że jestem miłośnikiem muzyki poważnej. Po pierwsze jestem miłośnikiem muzyki klasycznej, tej zaś przykleja się stereotyp "poważnej" :) Po drugie jestem miłośnikiem muzyki bez wokalu i najlepiej na instrumenty solowe. Po trzecie nie przeszedł mi jeszcze pociąg do ostrych gitarowych brzmień, z tym że bardziej ukierunkowałem się na klasyczny/progresywny rock. Po czwarte - sprawia mi przyjemność elektroniczna muza, zwłaszcza starego typu trance. Po piąte - lubię słuchać radia, aby nie zostać w tyle.

Wracając.... nie jest dla mnie zaskoczeniem, gdyż nawet utwór solowy na perkusję równie dobrze może stanowić konkretne studium tematyczne w renomowanych konserwatoriach. W zalinkowanym utworze nie usłyszałem nic ponadprzeciętnego, co pozwoliłoby mi zostać fanem No Obliviscaris. Nie potrafię sensownie odpowiedzieć, dlaczego.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 29 lipca 2015, 23:46

Ok. Ale czy nie jest dla Ciebie "zaskoczeniem", ze szycha z konserwatorium kawalek metalowy stawia na rowni z klasycznymi kompozytorami?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 30 lipca 2015, 00:28

Nie, bo na pewno nie stawia na równi. Chce po prostu urozmaicić zajęcia studentom, którzy na co dzień wałkują Bacha, Mozarta, Straussa, Bethovena. Każde dzieło można poddać skrupulatnej analizie, podobnie jak każde zdanie w j. polskim da się fachowo przeanalizować pod wieloma względami.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 30 lipca 2015, 07:35

Tak, nic nie sztoi na przeszkodzie, zeby "Ona tanczy dla mnie" poddac analizie. Fakt, ze stawianiem na rowni przesadzilem. W prawdzie pisze bardzo pozytywnie, ale o stawianiu na rowni ani slowa. Dla mnie i tak mile zaskoczenie bo to moj ulubiony zespol.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 31 lipca 2015, 11:47

Spłentuję to obrazkiem

Obrazek
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » sobota 08 sierpnia 2015, 20:19

https://www.youtube.com/watch?v=p2IydE5xgyQ
Szymon, co mam jeszcze poprawić w tych wykonaniach(poza kraciastymi gaciami) :?: Pytam Wszechznawcę. W zamian chętnie udzielę rady jak skutecznie i optymalnie czasowo rozwodzić pizzę, mimo że nie pracowałem w tym zawodzie.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 08 sierpnia 2015, 22:41

A ja pracowalem. Na zmywaku w UK takze. Ale do rzeczy: jak dla mnie to poza kraciastymi gaciami jest idealnie...
szymon1977 napisał(a):... tylko co to znaczy z ust kogos, kto sie nie zna?

Wszechznawca.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 02:14

Szymon, jesli Cie kręci coś na pograniczu metalu i muzy klasycznej to zapraszam do zgłębienia twórczości i historii życia(jeszcze żyjącego, choć niepełnosprawnego) Jasona Beckera. Jak dla mnie - jest to mistrz gitary, któremu los odebrał... coś. Znasz j. anglosaski, więc znajdziesz sobie odpowiedni filmik o tym wirtuozie /chyba że ją znasz/

http://www.youtube.com/watch?v=YHhXePY2U_g
A tutaj kompozycja już chorego Jasona....... w wersji.... orkiestra....
To mój kawałek... mój ukochany z kategorii nowoczesnej klasycznej nuty... w każdym razie dzieło wybitne ... na podstawie którego można by spokojnie utkać idealny utwór pianistyczny w konserwatywnej formie... Myślę, że Bach, Mozart i Chopin bija brawo :D
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 10 sierpnia 2015, 21:40

Podziwiam... ale to zupelnie nie moje klimaty. Wirtuozow sluchalem cwierc wieku temu. Teraz co innego mnie w muzyce kreci. Dasz rade? Dla mnie arcydzielo.

Antimatter - Fighting for a Lost Cause

Ps. Twoj link nie dziala.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 sierpnia 2015, 09:42

Twoj link nie dziala.
Już zmieniłem z prywatnego na niepubliczny (żeby YT nie usunęło).

Twoja pioseneczka...cóż - to nie moja bajka (za mało melodii a jeżeli już się pojawia to jest trywialna), za to dość czysto nagrały się brzmienia, za efekty dźwiękowe daję PLUSa.

Napiszę coś o gitarze. Niestety jako instrument solowy daje małe możliwości formowania różnorodnych harmonii muzycznych. O ile melodie - same dla melodii - łatwo zagrać (choć i tu pojawia się ograniczenie jedynie 2 oktaw, chyba że ktoś używa efektów elektronicznych lub naturalnych - flażolety) a tyle trudniej nadać tej melodii podkład ciekawego akompaniamentu. Z czego to wynika? Z budowy ręki człowieka oraz budowy gitary :) Chodzi o to, że załóżmy akord C dur można zagrać na trzy sposoby i układ palców będzie podobny. Reszta to już muskanie odpowiednich strun w odpowiedniej kolejności lub rezygnowanie z jakiejś struny...

Wiem, co piszę... trochę przerobiłem tabulatur na gitarę i po jakimś czasie wiele kawałków brzmiało mi jaki jedno kopyto.

Za to rozumiem doskonale, że ma się czasem sentyment do barwy dźwięku jakiegoś instrumentu.
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 11 sierpnia 2015, 21:36

LeszkoII - jesteś zbyt surowy dla gitary.... I nie chodzi nawet o to, co wirtuozi tego instrumentu są w stanie z niego wyciągnąć... masz coś mniej geniuszowego : https://www.youtube.com/watch?v=wJy-AoNtyc
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 sierpnia 2015, 22:56

Może i jestem surowy, ale popraw link bo taki oto komunikat mi się wyświetla:
Podczas weryfikacji wystąpił błąd.
Film nie istnieje.
Przepraszamy za usterki.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 11 sierpnia 2015, 22:58

Teoretycznie masz Leszko racje. A praktycznie? Przy sluchaniu muzyki licza sie subiektywne odczucia. Czyz mozna odmowic uroku temu jakze banalnemu kawalkowi?
Danzig - Bodies
Rozkladac na czynniki pierwsze nie mam zamiaru bo i nie ma czego.
.....
Dylek: link nie dziala.
szymon1977

Postprzez dylek » środa 12 sierpnia 2015, 09:12

https://www.youtube.com/watch?v=wJy-AoNtycE - poprawione, mam nadzieję że skutecznie, bo klejenie linków smartkiem z andkiem to jakąś masakra
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » środa 12 sierpnia 2015, 09:39

Dla mnie rewelacja Dylek. Oryginalny, ciekawy klip, chce się go wysłuchać do końca, nawet kilka razy, no i ta Sarah Blackwood ... głos nie z tej Ziemi.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka