Zatoczka vel. Koperta lub Parkowanie równoległe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zatoczka vel. Koperta lub Parkowanie równoległe

Postprzez P-Ch » poniedziałek 17 października 2005, 21:40

W czwartek mam egzamin na prawko, a jutro wyjeżdzam do Poznania i wracam w środę wieczorem wiec nawet nie będe miał kiedy poćwiczyć manewrów na placu.

Od pewnej miłej osoby (dziękuje jeszcze raz :D ) dostałem schemat placu manewrowego na którym są ŁOPATOLOGICZNIE wytłumaczone wszystkie manewry. Coś w stylu "pachołek 3 pojawie się tu i tu wtedy kręcisz kierownicą maksymalnie gdzieśtam..." itp. Mimo to mam kilka wątpliwości (schemat placu troszkę odbiega od tego co jest w rzeczywistości, zwłaszcza chodzi o pas do jazdy po łuku :) )

Tak, wiem, wiem... w ten sposób nie będe dobrym kierowcą... ale niech egzaminator pozwoli mi odebrać prawo jazdy i pokazać komu tylko będize trzeba czy potrafię jeździć (w miarę rozsądnie i bezpiecznie). W związku z tym mam prośbę o niewpisywanie się osób krytykujących "metodę wykucia placu na pamięć" w tym temacie 8) :wink:

Tak więc precyzuję swoją prośbę.

Podczas wykonywanie tego manewru (koperta) należy się ustawić około 0.5 metra od lini. i zaczynam kręcić max w prawo kiedy ten dalszy słupek ze skośnego mam na wysokości lusterka? czy gdy ten bliższy ze skośnego pojawi się w szybie tylnych drzwi?
No i jeszcze jedna sprawa... Na egzaminie w Puncie nie ma tych dodatkowych lusterek bocznych, a w nich zawsze widziałem ten "właściwy" pachołek który oznajmiał ze pora kręcić kierownicą w prawo. Więc czy w tym standardowym lusterku gdy pojawi się ten słupek mam wykonywać ruchy kierownica tak jak w przypadku pojawienia się tego słupka w lusterku dodatkowym o którym wspominałem?

Powtórzę jeszcze raz, że nie mam możliwości przećwiczyć manewrów na placu ze względu na mój wyjazd i dlatego prosiłbym o dokładne wyjaśnienie tej kwestii, a za pomoc z góry serdecznie dziękuję wszystkim życzliwym!

P.S.
Mam jeszcze kilka innych pytań odnośnie ustawiania się do manewrów, ale to w innych tematach (np. parkowanie prostopadłe przodem) więc jeśli ktoś chce zaskarbić sobie moją wdzięczność to proszę o pomoc także w tej sprawie.
Niestety to tylko auto sąsiada :)
Obrazek
P-Ch

Postprzez gostek » poniedziałek 17 października 2005, 21:51

ja kopertę robiłem tak : [ amiałem ją 2x na egzaminie i za każdym razem zrobiłem ja bez zająknięcia ]

Recepta na kopertę :D

Koperta a'la gostek: :arrow:

1. nalezy podjechać do ostatniej przerywanej lini na placu
2. zatrzymać się lekko na tej lini tak żeby koło na niej stało.
3.dalej kręcić opór w prawo i jedziemy kiedy w lewym lusterku zobaczymy oba słupki stop
4. wyprostować kierownice
5.dojechać do lini przerywanej tak żeby zatrzymać się przed nią tej nie wolno najechać
6. nastepnie kręcimy w lewo i jedziemy - jestesmy w kopercie

koniecznie tzreba najechać ta ostatnią linie bo jak się jej nie najedzie to może byc nie dobrze , ale znowu zeby z tym nie przesadzać tak jak z przyprawami tylko njechać :!: a nie przejechać :wink:
gostek

Postprzez ymonm » poniedziałek 17 października 2005, 22:16

Widze, ze co inna szkola, inni instruktorzy to inne patentny na prawidlowe manewry :]
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez cappricio » poniedziałek 17 października 2005, 22:28

ja moze obrazek pokaze :D

Obrazek

te odleglosci :) 2/3 szyby ;) glupio brzmi, ale dziala :P
cappricio

Postprzez ella » poniedziałek 17 października 2005, 22:31

Obrazek

Problem jest z tym, że w niektórych WORDACH pas do jazdy po łuku nie styka się ze stanowiskami do parkowania. Jest oddalony od nich.
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » poniedziałek 17 października 2005, 22:39

Ja mam taki sposob:
:arrow: ustawiasz się 0.5 metra od lini
:arrow: prawy kierunek i jedziesz od tyłu
:arrow: chwile potym jak pachołek nr 1 z rysunku wyzej zniknie ci z tylnej szyby (tej od bagaznika) kręc na maksa w prawo
:arrow: patrz w lusterko wsteczne i gdy w nim zobaczysz ze pachołek po przękotnej od pachołka nr 1 jest dokładnie na środku tylenej szyby prostuj koła
:arrow: gdy w lewym lusterku zobaczysz że tylne koło najezdza na linie kierownica na maksa w lewo
:arrow: gdy widzis ze jestes w stanowisku (jestes rownolegle do lini) STOP

i tak oto wykonałeś koperte, prawda że proste ?
powowdzenia na egzaminie

PS: koperta była moim ulubionym manewrem i robiłem ją niemal z zamknietymi oczami

wiruswww

Postprzez P-Ch » poniedziałek 17 października 2005, 22:50

Są ludzie na których zawsze można liczyć!!!

Dziękuje bardzo :) Tylko szkopuł w tym, że mam jedną możliwość wypróbowanie któregoś z Waszych sposobów, bo to będzie już egzamin... Nigdy nie próbowałem tej metody z patrzeniem w lusterko wsteczne, ale chyba ta metodę wybiorę, bo to co ćwiczyłem na kursie jakoś dziwnie trudne do zrealizowania mi się wydaje... :shock: :roll: :?

Oby wszystko poszło gładko na egzaminie... byle nie zgasł... ale ja panikuje :|
Niestety to tylko auto sąsiada :)
Obrazek
P-Ch

Postprzez cappricio » poniedziałek 17 października 2005, 22:52

wlasciwie to wyjezdziles przeciez te 30 godzinek, wiec nic nie zmieniaj z tego co sie nauczyles :) bezsensu :) spanikujesz nie daj boze i co bedzie? rob tak jak umiesz :) powodzenia :)
cappricio

Postprzez Kasia » wtorek 18 października 2005, 12:10

Pamiętaj jeszcze o tym, że w samochodzie jest lewe lusterko. Lewe tylne koło musi "wejść" za lewą linię w parkowaniu równoległym, ale nie za głęboko, bo zachaczysz krawężnik po prawej stronie. To sprawdza się w każdym samochodzie - Opel, Fiat czy inne....
Kasia

Postprzez jimorrison » sobota 22 października 2005, 22:23

P-Ch napisał(a):Są ludzie na których zawsze można liczyć!!!

Dziękuje bardzo :) Tylko szkopuł w tym, że mam jedną możliwość wypróbowanie któregoś z Waszych sposobów, bo to będzie już egzamin... Nigdy nie próbowałem tej metody z patrzeniem w lusterko wsteczne, ale chyba ta metodę wybiorę, bo to co ćwiczyłem na kursie jakoś dziwnie trudne do zrealizowania mi się wydaje... :shock: :roll: :?

Oby wszystko poszło gładko na egzaminie... byle nie zgasł... ale ja panikuje :|

a nie masz mozliwosci podjechania na jakis prking rzed hipermarkietem :), postawienia paru ludzi za slopki i zrobieniu ze 2 razy zeby zobaczyc jak to jest?
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Egzamin na prawo jazdy