Mam takie pytanie: czy jeśli mamy np. 3 pasy w jednym kierunku, miasto, to czy stosuje się tiu także definicję, że będąc wyprzedzanym nie wolno nam przyspieszać?
Pytam bo w mieście co chwila kogoś się wyprzedza lub jest się wyprzedzanym.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Baranek » wtorek 28 lipca 2015, 14:39
przez LeszkoII » wtorek 28 lipca 2015, 21:16
przez sankila » wtorek 28 lipca 2015, 22:21
W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie - "jeśli pojazdy zajmują wszystkie pasy i jadą z szybkością zależną od szybkości poprzedzającego pojazdu, poruszającego się w danym rzędzie, to jazda pojazdów na jednym pasie ruchu z większą szybkością niż na innym pasie nie będzie uważana za wyprzedzanie"Baranek napisał(a):w mieście co chwila kogoś się wyprzedza lub jest się wyprzedzanym.
Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.LeszkoII napisał(a): jeśli wyprzedził przed chwilą i np. chce powrócić na prawy pas. Należy mu to umożliwić(choć wprost w przepisach tego nie sformułowano)
przez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 22:36
Nie wprowadzil. Ten przepis juz "obowiazuje" np. na skrzyzowaniach skanalizowanych.sankila napisał(a):Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.
I na tym mozna skonczyc temat.sankila napisał(a):W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie...
przez LeszkoII » wtorek 28 lipca 2015, 22:51
No i co z tego? Mam pytanie do Ciebie: czy w polskim prawodawstwie wydano ustawę PoRD? Jeśli tak, to umowa międzynarodowa zawarta pomiędzy stronami, jaką jest KW, nie obowiązuje jako akt nadrzędny nad ustawą - przynajmniej w odniesieniu do uczestników ruchu. Tak stanowi Konstytucja, ale wielu Mocarzy nagina ją i twierdzi, że jest inaczej.sankila napisał(a):W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie
Nie mam takich uprawnieńsankila napisał(a):Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.
Który przepis????szymon1977 napisał(a):Ten przepis juz "obowiazuje" np. na skrzyzowaniach skanalizowanych.
przez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 23:23
przez szerszon » środa 29 lipca 2015, 00:11
Artykuł 3
Obowiązki Umawiających się Stron
1. a) Umawiające się Strony podejmą właściwe środki w celu zapewnienia zgodności zasad ruchu
drogowego, obowiązujących na ich terytoriach, z istotną treścią postanowień rozdziału II niniejszej
konwencji. Zasady te, pod warunkiem że nie będą w żadnym punkcie sprzeczne z tymi postanowieniami:
i) mogą nie zawierać tych wszystkich postanowień, które mają zastosowanie do sytuacji nie
występujących na terytoriach Umawiających się Stron;
6. Jeżeli mają zastosowanie postanowienia ustępu 5 lit. a) niniejszego artykułu i natężenie ruchu jest
takie, że pojazdy nie tylko zajmują całą szerokość jezdni przeznaczonej do ruchu w kierunku, w którym się
poruszają, lecz także jadą z szybkością zależną od szybkości poprzedzającego pojazdu poruszającego
się w danym rzędzie, to:
a) bez naruszania postanowień ustępu 9 niniejszego artykułu jazda pojazdów na jednym pasie ruchu
z większą szybkością niż na innym pasie nie będzie uważana za wyprzedzanie w rozumieniu
niniejszego artykułu;
9. Pojazd nie powinien wyprzedzać innego pojazdu zbliżającego się do przejścia dla pieszych,
wyznaczonego znakami na jezdni lub oznaczonego jako takie, albo pojazdu zatrzymanego bezpośrednio
przed tym przejściem, lecz jechać z dostatecznie zmniejszoną szybkością umożliwiającą natychmiastowe
zatrzymanie pojazdu, jeżeli pieszy znajduje się na przejściu.
przez szymon1977 » czwartek 30 lipca 2015, 20:52
Tylko, ze te "warunki" moga wystapic nawet, jezeli czesc pojazdow jedzie z predkoscia rowna dopuszczalnej wiec slowo "korek" kojazace sie z niewielkimi predkosciami wydaje sie byc nie na miejscu.szerszon napisał(a):..są określone warunki, które w gruncie rzeczy można sprowadzić do sytuacji, gdy jest "korek".
przez sankila » piątek 31 lipca 2015, 01:38
Idź, ty, lepiej, koziołeczku, szukać ... fotek mostów, którymi ozdobisz posty dla Szymona.szerszon napisał(a):Czy jeszcze mam cos wytłumaczyć i zacytować ? mogę na pm, po co sie kompromitować publicznie ?
przez szerszon » piątek 31 lipca 2015, 07:34
Jeste również interesującym przypadkiem...fotek mostów, którymi ozdobisz posty dla Szymona.
Nie zauważyłem odpowiednich cytatów,gdzie sie rzekomo skompromitowałem i przepisów potwierdzjących ten fakt...a że ty sobie tak napiszesz....lotto...nie ta liga..Skompromitowałeś się, myszczu, wystarczająco,