Wyprzedzanie - wielopasmówka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie - wielopasmówka

Postprzez Baranek » wtorek 28 lipca 2015, 14:39

Mam takie pytanie: czy jeśli mamy np. 3 pasy w jednym kierunku, miasto, to czy stosuje się tiu także definicję, że będąc wyprzedzanym nie wolno nam przyspieszać?
Pytam bo w mieście co chwila kogoś się wyprzedza lub jest się wyprzedzanym.
Baranek

Re: Wyprzedzanie - wielopasmówka

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 lipca 2015, 21:16

Ilosć pasów, jezdni czy obecność obszaru zabudowanego - nie maja znaczenia. Nie wolno Ci zwiększać prędkości, gdy ktoś Cię wyprzedza oraz jeśli wyprzedził przed chwilą i np. chce powrócić na prawy pas. Należy mu to umożliwić(choć wprost w przepisach tego nie sformułowano).

Zdroworozsądkowym odstępstwem od tej reguły będzie powolna jazda w korku - łeb w łeb obok siebie plus minus - wtedy można przyjąć że pojazdy jadą obok siebie lub omijają się.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » wtorek 28 lipca 2015, 22:21

Baranek napisał(a):w mieście co chwila kogoś się wyprzedza lub jest się wyprzedzanym.
W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie - "jeśli pojazdy zajmują wszystkie pasy i jadą z szybkością zależną od szybkości poprzedzającego pojazdu, poruszającego się w danym rzędzie, to jazda pojazdów na jednym pasie ruchu z większą szybkością niż na innym pasie nie będzie uważana za wyprzedzanie"

LeszkoII napisał(a): jeśli wyprzedził przed chwilą i np. chce powrócić na prawy pas. Należy mu to umożliwić(choć wprost w przepisach tego nie sformułowano)
Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 22:36

sankila napisał(a):Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.
Nie wprowadzil. Ten przepis juz "obowiazuje" np. na skrzyzowaniach skanalizowanych.
.....
sankila napisał(a):W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie...
I na tym mozna skonczyc temat.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 28 lipca 2015, 22:51

sankila napisał(a):W świetle KW jest to "jazda w rzędach" a nie wyprzedzanie
No i co z tego? Mam pytanie do Ciebie: czy w polskim prawodawstwie wydano ustawę PoRD? Jeśli tak, to umowa międzynarodowa zawarta pomiędzy stronami, jaką jest KW, nie obowiązuje jako akt nadrzędny nad ustawą - przynajmniej w odniesieniu do uczestników ruchu. Tak stanowi Konstytucja, ale wielu Mocarzy nagina ją i twierdzi, że jest inaczej.
sankila napisał(a):Właśnie wprowadziłeś przepis, że zmieniający pas ma pierwszeństwo przed jadącym prawym pasem.
Nie mam takich uprawnień :) Ja piszę o efektach stosowania się do przepisów PoRD. Takim efektem, przy założeniu poprawnego zachowania na drodze, będzie wpuszczenie pojazdu na pas, którym on jechał przed wyprzedzaniem.

Jeżeli wyprzedzam z prędkością 50 km/h (bo tyle max) pojazd jadący 45 km/h - to takie wyprzedzanie oraz faza po wyprzedzeniu będzie trwać dłużej i psim obowiązekiem wyprzedzanego jest kontynuowanie jazdy 45 km/h az do momentu, kiedy ustanie związek z manewrem wyprzedzania, o którym mowa w Art. 24.
szymon1977 napisał(a):Ten przepis juz "obowiazuje" np. na skrzyzowaniach skanalizowanych.
Który przepis????
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 23:23

Przy "nieciekawych" efektach wykladni literalnej mozna zastosowac wykladnie prowspolnotowa. Biorac pod uwage istnienie KW jest to jak najbardziej prawidlowe postepowanie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 29 lipca 2015, 00:11

Po pierwsze...tutaj jest adresat KW...a nie tam kierujący...
Artykuł 3
Obowiązki Umawiających się Stron
1. a) Umawiające się Strony podejmą właściwe środki w celu zapewnienia zgodności zasad ruchu
drogowego, obowiązujących na ich terytoriach, z istotną treścią postanowień rozdziału II niniejszej
konwencji. Zasady te, pod warunkiem że nie będą w żadnym punkcie sprzeczne z tymi postanowieniami:
i) mogą nie zawierać tych wszystkich postanowień, które mają zastosowanie do sytuacji nie
występujących na terytoriach Umawiających się Stron;

Druga ważna sprawa...oczywiście szanowna userka nie potrafiła tego zrozumieć w odpowiednim watku...ale jak może zrozumieć ? :lol:

6. Jeżeli mają zastosowanie postanowienia ustępu 5 lit. a) niniejszego artykułu i natężenie ruchu jest
takie, że pojazdy nie tylko zajmują całą szerokość jezdni przeznaczonej do ruchu w kierunku, w którym się
poruszają, lecz także jadą z szybkością zależną od szybkości poprzedzającego pojazdu
poruszającego
się w danym rzędzie,
to:
a) bez naruszania postanowień ustępu 9 niniejszego artykułu jazda pojazdów na jednym pasie ruchu
z większą szybkością niż na innym pasie nie będzie uważana za wyprzedzanie w rozumieniu
niniejszego artykułu;

czyli nie jest to taka jazda,że sobie jedzie szybciej jednym pasm niz pojazd na sąsiednim..są określone warunki, które w gruncie rzeczy można sprowadzić do sytuacji, gdy jest "korek".Ale aby to zrozumieć trzeba w pierwszej kolejności umieć czytać ze zrozumieniem.
I na deser, że nawet taka jazda w "korku" ma swój wyjątek.
9. Pojazd nie powinien wyprzedzać innego pojazdu zbliżającego się do przejścia dla pieszych,
wyznaczonego znakami na jezdni lub oznaczonego jako takie, albo pojazdu zatrzymanego bezpośrednio
przed tym przejściem, lecz jechać z dostatecznie zmniejszoną szybkością umożliwiającą natychmiastowe
zatrzymanie pojazdu, jeżeli pieszy znajduje się na przejściu.

czy są jakieś pytania ze strony szanownej userki ? Czy jeszcze mam cos wytłumaczyć i zacytować ? mogę na pm, po co sie kompromitować publicznie ? :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 30 lipca 2015, 20:52

szerszon napisał(a):..są określone warunki, które w gruncie rzeczy można sprowadzić do sytuacji, gdy jest "korek".
Tylko, ze te "warunki" moga wystapic nawet, jezeli czesc pojazdow jedzie z predkoscia rowna dopuszczalnej wiec slowo "korek" kojazace sie z niewielkimi predkosciami wydaje sie byc nie na miejscu.
szymon1977

Postprzez sankila » piątek 31 lipca 2015, 01:38

szerszon napisał(a):Czy jeszcze mam cos wytłumaczyć i zacytować ? mogę na pm, po co sie kompromitować publicznie ? :lol:
Idź, ty, lepiej, koziołeczku, szukać ... fotek mostów, którymi ozdobisz posty dla Szymona.
Skompromitowałeś się, myszczu, wystarczająco, więc pisz w wątku - bardziej się już nie zbłaźnisz.
Ale najpierw zapoznaj się z tym fragmentem KW:
Art 11.2.d "będzie mógł zająć pozycję określoną w artykule 10 ustępie 3 niniejszej konwencji bez przeszkadzania wyprzedzanemu użytkownikowi lub wyprzedzanym użytkownikom drogi, z wyjątkiem przypadku, gdy korzysta z pasa ruchu zamkniętego dla ruchu z przeciwnego kierunku".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 31 lipca 2015, 07:34

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 1572,d.bGg
Możesz wskazać mi ten artykuł ?
To raz...dwa..odnosisz sie zupełnie do czego innego niż cytowałem...kompletnie obok tematu..aby napisać cokolwiek...a czy z sensem to juz nieważne...
fotek mostów, którymi ozdobisz posty dla Szymona.
Jeste również interesującym przypadkiem... :lol: poszukam i dla ciebie jak będzie potrzeba..
Skompromitowałeś się, myszczu, wystarczająco,
Nie zauważyłem odpowiednich cytatów,gdzie sie rzekomo skompromitowałem i przepisów potwierdzjących ten fakt...a że ty sobie tak napiszesz....lotto...nie ta liga..
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze