Jaka odległość od auta poprzedzającego i jak ją obliczyć?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jaka odległość od auta poprzedzającego i jak ją obliczyć

Postprzez mp0011 » piątek 17 lipca 2015, 01:19

Autoswiat napisał(a):
mp0011 napisał(a):Czołg hamuje lepiej bo ma dużo większą powierzchnię styku z drogą i lepszy docisk.
Niestety mijasz się z prawdą. Zgodnie z tym co piszesz, taki 50 tonowy TIR co ma kilkanaście kół powinien nie dać szans przy hamowaniu jakiemuś supersportowemu Ferrari.

Zabierz "supersportowemu Ferrari" elementy aerodynamiczne, to się o tym przekonasz ile znaczy docisk do podłoża.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » piątek 17 lipca 2015, 09:25

marcin188 napisał(a):oto mi chodzilo czyli mija auto z przodu np mostek a ja licze 101 i 102 i wtedy przy 100km/g to okolo 55m? bo tak naocznie to trudno ocenic czy to 20m czy 60m czy 45m

To co opisales to metoda " dwu sekundowa ".

Po prostu musisz wyroic sobie szacowanie odleglosci.

P.S. poza obszarem zabudowanym powinno sie nie przekraczac mininalnego odstepu = 50 m

:wink:
ks-rider

Postprzez Autoswiat » piątek 17 lipca 2015, 09:50

Czas zatrzymania z uwzględnieniem 0.5 sek. czasu reakcji dla poszczególnych prędkości (sucha nawierzchnia):
V[km/h] t[s]
10 0,8
20 1,1
30 1,3
40 1,6
50 1,9
60 2,2
70 2,4
80 2,7
90 3,0
100 3,3
110 3,6
120 3,8
130 4,1
140 4,4
150 4,7
160 4,9
170 5,2
180 5,5
190 5,8
200 6,1

mp0011 napisał(a):
Autoswiat napisał(a):
mp0011 napisał(a):Czołg hamuje lepiej bo ma dużo większą powierzchnię styku z drogą i lepszy docisk.
Niestety mijasz się z prawdą. Zgodnie z tym co piszesz, taki 50 tonowy TIR co ma kilkanaście kół powinien nie dać szans przy hamowaniu jakiemuś supersportowemu Ferrari.
Zabierz "supersportowemu Ferrari" elementy aerodynamiczne, to się o tym przekonasz ile znaczy docisk do podłoża.
Z 100 km/h zahamuje praktycznie tak samo. Tiry mają na dachach większe spojlery niż sportowe wozy.
Autoswiat

Postprzez marcin188 » piątek 17 lipca 2015, 15:18

Dobrze to dodajecie? ile waży czołg? 50-100 ton? i co taka masa stanie w miejscu?
Załadowany tir ma droge hamowania prawie taką jak pociąg.
marcin188

Postprzez marcin188 » piątek 17 lipca 2015, 15:31

A w nocy jaka jest max prędkość wg naszych obliczeń
światła długie mają zasięg nieograniczony ale krótkie ograniczony do ile metrów?
I z zachowaniem tkz 2 s można obliczyć jak możemy w nocy w terenie niezabudowanym szybko jechać na światłach krótkich. Jaka to będzie prędkość?
Bo rozumiem ze należy tak szybko jechać jak nagle np pojawi się przepaść, albo ściana betonu to żeby przed nią wyhamować tak?
marcin188

Postprzez ks-rider » piątek 17 lipca 2015, 17:14

Autoswiat napisał(a):Czas zatrzymania z uwzględnieniem 0.5 sek. czasu reakcji
.

Tak czytam te Twoje bzdety i zastanawiam sie czy wogole masz PJ na taczki.

Te 0,5 sek czasu reakcji, to dla kogo ma sie odnosic ? Schumacher'a ? To jeszcz ezapytam po jakim czasie od rozpoczecia jazdy ? 15 min ?

Gwarantuje, ze mojego testu na reakcje nie przejdziesz.

mp0011 napisał(a):
Autoswiat napisał(a):
Z 100 km/h zahamuje praktycznie tak samo. Tiry mają na dachach większe spojlery niż sportowe wozy.[/quote]

Docisk do nawierzchni funkcjonuje co najwyzej przy duzych predkosciach. Przy 100 km/h nie gra wogole zadnej roli. TIR'y Maja taka sama droge hamowania, bo Maja wiekszy nacisk na kola / opony wiec bedzie to samo. O tym, ze przepisy dopuszczajace pojazdy do ruchu sa jednakowe dla wszystkich nawet nie wspomne.

marcin188 napisał(a):Załadowany tir ma droge hamowania prawie taką jak pociąg.

Wez dziecko poszperaj w necie bo takie bzdety walisz, ze szkoda gadac.

P.S. niema swiatel krotkich sa co najwyzej swiatla mijania, no ale jak sie takie bzdury wypisuje to trudno sie dziwic :mrgreen:

ks-rider

Postprzez marcin188 » piątek 17 lipca 2015, 18:01

proszę mnie nie obrażać :(
Nadal twierdzę iż ciężarówka ma o wiele większą droge hamowania niż osobówka
marcin188

Postprzez JAKUB » piątek 17 lipca 2015, 18:28

Marcin188 - Cieszę się że szukasz źródeł samoedukacji, aby doskonalić się w obsłudze swojego pojazdu.
Tą myśl zweryfikujesz w Ośrodku Doskonalenia Techniki Jazdy na płycie poślizgowej.

Co do Twojego pierwszego wpisu w tym temacie to polecam zachować dystans wg. zasady

NAJPIERW BYDŁO - PASTERZE NA KOŃCU!

wtedy bezpiecznie dojedziesz do celu
JAKUB

Postprzez LeszkoII » piątek 17 lipca 2015, 21:54

marcin188 napisał(a):Nadal twierdzę iż ciężarówka ma o wiele większą droge hamowania niż osobówka
Ciężarówka ma większy pęd, energię kinetyczną oraz hamując wytwarza większe tarcie (z racji masy) niż osobówka. Tarcie jest procesem mocno nieliniowym, mimo że pewne jego "uwikłane" składowe przybliża się do zależności proporcjonalnej zwłaszcza jeśli chodzi o prędkość.

W swoim twierdzeniu opierasz się o tzw. współczynnik skuteczności hamowania. Najniższy współczynnik spośród pojazdów ma motocykl (33%). Autobus i osobówka sa na równi - 50%. Ciężarówka powyżej 3,5t - 43%.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » piątek 17 lipca 2015, 22:28

https://www.youtube.com/watch?v=ruR8TTrksbU
https://www.youtube.com/watch?v=LFy-Kk6xm-w

Polecam... czy to jest "o wiele większa droga hamowania" ?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » piątek 17 lipca 2015, 22:59

Roznica w metrach niewielka. Tylko kiedy osobowka juz stoi wywrotka ma pewnie jakis 80% predkosci poczatkowej. Chcialbys przyjac na plecy wywrotke jadaca z predkoscia 50 km/h? Jeszcze tylko 10 m i by sie zatrzymala. Ale ma tylko tyle, ile dlugosc twojego bagaznika - jakies 0,5 m.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez marcin188 » sobota 18 lipca 2015, 09:27

Ośrodku Doskonalenia Techniki Jazdy
co to jest takiego i wydaje mi się że niektórzy się tu reklamują
Ja mam prawko i zdałem za 1 razem a mam wrażenie że nie którzy mówią abym się szkolił 2 raz :(

Ogladałem w tvn turbo program k2 i tam dobitnie przedstawili jaka jest droga hamowania osobówki, auta do 3,5t , autokaru i tira więc nie mówcie mi że pojazdy typu autokar i tir maja taką samą drogę hamowania jak osobówka bo w to nie uwierzę. :wow: :wow: :wow:
I co niby po załadowaniu 20t to 40tonowy tir zatrzyma się szybciej od osobówki 900kg?
Jadąc za tirem możemy mniejszy odstęp mieć bo przy hamowaniu awaryjnym to my szybciej się zatrzymamy.
marcin188

Postprzez marcin188 » sobota 18 lipca 2015, 09:34

a czy obecnie jest taki wymóg że jak ktos dostanie prawko to musi sie zapisac na kurs doskonalenia nauki jazdy bo inaczej mu zabiorą?
marcin188

Postprzez ks-rider » sobota 18 lipca 2015, 09:54

marcin188 napisał(a):
Ośrodku Doskonalenia Techniki Jazdy
co to jest takiego i wydaje mi się że niektórzy się tu reklamują
Ja mam prawko i zdałem za 1 razem a mam wrażenie że nie którzy mówią abym się szkolił 2 raz

Ogladałem w tvn turbo program k2 i tam dobitnie przedstawili jaka jest droga hamowania osobówki, auta do 3,5t , autokaru i tira więc nie mówcie mi że pojazdy typu autokar i tir maja taką samą drogę hamowania jak osobówka bo w to nie uwierzę. :wow: :wow: :wow:
I co niby po załadowaniu 20t to 40tonowy tir zatrzyma się szybciej od osobówki 900kg?
Jadąc za tirem możemy mniejszy odstęp mieć bo przy hamowaniu awaryjnym to my szybciej się zatrzymamy.

obejrzyj sobie

https://www.youtube.com/watch?v=UL7A6Fb8AGw

https://www.youtube.com/watch?v=PxFktLhr30k

a tu masz jeszcz eprzypadkowo znaleziona wisienke

https://www.youtube.com/watch?v=18EyfwQKxmw

A z tym mniejszym odstepem, to debilizm do kwadratu !

ks-rider

Postprzez pasqudek » sobota 18 lipca 2015, 11:05

@marcin188: pociag potrzebuje ok. 1000 metrow do wyhamowania (zaleznie od predkosci i masy skladu).
Skoncz waszmosc, wstydu oszczedz.
pasqudek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze