Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » środa 15 lipca 2015, 20:37

^^ 'Dookoła' oznacza po właściwej stronie (...wyspy), bo jak inaczej nazwać skręt w prawo na SoRO(dla Innych: najbliższym wylotem) - przecież nie jazdą w kółko.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 23:15

LeszkoII napisał(a):bo jak inaczej nazwać skręt w prawo na SoRO
Jak to jak? Skretem w prawo. A skret w prawo nastepuje podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego (jak widac).
LeszkoII napisał(a):...przecież nie jazdą w kółko.
Akurat jezdzac w kolko na rondzie pierscieniowym sie nie skreca (jak widac).
LeszkoII napisał(a):Dookoła' oznacza po właściwej stronie (...wyspy)
W jakim jezyku?
.....
Mistrzo napisał(a):Czy jadąc dookoła wyspy zmieniam kierunek jazdy?
Wg mnie nie - jadę cały czas w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Nic dodac, nic ujac.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 15 lipca 2015, 23:48

Jak to jak? Skretem w prawo. A skret w prawo nastepuje podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego (jak widac).
Zmiana kierunku jazdy nie nastepuje przy zjeździe ze skrzyzowania. ona trwa juz od sytuacji opisywanej w Art 22.5
Akurat jezdzac w kolko na rondzie pierscieniowym sie nie skreca (jak widac).

Nie ???? To powiedz to mojemu układowi kierowniczemu...muszę cały czas w lewo kierownicą bo mnie w trybuny wywala. To świnka chrum chrum... i co gorsza ...to widać. :lol:
W jakim jezyku?
Prawnym a nie pisakownicowym. :lol:
Nic dodac, nic ujac.
Po tej złotej myśli wypadałoby podać przepis o kierunku jazdy własnym na skrzyzowniu bo widać.
Ciekawe kiedy zrozumiecie,że na skrzyzowaniu trzeba się znaleźć, a nie rozpatrywać kierunki jazdy dopiero od momentu bycia na powierzchni skrzyzowania.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 23:59

szerszon napisał(a):...muszę cały czas w lewo kierownicą bo mnie w trybuny wywala. To świnka chrum chrum... i co gorsza ...to widać.
Jak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.
.....
szerszon napisał(a):...od sytuacji opisywanej w Art 22.5
A jak widac do sytuacji opisanej w art.22.5. dochodzi podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 00:17

Jak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.
Już nie zmieniasz kierunku jazdy na zakręcie bo widać ? A jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ale mocny jesteś....
Zakręt to nie skrzyzowanie, a obwiednia to i owszem. Nie wierzysz ? Przeczytaj paragraf 36...piszą o skrzyżowaniu. :lol:
A jak widac do sytuacji opisanej w art.22.5. dochodzi podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego.
No właśnie nie widać. Skręt w lewo na skrzyzowaniu sygnalizujesz prawym kierunkowskazem ? Od którego miejsca ?
Przecież nie byłeś w stanie odpowiedzieć na pytanie dlaczego mam sygnalizować jazdę na wprost przez skrzyzowanie CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ,która sie przecina z droga poprzeczną tworząc skrzyzowanie ?
Nie byłeś w stanie udowodnić,że obwiednia to samodzielna droga jednokierunkowa ?
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 16 lipca 2015, 01:36

Mistrzo napisał(a):Mój ojciec doradził mi nawet zmienić instruktora.
Ojciec dobrze Ci radzi, więc go posłuchaj i zmień instruktora.

W dawnych czasach, gdy dzieci z trzeciej klasy zdawały egzamin na kartę rowerową, tłumaczono im, że wszystkie drogi mają "ruch prosty" i służą do jazdy prosto, a znak "ruch okrężny" oznacza drogę, służącą do jeżdżenia w kółko.
I jakoś żaden dzieciak nie miał problemów z ogarnięciem jazdy po rondzie (ani z rozpoznaniem gdzie się krzyżuje droga do jazdy w kółko z drogą do jazdy prosto).

Nikt nie machał par. 36, nie "odbywał ruchów" na rondzie, nie "zbywał i nabywał" kierunku, nie robił "zmiany wlotowo-wylotowej kierunku jazdy", ani nie przerabiał "dookoła" na "z prawej strony" - żeby mu przepisy do koncepcji pasowały.

I komu to przeszkadzało?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 07:31

Nie wiem czy są jeszcze tacy, którzy uważają,że C-12 wskazuje kierunek jazdy...ale szukajcie.Potem poszukajcie równie głupiego egzaminatora. :lol:
W dawnych czasach,
I tu leży problem. Zatrzymaliście sie w rozwoju...
a znak "ruch okrężny" oznacza drogę, służącą do jeżdżenia w kółko.
A teraz oznacza skrzyżowanie ...proponuję poczytać aktualny PoRD, a nie archiwa.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 07:39

szerszon napisał(a):Już nie zmieniasz kierunku jazdy na zakręcie bo widać ?
A kto skreca jadac po zakrecie? Ale mocny jesteś... Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".
szerszon napisał(a):Zakręt to nie skrzyzowanie, a obwiednia to i owszem
A zakretu nie moze byc na zakrecie? To takze w $36 "przeczytales"?
szerszon napisał(a):...dlaczego mam sygnalizować jazdę na wprost przez skrzyzowanie CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ
Przeciez widac, ze wszystkie drogi sie koncza dochodzac do skrzyzowania a wiec NIE JEDZIESZ CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 07:56

A kto skreca jadac po zakrecie? Ale mocny jesteś... Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".
Ty...bo widać...tak samo jak zmieniałeś kierunek jazdy omijając przeskody na drodze. :lol:
Poza tym napisałeś...
czyli skoro tak samo to pytam sie jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ? :lol:
A zakretu nie moze byc na zakrecie? To takze w $36 "przeczytales"?

Zakręt na zakręcie ? czy to to samo ile cukru jest w cukrze ? :hmm: :lol: :lol: :lol:
Przeciez widac, ze wszystkie drogi sie koncza dochodzac do skrzyzowania a wiec NIE JEDZIESZ CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ.
:lol: :lol: :lol: Poważnie ? A na jakiej podstawie tak uważasz ? To w takim razie czym jest obwiednia, skoro drogi sie kończą...nie ma przecięcia. Połączenie i rozwidlenie według tego kretynizmu jest na "końcu" drogi z obwiednią. :lol: :lol: No skrzyżowanie zniknęło...nic sie nie przecina, nic się nie łączy( piszę o drogach posiadających jezdnię)..amba :lol: :lol: :lol:
Nie wiemjak w twoim PoRD, ale w paragrafie 36 napisali o skrzyzowaniu.
Czyżbyś swoje przeświadczenie opierał na paragrafie 1 i 5 ? Przypomne ci ,że 36 jest szczególnym w odniesieniu do powyższych. Opisuje jedną konkretną sytuację jednym konkretnym zestawem znaków C-12+A-7.
To tak samo jak Art 22 jest szczególnym w odniesieniu do 16, na który sie powoływałeś jako "argument" do zawracania pasem zewnętrznym. :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez goral25 » czwartek 16 lipca 2015, 10:58

Mistrzo napisał(a):Czy jadąc dookoła wyspy zmieniam kierunek jazdy?
Wg mnie nie - jadę cały czas w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Pokłóciłem się nawet o to z moim instruktorem, który nie ma chyba pojęcia o tym co robi niestety.
Mój ojciec doradził mi nawet zmienić instruktora.

Miałem to samo. Gość był kompletnie bez pojęcia.
Zmieniłem instruktora i po problemie.

szerszon napisał(a):
Nie wiem czy są jeszcze tacy, którzy uważają, że C-12 wskazuje kierunek jazdy...

Nie wiedziałem, że są tacy którzy twierdzą, że nie wskazuje kierunku jazdy.
Ale pewnie oni po skrzyżowaniu poruszają się co najwyżej na piechotę (wtedy mają rację), bo prawa jazdy nikt by im nie dał.
goral25

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 11:33

goral25 napisał(a):Miałem to samo. Gość był kompletnie bez pojęcia.
Zmieniłem instruktora i po problemie.
Szanowny tetryku... kolejne konto ? Nie stać ciebie pisać pod własnym jednym nickiem ? Zapomniałem...wszystkie ci poblokowali.....Problem sie skończył jak zrezygnowałes z robienia PJ ? :lol:
Nie wiedziałem, że są tacy którzy twierdzą, że nie wskazuje kierunku jazdy.
Ale pewnie oni po skrzyżowaniu poruszają się co najwyżej na piechotę (wtedy mają rację), bo prawa jazdy nikt by im nie dał.
To w ogóle niewiele wiesz... możesz w końcu wskazać w paragrafie 36, gdzie jest napisane ,że strzałki na C-12 wskazują KIERUNEK JAZDY ? Poza tym Przypominam o art 35.2...też nie jadą na kozach a kierunek jazdy jest.
Żegnam ciebie pod tym nickiem, pewnie niedługo pójdzie do śmietnika...jakie będzie następne lechu b ?
szerszon

Postprzez goral25 » czwartek 16 lipca 2015, 12:25

Na C-12 nie pokazano kierunku jazdy? A co? Może kierunek ruchu impulsu w twoim jednym zwoju mózgowym?

Na rondzie pojazdy jadą , więc jest to kierunek jazdy. Jeden zwój nie ogarnia tego?
goral25

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 lipca 2015, 13:24

szymon1977 napisał(a):Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".
A ja polecam przestudiować raz a dobrze, kiedy wykładnia językowa nie jest wystarczająca i jakie wówczas stosuje się dyrektywy wykładni norm.
W kwestii C-12, nie ma zastosowania wykładnia językowa (każdy student prawa na pierwszym sementrze to potwierdzi) - bo wychodzą wam później małpiomóżdże wnioski, np. "resoraki w piaskownicy" i inne tego typu atrakcje "braki zamiaru podjęcia zamiaru"... :wow:

P.S. Długo masz zamiar jeszcze trollować w tym wątku, i sprowadzać znaczenie C-12 do absurdu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 19:09

LeszkoII napisał(a):A ja polecam przestudiować raz a dobrze, kiedy wykładnia językowa nie jest wystarczająca...
Widze postepy! Powoli osiagasz poziom Wikipedii. Ale do rzeczy: dlaczego niby wykladnie literalna PoRD mialbym uznac za niewystarczajaca? Przeciez niepotrafiace bezposrednio zastosowac sie do PoRD KRA, na ktore powolywaliscie sie z uporem maniaka postuluje o zalegalizowanie "zasad" identycznych z literalna wykladnia prawa.

Długo masz zamiar jeszcze trollować w tym wątku, i sprowadzać znaczenie C-12 do absurdu by na koniec podpisywac sie pod postulatem o zalegalizowanie (?) "zasad" identycznych z wykladnia literalna?
....
szerszon napisał(a):...tak samo jak zmieniałeś kierunek jazdy omijając przeskody na drodze.
Cofnij sie pare stron i przeczytaj kto zmienia.
szerszon napisał(a):...pytam sie jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ?
I znow problemy ze zrozumieniem j. polskiego... Nie sygnalizuje, ze droga, ktora jade przestaje przebiegac lukiem a zaczyna w linii prostej. Sygnalizuje, ze droga przebiega lukiem a ja z tego luku zjezdzam. Sygnalizuje zgodnie z PoRD, tak samo jak zjazd z obwiedni.
szerszon napisał(a):Poważnie ? A na jakiej podstawie tak uważasz ?
Bo widac. A skoro widac to jest tak, jak widac... no chyba, ze doatarczysz dowodu, ze jest inaczej niz widac.
szerszon napisał(a):skoro drogi sie kończą...nie ma przecięcia.
Jest za to polaczenie drog, jedna z mozliwych form skrzyzowania.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 23:30

Cofnij sie pare stron i przeczytaj kto zmienia.
A ty parędziesiąt... :lol: :lol: :lol: już zapomniałeś o swoich kretynizmach ?
I znow problemy ze zrozumieniem j. polskiego...
Ale chociaż nie zrobiłem trzech błędów ortograficznych w jednym wyrazie :lol:
Jak widać uważasz,że zjazd z obwiedni jest zmianą kierunku jazdy to tak samo jak widać zjazd z zakrętu jest dla ciebie zmianą kierunku jazdy :lol: :lol: :lol: no to jak sygnalizujesz skoro jest tak samo ? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie sygnalizuje, ze droga, ktora jade przestaje przebiegac lukiem a zaczyna w linii prostej
Ja też..dlatego przez rondo na wprost jazdę bez kierunkowskazu.Ty z prawym jako zmianą kierunku jazdy. :lol:
Sygnalizuje, ze droga przebiega lukiem a ja z tego luku zjezdzam. Sygnalizuje zgodnie z PoRD, tak samo jak zjazd z obwiedni.
No to w końcu sygnalizujesz ten zjazd z zakrętu czy nie ..wyżej piszesz, że nie sygnalizujesz gdy droga przestaje przebiegać łukiem i przechodzi w prostą, a teraz sygnalizujesz...zdecyduj się... :lol: :lol: :lol:
I wskaż mi, gdzie w PoRD zgodnie z twoją teoria sygnalizuję się jazdę po tej samej drodze...może biegnie umyślny z czerwoną chorągiewką ?
Bo widac.
:lol: :lol: :lol: co widać ? Dostarcz raczej dowód na to czym jest obwiednia skoro wszystkie drogi dochodzące do niej się kończą nawet nie stykając się ze sobą...też widać :lol: :lol: :lol: Czyli dostałeś kociej mordy nie jesteś w stanie odpowiedzieć. A pisałem..naucz się przepisów.
Jest za to polaczenie drog, jedna z mozliwych form skrzyzowania.

W którym miejscu ? Przecież wszystkie drogi ci się kończą dochodząc do obwiedni.
Masz tu rondo, gdzie wszystkie dolotowe drogi kończą się przed obwiednią ( twoja paranoidalna teoria). Wskaż miejsce POŁĄCZENIA kończących się dróg :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Możesz na czerwono ? :lol2: :lol2: :lol2:
A może ci chodzi o takie skrzyżowanie dróg ?
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... PCK35QTrHQ
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze