Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » środa 15 lipca 2015, 20:37
przez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 23:15
Jak to jak? Skretem w prawo. A skret w prawo nastepuje podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego (jak widac).LeszkoII napisał(a):bo jak inaczej nazwać skręt w prawo na SoRO
Akurat jezdzac w kolko na rondzie pierscieniowym sie nie skreca (jak widac).LeszkoII napisał(a):...przecież nie jazdą w kółko.
W jakim jezyku?LeszkoII napisał(a):Dookoła' oznacza po właściwej stronie (...wyspy)
Nic dodac, nic ujac.Mistrzo napisał(a):Czy jadąc dookoła wyspy zmieniam kierunek jazdy?
Wg mnie nie - jadę cały czas w kierunku wskazanym na znaku C-12.
przez szerszon » środa 15 lipca 2015, 23:48
Zmiana kierunku jazdy nie nastepuje przy zjeździe ze skrzyzowania. ona trwa juz od sytuacji opisywanej w Art 22.5Jak to jak? Skretem w prawo. A skret w prawo nastepuje podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego (jak widac).
Akurat jezdzac w kolko na rondzie pierscieniowym sie nie skreca (jak widac).
Prawnym a nie pisakownicowym.W jakim jezyku?
Po tej złotej myśli wypadałoby podać przepis o kierunku jazdy własnym na skrzyzowniu bo widać.Nic dodac, nic ujac.
przez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 23:59
Jak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.szerszon napisał(a):...muszę cały czas w lewo kierownicą bo mnie w trybuny wywala. To świnka chrum chrum... i co gorsza ...to widać.
A jak widac do sytuacji opisanej w art.22.5. dochodzi podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego.szerszon napisał(a):...od sytuacji opisywanej w Art 22.5
przez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 00:17
Już nie zmieniasz kierunku jazdy na zakręcie bo widać ? A jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ?Jak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.
No właśnie nie widać. Skręt w lewo na skrzyzowaniu sygnalizujesz prawym kierunkowskazem ? Od którego miejsca ?A jak widac do sytuacji opisanej w art.22.5. dochodzi podczas zjezdzania z ronda pierscieniowego.
przez sankila » czwartek 16 lipca 2015, 01:36
Ojciec dobrze Ci radzi, więc go posłuchaj i zmień instruktora.Mistrzo napisał(a):Mój ojciec doradził mi nawet zmienić instruktora.
przez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 07:31
Nie wiem czy są jeszcze tacy, którzy uważają,że C-12 wskazuje kierunek jazdy...ale szukajcie.Potem poszukajcie równie głupiego egzaminatora.Ojciec dobrze Ci radzi, więc go posłuchaj i zmień instruktora.
I tu leży problem. Zatrzymaliście sie w rozwoju...W dawnych czasach,
A teraz oznacza skrzyżowanie ...proponuję poczytać aktualny PoRD, a nie archiwa.a znak "ruch okrężny" oznacza drogę, służącą do jeżdżenia w kółko.
przez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 07:39
A kto skreca jadac po zakrecie? Ale mocny jesteś... Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".szerszon napisał(a):Już nie zmieniasz kierunku jazdy na zakręcie bo widać ?
A zakretu nie moze byc na zakrecie? To takze w $36 "przeczytales"?szerszon napisał(a):Zakręt to nie skrzyzowanie, a obwiednia to i owszem
Przeciez widac, ze wszystkie drogi sie koncza dochodzac do skrzyzowania a wiec NIE JEDZIESZ CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ.szerszon napisał(a):...dlaczego mam sygnalizować jazdę na wprost przez skrzyzowanie CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ
przez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 07:56
Ty...bo widać...tak samo jak zmieniałeś kierunek jazdy omijając przeskody na drodze.A kto skreca jadac po zakrecie? Ale mocny jesteś... Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".
czyli skoro tak samo to pytam sie jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ?Jak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.
A zakretu nie moze byc na zakrecie? To takze w $36 "przeczytales"?
Przeciez widac, ze wszystkie drogi sie koncza dochodzac do skrzyzowania a wiec NIE JEDZIESZ CAŁY CZAS TĄ SAMĄ DROGĄ.
przez goral25 » czwartek 16 lipca 2015, 10:58
Mistrzo napisał(a):Czy jadąc dookoła wyspy zmieniam kierunek jazdy?
Wg mnie nie - jadę cały czas w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Pokłóciłem się nawet o to z moim instruktorem, który nie ma chyba pojęcia o tym co robi niestety.
Mój ojciec doradził mi nawet zmienić instruktora.
szerszon napisał(a):Nie wiem czy są jeszcze tacy, którzy uważają, że C-12 wskazuje kierunek jazdy...Ojciec dobrze Ci radzi, więc go posłuchaj i zmień instruktora.
przez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 11:33
Szanowny tetryku... kolejne konto ? Nie stać ciebie pisać pod własnym jednym nickiem ? Zapomniałem...wszystkie ci poblokowali.....Problem sie skończył jak zrezygnowałes z robienia PJ ?goral25 napisał(a):Miałem to samo. Gość był kompletnie bez pojęcia.
Zmieniłem instruktora i po problemie.
To w ogóle niewiele wiesz... możesz w końcu wskazać w paragrafie 36, gdzie jest napisane ,że strzałki na C-12 wskazują KIERUNEK JAZDY ? Poza tym Przypominam o art 35.2...też nie jadą na kozach a kierunek jazdy jest.Nie wiedziałem, że są tacy którzy twierdzą, że nie wskazuje kierunku jazdy.
Ale pewnie oni po skrzyżowaniu poruszają się co najwyżej na piechotę (wtedy mają rację), bo prawa jazdy nikt by im nie dał.
przez goral25 » czwartek 16 lipca 2015, 12:25
przez LeszkoII » czwartek 16 lipca 2015, 13:24
A ja polecam przestudiować raz a dobrze, kiedy wykładnia językowa nie jest wystarczająca i jakie wówczas stosuje się dyrektywy wykładni norm.szymon1977 napisał(a):Polecam SJP, slowko do nauki "skrecac".
przez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 19:09
Widze postepy! Powoli osiagasz poziom Wikipedii. Ale do rzeczy: dlaczego niby wykladnie literalna PoRD mialbym uznac za niewystarczajaca? Przeciez niepotrafiace bezposrednio zastosowac sie do PoRD KRA, na ktore powolywaliscie sie z uporem maniaka postuluje o zalegalizowanie "zasad" identycznych z literalna wykladnia prawa.LeszkoII napisał(a):A ja polecam przestudiować raz a dobrze, kiedy wykładnia językowa nie jest wystarczająca...
Cofnij sie pare stron i przeczytaj kto zmienia.szerszon napisał(a):...tak samo jak zmieniałeś kierunek jazdy omijając przeskody na drodze.
I znow problemy ze zrozumieniem j. polskiego... Nie sygnalizuje, ze droga, ktora jade przestaje przebiegac lukiem a zaczyna w linii prostej. Sygnalizuje, ze droga przebiega lukiem a ja z tego luku zjezdzam. Sygnalizuje zgodnie z PoRD, tak samo jak zjazd z obwiedni.szerszon napisał(a):...pytam sie jak sygnalizujesz zjazd z zakrętu ?
Bo widac. A skoro widac to jest tak, jak widac... no chyba, ze doatarczysz dowodu, ze jest inaczej niz widac.szerszon napisał(a):Poważnie ? A na jakiej podstawie tak uważasz ?
Jest za to polaczenie drog, jedna z mozliwych form skrzyzowania.szerszon napisał(a):skoro drogi sie kończą...nie ma przecięcia.
przez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 23:30
A ty parędziesiąt...Cofnij sie pare stron i przeczytaj kto zmienia.
Ale chociaż nie zrobiłem trzech błędów ortograficznych w jednym wyrazieI znow problemy ze zrozumieniem j. polskiego...
Jak widać uważasz,że zjazd z obwiedni jest zmianą kierunku jazdy to tak samo jak widać zjazd z zakrętu jest dla ciebie zmianą kierunku jazdyJak widac po obwiedni jedzie sie tak samo jak po zakrecie. I jak widac tak samo sie skreca zjezdzajac z zakretu jak zjezdzajac z obwiedni.
Ja też..dlatego przez rondo na wprost jazdę bez kierunkowskazu.Ty z prawym jako zmianą kierunku jazdy.Nie sygnalizuje, ze droga, ktora jade przestaje przebiegac lukiem a zaczyna w linii prostej
No to w końcu sygnalizujesz ten zjazd z zakrętu czy nie ..wyżej piszesz, że nie sygnalizujesz gdy droga przestaje przebiegać łukiem i przechodzi w prostą, a teraz sygnalizujesz...zdecyduj się...Sygnalizuje, ze droga przebiega lukiem a ja z tego luku zjezdzam. Sygnalizuje zgodnie z PoRD, tak samo jak zjazd z obwiedni.
Bo widac.
Jest za to polaczenie drog, jedna z mozliwych form skrzyzowania.