Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 21:22

szerszon napisał(a):Cały czas daje ci szansę, abys zacytował przepis i również na czerwono zaznaczył frazę "kierunek ruchu" tak jak np jest to przy tabliczce T-18
Ruch odbywa się w kierunku N.
Jaki jest kierunek ruchu?
Czy twoje jedna szara komórka przetrawi tę zależność i to trudne pytanie?
szerszon napisał(a):Zwracam ci uwagę,że masz silna konkurencję, która twierdzi, że to kierunek jazdy jest wskazany na C-12...powinniście uzgodnić stanowisko :wink:

Jak pokażesz przepis który stwierdzi, że jazda to nie ruch to będziemy dyskutować.
Jak na razie to bredzisz człowieku.
Czytaj i ucz się: http://www.wsjp.pl/index.php?id_hasla=6 ... ukaj=Jazda
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez dylek » niedziela 21 czerwca 2015, 21:24

szymon1977 napisał(a):Czy w miejscu oznakowanym t-18 ruch odbywa sie zygzakiem lub jakims innym wygibasem w kierunku wskazanym na tabliczce?

Ups... nie wiem czy zrozumiesz pytanie bo tak jak w $36.1. tak i w mojej wypowiedzi (jak to Dylek bystrze zauwazyl) slowa "ruch" i "kierunek" nawet nie sa kolo siebie.

Chyba znów zaklinanie rzeczywistości...
Rozporządzenie napisał(a):T-18 — nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu
o przebiegu wskazanym na tabliczce.

Jak nie są koło siebie skoro są... :shock:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 21:27

dylek napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Czy w miejscu oznakowanym t-18 ruch odbywa sie zygzakiem lub jakims innym wygibasem w kierunku wskazanym na tabliczce?

Ups... nie wiem czy zrozumiesz pytanie bo tak jak w $36.1. tak i w mojej wypowiedzi (jak to Dylek bystrze zauwazyl) slowa "ruch" i "kierunek" nawet nie sa kolo siebie.

Chyba znów zaklinanie rzeczywistości...
Rozporządzenie napisał(a):T-18 — nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu
o przebiegu wskazanym na tabliczce.

Jak nie są koło siebie skoro są... :shock:

Czy ktoś twierdzi, że przy T-18 nie następuje zmiana kierunku jazdy? W dalszym ciągu nie wiem z czym macie problem?
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2015, 21:28 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 21:27

Czy w miejscu oznakowanym t-18 ruch odbywa sie zygzakiem lub jakims innym wygibasem w kierunku wskazanym na tabliczce?
220 w łapkę i czytaj do bólu.
Znak drogowy T-18 oznaczający "tabliczka wskazująca nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu o przebiegu wskazanym na tabliczce"

Tu nie ma wskazanego kierunku :lol: i ty jeszcze śmiesz się obrażać, gdy ci pokazuje twój poziom czytania ze zrozumieniem i znajomość przepisów. Sam sie wystawiasz.
slowa "ruch" i "kierunek" nawet nie sa kolo siebie.
Popatrz...tak samo jak PoRD i ty.
Wskazany to jest "przebieg", a zmiana dotyczy "kierunku ruchu"...zgubiłeś telefon do swojego polonisty ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 21:29

Raz w mojej wypowiedzi nie sa a w PoRD owszem, a raz sa w mojej wypowiedzi za to w PoRD juz nie. Skladnia zdania j.polskiego sie klania. Czego kierunek pokazano na c-12?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 21:31

szymon1977 napisał(a):Raz w mojej wypowiedzi nie sa a w PoRD owszem, a raz sa w mojej wypowiedzi za to w PoRD juz nie. Skladnia zdania j.polskiego sie klania. Czego kierunek pokazano na c-12?

Kierunek jazdy prawidłowo jadących po skrzyżowaniu pojazdów. Dziękuję za uwagę.
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 21:36

tomekkoz napisał(a):Ruch odbywa się w kierunku N.

Co to znaczy w kierunku N ? :lol:
Jaki jest kierunek ruchu?
Wskaż część wspołną z paragrafem 36.
Jak pokażesz przepis który stwierdzi, że jazda to nie ruch to będziemy dyskutować.
Podałem ci przykład pojazdu na drodze wewnętrznej, który nie jest " w ruchu" pomimo że jedzie.Nie zrozumiałeś.
Ale tak to jest jeśli łączy sie potoczne określenia z przepisami.Stado kóz też posiada kierunek jazdy pędzone przez poganiacza pomimo ,że nie "jedzie" Art 35. :lol:
Nie widzę nic o kierunku jazdy użytym w świetle PoRD.
Kierunek jazdy prawidłowo jadących po skrzyżowaniu pojazdów. Dziękuję za uwagę.
Podziękujesz jak to udowodnisz. jak na razie nie odniosłeś sie chociażby do mojej ostatniej grafiki.
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 21:41

szymon1977 napisał(a): Skladnia zdania j.polskiego sie klania. Czego kierunek pokazano na c-12?

Że ruch sie odbywa w kierunku..o kierunku ruchu nic nie ma. Chyba że udowodnisz poprzez zacytowanie.
Raz w mojej wypowiedzi nie sa a w PoRD owszem, a raz sa w mojej wypowiedzi za to w PoRD juz nie.
Twoje wypowiedzi nie są spójne z PoRD..skarpetki itd..oraz własny kierunek jazdy na skrzyżowaniu bo widać.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 22:06

szerszon napisał(a):Że ruch sie odbywa w kierunku..o kierunku ruchu nic nie ma.
To o kierunku czego napisano!?
.....
szerszon napisał(a):Nie widzę nic o kierunku jazdy użytym w świetle PoRD.
Skoro kierunek jazdy nie zostal w PoRD zdefiniowany inaczej od znaczenia ogolnego oznacza to ze zostal uzyty zgodnie ze znaczeniem ogolnym (zapytaj Leszka specjalisty od wykladni prawa).
.....
szerszon napisał(a):Stado kóz też posiada kierunek jazdy pędzone przez poganiacza pomimo ,że nie "jedzie" Art 35.
Skad taki wniosek? W art.35. mowa o jezdzie wierzchem oraz o pedzeniu zwierzat, za to o jezdzie pedzonych zwierzat ani slowa. A juz tym bardziej o kierunku jazdy pedzonych zwiarzat!?

Swoja droga dlaczego Ustawodawca zobowiazal do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy a nie poruszania sie? Moze dlatego, ze stado pedzonych zwierzat nie tylko nie ma "migaczy" ale nawet rak, ktorymi mogloby zasygnalizowac?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 23:01

tomekkoz napisał(a):Nie rozumiesz po polsku?
Treści zawierające sens to i owszem..napisałeś może jakąś ? Co ma oznaczać to N ? Punkt docelowy..nazwę miasta , ulicy...w paragrafie 36 nic o tym nie ma. kolejny wymysł w twoim wykonaniu bez pokrycia w przepisach.
Podałem ci przykład pojazdu, który nie jest w ruchu pomimo że jedzie.
czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego przeinaczasz mój post ?
Napisałem " w ruchu" , a nie w ruchu. Ta manipulacja usiłujesz mnie ośmieszyć ? Przecież to kłamstwo.
Właśnie istota rzeczy jest ci pokazanie ,że twoje potoczne w ruchu bo sie rusza nie jest adekwatne do pordowskiego " w ruchu"
czyli musisz sie posuwać do kłamstwa, gdy nie masz argumentów.
Stado kóz też posiada kierunek jazdy pędzone przez poganiacza pomimo ,że nie "jedzie"
Masz wątpliwości w stosunku do tego co napisano w art 35 ? :hmm:
===================================================
szymon1977 napisał(a):To o kierunku czego napisano!?
Ależ nic nie pisano o kierunku czegokolwiek. Skonsultuj sie z polonista, aby ci wytłumaczył różnicę pomiędzy
"ruch odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku" vs kierunek ruchu.
Składnia języka polskiego sie kłania i sjp.
Skoro kierunek jazdy nie zostal w PoRD zdefiniowany inaczej od znaczenia ogolnego oznacza to ze zostal uzyty zgodnie ze znaczeniem ogolnym
Ależ nic podobnego. Miałeś przykłady podane na podstawie przepisów o znakach F-10 i F-11 oraz grafikach. nie ma to nic wspólnego ze słownikową jazdą.
Widzisz ..my ci podajemy przepisy na podstawie których nawet średnio inteligentny człowiek pojmie o co chodzi, a ty jakoś przez tyle czasu nie możesz.próbujesz wszystkiego od własnego kierunku po skarpetki...a i tak ci ciągle wychodzi klops.
Skad taki wniosek? W art.35. mowa o jezdzie wierzchem oraz o pedzeniu zwierzat, za to o jezdzie pedzonych zwierzat ani slowa. A juz tym bardziej o kierunku jazdy pedzonych zwiarzat!?
Ale mocny jesteś :lol: i ty sie burzysz, gdy ci piszę ,że nie masz bladego i zielonego pojęcia o przepisach. :lol:
czytaj miszczu pord.... :lol:
Art 35.2
Dojazdy wierzchem i pędzenia zwierząt stosuje sie odpowiednio przepisy Art 34 ust 1 i 2 oraz przepisy o RUCHU POJAZDÓW

Czy znowu wykazałem,że jednak nie masz racji i twoje czytanie ze zrozumieniem , a co za tym idzie "interpretacje" to zwykłe trollowanie i śmieci ?
możesz odpowiedzieć TAK/NIE :lol:
Moze dlatego, ze stado pedzonych zwierzat nie tylko nie ma "migaczy" ale nawet rak, ktorymi mogloby zasygnalizowac?
poganiacz pociągnie kozę za ogon..raz zameczy to w prawo, dwa razy to w lewo :lol: :lol: :lol:
A kto ma sygnalizować ? Pojazd czy kierujący, koza czy kierujący( poganiacz) :lol:
Brawo szymonie... coraz wieksze absurdy wypisujesz.
na podstawie tak banalnego przepisu wykazałem ci ,że powinieneś jednak sie troszkę douczyć.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 23:27

szerszon napisał(a):...twoje potoczne w ruchu bo sie rusza nie jest adekwatne do pordowskiego " w ruchu...
Jest jak najbardziej. W art.17. opisano tylko kiedy nastepuje wlaczanie sie do ruchu choc fizycznie jest sie caly czas w ruchu oraz kiedy wlaczanie sie do ruchu nie nastepuje choc fizycznie nie bylo sie w ruchu a fizycznie bycie w ruchu sie rozpoczyna.
.....
szerszon napisał(a):Ależ nic nie pisano o kierunku czegokolwiek
To w $36.1. napisali o kierunku niczego?
.....
szerszon napisał(a):Miałeś przykłady podane na podstawie przepisów o znakach F-10 i F-11
Kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie takze w PoRD nie zdefiniowano i takze oznacza to samo w PoRD co ogolnie.
.....
szerszon napisał(a):czytaj miszczu pord
Pomimo, ze stado pedzonych zwierzat nie jedzie wiec nie ma kierunku jazdy to na mocy art.35.2. mamy je traktowac jakby mialo.
.....
szerszon napisał(a):Czy znowu wykazałem,że jednak nie masz racji i twoje czytanie ze zrozumieniem , a co za tym idzie "interpretacje" to zwykłe trollowanie i śmieci ?
możesz odpowiedzieć TAK/NIE
NIE.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 23:50

Jest jak najbardziej. W art.17. opisano tylko kiedy nastepuje wlaczanie sie do ruchu choc fizycznie jest sie caly czas w ruchu oraz kiedy wlaczanie sie do ruchu nie nastepuje choc fizycznie nie bylo sie w ruchu a fizycznie bycie w ruchu sie rozpoczyna.
Ależ jak najbardziej nie.Średnio inteligenty człowiek pojmuje,że jeśli nie włączył się "do ruchu", to go w tym "ruchu' nie ma. Po wypełnieniu obowiązków płynących z Art 17 jest sie " w ruchu". Wczesniej jeszcze nie.
czyli dla mnie jadącego drogą publiczną ty wyjeżdżający z drogi wewnetrznej nie jesteś " w ruchu"pomimo że fizycznie jedziesz.
Ale w PoRD akurat nie pisali o potocznych znaczeniach na których opiera sie cąły twój punkt widzenia "bo widać"
To w $36.1. napisali o kierunku niczego?
Nie napisali ani o kierunku ruchu ani kierunku jazdy. Napisali o ruchu i ten ruch scharakteryzowali.
polecam dalej pilny kontakt z polonistą(-om)
Kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie takze w PoRD nie zdefiniowano i takze oznacza to samo w PoRD co ogolnie.
Pierwsze większe rondo turbinowe w pył rozwieje twój punkt widzenia..gdzie na wprost nie będzie prosto bo widać...a ogólnie prosto to w linii prostej :lol:
Dalej uważasz,że to to samo ?
Pomimo, ze stado pedzonych zwierzat nie jedzie wiec nie ma kierunku jazdy to na mocy art.35.2. mamy je traktowac jakby mialo.
Jestem pod wrażeniem..załapałeś jak ci wskazałem :spoko: i po co było pisać wcześniej te dyrdymały ? Nie jakby miało tylko ma ..tylko nie jedzie a "jedzie"
NIE.
Znowu zła odpowiedź. A myślałem ,że juz łapiesz chociażby po wcześniejszym punkcie.
czy jest dla ciebie zrozumiałe,że to kierujący ma obowiązek sygnalizacji a nie pojazd/koza ?
Np rowerzysta a nie rower.., jeździec a nie koń/koza ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 22 czerwca 2015, 00:11

szerszon napisał(a):Średnio inteligenty człowiek pojmuje,że jeśli nie włączył się "do ruchu", to go w tym "ruchu' nie ma.
No to sredniointeligentny czlowiecze masz twardy orzech do zgryzienia: wlaczam sie do ruchu wyjezdzajac z drogi wewnetrznej po tym jak wlaczylem sie do ruchu ruszajac z miejsca parkingowrgo. A co pomiedzy?
.....
szerszon napisał(a):Nie napisali ani o kierunku ruchu ani kierunku jazdy. Napisali o ruchu i ten ruch scharakteryzowali.
A co scharakteryzowali strzalkami wskazujacymi kierunek? Nie ruch wlasnie?
.....
szerszon napisał(a):Dalej uważasz,że to to samo ?
Nigdy nie uwazalem. To Ty doszukujesz sie wyjatkow opisanych w PoRD bo to dla Ciebie bez zmiany kierunku jazdu oznacza prosto a okazuje sie ze "miganie" jazdy prosto nie ma sensu.
.....
szerszon napisał(a):...czy jest dla ciebie zrozumiałe,że to kierujący ma obowiązek sygnalizacji a nie pojazd/koza ?
...a czy jest dla Ciebie zrozumiale, ze na mocy art.35.2. ma obowiazek sygnalizowania zmiany kierunku jazdy choc de facto nawet kierunku jazdy nie ma?
.....
Podtrzymuje: NIE.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 czerwca 2015, 00:43

No to sredniointeligentny czlowiecze masz twardy orzech do zgryzienia: wlaczam sie do ruchu wyjezdzajac z drogi wewnetrznej po tym jak wlaczylem sie do ruchu ruszajac z miejsca parkingowrgo. A co pomiedzy?
No proszę..a co to za bezpodstawne inwektywy ? :lol: Daj to do księgi..
Z punktu widzenia z drogi publicznej średnio mnie interesuje co robisz poza drogą publiczną.
A co scharakteryzowali strzalkami wskazujacymi kierunek? Nie ruch wlasnie?

Ruch, ale nie kierunek ruchu. Nie kierunek ruchu tylko "w kierunku"
Nigdy nie uwazalem.
Wypierasz sie jak żaba błota. to twoje "bo widać" oraz "rzeczywisty faktyczny" świadczą o czymś innym. Krótko..konfabulujesz ( kłamiesz)
To Ty doszukujesz sie wyjatkow opisanych w PoRD bo to dla Ciebie bez zmiany kierunku jazdu oznacza prosto
Znowu kłamiesz. Dla mnie na wprost to jest przejazd przez rondo pomimo że sobie pomacham kierownicą i tor jazdy nie będzie w linii prostej.
A nie z ronda to zawsze w prawo. Jesteś bezczelny, ponieważ mozna udowodnić to cytatami z dawniejszych postów.
.a czy jest dla Ciebie zrozumiale, ze na mocy art.35.2. ma obowiazek sygnalizowania zmiany kierunku jazdy choc de facto nawet kierunku jazdy nie ma?
Póki ci nie zacytowałem miałeś odmienne zdanie. Udowodnić ci po raz kolejny ? :lol: Pisałeś ,że koza nie jedzie i nie ma jak zasygnalizować. :lol:
Podtrzymuje: NIE.
Proszę ciebie bardzo. Jak ci z tym lepiej...i tak powyższe fakty stwierdzają co innego. :spoko:
Pamiętaj o kierunku chodu jako kolejnym swoim wyczynie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 22 czerwca 2015, 01:11

szerszon napisał(a):Z punktu widzenia z drogi publicznej średnio mnie interesuje co robisz poza drogą publiczną.
A jeszcze przed chwila twierdziles, ze choc fizycznie jestem w ruchu to nie jestem w ruchu.
.....
szerszon napisał(a):Nie kierunek ruchu tylko "w kierunku"
No ale co w tym kierunku sie odbywa? Odwagi!
.....
Widze, ze wracasz do dawnej taktyki zastepowania argumentow inwektywami.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze