Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 10:30

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):No niestety nie misiu. Jak zwykle pomijasz §36.1.
Na skrzyżowaniu z C-12 jedziesz dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12 - tak jak stanowi dyspozycja tego znaku.

Nadal czekamy na podkreślenie nakazu jazdy dookoła wyspy w dyspozycji C-12. Dasz radę?
Wystarczy mieć wiedzę, czemu C-12 jest znakiem nakazu. Ty jak zwyke żadnej wiedzy nie masz.

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Pokaż mi te kierunki biegnące przez skrzyżowanie... :lol: :lol: Jezusieńku jakie ty głupoty wypisujesz.... :lol:
To było sobie narysować, jak proponowałem. Co, nie masz jeszcze tornistra z kredkami?
Narysujesz mi te biegające kierunki po skrzyżowaniu? :lol: :lol: :lol: proszę...
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 13:08

dylek napisał(a):Misiu... na skrzyżowaniu jedziesz w lewo/prawo/prosto/zawracasz.
PRZEZ skrzyzowanie jedziesz w lewo/prawo/prosto, a na skrzyzowaniu nie. Otworz oczy!
dylek napisał(a):Znak ze swej definicji nie ogranicza mi poruszania się na rondzie do jeżdżenia w kółko.
Nie nakazuje mi takiego kierunku jazdy.
A jednak w jakim kierunku nie jechalbys PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu zawsze jedziesz w takim, jak strzalki na c-12 pokazuja. Przypadek?
.....
papadrive napisał(a):...kierunki ruchu biegnące przez skrzyżowanie...
W par.36.1. co innego napisano. Ruch nie odbywa sie przez skrzyzowanie omijajac wyspe a dookola niej.
.....
papadrive napisał(a):Ani kierunek ruchu, ani kierunek jazdy wokół wyspy nie jest nakazany znakiem C-12.
Racja - na znaku c-12 jest pokazana organizacja ruchu a nie poczynania kierujacego czy kierujacych.
.....
tomekkoz napisał(a):Wystarczy mieć wiedzę, czemu C-12 jest znakiem nakazu.
No wlasnie, dlaczego c-12 jest znakiem nakazu a d-3 informacyjnym? Na obu kierunek ruchu pokazano wiec tresc w zasadzie ta sama.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 21 czerwca 2015, 13:55

szymon1977 napisał(a):PRZEZ skrzyzowanie jedziesz w lewo/prawo/prosto, a na skrzyzowaniu nie. Otworz oczy!

Jakieś poparcie w przepisach tej nowomowy ?
§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 „zakaz skręcania w lewo”,
2) B-22 „zakaz skręcania w prawo
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku;
ponadto znak B-21 zabrania zawracania.
2. Zakazy wyrażone znakami B-21 i B-22 obowiązują
na najbliższym skrzyżowaniu,

Zgłoś wniosek racjonalizatorski, że powinni napisać iż te znaki obowiązują PRZEZ skrzyżowanie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 14:11

A czy ja napisalem, ze podczas przejazdu w lewo/prawo PRZEZ skrzyzowanie wystapic nie moze odpowiednio skrecanie w lewo/prawo NA skrzyzowaniu? Oczywiscie, ze moze. I wlasnie o takim przypadku mowa w cytowanym przez Ciebie fragmencie.

Przez znaki zostaje zabronione skrecanie, ktore mogloby na NA skrzyzowaniu wystapic a nie przejazd w lewo/prawo PRZEZ skrzyzowanie. Jezeli zdolasz przejechac w lewo PRZEZ skrzyzowanie nie skrecajac w lewo NA skrzyzowaniu to pomimo zakazu skrecania w lewo NA skrzyzowaniu droga wolna.

Wniosek zglos Ty jezeli chcesz poparcia na swoje wlasne wymysly.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » niedziela 21 czerwca 2015, 15:23

szymon1977 napisał(a):A jednak w jakim kierunku nie jechalbys PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu zawsze jedziesz w takim, jak strzalki na c-12 pokazuja. Przypadek?

Mimo wszystko wolę przejeżdżać przez skrzyżowanie niż na nim jeździć. :wink:
Poprawniej byłoby:
Obranie któregokolwiek kierunku jazdy na skrzyżowaniu będzie wiązało się z przejazdem przez nie zgodnie ze strzałkami na znaku C-12.
.....
papadrive napisał(a):...kierunki ruchu biegnące przez skrzyżowanie...
W par.36.1. co innego napisano. Ruch nie odbywa sie przez skrzyzowanie omijajac wyspe a dookola niej.

Ej, Szymonie. Nie pisałem o kierunku ruchu na skrzyżowaniu, tylko o k.r. na drogach przecinających się na tym skrzyżowaniu.
.....
papadrive napisał(a):Ani kierunek ruchu, ani kierunek jazdy wokół wyspy nie jest nakazany znakiem C-12.
Racja - na znaku c-12 jest pokazana organizacja ruchu a nie poczynania kierujacego czy kierujacych.

To już nie jest pokazany kierunek jazdy wokół wyspy? :spoko:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » niedziela 21 czerwca 2015, 16:35

tomekkoz napisał(a):Ich ruch ma się odbywać dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku - innymi słowy- tak mają właśnie jechać - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku! - taki ma być ich kierunek jazdy - wskazany na znaku C-12.
Nie mieszaj nakazu ruchu z nakazem jazdy, bo mają one różne przepisy.
Nakaz kierunku ruchu (na drodze) jest warunkowy, ponieważ Ustawa dopuszcza - pod określonymi kondycjami - jazdę w poprzek kierunku ruchu lub przeciwnie do kierunku ruchu.
Pojazd może pojechać w poprzek drogi (skręcanie, zmiana pasa), pod warunkami z art 22, lub może pojechać przeciwnie do kierunku ruchu (wyprzedzanie) pod warunkami z art. 24. Warunkiem bezwzględnym jest sygnalizowanie tych zamiarów.
Znak C12 nakazuje przyjęcie kierunku ruchu dookoła wyspy/placu, czyli dopóki pojazd okrąża wyspę, jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu. Alternatywą jest zmiana kierunku jazdy na poprzeczny do kierunku ruchu (czyli zjazd z ronda), która obowiązkowo musi być zasygnalizowana.

Nakaz jazdy (w kierunku wskazanym na znaku) jest bezwarunkowy (art. 5 "znaki przed ustawą"), tym samym znak może nakazać jazdę w poprzek kierunku ruchu - zarówno na całej drodze (znaki C) jak i z poszczególnych pasów ruchu na skrzyżowaniu (F10-11), lub też przeciwnie do kierunku ruchu (F21). Niemniej zmiana kierunku jazdy dotyczy ruchu poprzecznego na drodze, więc obowiązek sygnalizowania tej zmiany pozostaje, nawet jeśli została wymuszona znakami.
Reasumując - wjeżdżając pod C12 pojazd włącza się w ruch okrężny i pozostaje w nim, dopóki spod znaku nie wyjedzie. A wyjechać może poprzez zmianę kierunku jazdy na wybranym lub wyznaczonym znakami - wylocie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 18:00

szymon1977 napisał(a):
No wlasnie, dlaczego c-12 jest znakiem nakazu a d-3 informacyjnym?

Szymonie D-3 informuje cię, że na jezdni która znajduje się za znakiem ruch odbywa się w jednym kierunku, a więc normalnie, nie powinieneś spodziewać się pojazdów jadących w kierunku przeciwnym.
C-12 natomiast nakazuje ci przy wjeździe na skrzyżowanie obrać taki kierunek jazdy jak wskazano na znaku.

===•
sankila napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Ich ruch ma się odbywać dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku - innymi słowy- tak mają właśnie jechać - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku! - taki ma być ich kierunek jazdy - wskazany na znaku C-12.
Nie mieszaj nakazu ruchu z nakazem jazdy, bo mają one różne przepisy.

Droga Sankilo, jazda to jest właśnie ruch w przypadku pojazdu. Zajrzyj sobie do słownika. Skoro uważasz inaczej podaj stosowne przepisy, które stwierdzają, że jazda to nie jest ruch pojazdu.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 18:11

tomekkoz napisał(a):Szymonie D-3 informuje cię, że na jezdni która znajduje się za znakiem ruch odbywa się w jednym kierunku...
...tak samo jak c-12. Powtarzam pytanie:
dlaczego c-12 jest znakiem nakazu a d-3 informacyjnym?
.....
papadrive napisał(a):Nie pisałem o kierunku ruchu na skrzyżowaniu, tylko o k.r. na drogach przecinających się na tym skrzyżowaniu.
I dlatego przypomnialem Ci o $36.1. bo zgodnie z nim nie ma na skrzyzowaniu ruchu odbywajacego sie od wjazdu do zjazdu a tylko ten odbywajacy sie dookola wyspy lub placu.
papadrive napisał(a):Poprawniej byłoby...
A w jakim jezyku? Poprawna forme w jezyku polskim podalem.
papadrive napisał(a):To już nie jest pokazany kierunek jazdy wokół wyspy?
A byl?
.....
sankila napisał(a):Nakaz kierunku ruchu...
Znak c-12 nie nakazuje odbywania ruchu w kierunku pokazanym na znaku.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 18:23

szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Szymonie D-3 informuje cię, że na jezdni która znajduje się za znakiem ruch odbywa się w jednym kierunku...
...tak samo jak c-12. Powtarzam pytanie:
dlaczego c-12 jest znakiem nakazu a d-3 informacyjnym?.

Przecież ci napisałem, przeczytaj wypowiedź do końca to się dowiesz.

szymon1977 napisał(a):

Nakazuje zmienić kierunek jazdy na taki jak wskazano na znaku.
tomekkoz

Postprzez papadrive » niedziela 21 czerwca 2015, 19:06

tomekkoz napisał(a):
szymon1977 napisał(a):

Nakazuje zmienić kierunek jazdy na taki jak wskazano na znaku.

To i zamrugać wypada. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 19:27

Dlaczego? Bo kreci kierownica?
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 20:29

szymon1977 napisał(a):Nadal nie doczytales sie w $36.1. czego kierunek wskazuja strzalki na c-12? Nie masz sie czym chwalic.

Ależ cały czas czekam , abyś mi pokazał i podkreślił, czego kierunek wskazują strzałki.
Doczekam sie ?
A w art.25.1. napisano co masz robic zblizajac sie do skrzyzowania a nie po wjechaniu na nie

Mam przygotować sie do ustąpienia pierwszeństwa w punkcie kolizyjnym, a nie ustępować pierwszeństwa jeszcze zanim mam możliwość to zrobić.
Czyli znowu nie dałeś rady zaznaczyć i wskazać.Wskaż, gdzie nie doczytałem.

PRZEZ skrzyzowanie jedziesz w lewo/prawo/prosto, a na skrzyzowaniu nie. Otworz oczy!
Cały czas czekam na przepis o własnym kierunku jazdy na skrzyzowaniu.
Na skrzyżowaniu jesteśmy podczas zmiany kierunku jazdy albo w czasie kontynuacji dotychczasowego kierunku jazdy. Chciałem się powołać na Art 25.1 abyś mi napisał, jaki masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu podczas np skrętu w lewo, ale mam pewne obawy czy dasz radę odpisać.
A jednak w jakim kierunku nie jechalbys PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu zawsze jedziesz w takim, jak strzalki na c-12 pokazuja. Przypadek
W jakim kierunku bym nie jechał zawsze będę jechał zgodnie z Art 16 o ruchu prawostronnym. Przypadeq ? :lol:
Ruch nie odbywa sie przez skrzyzowanie omijajac wyspe a dookola niej.
To jeździj dookoła.Niezależnie od kierunku jazdy i tak masz mieć wyspę po właściwej stronie, a nie jechać pod prąd czy wręcz przez środek wyspy.
Jezeli zdolasz przejechac w lewo PRZEZ skrzyzowanie nie skrecajac w lewo NA skrzyzowaniu to pomimo zakazu skrecania w lewo NA skrzyzowaniu droga wolna.

Jakiś przykład ? :wink:

=====================================================
.
A masz wiedzę, dlaczego C-12 jest poza grupa znaków C-1-C-11 ?
O jedynym nakazie jakim można mówić to jest zastosowanie sie do organizacji ruchu.
Narysujesz mi te biegające kierunki po skrzyżowaniu?

Obrazek
Jakaś sprzeczność z C-12 podczas np skręty w lewo?
tomekkoz napisał(a):Nakazuje zmienić kierunek jazdy na taki jak wskazano na znaku.

Cały czas czekam na podkreślenie frazy "kierunek jazdy" w paragrafie 36.
Szymon o kierunku ruchu, ty o kierunku jazdy..a konkretów nie ma. :lol:
====================================================
sankila napisał(a):
Pojazd może pojechać w poprzek drogi (skręcanie, zmiana pasa), pod warunkami z art 22, lub może pojechać przeciwnie do kierunku ruchu (wyprzedzanie) pod warunkami z art. 24.
.

Dobre...zmiana pasa ruchu to jazda w poprzek drogi.Brawo ! :lol:
Znak C12 nakazuje przyjęcie kierunku ruchu dookoła wyspy/placu, czyli dopóki pojazd okrąża wyspę, jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu. Alternatywą jest zmiana kierunku jazdy na poprzeczny do kierunku ruchu (czyli zjazd z ronda), która obowiązkowo musi być zasygnalizowana.
Kolejna odkrywcza myśl. Gdzie jest napisane,że mam sygnalizować zmiane kierunku ruchu w kierunek jazdy ?
Gdzie jest napisane, że mam obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyzowania ? :lol:
Reasumując - wjeżdżając pod C12 pojazd włącza się w ruch okrężny i pozostaje w nim, dopóki spod znaku nie wyjedzie. A wyjechać może poprzez zmianę kierunku jazdy na wybranym lub wyznaczonym znakami - wylocie.
Reasumując te fantazje.
Gdzie jest napisane, że jest nakaz sygnalizacji wjazdu/zjazu z ruchu okrężnego w nieokrężny ?
Gdzie jest napisane, że zjeżdżając z ronda zmieniam kierunek jazdy z "kierunku jazdy" wskazanego znakiem C-12 ? :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 20:39

Gdzie jest napisane? Poza Twoimi postami chyba nigdzie.
.....
Ależ cały czas czekam , abyś mi pokazał i podkreślił, czego kierunek wskazują strzałki.
RUCHU odbywajacego sie na skrzyzowaniu dookola wyspy lub placu ($36.1).
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 20:58

Gdzie jest napisane? Poza Twoimi postami chyba nigdzie.
Jakbyś przeczytał w końcu PoRD to byś i znalazł. Natomiast za chińskiego boga nie mogę nic znaleźć o "własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać". Tak samo jak o skarpetkach, resoraku i piaskownicy.
RUCHU odbywajacego sie na skrzyzowaniu dookola wyspy lub placu ($36.1).

Cały czas daje ci szansę, abys zacytował przepis i również na czerwono zaznaczył frazę "kierunek ruchu" tak jak np jest to przy tabliczce T-18 :wink:
Zwracam ci uwagę,że masz silna konkurencję, która twierdzi, że to kierunek jazdy jest wskazany na C-12...powinniście uzgodnić stanowisko :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 21:20

Czy na skrzyzowaniu ruch odbywa sie zygzakiem lub jakims innym wygibasem w kierunku wskazanym na tabliczce t-18?

Ups... nie wiem czy zrozumiesz pytanie bo tak jak w $36.1. tak i w mojej wypowiedzi (jak to Dylek bystrze zauwazyl) slowa "ruch" i "kierunek" nawet nie sa kolo siebie.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2015, 21:25 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze