szymon1977 napisał(a):Nadal nie doczytales sie w $36.1. czego kierunek wskazuja strzalki na c-12? Nie masz sie czym chwalic.
Ależ cały czas czekam , abyś mi pokazał i podkreślił, czego kierunek wskazują strzałki.
Doczekam sie ?
A w art.25.1. napisano co masz robic zblizajac sie do skrzyzowania a nie po wjechaniu na nie
Mam przygotować sie do ustąpienia pierwszeństwa w punkcie kolizyjnym, a nie ustępować pierwszeństwa jeszcze zanim mam możliwość to zrobić.
Czyli znowu nie dałeś rady zaznaczyć i wskazać.Wskaż, gdzie nie doczytałem.
PRZEZ skrzyzowanie jedziesz w lewo/prawo/prosto, a na skrzyzowaniu nie. Otworz oczy!
Cały czas czekam na przepis o własnym kierunku jazdy na skrzyzowaniu.
Na skrzyżowaniu jesteśmy podczas zmiany kierunku jazdy albo w czasie kontynuacji dotychczasowego kierunku jazdy. Chciałem się powołać na Art 25.1 abyś mi napisał, jaki masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu podczas np skrętu w lewo, ale mam pewne obawy czy dasz radę odpisać.
A jednak w jakim kierunku nie jechalbys PRZEZ skrzyzowanie to NA skrzyzowaniu zawsze jedziesz w takim, jak strzalki na c-12 pokazuja. Przypadek
W jakim kierunku bym nie jechał zawsze będę jechał zgodnie z Art 16 o ruchu prawostronnym. Przypadeq ?
Ruch nie odbywa sie przez skrzyzowanie omijajac wyspe a dookola niej.
To jeździj dookoła.Niezależnie od kierunku jazdy i tak masz mieć wyspę po właściwej stronie, a nie jechać pod prąd czy wręcz przez środek wyspy.
Jezeli zdolasz przejechac w lewo PRZEZ skrzyzowanie nie skrecajac w lewo NA skrzyzowaniu to pomimo zakazu skrecania w lewo NA skrzyzowaniu droga wolna.
Jakiś przykład ?
=====================================================
tomekkoz napisał(a):Wystarczy mieć wiedzę, czemu C-12 jest znakiem nakazu.
.
A masz wiedzę, dlaczego C-12 jest poza grupa znaków C-1-C-11 ?
O jedynym nakazie jakim można mówić to jest zastosowanie sie do organizacji ruchu.
Narysujesz mi te biegające kierunki po skrzyżowaniu?

Jakaś sprzeczność z C-12 podczas np skręty w lewo?
tomekkoz napisał(a):Nakazuje zmienić kierunek jazdy na taki jak wskazano na znaku.
Cały czas czekam na podkreślenie frazy "kierunek jazdy" w paragrafie 36.
Szymon o kierunku ruchu, ty o kierunku jazdy..a konkretów nie ma.
====================================================
sankila napisał(a):
Pojazd może pojechać w poprzek drogi (skręcanie, zmiana pasa), pod warunkami z art 22, lub może pojechać przeciwnie do kierunku ruchu (wyprzedzanie) pod warunkami z art. 24.
.
Dobre...zmiana pasa ruchu to jazda w poprzek drogi.Brawo !
Znak C12 nakazuje przyjęcie kierunku ruchu dookoła wyspy/placu, czyli dopóki pojazd okrąża wyspę, jedzie zgodnie z kierunkiem ruchu. Alternatywą jest zmiana kierunku jazdy na poprzeczny do kierunku ruchu (czyli zjazd z ronda), która obowiązkowo musi być zasygnalizowana.
Kolejna odkrywcza myśl. Gdzie jest napisane,że mam sygnalizować zmiane kierunku ruchu w kierunek jazdy ?
Gdzie jest napisane, że mam obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyzowania ?
Reasumując - wjeżdżając pod C12 pojazd włącza się w ruch okrężny i pozostaje w nim, dopóki spod znaku nie wyjedzie. A wyjechać może poprzez zmianę kierunku jazdy na wybranym lub wyznaczonym znakami - wylocie.
Reasumując te fantazje.
Gdzie jest napisane, że jest nakaz sygnalizacji wjazdu/zjazu z ruchu okrężnego w nieokrężny ?
Gdzie jest napisane, że zjeżdżając z ronda zmieniam kierunek jazdy z "kierunku jazdy" wskazanego znakiem C-12 ?