Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » wtorek 09 czerwca 2015, 00:38

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To, że do ciebie nie dociera i nie potrafisz zrozumieć, nie znaczy, że nie wychodzi.

Zgodnie z §36.1 pojazd jadący dookoła wyspy jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Bez zapoznania się z definicją kierunku jazdy ni wząb nic nie zrozumiecie.

Owszem, pojazd jedzie zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku tyle, że to nie jest wskazany kierunek jazdy
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comments.
papadrive napisał(a):a ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu.

Zgadza sie, właśnie w takim kierunku odbywam ruch - czyli jadę, na skrzyżowaniu.
Czego tutaj nie rozumiesz?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez papadrive » wtorek 09 czerwca 2015, 00:41

tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To, że do ciebie nie dociera i nie potrafisz zrozumieć, nie znaczy, że nie wychodzi.

Zgodnie z §36.1 pojazd jadący dookoła wyspy jedzie w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Bez zapoznania się z definicją kierunku jazdy ni wząb nic nie zrozumiecie.

Owszem, pojazd jedzie zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku tyle, że to nie jest wskazany kierunek jazdy

Bo nie masz pomysłu? :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 czerwca 2015, 09:10

dylek napisał(a):szymon - kierunek jazdy to ja sobie wyznaczam i o swoim widzimisię mam obowiązek zawczasu poinformować innych.
Po pierwsze to nie masz sygnalizowac kierunku jazdy (innego niz prosto) i dzieki temu jadac serpentyna prowadzaca w kierunke X choc nie jedziesz prosto nie uzywasz kierunkowskazow. Masz sygnalizowac zmiane kierunku jazdy (na inny). A wiec jak zjezdzajac z serpentyny przestaniesz jechac w kierunku X a rozpoczniesz jazde w jakims innym uzyjesz kierunkowskazu.

Pisalem kiedys na przykladzie skarpet o roznicy pomiedzy znaczeniem okreslen "zmienic cos" a "zmienia sie cos" - usunales. Pogrzeb w forumowym Koszu bo widze, ze roznicy nie zalapales.
.....
Po drugie to Dylek, dorosnij! To ze chcesz jechac od A do B nie oznacza ze sobie pojedzies w kierunku B. Najpierw musisz znalezc droge laczaca A i B. I to malo bo ruch na tej drodze musi sie odbywac w kierunku B.

A jezeli ruch na tej drodze odbywa sie tylko w kierunku A? Musisz pojechac inna droga, na ktorej ruch odbywa sie np w kierunku C. Dojechac nia do konca i w punkcie C zmienic kierunek jazdy na D. A w jej polowie zmienic kierunek jazdy na RP.

Pozostaje przejechac PREZEZ RP na wprost aby wjechac na droge prowadzaca do B... tylko co zrobic skoro NA RP ruch nie odbywa sie jeszcza w kierunku B a w kierunku pokazanym na c-12? Olac temat? A moze takze NA RP jechac w takim kierunku, w jakim ruch NA nim sie odbywa? I w odpowiednim momencie zmienic kierunek na B zjezdzajac z RP na droge, na ktorej ruch odbywa sie w kierunku B? Wydaje sie to byc najlepszy sposob na przejazd PRZEZ RP. Ty sam go stosujesz... tylko faktow po imieniu nazwac nie potrafisz. Polecam SJP.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » wtorek 09 czerwca 2015, 15:27

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a):Owszem, pojazd jedzie zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku tyle, że to nie jest wskazany kierunek jazdy
Bo nie masz pomysłu? :(
A jak mam się odnieść do tej bzdury? Może tak: W przypadku poganiacza zwierząt poganiającego zwierzęta po obwiedni, rzeczywiście nie byłby to kierunek jazdy, a kierunek ruchu. W przypadku pojazdu jest to oczywiście kierunek jazdy, ale równie dobrze możemy powiedzieć - kierunek ruchu.

Twierdzenie, że poruszający się obiekt - jadący pojazd - ma rózny kierunek ruchu i kierunek jazdy to kompletna kpina, którą mógł wymyśleć tylko ktoś kto chce naginać przepisy pod swoje idiotyczne teorie. Najśmnieszniejsze jest to, że kategorycznie twierdzicie, że to dwie różne rzeczy a poproszeni o podanie stosownych definicji (i źródła) nie jesteście w stanie nic wydukać... :lol: :lol: :lol: :lol:

Więc Szerszonie i Papadrive z czym do ludzi? Najpierw nauczcie się podstawowych definicji na których oparty jest PoRD, dopiero potem do dyskusji.
tomekkoz

Postprzez sankila » wtorek 09 czerwca 2015, 16:00

dylek napisał(a):kierunek jazdy to ja sobie wyznaczam i o swoim widzimisię mam obowiązek zawczasu poinformować innych.
Wyznaczyć to możesz sobie CEL podróży (tu jestem - tam będę); natomiast realizacja tego celu będzie polegała na wyborze dróg, którymi pojedziesz i manewrów, które na tych drogach wykonasz. Raz będzie to jedna jedyna zmiana kierunku jazdy na przecięciu dróg, innym razem może to być przejazd przez kombinację dróg, połączony z wykonaniem kilku różnych manewrów.

Masz tu trzy skrzyżowania; cel ten sam (w lewo do B), tylko realizacja celu za każdym razem jest inna.
Na pierwszym wykonujesz pojedynczy manewr zmiany kierunku jazdy, na drugim masz trzy zmiany pasa i trzy przejazdy z drogi w drogę. Na trzecim skrzyżowaniu nie wykonujesz ani jednego manewru zmiany kierunku jazdy, bo drogi się nie przecinają, tylko stykają (w świetle przepisów PRD to w ogóle nie jest skrzyżowanie). Wszystko, co masz zrobić, to zmieniać pasy ruchu w odpowiednim miejscu i gotowe - dojeżdżasz do pkt. B.

Jeśli na każdym z tych skrzyżowań chcesz sygnalizować dokąd jedziesz (pkt B) to jak będziesz sygnalizował te wszystkie zmiany kierunków i zmiany pasów w trakcie "podróży"? Kupisz drugi komplet migaczy :D
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 09 czerwca 2015, 16:14

Masz sygnalizowac zmiane kierunku jazdy (na inny).
Poważnie ? A jadę na wprost przez skrzyżowanie a ty wymagasz abym sygnalizował.
Pisalem kiedys na przykladzie skarpet o roznicy pomiedzy znaczeniem okreslen "zmienic cos" a "zmienia sie cos" - usunales.
Widocznie te skarpety nie były pierwszej świeżości.
To ze chcesz jechac od A do B nie oznacza ze sobie pojedzies w kierunku B. Najpierw musisz znalezc droge laczaca A i B. I to malo bo ruch na tej drodze musi sie odbywac w kierunku B.

Pamiętasz jeszcze swój rysunek ?
Pamiętasz jak ci napisałem w jakiej formie powinno zostać zadane pytanie ?
A jezeli ruch na tej drodze odbywa sie tylko w kierunku A?

Było takie zastrzeżenie ?
Musisz pojechac inna droga, na ktorej ruch odbywa sie np w kierunku C. Dojechac nia do konca i w punkcie C zmienic kierunek jazdy na D. A w jej polowie zmienic kierunek jazdy na RP.
A o czym teraz piszesz ?
. tylko co zrobic skoro NA RP ruch nie odbywa sie jeszcza w kierunku B a w kierunku pokazanym na c-12?
Czy na tym rysunku było rondo ?
.
Polecam SJP.
W sumie sam powinieneś w końcu zacząć używać, bo przebujanie się przez ten bełkot bez setki ani rusz.
Jak tam z przepisem o KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU ? Znalazłeś w końcu ?
=============================================
A jak mam się odnieść do tej bzdury?

Naucz się przepisów.
Może tak: W przypadku poganiacza zwierząt poganiającego zwierzęta po obwiedni, rzeczywiście nie byłby to kierunek jazdy, a kierunek ruchu. W przypadku pojazdu jest to oczywiście kierunek jazdy, ale równie dobrze możemy powiedzieć - kierunek ruchu.

To jest mocne... :lol: czyli poganiacz kóz nie musi się zastosować np do C-2 ponieważ ten znak określa kierunek jazdy, a nie tuptania stada kóz :lol: :lol: :lol:
Iście rewolucyjne podejście
samochody jadą to mają kierunek jazdy..
kozy-kierunek ruchu
a piesi kierunek chodu
dżdżownice -kierunek pełzania ? :lol: :lol: :lol:
Miałem rację ,że gimbaza ? Miałem.
Twierdzenie, że poruszający się obiekt - jadący pojazd - ma rózny kierunek ruchu i kierunek jazdy to kompletna kpina,
Hello miszczu F-10 i T-18 , hello miszczu rondo turbinowe... to,że sobie nóżką potupiesz i cebulą zajedzie to nie spowoduje,że twe brednie mają jakikolwiek sens.
Dostałeś pod nos i przepisy i publikacje, a ty dalej swoje..powinieneś zmienić nick na tomekos
Najśmnieszniejsze jest to, że kategorycznie twierdzicie, że to dwie różne rzeczy a poproszeni o podanie stosownych definicji (i źródła) nie jesteście w stanie nic wydukać..
Raczej najśmieszniejsze jest to ,że napisałem o kierunku ruchu i o kierunku jazdy...tylko nie zrozumiałeś tekstu pisanego tak samo jak w przypadku dwóch pasów zewnętrznych, czy dopatrzyłeś się kierunku jazdy, nakazanego, przy C-12. Wskazałeś ? No nie wskazałeś.
Podałeś chociaż definicję kierunku jazdy podaną przez eksperta lub autorytet ? Nie wskazałeś. No to jak możesz wiedzieć, czy czyjaś jest błędna skoro nawet przepisy nie docierają ?
Więc Szerszonie i Papadrive z czym do ludzi? Najpierw nauczcie się podstawowych definicji na których oparty jest PoRD, dopiero potem do dyskusji.
Już ci napisałem. Z przepisami. Których nie dałeś rady zakwestionować. A twój jedyny "argument" to definicja kierunku ze słownika.
A teraz do myślenia ( naiwny jestem , co ? :lol: )
Uczestnik ruchu...uczestnikiem ruchu są nie tylko kierujący pojazdami, które ci 'jadą", jest to też m.in poganiacz ze stadem kóz lub osłów ( nic osobistego), są to piesi, kolumna pieszych...
Przemieszczają się, są w ruchu..a przepisy PoRD dotyczą wszystkich uczestników ruchu( to nie kierunek jazdy).
Całe to towarzystwo może poruszać się m.in przez skrzyżowanie oznaczone C-12 i również całe to towarzystwo jest w ruchu.
I o takim ruchu jest mowa w paragrafie 36.
Zdumiewającym można nazwać fakt, że poszczególni uczestnicy ruchu udający się w tym samym kierunku ( np w lewo na skrzyżowaniu przy nakazie skrętu mieliby w zależności od sposobu poruszania raz kierunek jazdy, w innym przypadku kierunek ruchu, a te kozy i osły ? :lol:
czy jadę samochodem , czy poruszam się na kozie mój "kierunek jazdy" jest taki sam jak nakazany znakiem skrętu w lewo.
czyli miałem po raz kolejny rację, że kierunek jazdy jest zbyt abstrakcyjnym pojęciem i stosujesz terminologie gimbazy skoro jedzie ( w domyśle na kółkach) to ma kierunek jazdy :lol:
===========================================
Wyznaczyć to możesz sobie CEL podróży (tu jestem - tam będę);
:lol: :lol: :lol:
zabawne... zbliżam się do skrzyżowania i chcę skrecić w lewo pomimo że mam inne możliwości .
Nie mam celu podróży..ja tylko mam zamiar zmienić kierunek jazdy.
szerszon

Postprzez tomekkoz » wtorek 09 czerwca 2015, 17:56

szerszon napisał(a):
Może tak: W przypadku poganiacza zwierząt poganiającego zwierzęta po obwiedni, rzeczywiście nie byłby to kierunek jazdy, a kierunek ruchu. W przypadku pojazdu jest to oczywiście kierunek jazdy, ale równie dobrze możemy powiedzieć - kierunek ruchu.
To jest mocne... :lol: czyli poganiacz kóz nie musi się zastosować np do C-2 ponieważ ten znak określa kierunek jazdy, a nie tuptania stada kóz.

Skoro przeczytałeś i nie zrozumiałeś, przeczytaj 10 razy i dopiero jak zatrybisz - odpowiadaj.
Zapoznaj się też ze znaczeniem znaku C-2, bo nie bardzo go znasz. (§35.1)
szerszon napisał(a): Iście rewolucyjne podejście
samochody jadą to mają kierunek jazdy..
kozy-kierunek ruchu
a piesi kierunek chodu
dżdżownice -kierunek pełzania ? :lol: :lol: :lol:
Nie wiem co tu rewolucyjnego.....
szerszon napisał(a):
Twierdzenie, że poruszający się obiekt - jadący pojazd - ma rózny kierunek ruchu i kierunek jazdy to kompletna kpina,
Hello miszczu F-10 i T-18 , hello miszczu rondo turbinowe... to,że sobie nóżką potupiesz i cebulą zajedzie to nie spowoduje,że twe mądrości mają jakikolwiek sens.
Może byś w końcu napisał co przy T-18 i przy rondzie turbinowym przeszkadza ci zrozumieć co to jest kierunek jazdy?
szerszon napisał(a):
Najśmnieszniejsze jest to, że kategorycznie twierdzicie, że to dwie różne rzeczy a poproszeni o podanie stosownych definicji (i źródła) nie jesteście w stanie nic wydukać..
Raczej najśmieszniejsze jest to ,że napisałem o kierunku ruchu i o kierunku jazdy...
Podałeś chociaż definicję kierunku jazdy podaną przez eksperta lub autorytet ? Nie wskazałeś. No to jak możesz wiedzieć, czy czyjaś jest błędna skoro nawet przepisy nie docierają ?
I nie wskażę. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie definiował tego co oczywiste i co każdy może sobie zobaczyć w słowniku, a że do ciebie nie dociera i wymyślasz własne bzdury, których nawet zdefiniować nie potrrafisz.... :lol: :lol: :lol: :lol:
szerszon napisał(a):
Już ci napisałem. Z przepisami. Uczestnik ruchu...uczestnikiem ruchu są nie tylko kierujący pojazdami, które ci 'jadą", jest to też m.in poganiacz ze stadem kóz lub osłów ( nic osobistego), są to piesi, kolumna pieszych...Przemieszczają się, są w ruchu..a przepisy PoRD dotyczą wszystkich uczestników ruchu( to nie kierunek jazdy).Całe to towarzystwo może poruszać się m.in przez skrzyżowanie oznaczone C-12 i również całe to towarzystwo jest w ruchu. I o takim ruchu jest mowa w paragrafie 36.

I dlatego gdy mowa o przpisie dotyczącym ich wszytkich mówi się o kierunku ruchu. Gdy przpis dotyczy pojazdu - o kierunku jazdy, chociaż równie dobrze w przypadku pojazdu można powiedziec - kierunek ruchu - bo to jest to samo.
szerszon napisał(a): Zdumiewającym można nazwać fakt, że poszczególni uczestnicy ruchu udający się w tym samym kierunku ( np w lewo na skrzyżowaniu przy nakazie skrętu mieliby w zależności od sposobu poruszania raz kierunek jazdy, w innym przypadku kierunek ruchu, a te kozy i osły ? :lol:
czy jadę samochodem , czy poruszam się na kozie mój "kierunek jazdy" jest taki sam jak nakazany znakiem skrętu w lewo. czyli miałem po raz kolejny rację, że kierunek jazdy jest zbyt abstrakcyjnym pojęciem i stosujesz terminologie gimbazy skoro jedzie ( w domyśle na kółkach) to ma kierunek jazdy :lol:

Zaraz zobaczymy dla kogo kierunek jazdy jest abstrakcyjnym pojęciem:
Obrazek
Jaki kierunek jazdy mają pojazdy na rysunku?
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 czerwca 2015, 18:18

Jeszcze taki sam :-)
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » wtorek 09 czerwca 2015, 18:33

szymon1977 napisał(a):Jeszcze taki sam :-)

Oczywiście. Ale szkoda, że odpowiedziałeś bo chciałbym zobaczyć jaką bzdurkę napisałby Szerszon....

A tutaj?
Obrazek
tomekkoz

Postprzez dylek » wtorek 09 czerwca 2015, 19:50

tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a): W przypadku pojazdu jest to oczywiście kierunek jazdy, ale równie dobrze możemy powiedzieć - kierunek ruchu.

Mam...eureka...zrozumiałem...

Ja siadam do furki pojeździć pojazdem, tomekkoz poruchać (poruszać ma inne znaczenie w języku polskim) poruchem (ewentualnie poruszem.)
I znamy powód tego, że się dogadać jest problem...
Doprecyzuj tylko czy na drodze się ruszasz czy ruchasz (ja jeżdżę) i będziemy wtedy odróżniać kierunek ruchu od kierunku jazdy.

P.S....A wątek już wszedł w takie banialuki, że ręce opadają...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 czerwca 2015, 20:20

tomekkoz napisał(a):Jaki kierunek jazdy mają pojazdy na rysunku?
Żaden, bo stoją :wink:

Szerszon, ja znam przepis o kierunku jazdy NA skrzyżowaniu, ale tutaj nie chodzi o literki, słówka i słowniki (chyba się zgodzisz), tylko o zrozumienie całej Ustawy, przynajmniej w miejscach stricte dotyczących ruchu drogowego.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 czerwca 2015, 21:38

dylek napisał(a):Ja siadam do furki pojeździć pojazdem, tomekkoz poruchać (poruszać ma inne znaczenie w języku polskim) poruchem (ewentualnie poruszem.)
Batrzo dobry trop! A teraz wytlumacz Leszkowi i Szerszonowi, ze ani strzalki na c-12 ani na t-18 nie pokazuja im kierunku w jakim ruchają swoim pojazdem na skrzyzowaniu.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 09 czerwca 2015, 21:52

Zapomnij.... już od naprawdę długiego czasu się zapowietrzyliście i udowadniacie, że kierunek jazdy to ruch (a strzałki z C-12 niby to pokazują)...ja w tym uczestniczyć nie zamierzam. A że udowodnić się tego nie da, to i wątek stanął w miejscu i jest mielony bezsensownie o niczym.
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » wtorek 09 czerwca 2015, 22:03

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
papadrive napisał(a): W przypadku pojazdu jest to oczywiście kierunek jazdy, ale równie dobrze możemy powiedzieć - kierunek ruchu.
Mam...eureka...zrozumiałem...
Nie sądzę....

dylek napisał(a):Ja siadam do furki pojeździć pojazdem, tomekkoz poruch
Ruch to przemieszczenie pojazdu, tak więc możesz powiedzieć - przemieścić się, lub tak jak nazwano to w PoRD - odbyć ruch.

dylek napisał(a):Doprecyzuj tylko czy na drodze się ruszasz czy ruchasz (ja jeżdżę) i będziemy wtedy odróżniać kierunek ruchu od kierunku jazdy.

Pojazdem - jeżdzę lub poruszam się. Pieszo -chodzę lub poruszam się.
Odbywać ruch to poprawna forma - zajrzyj czasem do słownika.... - warto.

dylek napisał(a):Zapomnij.... już od naprawdę długiego czasu się zapowietrzyliście i udowadniacie, że kierunek jazdy to ruch.

Jednak nie zrozumiałeś, kierunek jazdy to nie ruch. Jazda to ruch.
tomekkoz

Postprzez dylek » wtorek 09 czerwca 2015, 22:17

A zastanawialiście się choć przez chwilę dlaczego w rozporządzeniu nie jest napisane:
"Znak C-12 wskazuje kierunek ruchu na skrzyżowaniu." ?
Przemknęło przez myśl, czemu jest jak jest, a nie tak jak wy to widzicie ?
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze