Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » czwartek 04 czerwca 2015, 17:42

szymon1977 napisał(a):Jezeli zamierzam skrecic a nie jezeli skrecam i z pasa a nie pasem. Wiec jezeli skrecam w lewo to nic nie stoi na przeszkodzie zeby to zrobic prawym pasem, ktory wlasnie w lewo prowadzi. Byleby z lewego pasa lub oznaczonego strzalka w lewo.

Zgadza się. Możesz opuścić skrzyżowanie dowolnym pasem, które prowadzą w kierunku, w którym Ty zamierzasz pojechać, ale wjeżdżając na skrzyżowanie masz zająć odpowiedni pas.
I nikt tutaj z piszących nie neguje zmiany pasa na prawy przed opuszczeniem SoRO. Tylko można to zrobić w odpowiednim momencie, a nie w trakcie wjazdu na skrzyżowanie i dalej jechać zewnętrznym do końca. Tym momentem jest miejsce, gdzie Ty opuszczając obwiednię, nie zajedziesz drogi jadącemu wewnętrznym i opuszczającemu SoRO tym samym wylotem, co Ty. Im dalej masz zamiar jechać po obwiedni, tym później zmieniasz pas. To się tyczy przede wszystkim w związku z jazdą w lewo, bo w prawo i na wprost, jeśli Cię przeraża jazda po wewnętrznym, goń sobie prawym i będzie dobrze. 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 04 czerwca 2015, 21:35

papadrive napisał(a):I nikt tutaj z piszących nie neguje zmiany pasa na prawy przed opuszczeniem SoRO. Tylko można to zrobić w odpowiednim momencie...
A jezeli pasy dookola prowadza dwa (lub nawet wiecej) to odpowiedni moment jest kazdy pomiedzy wjechaniem a zjechaniem ze skrzyzowania. Moment zmiany pasa na prawy nie jest w zaden sposob regulowany przez strzalki sprzed skrzyzowania, art.22 ani zaden przepis dotyczacy samej zmiany pasa. Nawet blednie postrzegajac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost jako jedno wielki skrecanie czy zmiane kierunku jazdy.

Ale co tam: instruktorzy na jazdach egzaminacyjnych nie musza tlumaczyc skad wytrzasneli swoje zasady. Na Forum za to zrobic tego nie potrafia. Wprost przeciwnie sami wykazuje, ze ich zasady pokrycia w bezposredniej tresci PoRD nie maja.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » czwartek 04 czerwca 2015, 22:06

Szymonie, mniemam, że chcesz przemycić tezę, jakoby skręcając w lewo (z.k.j.) mogłaby odbywać się z prawego pasa lub prawym pasem, bo przepis nie określa momentu zmiany pasów.
Otóż mylisz się. Określa. Jeśli zmienisz pas, z którego jest możliwość jazdy w lewo i na wprost, na pas, którym można pojechać tylko na wprost, wcześniej niż skręcisz, to będzie to sprzeczne z art.22. Nie możesz nadal (już) poruszać się pasem do jazdy na wprost, a jednocześnie skręcając w lewo, bo zajedziesz drogę jadącemu po pasie po Twojej lewej stronie i który chce opuścić skrzyżowanie jadąc już na wprost. Inaczej mówiąc, nie możesz zmienić pasa na SoRO (bo to o nich mówimy) wcześniej niż przed samym zjazdem z niego.
Zmiana, jak najbardziej jest dopuszczalna, ale w odpowiednim momencie.
Wielka szkoda, że usunięto przepis o "niezajeżdżaniu drogi", bo dla niektórych byłoby łatwiej zrozumieć przepisy. :?
papadrive

Postprzez LeszkoII » czwartek 04 czerwca 2015, 22:09

szymon1977 napisał(a):Wiec jezeli skrecam w lewo to nic nie stoi na przeszkodzie zeby to zrobic prawym pasem, ktory wlasnie w lewo prowadzi
Wstrzymam co do oceny zgodności tego stwierdzenia z PoRD, bo akurat wyszło coś ciekawszego. Szymon zaczął skręcać w lewo na pierścieniowym SoRO :spoko: NIESŁYCHANE. Skoro zaczął skręcać, to znaczy, że wcześniej miał zamiar skręcić, a w związku z tym ustawić się zgodnie z Art. 22.2.2)
Jakieś 200 stron wcześniej czytałem, że na obwiedni z liniami pierścieniowymi to tylko da się jechać na wprost jak pasy prowadzą.
Ogolnie rzecz biorac to kazdym pasem mozna jechac w te strone, w ktora on prowadzi.
Przy okazji wyjaśniło się, że pierścieniowe pasy ruchu w JAKĄŚ STRONĘ prowadzą. Tylko w jaką?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 04 czerwca 2015, 22:30

Tak jak widac - oba w lewo lukiem dookola wyspy. Wiec jezeli jade w lewo wybieram dowolny.
papadrive napisał(a):Jeśli zmienisz pas, z którego jest możliwość jazdy w lewo i na wprost, na pas, którym można pojechać tylko na wprost...
Nie zmienie - oba prowadza w lewo.
papadrive napisał(a):...chcesz przemycić tezę, jakoby skręcając w lewo (z.k.j.) mogłaby odbywać się z prawego pasa lub prawym pasem,
Z prawego nie, a le skoro oba prowadza w lewo to prawym owszem.
.....
LeszkoII napisał(a):Szymon zaczął...
Lesiu! Ja tylko na chwilke na potrzeby dyskusji znizylem sie do Twojego poziomu. Zeby dac Ci szanse wytlumaczenia sie z kolejne ZASADY nie majacej pokrycia w PoRD.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » czwartek 04 czerwca 2015, 22:38

szymon1977 napisał(a):Nie zmienie - oba prowadza w lewo.

Przykro mi, że musisz skręcać tylko w lewo, skoro oba pasy prowadzą tylko w tę stronę. :(
Wcześniej prowadziły tylko na wprost. :?
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 04 czerwca 2015, 23:11

szymon1977 napisał(a): to odpowiedni moment jest kazdy pomiedzy wjechaniem a zjechaniem ze skrzyzowania. Nawet blednie postrzegajac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost jako jedno wielki skrecanie czy zmiane kierunku jazdy.

Nie. Wjeżdżając na skrzyzowanie z zamiarem skrętu w lewo masz odpowiednio wcześniej zasygnalizować i zaprzestać dopiero po zakończeniu manewru. Zmieniając pas na zewnetrzny zaprzestajesz sygnalizacji niezgodnie z przepisami, bo nie wiem jakim cudem zmienisz pas z wewnętrznego na zewnętrzny z lewym kierunkowskazem wypełniając Art 22.5.
Moment zmiany pasa na prawy nie jest w zaden sposob regulowany przez strzalki sprzed skrzyzowania, art.22 ani zaden przepis dotyczacy samej zmiany pasa.

Jest. W Art 22.5.Mogę zmienić pas na zewnętrzny po zakończeniu manewru zmiany kierunku jazdy w lewo.
Nawet blednie postrzegajac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost jako jedno wielki skrecanie czy zmiane kierunku jazdy.
Aby sie potwierdziło,że jest to błędne musisz podac przepis o KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU..ile jeszcze będę czekał ?
Ale co tam: instruktorzy na jazdach egzaminacyjnych nie musza tlumaczyc skad wytrzasneli swoje zasady. Na Forum za to zrobic tego nie potrafia. Wprost przeciwnie sami wykazuje, ze ich zasady pokrycia w bezposredniej tresci PoRD nie maja
Zachowuj sie niedouczony trollu.Zasady są oparte na Art 2.10) i art 22 tak jak napisano w opinii KRA.
Miałeś wytłumaczone już dziesiątki razy na podstawie przepisów.
Ty natomiast nie potrafisz podać podstawy prawnej do swoich bredni. gdzie jest przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ? czy zostało ci tylko pisanie o rzeczywistym faktycznym kierunku własnym jazdy resorakiem w piaskownicy bo widać ?
=============================================
papadrive napisał(a):Szymonie, mniemam, że chcesz przemycić tezę, jakoby skręcając w lewo (z.k.j.) mogłaby odbywać się z prawego pasa lub prawym pasem, bo przepis nie określa momentu zmiany pasów.
?
szymon różnymi sposobami , nigdy zgodnie , bezpośrednio z PoRD usiłuje wyprostować rondo. Dla niego obwiednia jest droga jednokierunkową. W życiu nie zrozumie, ż to skrzyzowanie, przecięcie się dróg. Stąd teksty o
-zmianie pasa w każdym momencie-jak na drodze
-prawidłowym rzekomo objeżdżaniem wyspy prawym pasem-jak na drodze
-kierunku jazdy na skrzyżowaniu..oczywiście jak pasy prowadzą "na wprost"- jak na drodze
-skrętem w prawo z obwiedni- jak z drogi w drogę poprzeczną
-C-12 pokazywało mu kierunek jazdy...nakazany. :lol:
I to wszystko rzekomo mu wynika bezpośrednio z PoRD, a przepisu jak nie było tak nie ma.
edit
-był jeszcze Art 16 podczas jazdy po skrzyżowaniu-jak na drodze :lol:

papadrive napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Nie zmienie - oba prowadza w lewo.

Przykro mi, że musisz skręcać tylko w lewo, skoro oba pasy prowadzą tylko w tę stronę. :(
Wcześniej prowadziły tylko na wprost. :?
Zmieniło się chwilowo szymonowi. Przecież ten troll tylko pląta się w swoich zeznaniach :lol:
I tak uda ,że nie zauważył tego co wychwyciłeś. tak samo jak udaje ,że nie zadałem pytania o kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 05 czerwca 2015, 00:07

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Chłopie czy ty nie umiesz czytać? Będę wklejal dyspozycję C-12, aż dotrze do łepetyn co tam napisano:
...wklejaj ile chcesz. Tylko dalej nie potrafisz wskazać fragmentu dotyczącego kierunku jazdy.

Proszę bardzo, będę wklejał aż zatrybisz!
Cały §36.1 dotyczy kierunku jazdy, bo dotyczy jadących pojazdów. Co za ciemnota.
Obrazek
szerszon napisał(a):
I pytanie: Czy będąc na skrzyżowaniu, na prawym pasie mogę odbyć ruch DOOKOŁA WYSPY w kierunku wskazanym przez strzałki na C-12, czyli zgodnie z dyspozycją znaku?
Zawsze będziesz dostawał trollu tę samą odpowiedź aż do czasu kiedy zrozumiesz,że za kierunki jazdy odpowiada Art 22, czy ewentualnie F-10 i P-8x, a dyspozycja znaku C-12 mówi tylko o ruchu odbywającym się ( ten istotny fragment pomijasz, trollu) w kierunku wskazanym...

Udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz pytania? W sumie się mie dziwię z twoim lichym poziomem inteligencji. Pytam czy mogę odbyć ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku - tak jak w dyspozycji C-12.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 05 czerwca 2015, 00:20

Cały §36.1 dotyczy kierunku jazdy, bo dotyczy jadących pojazdów. Co za ciemnota.

Dlaczego nie podkreślasz w dyspozycji znaku C-12 fragmentu o kierunku jazdy ?
To że pojazdy przez skrzyżowanie jadą to nie znaczy ,że C-12 dotyczy kierunku jazdy tylko że ruch odbywa sie w kierunku...Jak jadą to ruch odbywa się. ..prawda ?
To ta twoja definicja kierunku jazdy bo jadą ? Bo widać ?
Udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz pytania?
Tu mamy inny problem. Ty nie rozumiesz odpowiedzi
Pytam czy mogę odbyć ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku - tak jak w dyspozycji C-12.
Ale to zupełnie inne pytanie niz wczśniejsze. nawet zapytać sie nie umiesz :lol:
Na powyższe pytanie odpowiedź brzmi tak, ale pasem wewnętrznym przy zawracaniu( a nie drugim zewnętrznym :lol: )
Natomiast twoje wcześniejsze pytanie brzmiało...
Czy będąc na skrzyżowaniu, na prawym pasie mogę odbyć ruch DOOKOŁA WYSPY w kierunku wskazanym przez strzałki na C-12, czyli zgodnie z dyspozycją znaku?
Gdzie odpowiedź brzmi -NIE, ponieważ jest to niezgodne z Art 22.
Zanim sie zapowietrzysz polecam nieco uważnej czytać co sie pisze. :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 05 czerwca 2015, 01:06

szerszon napisał(a):Zasady są oparte na Art 2.10) i art 22 tak jak napisano w opinii KRA.
Ale ja caly czas o tym pisze do czego KRA z wlasnej woli sie przyznalo: nie potraficie zastosowac sie bezposrednio do PoRD wiec na podst. PoRD wymyslacie sobie ZASADY. I zamiast stosowac sie do PoRD stosujecie sie do wymyslonych przez siebie ZASAD.

Mnie Wasze ZASADY nie interesuja, zaczynajac od ZASADY nazywania skrecaniem/zmiana kierunku jazdy przejazdu przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost tylko dlatego, ze nie wiecie co te okreslenia oznaczaja. Mnie intetesuje zastosowanie bezposrednio do PoRD w praktyce a nie wymysly srodowiska, ktore samo przyznaje ze tego zrobic nie potrafi.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 05 czerwca 2015, 01:12

Ale ja caly czas o tym pisze do czego KRA z wlasnej woli sie przyznalo:
Piszesz tylko bzdury majace na celu udowodnienie, że obwiednia to droga jednokierunkowa.
Podaj trollu w końcu przepis o KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU.
Mnie intetesuje zastosowanie bezposrednio do PoRD w praktyce a nie wymysly srodowiska,
Praktycznie stosujesz Art 22 w całosci.
Przepis poproszę na potwierdzenia swojego punktu widzenia.
I tak jak pisałem
I tak uda ,że nie zauważył tego co wychwyciłeś. tak samo jak udaje ,że nie zadałem pytania o kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
:lol: :lol: :lol:
prawda trolluniu, jak omijasz treści, które punktują twoja niewiedzę. :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 05 czerwca 2015, 02:40

Skoro mowa o punktowaniu to poprosze o przedstawienie choc jednej sprzecznosci mojej wypowiedzi z PoRD. Jak na razie to punktujecie sami siebie. Z modnym ostatnio linkim na czele, w ktorym KRA wprost pisze, ze nie potraficie sie do PoRD zastosowac.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » piątek 05 czerwca 2015, 08:23

szerszon napisał(a):

Dlaczego nie podkreślasz w dyspozycji znaku C-12 fragmentu o kierunku jazdy ?
To że pojazdy przez skrzyżowanie jadą to nie znaczy ,że C-12 dotyczy kierunku jazdy tylko że ruch odbywa sie w kierunku...Jak jadą to ruch odbywa się. ..prawda ?
To ta twoja definicja kierunku jazdy bo jadą ? Bo widać ?

Masz lepszą? Napisz. Czekam. :lol: :lol:
:lol:

szerszon napisał(a):
Pytam czy mogę odbyć ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku - tak jak w dyspozycji C-12.
Ale to zupełnie inne pytanie niz wczśniejsze. nawet zapytać sie nie umiesz :lol:
Na powyższe pytanie odpowiedź brzmi tak, ale pasem wewnętrznym przy zawracaniu( a nie drugim zewnętrznym :lol: )

Aha, czyli sobie ubzdurałeś, że dyspozycja C-12 dotyczy tylko wewnętrznego pasa, a zewnętrznego już nie... :lol: :lol: (w §36.1 napisano o skrzyżowaniu, a zewnętrzny należy do niego).
Jak zwykle przekręcasz przpisy na swoje potrzeby. Piszesz bzdury Szerszonie i dobrze o tym wiesz.

szerszon napisał(a): Natomiast twoje wcześniejsze pytanie brzmiało...
Czy będąc na skrzyżowaniu, na prawym pasie mogę odbyć ruch DOOKOŁA WYSPY w kierunku wskazanym przez strzałki na C-12, czyli zgodnie z dyspozycją znaku?
Gdzie odpowiedź brzmi -NIE, ponieważ jest to niezgodne z Art 22.
Jest zgodne z art. 22, a nawet jakby nie było - jest zgodne z dyspozycją znaku C-12, któa ma pierwszeństwo przed przepisem ogólnym.
I to właściwie tyle. Szkoła "warszawska" zupłnie nie rozumie i nie chce zrozumieć tego co napisano w §36.1.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 05 czerwca 2015, 08:56

szymon1977 napisał(a):Skoro mowa o punktowaniu to poprosze o przedstawienie choc jednej sprzecznosci mojej wypowiedzi z PoRD..

To twój punkt widzenia...
szymon różnymi sposobami , nigdy zgodnie , bezpośrednio z PoRD usiłuje wyprostować rondo. Dla niego obwiednia jest droga jednokierunkową. W życiu nie zrozumie, ż to skrzyzowanie, przecięcie się dróg. Stąd teksty o
-zmianie pasa w każdym momencie-jak na drodze
-prawidłowym rzekomo objeżdżaniem wyspy prawym pasem-jak na drodze
-kierunku jazdy na skrzyżowaniu..oczywiście jak pasy prowadzą "na wprost"- jak na drodze
-skrętem w prawo z obwiedni- jak z drogi w drogę poprzeczną
-C-12 pokazywało mu kierunek jazdy...nakazany. :lol:
I to wszystko rzekomo mu wynika bezpośrednio z PoRD, a przepisu jak nie było tak nie ma.
edit
-był jeszcze Art 16 podczas jazdy po skrzyżowaniu-jak na drodze

Twój sposób na dyskusję

No i czekam cały czas o przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
==========================================================
tomekkoz napisał(a):Masz lepszą? .
Przynajmniej nie taką, że widać bo jadą. Możesz pomóc szymonowi i podać przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu, ponieważ w sumie wasz punkt widzenia w tym punkcie jest zbieżny."bo widać". Pisałem ,że kierunek ruchu jest tym "co widać" natomiast kierunek jazdy nie jest tym "co widać" poprzez podanie przykładów ronda turbinowego lub skrzyżowania z F-10 i T-18
Aha, czyli sobie ubzdurałeś, że dyspozycja C-12 dotyczy tylko wewnętrznego pasa, a zewnętrznego już nie... :lol: :lol:
Jak zrozumiesz odpowiedzi na dwie wersje swojego pytania sprawa będzie jasna. Po prostu po raz kolejny nie umiałeś zadać pytania a różnica jest łatwa do wychwycenia.
Jak zwykle przekręcasz przpisy na swoje potrzeby. Piszesz bzdury Szerszonie i dobrze o tym wiesz.
Tak. Dobrze wiem kto przekręca znaczenie przepisów.
Podkreśl w dyspozycji frazę o kierunku JAZDY. Podejrzewam ,że efekt będzie identyczny jak wskazanie dwóch pasów zewnętrznych w interpelacji posła.
Też sobie wymyśliłem ?
Przecież podałem ci cytaty w odpowiednim czasie, a ty wzorem szymona nabrałeś wody w gębę.
I to właściwie tyle. Szkoła "warszawska" zupłnie nie rozumie i nie chce zrozumieć tego co napisano w §36.1.
Napisano,że ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym..nie ma nic o kierunku JAZDY, który tak usilnie usiłujesz dokleić.
Od kierunków jazdy jest Art 22, F-10 i P-8x których zastosowanie czy na klasyku czy turbinowym w niczym nie zaburza wypełnienia dyspozycji C-12.
Przykłady też już były. Wystarczy poczytać...ze zrozumieniem.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 05 czerwca 2015, 10:03

szerszon napisał(a):Zmieniając pas na zewnetrzny zaprzestajesz sygnalizacji niezgodnie z przepisami, bo nie wiem jakim cudem zmienisz pas z wewnętrznego na zewnętrzny z lewym kierunkowskazem wypełniając Art 22.5.
Zmieniam z prawym kierunkowskazem i robie to zgodnie z PoRD. Zapewne dlatego sygnalizowac mamy zamiar a nie czyn, ze zblizyc mamy sie takze tylko zamierzajac a nie czyniac Wiec po przejsciu z zamiaru w czyn mozemy pas zmienic i to z obowiazkowym kierunkowskazem prawym gdy zamietzamy to zrobic. Tyle PoRD.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze