szymon1977 napisał(a): to odpowiedni moment jest kazdy pomiedzy wjechaniem a zjechaniem ze skrzyzowania. Nawet blednie postrzegajac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost jako jedno wielki skrecanie czy zmiane kierunku jazdy.
Nie. Wjeżdżając na skrzyzowanie z zamiarem skrętu w lewo masz odpowiednio wcześniej zasygnalizować i zaprzestać dopiero po zakończeniu manewru. Zmieniając pas na zewnetrzny zaprzestajesz sygnalizacji niezgodnie z przepisami, bo nie wiem jakim cudem zmienisz pas z wewnętrznego na zewnętrzny z lewym kierunkowskazem wypełniając Art 22.5.
Moment zmiany pasa na prawy nie jest w zaden sposob regulowany przez strzalki sprzed skrzyzowania, art.22 ani zaden przepis dotyczacy samej zmiany pasa.
Jest. W Art 22.5.Mogę zmienić pas na zewnętrzny po zakończeniu manewru zmiany kierunku jazdy w lewo.
Nawet blednie postrzegajac przejazd przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost jako jedno wielki skrecanie czy zmiane kierunku jazdy.
Aby sie potwierdziło,że jest to błędne musisz podac przepis o KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU..ile jeszcze będę czekał ?
Ale co tam: instruktorzy na jazdach egzaminacyjnych nie musza tlumaczyc skad wytrzasneli swoje zasady. Na Forum za to zrobic tego nie potrafia. Wprost przeciwnie sami wykazuje, ze ich zasady pokrycia w bezposredniej tresci PoRD nie maja
Zachowuj sie niedouczony trollu.Zasady są oparte na Art 2.10) i art 22 tak jak napisano w opinii KRA.
Miałeś wytłumaczone już dziesiątki razy na podstawie przepisów.
Ty natomiast nie potrafisz podać podstawy prawnej do swoich bredni. gdzie jest przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ? czy zostało ci tylko pisanie o rzeczywistym faktycznym kierunku własnym jazdy resorakiem w piaskownicy bo widać ?
=============================================
papadrive napisał(a):Szymonie, mniemam, że chcesz przemycić tezę, jakoby skręcając w lewo (z.k.j.) mogłaby odbywać się z prawego pasa lub prawym pasem, bo przepis nie określa momentu zmiany pasów.
?
szymon różnymi sposobami , nigdy zgodnie , bezpośrednio z PoRD usiłuje wyprostować rondo. Dla niego obwiednia jest droga jednokierunkową. W życiu nie zrozumie, ż to skrzyzowanie, przecięcie się dróg. Stąd teksty o
-zmianie pasa w każdym momencie-jak na drodze
-prawidłowym rzekomo objeżdżaniem wyspy prawym pasem-jak na drodze
-kierunku jazdy na skrzyżowaniu..oczywiście jak pasy prowadzą "na wprost"- jak na drodze
-skrętem w prawo z obwiedni- jak z drogi w drogę poprzeczną
-C-12 pokazywało mu kierunek jazdy...nakazany.
I to wszystko rzekomo mu wynika bezpośrednio z PoRD, a przepisu jak nie było tak nie ma.
edit
-był jeszcze Art 16 podczas jazdy po skrzyżowaniu-jak na drodze
papadrive napisał(a):szymon1977 napisał(a):Nie zmienie - oba prowadza w lewo.
Przykro mi, że musisz skręcać tylko w lewo, skoro oba pasy prowadzą tylko w tę stronę.

Wcześniej prowadziły tylko na wprost.

Zmieniło się chwilowo szymonowi. Przecież ten troll tylko pląta się w swoich zeznaniach
I tak uda ,że nie zauważył tego co wychwyciłeś. tak samo jak udaje ,że nie zadałem pytania o kierunek jazdy na skrzyżowaniu.