Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 13:07

Lesiu: nawet uznajac Twoja wizje nazwania skrecaniem w lewo przejazdu w lewo przez skrzyzowanie art.22.2. nie zobowiazuje SKRĘCAJĄCEGO do niczego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 13:22

LeszkoII napisał(a):^^ Mam wrażenie, że zapominasz że to są przepisy prawne. Te, jak wiemy(?), podlegają interpretacjom. Akurat powołanie się w tym przypadku na analogię do Art. 22.2.2) jest tak oczywiste, że nawet trudno to nazwać interpretacją, choć formalnie nią jest.
Szczerze, tez mnie nie obchodzi to, że Cię nie obchodzi....

To żadna odpowiedź, tylko uchylanie sie od odpowiedzi.
Pytałeś co ma wspólnego z tematem różnica w Art.22.4
Ustawy z dnia ogłoszenia do Ustawy wnoszącej zmanę.
I
Art. 22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
II
Art.22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Przeanalizuj a znajdziesz inne luki w swoich poglądach o SoRO i co znaczy wjeżdżający.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 14:30

szymon1977 napisał(a):art.22.2. nie zobowiązuje SKRĘCAJĄCEGO do niczego
Jak można wypisywać takie idiotyzmy? Przepis zobowiązuje Cię do utrzymywania określonej pozycji względem krawędzi/osi jezdni po to właśnie, żebyś nie zajeżdżał drogi pojazdowi jadącemu z tyłu w kierunku na wprost przez skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 16:45

Nie Lesiu. To Ty rozciagasz dzialanie przepisu na "utrzymywanie" bo inaczej wizja PoRD by Ci sie rozlazla. A przepis nie zobowiazuje do utrzymywania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 16:55

Tak Szymuś :P Znam doskonale zarówno treść tego przepisu jak i pozaliteralną jego wykładnię, tak więc możesz co najwyżej tupnąć pantofelkiem. W pierwszej kolejności zapraszam do Konwencji Wiedeńskiej, gdyż na jej podstawie można wywnioskować czym kierował się legislator polskiego PoRD. A po drugie, Szymoniku Kochany, polecam przeczytać kilka komentarzy do ustawy PoRD. Zdziwiłbyś się jak na podstawie Art. 22-ego może powstać ładnych kilka stron maszynopisu... Póki co pozostaje Ci słownik, w tej okrojonej wersji internetowej. Bywaj zdrów :wink:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 17:13

Jeden maszynopis na rozciagniecie skrecania na caly przejazd przez skrzyzowanie, drugi na rozciagniecie art.22. na cale skrecanie. Dziekuje Lesiu ale ja stosuje sie do PoRD, a nie do maszynopisow.

I kolejny maszynopis na wyciagniecie z KW teorii warszawskiej. Jak Ty lubisz strzelac samobuje!
Ostatnio zmieniony środa 03 czerwca 2015, 17:21 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 03 czerwca 2015, 17:18

szoferemeryt napisał(a):Kolejny raz pytam, gdzie w PoRD jest napisane że jadąc prawym pasem ruchu na SoRO nie wolno zawracać. Który przepis zabrania.

Kolejny raz ci odpowiem. Art 22.
Kiedy zrozumiesz,że zmiana kierunku jazdy nie jest tylko samą jazdą po powierzchni skrzyżowania ?
Twoje pytanie opiera się na zalożeniu, że obwiednia jest samodzielną jednokierunkową drogą. A tak nie jest , ponieważ w paragrafie 36 napisali o skrzyżowaniu , a nie o drodze jednokierunkowej...a ty cały czas zdziwiony.
tomekkoz napisał(a):Lepiej zapytaj jaki przepis zabrania jechać prawym pasem ruchu, dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12!
Przecież w paragrafie 36 napisali o ruchu odbywającym się w kierunku, a nie o kierunku wskazanym na C-12
Pojazdy jeżdżą dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12. Masz to napisane w §36.1. Jeżeli zaprzeczysz, to widocznie zupełnie nie rozumiesz czym jest ruch na skrzyżowaniu.
Jeździć to możesz sobie po dywaniku w piaskownicy.
Powtórzę za papadrive...cytuj i podkreśl to co interpretujesz.Pomijasz najistotniejsze wyrazy..."ruch się odbywa..."
Abstrahując od tego , że jadąc dookoła wyspy kierunku jazdy nie zmieniasz (nie skręcasz w lewo) bo cały czas jedziesz w kieunku wskazanym na C-12

Jestem w trakcie zmiany, ponieważ kierunku nie zmieniałbym , gdybym jechał po drodze jednokierunkowej, a nie po powierzchni skrzyżowania, gdzie przecinają sie drogi.
Nawet nie umiesz dokładnie przeczytać dyspozycji C-12
ZNAK C-12 zezwala jechać prawym pasem dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12
Przy rondzie turbinowym też zezwala ? Jesteś w końcu w stanie wskazać, gdzie przy C-12 jest napisane o kierunku jazdy ?
Bo tak tłumaczysz z takim zapałem jak jehowy walący w drzwi, a efektu nie widać.

szymon1977 napisał(a):Lesiu: nawet uznajac Twoja wizje nazwania skrecaniem w lewo przejazdu w lewo przez skrzyzowanie art.22.2. nie zobowiazuje SKRĘCAJĄCEGO do niczego.
Kolejny popis dyletanctwa ? Cytuj Art 22 i zobaczymy , czy obowiązuje czy nie.
I chyba zapomniałeś podać przepisu o kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Masz w końcu jakikolwiek przepis wspominający o twoim punkcie widzenia ?
czy jednak miałem rację, że udajesz że nie ma tematu i wymiękasz..aby powrócić za dwa miesiące z tą nową-starą odkrywczą teorią ?
szymon1977 napisał(a):Jeden maszynopis na rozciagniecie skrecania na caly przejazd przez skrzyzowanie, drugi na rozciagniecie art.22. na cale skrecanie. Dziekuje Lesiu ale ja stosuje sie do PoRD, a nie do maszynopisow.
Dalej masz problem z dyspozycją F-10 ?
Dalej masz problem z Art 22.5... i ty się stosujesz do PoRD ? :lol:
szerszon

Postprzez sankila » środa 03 czerwca 2015, 17:33

LeszkoII napisał(a):Poważnie, nie widzisz analogii do skręcenia w lewo? Ten manewry wykonane na skrzyżowaniach zaczynają się podobnie.
Hm, kiedys tak ślicznie mówiłeś o skrzyżowaniach skanalizowanych, potokach ruchu, rozdzielaniu kierunków ruchu i relacji skrętnych, a teraz stoisz przed rondem i szukasz analogii z lewoskrętem? I jeszcze wyciągasz art. 22, który odsyła skręcającego w lewo do osi jezdni, żeby - przepuszczając jadących z naprzeciwka - nie tarasował drogi jadącym w prawo i na wprost?

A komu ja zatarasuję drogę, jadąc prawym pasem ronda? Jadący za mną jedzie po tej samej jezdni, w tym samym kierunku; tyle, że skręca we wcześniejszy wylot. To w jaki sposób mogę mu utrudnić przejazd?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » środa 03 czerwca 2015, 17:42

sankila napisał(a):
A komu ja zatarasuję drogę, jadąc prawym pasem ronda? Jadący za mną jedzie po tej samej jezdni, w tym samym kierunku; tyle, że skręca we wcześniejszy wylot. To w jaki sposób mogę mu utrudnić przejazd?
Kolejny popis dyletanctwa... nie czujesz nawet cienia zażenowania wypisując takie rzeczy ?
A stworzysz niebezpieczną sytuację jadącemu lewym pasem na wprost i to wystarczy aby po raz kolejny odesłać ciebie do czytania ze zrozumieniem Art 22..całego plus stanowisko KRA oparte "bezpośrednio" na PoRD.
Oczywiście w temacie drobnego nieporozumienia
Uczono Cię wykonywania komend na egzaminie, a nie przepisowej jazdy.

cisza ? :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 03 czerwca 2015, 17:55

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Lepiej zapytaj jaki przepis zabrania jechać prawym pasem ruchu, dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12!
Przecież w paragrafie 36 napisali o ruchu odbywającym się w kierunku, a nie o kierunku wskazanym na C-12

Zaczynasz wypisywać co ci ślina na język przyniesie - głupota sięga zenitu.
Cały czas piszę tak jak napisano w §36.1, o ruchu na skrzyżowaniu (na prawym pasie) dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12.
Znasz jakiś przepis ustawy który odwoływałby dyspozycję C-12? :lol: :lol: :lol:
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 18:16

szymon1977 napisał(a):Dziekuje Lesiu ale ja stosuje sie do PoRD, a nie do maszynopisow.
Ty nie stosujesz się do prawa tylko stosujesz się do niepopartych w prawie własnych i szalonych interpretacji wyrwanych z kontekstu PoRD przepisów.
Wygląda to w ten sposób, że bierzesz na warsztat jakiś losowo wybrany przepis prawny(np. par. 36.1.), czytasz go, wchodzisz na internetowy PWN(bo innych nie znasz i wolisz korzystać z darmochy), wybierasz hasło które Ci najlepiej pasi(jak masz ustaloną z góry tezę), po czym wchodzisz na forum i wypisujesz te żałosne teorie o "faktycznym kierunku własnym ruchu łukiem" okraszając je tekstami o piaskownicy i resorakach :hmm: A na koniec, żeby nie było mało, oznajmiasz - jakby całej Polsce - że tak stanowi prawo :P A nie wiesz co to prawo. I tak w kółko przez 300 stron.......

=======================
sankila napisał(a):Hm, kiedys tak ślicznie mówiłeś o skrzyżowaniach skanalizowanych, potokach ruchu, rozdzielaniu kierunków ruchu i relacji skrętnych, a teraz stoisz przed rondem i szukasz analogii z lewoskrętem?
Bo nie lubię się powtarzać. Analogia z lewoskrętem dotyczy każdej sytuacji, nie wiem skąd pomysł że tylko odnośnie ronda. Sa to odrębne manewry, chociaż na ogół rozpoczynają się podobnie i nie trzeba "doktoryzować się" jak nasz Szymuś, aby to zrozumieć.
sankila napisał(a):I jeszcze wyciągasz art. 22, który odsyła skręcającego w lewo do osi jezdni, żeby - przepuszczając jadących z naprzeciwka - nie tarasował drogi jadącym w prawo i na wprost?
Wymieniłaś tylko jeden z celów wprowadzenia tego przepisu - pozostałe masz w Konwencji z Wiednia (Art. 14 i 16).
sankila napisał(a): komu ja zatarasuję drogę, jadąc prawym pasem ronda?
Jadącemu za Tobą lub obok Ciebie z lewej - na wprost. Prowadzenie linii nie zawsze wyznacza kierunku jazdy na wprost (porównaj z łamanym pierwszeństwem, ale nie tylko).
sankila napisał(a):To w jaki sposób mogę mu utrudnić przejazd?
Nie chodzi o utrudnienia w ruchu i o wykroczenie przeciwko Art. 16.4., tylko o właściwą pozycję w związku z manewrem zmiany kierunku jazdy w lewo/zawracania.
Ostatnio zmieniony środa 03 czerwca 2015, 18:27 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 18:18

szerszon napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Kolejny raz pytam, gdzie w PoRD jest napisane że jadąc prawym pasem ruchu na SoRO nie wolno zawracać. Który przepis zabrania.

Kolejny raz ci odpowiem. Art 22.
Kiedy zrozumiesz,że zmiana kierunku jazdy nie jest tylko samą jazdą po powierzchni skrzyżowania ?
Twoje pytanie opiera się na zalożeniu, że obwiednia jest samodzielną jednokierunkową drogą. A tak nie jest , ponieważ w paragrafie 36 napisali o skrzyżowaniu , a nie o drodze jednokierunkowej...a ty cały czas zdziwiony.

Ja nic nie zakładam, tak jak ty żądasz od innych zacytowania konkretnego przepisu, tak ja żądam od ciebie zacytowania odpowiedniego przepisu.
W art.22 jest wyraźnie napisane; w prawo i w lewo. Wskaz mi gdzie jest napisane o zawracaniu.
Zgodzę się z twoimi argumentami jak przyznasz że manewr zawracania to dwa razy w lewo.
Tam gdzie ci brakuje argumentów podpierasz się znakami F-10 lub i P-8, tyle że gdy wstawisz znaki to tworzysz skrzyżowanie kierunkowe, a C-12 – Ruch okrężny wyraźnie pisze o organizacji okrężnej. Nie pisz mi o kierunkach jazdy, na SoRO mówi się o pasach ruchu wyznaczonych okrężnie nie kierunkowo jak to wszystkim wmawiasz.
Jak zrozumiesz co to jest organizacja ruchu, to możemy pogadać.
I jeszcze jedno, wiesz dlaczego wyrzucono z art. 22.4 zwrot „poza skrzyżowaniem”, to tez warto być przemyślał.
szoferemeryt

Postprzez Pentuer » środa 03 czerwca 2015, 18:34

Moja osobista opinia.

Kierowca jedzie spokojnie swoim pasem, tym razem jest to prawy pas na rondzie.
Jest pewny, że ma pierwszeństwo - nie ma znaków, świateł, kierującego ruchem ani pojazdu uprzywilejowanego, który by go pierwszeństwa pozbawił.
Nagle uderza dokładnie w jego drzwi samochód z lewego pasa, kierowca ciężko ranny ląduje w szpitalu.
Sprawca jest przekonany, że to on miał pierwszeństwo, przecież jechał na wprost, nie musi nawet nic sygnalizować, przecież SoRO nie różni się niczym od zwykłego skrzyżowania.
Sprawcy nie interesuje ani to, że przecina inny pas ruchu, ani to, że nie sygnalizuje, wolno mu tak jechać, on jedzie prosto, mimo, że zajeżdża drogę innym.
Nie ma w języku kulturalnych ludzi słów, którymi można nazwać instruktora, który sprawcę nauczył takiego zachowania na SoRO.
A najgorsze, że podobne myślących jak sprawca i jego nauczyciel jazdy jest bardzo wielu, również wśród organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości.

Fachowcy powinni przecież wiedzieć, że w poprzednim kodeksie pierwszeństwo na swoim pasie było na skrzyżowaniu zawieszone, w obecnym nie jest, więc obowiązuje wszędzie, również na skrzyżowaniu, każdym.
Pentuer

Postprzez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 18:47

Pentuer napisał(a):Moja osobista opinia.

Tylko nie napisałeś konkretnie kto jest tym sprawcą.
.....................................................................
Dlatego z pkt. 4 wyrzucono zwrot o którym wcześniej pisałem.
Było POZA SKRZYŻOWANIEM, teraz jest również na skrzyżowaniu.
Z pewnością znajdzie się argument o przecięciu pasa ruchu, a czy przecinając pas ruchu nie wjeżdża się na ten pas?
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 18:49

tomekkoz napisał(a):Cały czas piszę tak jak napisano w §36.1, o ruchu na skrzyżowaniu (na prawym pasie) dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12.
Typowe wodolejstwo. Mam dla Ciebie zagwozdkę.
Kierunek ruchu powinien być jednakowy na wszystkich drogach danego państwa(...)
Czy wiesz, co to znaczy na podstawie słownika PWN? "Doktoryzuj się" dalej "egzaminatorze" :mrgreen: A kierunek jazdy nazywaj sobie jak chcesz: kierunek jeżdżenia, kierunek objeżdżania, kierunek poruszania, kierunek ruchu, kierunek odbywania jazdy.... wszystko zgodne z PWN.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze