Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 13:07
przez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 13:22
LeszkoII napisał(a):^^ Mam wrażenie, że zapominasz że to są przepisy prawne. Te, jak wiemy(?), podlegają interpretacjom. Akurat powołanie się w tym przypadku na analogię do Art. 22.2.2) jest tak oczywiste, że nawet trudno to nazwać interpretacją, choć formalnie nią jest.
Szczerze, tez mnie nie obchodzi to, że Cię nie obchodzi....
I
Art. 22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
II
Art.22.
4.Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 14:30
Jak można wypisywać takie idiotyzmy? Przepis zobowiązuje Cię do utrzymywania określonej pozycji względem krawędzi/osi jezdni po to właśnie, żebyś nie zajeżdżał drogi pojazdowi jadącemu z tyłu w kierunku na wprost przez skrzyżowanie.szymon1977 napisał(a):art.22.2. nie zobowiązuje SKRĘCAJĄCEGO do niczego
przez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 16:45
przez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 16:55
przez szymon1977 » środa 03 czerwca 2015, 17:13
przez szerszon » środa 03 czerwca 2015, 17:18
szoferemeryt napisał(a):Kolejny raz pytam, gdzie w PoRD jest napisane że jadąc prawym pasem ruchu na SoRO nie wolno zawracać. Który przepis zabrania.
Przecież w paragrafie 36 napisali o ruchu odbywającym się w kierunku, a nie o kierunku wskazanym na C-12tomekkoz napisał(a):Lepiej zapytaj jaki przepis zabrania jechać prawym pasem ruchu, dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12!
Jeździć to możesz sobie po dywaniku w piaskownicy.Pojazdy jeżdżą dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12. Masz to napisane w §36.1. Jeżeli zaprzeczysz, to widocznie zupełnie nie rozumiesz czym jest ruch na skrzyżowaniu.
Abstrahując od tego , że jadąc dookoła wyspy kierunku jazdy nie zmieniasz (nie skręcasz w lewo) bo cały czas jedziesz w kieunku wskazanym na C-12
Przy rondzie turbinowym też zezwala ? Jesteś w końcu w stanie wskazać, gdzie przy C-12 jest napisane o kierunku jazdy ?ZNAK C-12 zezwala jechać prawym pasem dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12
Kolejny popis dyletanctwa ? Cytuj Art 22 i zobaczymy , czy obowiązuje czy nie.szymon1977 napisał(a):Lesiu: nawet uznajac Twoja wizje nazwania skrecaniem w lewo przejazdu w lewo przez skrzyzowanie art.22.2. nie zobowiazuje SKRĘCAJĄCEGO do niczego.
Dalej masz problem z dyspozycją F-10 ?szymon1977 napisał(a):Jeden maszynopis na rozciagniecie skrecania na caly przejazd przez skrzyzowanie, drugi na rozciagniecie art.22. na cale skrecanie. Dziekuje Lesiu ale ja stosuje sie do PoRD, a nie do maszynopisow.
przez sankila » środa 03 czerwca 2015, 17:33
Hm, kiedys tak ślicznie mówiłeś o skrzyżowaniach skanalizowanych, potokach ruchu, rozdzielaniu kierunków ruchu i relacji skrętnych, a teraz stoisz przed rondem i szukasz analogii z lewoskrętem? I jeszcze wyciągasz art. 22, który odsyła skręcającego w lewo do osi jezdni, żeby - przepuszczając jadących z naprzeciwka - nie tarasował drogi jadącym w prawo i na wprost?LeszkoII napisał(a):Poważnie, nie widzisz analogii do skręcenia w lewo? Ten manewry wykonane na skrzyżowaniach zaczynają się podobnie.
przez szerszon » środa 03 czerwca 2015, 17:42
Kolejny popis dyletanctwa... nie czujesz nawet cienia zażenowania wypisując takie rzeczy ?sankila napisał(a):
A komu ja zatarasuję drogę, jadąc prawym pasem ronda? Jadący za mną jedzie po tej samej jezdni, w tym samym kierunku; tyle, że skręca we wcześniejszy wylot. To w jaki sposób mogę mu utrudnić przejazd?
Uczono Cię wykonywania komend na egzaminie, a nie przepisowej jazdy.
przez tomekkoz » środa 03 czerwca 2015, 17:55
szerszon napisał(a):Przecież w paragrafie 36 napisali o ruchu odbywającym się w kierunku, a nie o kierunku wskazanym na C-12tomekkoz napisał(a):Lepiej zapytaj jaki przepis zabrania jechać prawym pasem ruchu, dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12!
przez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 18:16
Ty nie stosujesz się do prawa tylko stosujesz się do niepopartych w prawie własnych i szalonych interpretacji wyrwanych z kontekstu PoRD przepisów.szymon1977 napisał(a):Dziekuje Lesiu ale ja stosuje sie do PoRD, a nie do maszynopisow.
Bo nie lubię się powtarzać. Analogia z lewoskrętem dotyczy każdej sytuacji, nie wiem skąd pomysł że tylko odnośnie ronda. Sa to odrębne manewry, chociaż na ogół rozpoczynają się podobnie i nie trzeba "doktoryzować się" jak nasz Szymuś, aby to zrozumieć.sankila napisał(a):Hm, kiedys tak ślicznie mówiłeś o skrzyżowaniach skanalizowanych, potokach ruchu, rozdzielaniu kierunków ruchu i relacji skrętnych, a teraz stoisz przed rondem i szukasz analogii z lewoskrętem?
Wymieniłaś tylko jeden z celów wprowadzenia tego przepisu - pozostałe masz w Konwencji z Wiednia (Art. 14 i 16).sankila napisał(a):I jeszcze wyciągasz art. 22, który odsyła skręcającego w lewo do osi jezdni, żeby - przepuszczając jadących z naprzeciwka - nie tarasował drogi jadącym w prawo i na wprost?
Jadącemu za Tobą lub obok Ciebie z lewej - na wprost. Prowadzenie linii nie zawsze wyznacza kierunku jazdy na wprost (porównaj z łamanym pierwszeństwem, ale nie tylko).sankila napisał(a): komu ja zatarasuję drogę, jadąc prawym pasem ronda?
Nie chodzi o utrudnienia w ruchu i o wykroczenie przeciwko Art. 16.4., tylko o właściwą pozycję w związku z manewrem zmiany kierunku jazdy w lewo/zawracania.sankila napisał(a):To w jaki sposób mogę mu utrudnić przejazd?
przez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 18:18
szerszon napisał(a):szoferemeryt napisał(a):Kolejny raz pytam, gdzie w PoRD jest napisane że jadąc prawym pasem ruchu na SoRO nie wolno zawracać. Który przepis zabrania.
Kolejny raz ci odpowiem. Art 22.
Kiedy zrozumiesz,że zmiana kierunku jazdy nie jest tylko samą jazdą po powierzchni skrzyżowania ?
Twoje pytanie opiera się na zalożeniu, że obwiednia jest samodzielną jednokierunkową drogą. A tak nie jest , ponieważ w paragrafie 36 napisali o skrzyżowaniu , a nie o drodze jednokierunkowej...a ty cały czas zdziwiony.
przez Pentuer » środa 03 czerwca 2015, 18:34
przez szoferemeryt » środa 03 czerwca 2015, 18:47
Pentuer napisał(a):Moja osobista opinia.
przez LeszkoII » środa 03 czerwca 2015, 18:49
Typowe wodolejstwo. Mam dla Ciebie zagwozdkę.tomekkoz napisał(a):Cały czas piszę tak jak napisano w §36.1, o ruchu na skrzyżowaniu (na prawym pasie) dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12.
Czy wiesz, co to znaczy na podstawie słownika PWN? "Doktoryzuj się" dalej "egzaminatorze"Kierunek ruchu powinien być jednakowy na wszystkich drogach danego państwa(...)