szymon1977 napisał(a):Bo zanim kierujacy autobusem wlaczy kierunkowskaz, kierujacych jednym z jadacych pojazdow to zauwazy i umozliwi mu wlaczenie sie do ruchu jest komu ustapic PP a obowiazek wynika z art.17.
Jak ma ustąpić pierwszeństwa przejazdu skoro nawet nie sygnalizuje zamiaru kierunkowskazem ?
Ogolnie rzecz biorac tresc przepisow Cie nie obchodzi
Nie obchodzą mnie twoje teorie na temat czegoś , czego nie ma napisane.
A twoje fantazje naprawdę mało mnie obchodzą.
Nie po raz pierwszy Twoja "wiedza" okazuje sie z trescia PoRD byc sprzeczna.
Jak na razie to ty nie potrafisz wskazać, gdzie jest napisane o ustąpieniu pierwszeństwa przez autobus wyjeżdżający z zatoki, czyli nie pokazałeś gdzie w przepisach ma pokrycie twój kretynizm pt.
Wprost przeciwnie ma obowiazek ustapic PP jadacym.
Tutaj mamy świetny przykład profesjonalnego nazewnictwa...
czeka az go ktos przepusci.
Tutaj nabrałeś wody w usta..
.
Ani karetka ani autobus nie sa PONAD przepisami dotyczacymi zwyklych pojazdow.
Nawet nie zająknąłeś się na temat Art 53.2
Jest tylko zezwolenie na przejezd jezeli dobrowolnie z PP zrezygnuje.
A to z tym "dobrowolnym" to wymiata
I ty trollu masz czelność pisać o mojej znajomości PoRD ?

========================================================
LeszkoII napisał(a):Podejrzewam, że nigdy
Zacząłeś niestety pisać bzdurki. Trudno- nie jesteś w stanie zrozumieć to twój problem.
Przepisy wskazują jasno: jeśli jesteś włączającym się do ruchu, to ustępujesz pierwszeństwa.
Ogólne -tak. Tylko dalej nie chcesz zrozumieć,że autobus z zatoki to nie ogólna sytuacja.Gdyby miał Ci ustąpić pierwszeństwa to nawet nie byłoby cienia Art 18
Jeżeli ktoś z pierwszeństwa zrezygnuje (a z tym przypadkiem mamy do czynienia w Art. 18.1.),
Następny łaskawca, który "dobrowolnie rezygnuje"
Ty masz obowiązek, a twoja wola czy umożliwisz czy nie naprawdę nie ma tu znaczenia.
Rozumiesz co to znaczy "obowiązek" ?
. to ustąpienie pierwszeństwa przez kierującego autobusem odbędzie się w sposób 'pasywny'
Chcesz zdetronizować szymona w tworzeniu nowych tekstów ?

Piaskownica i dywanik są już chyba objęte prawami autorskimi.
Na to pytanie łatwo odpowiedzieć analizując przepisy m. in. o zawracaniu i cofaniu.
Czekam.
Niestworzenie zagrożenia to określenie szersze, czyli każde nieustąpienie pierwszeństwa oznacza stworzenie zagrożenia b.r.d., ale nie zawsze to działa na odwrót (np. nieprawidłowy postój pojazdu)
W pisaniu bajek też zaczynasz robić konkurencję.Na jakiej podstawie twierdzisz,że jest pojęciem szerszym. Mogę nie stworzyć zagrożenia, a pojazd zmieni kierunek, bo nie będzie chciał zwolnić..i co ? Dalej szersze ?
NO widzę, że znów wracasz do poziomu dyskusji w stylu "napisano czy nie napisano w PoRD".
Zostaw poziom tylko zajmij się przepisami. Bzdury można opakować w piękne słowa.A wątpliwości to masz ty i szymon..bez bladego zrozumienia co jest napisane.
Pojawiają się intrygujące pojęcia typu
"dobrowolny", względny" "pasywny"..podziwiam waszą fantazję.
Szkoda tylko ,że nie opieracie się na przepisach i ich brzmieniu.
Wymyślacie sobie.
Z biegłym lub orzeczeniem sądu pewnie też się nie zgodzisz, bo go "nie napisano w PoRD"
Dlaczego mam zgadzać się z idiotyzmami ?
Poza tym orzeczenia sądów dotyczące identycznych zdarzeń trafiają się od lewej do prawej. Wybierz sobie takie , jakie Ci pasuje
Przykład ?
Skręt w lewo na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym vs wyprzedzający na tym skrzyżowaniu.
Mało miałeś przykładów ?
a wystarczy wyciągnąć wnioski wcześniej ogarnąwszy, jak wyglądają konstrukcje prawne.
Te twoje wyciąganie wniosków to śmiech na sali pasywnie dobrowolny.
Kiepsko Ci to ostatnio wychodzi, ponieważ posuwasz się do słowotwórstwa wzorem szymona. Nie ma co napisać to napisze bzdurkę faktycznie rzeczywiście bo widać
Daleki jestem tutaj od pouczania Ciebie, ale widocznie mam trochę większe obeznanie.
Bezczelnie napiszę, że wręcz pukasz w dno od spodu.Nie wiem, w czym masz większe obeznanie, ale jeśli chodzi o PoRD to pozwolę sobie wyrazić powątpiewanie.
Przykładami mógłbym zasypać ten wątek do 30 strony, ale to raczej byłaby inicjatywa niezwiązana z tematem.
Załóż wątek i dawaj.
Jedyny pkt. dla Ciebie w tej dyskusji
Jeden z ... przynajmniej nie posuwam sie do wymyślania określeń i wyciągania wniosków, które rozwalają o ścianę

Dramat odstawiacie.Szymon od dawna , a Ty masz przesilenie wiosenne.