Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » sobota 25 kwietnia 2015, 01:25

szerszon napisał(a):...gdy napisałem,że jadę prosto przez skrzyżowanie i nie mam co sygnalizować ponieważ cały czas przejeżdżając przez skrzyżowanie nie opuszczam drogi ani na moment...
Przypominam, że nie piszemy o skrzyżowaniu zwykłym a o rondzie pierścieniowym. Przypominam, że ruch na nim nie odbywa się na wprost przez skrzyżowanie a dookoła wyspy. Przypominam, że wjeżdżając na nie skręcasz w prawo a zjeżdżając z niego zmieniasz kierunek jazdy w prawo. Przypominam, że to widać... a czego nie widać jest wprost w PoRD opisane lub widoczne na znakach drogowych. Przypominam, że nie podałeś żadnego powodu aby rondo pierścieniowe traktować wbrew temu co widać i w brew PoRD jako skrzyżowanie zwykłe.

szerszon napisał(a):Na skrzyżowaniu jesteś w trakcie zmiany kierunku jazdy jeśli skręcasz w lewo lub w prawo.
Niekoniecznie. Mogę skręcając jechać cały czas w tym samy kierunku. Mogę także nie jadąc w linii prostej nie skręcać nawet. Mogę za to np zmienić kierunek jazdy jadąc w linii prostej. Poza skrzyżowaniem także.

Bawcie się dobrze - ja znów znikam na urlop. Tylko zamiast klepać w kółko naciągane do warszawskiej teorii wyobrażenie nt PoRD postaracie się w końcu zrozumieć jego treść i na tej podstawie stworzycie nową teorię. Stwórzcie teorię na podstawie PoRD a przestanicie PoRD naciągać do teorii.

Pozdrawiam!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 25 kwietnia 2015, 10:26

Przypominam, że nie piszemy o skrzyżowaniu zwykłym a o rondzie pierścieniowym.
Przypominam że nie ma oddzielnej definicji skrzyżowania pt rondo pierścieniowe. W celu weryfikacji swojej wiedzy polecam Art 2
Przypominam, że ruch na nim nie odbywa się na wprost przez skrzyżowanie a dookoła wyspy.
Przypominam ,że nigdzie nie było kwestionowane,że ruch odbywa sie dookoła wyspy. Jakbyś miał problem z określeniem kierunków jazdy przez tego typu skrzyżowanie mogę jeszcze raz wrzucić link z rondem pierścieniowym w Piastowie, gdzie dokładnie widać, że pomimo iż ruch odbywa się dookoła wyspy można na tego typu rondzie pojechać w prwo, prosto , w lewo oraz zawrócić :wink:
Kiedy sie nauczysz iż C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy ?
Przypominam, że wjeżdżając na nie skręcasz w prawo a zjeżdżając z niego zmieniasz kierunek jazdy w prawo.
Ależ szymonie, przecież faktycznie i rzeczywiście widać, że skręcam w prawo wjeżdżając na rondo :lol: Naklej sobie pasek na kierownicę to zobaczysz. W pobliżu może nie być piaskownicy :lol:
Aby zmienić kierunek jazdy w prawo na skrzyżowaniu wypada zjechać w drogę poprzecną. Ma to sens tylko przy pierwszym zjeździe .
jadą na wprost jadę cały czas tą samą drogą, która rozpoczęła sie jeszcze przed skrzyżowaniem, prowadziła przez skrzyżownie i jest dalej za skrzyżowaniem.
Jak można skręcić w prawo( zmieniając kierunek jazdy) będąc cały czas na tej samej drodze ?
To chyba szymon iluzjonista potrafi :lol:
Może lepiej przypomnij przepisy potwierdzające, zę z ronda to zawsze w prawo w drogę poprzeczną. czyli idąc dalej oczekuje przepisów, iz obwiednia to droga jednokierunkowa.
. Przypominam, że to widać... a czego nie widać jest wprost w PoRD opisane lub widoczne na znakach drogowych.
Widać , a ty nie widzisz skrętu w prawo przy wjeździe.Znaków i przepisów też nie widzisz. Inaczej byś nie pisał tych intrygujących teorii.
Przypominam, że nie podałeś żadnego powodu aby rondo pierścieniowe traktować wbrew temu co widać i w brew PoRD jako skrzyżowanie zwykłe.
Po raz kolejny masz to napisane w pierwszym akapicie :lol:
Mam tylko obawy czy zrozumiesz.
Nie moja wina,że nie jesteś w stanie ogarnąć jazdy przez takie skrzyżowanie i aby na nim nie zabłądzić jedziesz pasem zewnętrznym niezależnie gdzie masz zamiar pojechać :lol:
Niekoniecznie.
Czytaj dalej mój poprzedni post..tyle razy, abyś zrozumiał.
Odniosłem sie do twoich rewelacji, a ty bezmyślnie dalej swoje.
Bawcie się dobrze - ja znów znikam na urlop.
Miłego odpoczynku.Zbieraj siły przed letnim sezonem restauracyjnym, gdzie ruch okrężny bardzo będzie ci pomocny w pracy. Nie zapomnij ze sobą zabrać PoRD i zbajeruj jakąś polonistkę.
postaracie się w końcu zrozumieć jego treść i na tej podstawie stworzycie nową teorię.
Kupimy resoraki i szturmujemy piaskownice.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 25 kwietnia 2015, 19:39

"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 25 kwietnia 2015, 21:28

Leszko.."ukradnę" bardzo ciekawa pozycja. :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 25 kwietnia 2015, 22:04

Jaka tam ciekawa. Zamiast do tresci PoRD stosuja sie do zasad. A do PoRD zadnego odniesienia. Nawet wprost pisza o ujednoliceniu zasad zamiast o stosowaniu sie do PoRD. Czyli takie wielkie NIC.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 25 kwietnia 2015, 22:23

Szymonie szanowny, Ty stosujesz się do słowników i to w amatorski sposób. Weź korepetycje! Tutaj rozmawiamy na temat przepisów ruchu drogowego a nie na temat wybranych przez Ciebie i zazwyczaj nieudolnie prezentowanych znaczeń słów w języku polskim. Pomyliłeś fora, zdecydowanie. Gdzie ta kasia polonistka? Ona Cię nauczy korzystać ze słownika.

Przecież od ładnych kilku miesięcy odprawisz w tym wątku "gotowanie na ekranie".
szymon1977 napisał(a):Nawet wprost pisza o ujednoliceniu zasad zamiast o stosowaniu sie do PoRD.
Niemcy rozwiązali to prawnie, w ich kodeksie drogowym znajdziesz to, co usiłujesz narzucać Polakom. Tylko najpierw rozważ propozycje zmian w ustawie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 25 kwietnia 2015, 22:33

szymon - PoRD....to oni mają w paluszku...jednym... I nie muszą go - wzorem ciebie - nieudolnie interpretować.
Masz tam napisane - pewne kwestie są zbyt ogólnie ujęte, więc należy ujednolicić interpretację.
Mi to ujednolicenie wg tych wytycznych nie do końca się podoba i nie ze wszystkim się zgadam.
Ale nie jest mi przykro, że zdecydowanie są tam odrzucane teorie twoje i tobie podobnych wymyślaczy pseudointerpretacji .
Żadnego jechania w kółko bez zmiany kierunku...żadnego zawracania prawym pasem... najwyższy czas .... Jeszcze policja niech przyjmie do wiadomości i stosowania tą ujednolicaną interpretację i zapewniam - będzie bezpieczniej na rondach ;) Jeden z drugim zabecyluje za zachowania przez was propagowane - to się nauczy ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 25 kwietnia 2015, 23:17

Takze jestem za przyjeciem jednolitych zasad. Tylko dobrze by bylo aby te zasady nie byly wziete z powietrza a zostaly stworzone w oparciu o PoRD. I caly problem polega na tym, ze na najwyzszych stolkach posrod majacych PoRD w najmniejszym paluszku brak jednomyslnosci co do zasad wynikajacych z PoRD. A nie w tym, ze dwoch userow na forum nie moze sie dogadac.

Bardzo czesto jezdze po warszawskich rondach. Bezproblemowo. W praktyce nie jest wiec az tak zle. W praktyce funkcjonuja jakas wypadkowa wszystkich teorii.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 25 kwietnia 2015, 23:28

szymon1977 napisał(a):Jaka tam ciekawa. Zamiast do tresci PoRD stosuja sie do zasad. A do PoRD zadnego odniesienia. Nawet wprost pisza o ujednoliceniu zasad zamiast o stosowaniu sie do PoRD. Czyli takie wielkie NIC.
Wielkie nic prezentujesz ty od zarania twej działalności na forum. Stosuja sie do zasad..ruchu drogowego, a nie bajdurzą o resorakach w piaskownicy i kierunku własnym jazdy bo widać. :lol:
Tylko dobrze by bylo aby te zasady nie byly wziete z powietrza a zostaly stworzone w oparciu o PoRD.
I są. Podane są artykuły, a nie cuda o łączeniu" czterech dróg.
Bardzo czesto jezdze po warszawskich rondach. Bezproblemowo.
Oczywiście, że trzeba uważać na takie niemoty. Większość kierowców ma problem z odróznieniem czerwonego od zielonego, a co tu dopiero o rondach mówić.
W praktyce nie jest wiec az tak zle.
W praktyce ronda o większym natężeniu ruchu są rondami turbinowymi, ze znakami F-10 i P-8x z sygnalizacją świetlną. Nawet takie osobniki jak ty nie mają wyjścia , aby prawidłowo pojechać. Ronda pierścieniowe są zazwyczaj o dwa przystanki za tabliczką "koniec świata" , gdzie prostowacz rond dużo szkód nie narobi.
szerszon

Postprzez kg1956 » sobota 25 kwietnia 2015, 23:35

Skąd ten tekst? Roi się w nim od błędów !
Z tego co ustaliłem, w Poznaniu instruktorzy uczą kursantów, że należy włączać prawy kierunkowskaz ,,przy zjeździe z ronda" na rondzie kwadratowym z sygnalizacją i pasami ruchu, podczas przejazdu przez rondo na wprost. :hmm:
kg1956

Postprzez szerszon » sobota 25 kwietnia 2015, 23:42

Nie przyszło ci do głowy, że to instruktorzy błędnie uczą sygnalizowania jazdy na wprost prawym kierunkowskazem ? :lol:
Przecież to co opisałeś to czysty debilizm.
szerszon

Postprzez kg1956 » sobota 25 kwietnia 2015, 23:50

Oczywiście to bez sensu. Dlaczego tak uczą?
kg1956

Postprzez szerszon » sobota 25 kwietnia 2015, 23:53

Zapytaj się.Może w WORD jest jakiś miszczunio co sobie tak wymyślił i wszyscy pod niego.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 25 kwietnia 2015, 23:54

kg1956 - ustal jeszcze wyjaśnienia tych instruktorów dlaczego ?
Zmiana pasa czy zmiana kierunku ? :D A może jeszcze coś trzeciego, czego w PoRD nie doczytałem ?
...i już się boję, że kierunek okrężny na nieokrężny... albo coś w tym stylu...

X lat temu ...jeszcze na praktykach instruktorskich też podpatrzyłem uczenie, że z ronda to obowiązkowy prawy zjazdowy...
I tak też gadałem kursantom jako młody instruktor.... Do czasu....aż mi kursant takim prawym kierunkowskazem przy jeździe prosto postawił dęba samochód na sąsiednim pasie.
Wgryzłem się w przepisy...przestałem lapać jęzorem o obowiązkowym prawym zjazdowym, ale uczulałem, że jeśli by któryś oblał egzamin za brak prawego...niech przyjdzie do mnie - sam w jego imieniu napiszę odwołanie.
Nikt od x lat nie przylazł, oblań z tego tytułu nie było, nie udało mi się wkręcić się w dyskusję gdzie egzaminator musiał bronić stanowiska odmiennego w tej kwestii.
A nie tak dawno, jak mi przyszedł dokształt z innego OSK po oblanym egzaminie i zapytał, czemu egzaminator zapytał, choć ją uczono, że musi: "Po co pani włącza tutaj prawy kierunkowskaz? " - wiesz...uśmiechnąłem się i pierwsze co mi przyszło do głowy jako odpowiedź to : Bardzo dobrze zapytał . :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Kajto » niedziela 26 kwietnia 2015, 07:36

A ja u siebie w mieście na pięknym dużym klasycznym rondzie już dwie L-ki "nauczyłem", że nie skręca się w prawo z obwiedni z lewego pasa. Bolesna finansowo dla "instruktorów" ta nauka, ale nie było wyjścia (kupiłem w tym celu starego grata). :mrgreen:
Teraz poluję na egzamin. :lol:
Niedługo videorelacja z tych arcyciekawych zdarzeń... :spoko:
Polecam tę metodę wszystkim którzy mają watpliwości... :lol:
Kajto

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze