Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » piątek 17 kwietnia 2015, 21:17
przez szerszon » piątek 17 kwietnia 2015, 21:51
przez kg1956 » piątek 17 kwietnia 2015, 23:30
przez szerszon » piątek 17 kwietnia 2015, 23:38
czyli jadąc pasem do skrętu w lewo zmienisz w końcu kierunek jazdy czy też go nie zmieniszJadąc pasem do skrętu w lewo stosuję się do F10 i obieram kierunek jazdy przez skrzyżowanie.
Naprawdę ?Czytanie i analiza tego przepisu nic nie da, bo nic nie jest napisane o zmianie kierunku jazdy.
Poza jazdą na wprost.Rozumiem, że niektóre z kierunków jazdy przez skrzyżowanie utożsamiłeś ze zmianą kierunku jazdy.
I uważasz,że są to oddzielne zbiory , które nie mają ze soba nic wspólnego ?kierunek jazdy, kierunek jazdy przez skrzyżowanie i zmiana kierunku jazdy.
przez szymon1977 » sobota 18 kwietnia 2015, 02:50
Tak jak w PoRD napisano - kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu, a nie kierunek ruchu, który odbędę przejeżdżając przez skrzyżowanie - co z oślim uporem usiłujesz wmówić.LeszkoII napisał(a):W takim razie co wskazują strzałki na C-12
Wskazania wymaga raczej, gdzie jest napisane, że pojazd, który przejeżdża przez skrzyżowanie inaczej niż na wprost choć jedzie to nie ma kierunku jazdy.szerszon napisał(a):szymon też nie potrafi wskazać,gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu
Kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie mam owszem na wprost. A NA skrzyżowaniu jakim mam kierunek jazdy? Warto się nad tym zastanowić skoro Ustawodawca nic nie mówi o sygnalizowaniu kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie, za to zobowiązuje do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy - nie robiąc przy tym żadnego wyjątku dla jazdy NA skrzyżowaniu.papadrive napisał(a):Wjeżdżając na skrzyżowanie wlotem X i opuszczając go wylotem Y, który jest przedłużeniem wlotu X, jadę na wprost. Czyli nie zmieniam kierunku jazdy. Jedynie mój tor jazdy (omijanie wyspy) jest zgodny z kierunkiem ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu, ale nie mam kierunku jazdy "okrężnej" ("ruch okrężny"), tylko na wprost.
Sięgnij a przekonasz, się, że nie ma w PoRD podstaw aby zakładać, że kierunek jazdy przez skrzyżowanie tożsamy jest ze zmianą kierunku jazdy na tym skrzyżowaniu, a założenie to okazuje bywa sprzeczne z rzeczywistością.kg1956 napisał(a):Muszę sięgnąć do podstaw, by zrozumieć Twój tok rozumowania.
Biorąc pod uwagę "siłę" kontrargumentów powiedziałbym raczej, że Szymon odniósł zwycięstwo absolutne. Nawet czynnego udziału w dyskusji Szymon brać nie musi. Wystarczy, że udzaił biorą oponenci. Wystarczy ich wypowiedzi skonfrontować z rzeczywistością oraz z PoRD aby przekonać, się że tak z jednym jak i z drugim niewiele mają one wspólnego. Z pojazdem, który wykonuje ruch w innym kierunku niż jedzie na czele. A dowód na cud podobno w PoRDkg1956 napisał(a):P.S."z przymrużeniem" od "mrugać" 1:0 dla Szymona.
przez kg1956 » sobota 18 kwietnia 2015, 09:28
przez szymon1977 » sobota 18 kwietnia 2015, 10:15
przez szerszon » sobota 18 kwietnia 2015, 16:47
PoRD jest precyzyjny -nieprecyzyjne sa tylko PoRD-u interpretacje.
Tak jak w PoRD napisano - kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu,
Może w pierwszej kolejności sam sie udasz ?Popros jakiegokolwiek poloniste
Wskazania wymaga raczej, gdzie jest napisane, że pojazd, który przejeżdża przez skrzyżowanie inaczej niż na wprost choć jedzie to nie ma kierunku jazdy.
Będąc na skrzyżowaniu jesteś w trakcie jazdy przez skrzyżowanie.Kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie mam owszem na wprost. A NA skrzyżowaniu jakim mam kierunek jazdy?
Do polonisty, aby ci wytłumaczył Art 22.5Ustawodawca nic nie mówi o sygnalizowaniu kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie,
Na krzyzowaniu, jak napisałem powyżej jesteś w trakcie jazdy przez skrzyżowanie i na podstaie Art 22.5 powinieneś juz dawno sygnalizować gdzie jedziesz.za to zobowiązuje do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy - nie robiąc przy tym żadnego wyjątku dla jazdy NA skrzyżowaniu.
Resorakiem przez piaskownicę da się w lewo przejechać inaczej niż zmieniając raz kierunek jazdy w lewo na tejże piaskownicy
Dlaczego niby jeżeli plac oznakowany jest znakiem C-12 jako jedno skrzyżowanie sytuację mamy traktować sprzecznie z rzeczywistością?
Sięgnij a przekonasz, się, że nie ma w PoRD podstaw aby zakładać, że kierunek jazdy przez skrzyżowanie tożsamy jest ze zmianą kierunku jazdy na tym skrzyżowaniu, a założenie to okazuje bywa sprzeczne z rzeczywistością.
Jestem pod wrażeniem... resorak wygrał.Biorąc pod uwagę "siłę" kontrargumentów powiedziałbym raczej, że Szymon odniósł zwycięstwo absolutne.
Raczej nie powinien.Nawet czynnego udziału w dyskusji Szymon brać nie musi.
Konfrontujemy...razcej z opłakanym dla ciebie skutkiem.Wystarczy ich wypowiedzi skonfrontować z rzeczywistością oraz z PoRD aby przekonać, się że tak z jednym jak i z drugim niewiele mają one wspólnego.
Znowu pinie potrzebny polonista. Co to za tfórcze określenie ?Z pojazdem, który wykonuje ruch w innym kierunku niż jedzie na czele.
Są. Pod warunkiem, że nie usiłujesz zrobic z obwiedni jednokierunkowej drogi z pierwszeństwemWygląda na to, że przepisy nie są spójne i jednoznaczne.
Jakich różnych ? Przeczytaj PoRD i zobaczysz,ze określenia szymona w połowie to jego fantazje.Nie wiemy dlaczego Ustawodawca użył tych różnych sformułowań ani czy zrobił to świadomie i umyślnie.
Ktos ci tu cos złego zrobił ?PS. Czy mógłbyś Szymonie odnieść się do tematu o łamanym pierwszeństwie? Ciekaw jestem Twojego zdania.
przez kg1956 » sobota 18 kwietnia 2015, 20:21
przez szerszon » sobota 18 kwietnia 2015, 20:44
przez szymon1977 » niedziela 19 kwietnia 2015, 01:46
Do tego dochodzi jeszcze kierunek ruchu, kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu, nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu... może coś jeszcze przeoczyliśmy?kg1956 napisał(a):Mamy trzy pojęcia:
kierunek jazdy, kierunek jazdy przez skrzyżowanie i zmiana kierunku jazdy.
Przeszło Ci przez myśl, że Ustawodawca jest osobą nie w pełni świadomą lub nie w pełni umyślną? Udam, że tego nie przeczytałem.kg1956 napisał(a):Nie wiemy dlaczego Ustawodawca użył tych różnych sformułowań ani czy zrobił to świadomie i umyślnie.
kg1956 napisał(a):Nie miałem na myśli określeń Szymona tylko określenia wzięte z PoRD.
Szymon nie używa określeń innych niż w PoRD użyte tylko stosuje odmienne formy, co wynika z ortografii oraz składni zdania w języku polskim.szerszon napisał(a):Tak jest napisane w paragrafie 36 ?
Skoro nie ma w PoRD definicji należy te wszystkie określenia rozumieć zgodnie ze znaczeniem ogólnym. A zgodnie ze znaczeniem ogólnym każde z tych określeń oznacza coś innego i choć pewne zależności pomiędzy nimi nie są wykluczone to błędem jest utożsamianie ich ze sobą.szerszon napisał(a):I uważasz, że są to oddzielne zbiory , które nie mają ze soba nic wspólnego ?
Proszę bardzo - na początek przykład. Resorak przejeżdża przez dywanik z wymalowanymi ulicami. Wjeżdża od dołu, wyjeżdża w prawo. Kilka przykładowych pytań:szerszon napisał(a):Czym się różni kierunek jazdy od kierunku jazdy przez skrzyżowanie w powiązaniu ze zmianą kierunku jazdy ?
Dopóki nie wykażesz, że po wjechaniu na skrzyżowanie pojazd przestaje mieć kierunek jazdy nie muszę niczego sankcjonować.szerszon napisał(a):...chcesz usankcjonować jednokierunkową drogę z pierwszeństwem na obwiedni, aby zjazd z ronda był zmiana kierunku jazdy w prawo.
Oj Lesiu... Warszawiacy na podstawie PoRD stworzyli "regułę", która choć zazwyczaj się sprawdza to pewnych wyjątkowych okolicznościach okazuję się być sprzeczna z PoRD. Ja w tych sytuacjach postępuje zgodnie z PoRD - Ty zgodnie z "regułą" ...jakieś pytania jeszcze?LeszkoII napisał(a):Nie po raz pierwszy bowiem zdarza się na Forum widzieć sposób argumentacji w stylu "wyjątek tworzy regułę". Cały wątek o rondach się na tej zasadzie opiera.
przez papadrive » niedziela 19 kwietnia 2015, 10:27
szymon1977 napisał(a):Mamy więc cztery różne kierunki jazdy NA dywaniku, trzy zmiany kierunku jazdy NA dywaniku i jeden kierunek jazdy PRZEZ dywanik. Nic się nie zmieni jeżeli resorakiem będzie prawdziwy pojazd, a dywanikiem prawdziwe drogi i cztery skrzyżowania. Nic się także nie zmieni jeżeli skrzyżowanie będzie jedno skanalizowane.
szymon1977 napisał(a):Dopóki nie wykażesz, że po wjechaniu na skrzyżowanie pojazd przestaje mieć kierunek jazdy nie muszę niczego sankcjonować.szerszon napisał(a):...chcesz usankcjonować jednokierunkową drogę z pierwszeństwem na obwiedni, aby zjazd z ronda był zmiana kierunku jazdy w prawo.
przez LeszkoII » niedziela 19 kwietnia 2015, 10:36
Budować na podstawie PoRD regułę to nic złego. Gdybyś miał styczność z językiem prawniczym, gdybyś wiedział w jaki sposób i na jakich podstawach buduje się wykładnię prawną, gdybyś pokusił się o zgłębienie fachowych lektur komentujących prawo o ruchu drogowym (Stefański, Kotowski, Soboń - to akurat ci z grona tych rozgarniętych prawników zajmujących się tematyką PoRD), to przekonałbyś się czym różni się Twoja "siłowa" interpretacja, w której skupiasz się na jednym przepisie(a często na jednym słowie) od interpretacji fachowej, która uwzględnia wiele czynników, wiele przepisów, wiele odniesień źródłowych.szymon1977 napisał(a):Oj Lesiu... Warszawiacy na podstawie PoRD stworzyli "regułę", która choć zazwyczaj się sprawdza to pewnych wyjątkowych okolicznościach okazuję się być sprzeczna z PoRD. Ja w tych sytuacjach postępuje zgodnie z PoRD - Ty zgodnie z "regułą" ...jakieś pytania jeszcze?
przez szymon1977 » niedziela 19 kwietnia 2015, 11:17
przez papadrive » niedziela 19 kwietnia 2015, 11:40
szymon1977 napisał(a): Przeciez w PoRD mowa o sygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy - bez wyjatku, czyli na rondzie pierscieniowym takze a nie kierunku jazdy przez skrzyzowanie gdy skrzyzowaniem jest rondo pierscieniowe?
Wysrarczy mi resorak i piaskownica aby wykazac, ze Twoje wnioski ze znaczeniem tych pojec okazuja sie byc sprzeczne.