Droga z pierwszeństwem bez znaku D-1

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Droga z pierwszeństwem bez znaku D-1

Postprzez psrus » piątek 27 marca 2015, 21:07

No i co ja teraz mam zrobić? Chcę się nauczyć jeździć zgodnie z przepisami, ale w takim razie to ja już nie wiem...
Coś mi się nie chce wierzyć, by Twój instruktor był aż tak niekompetentny. Ktoś, kto będzie jeździł według takich reguł raczej długo nie pojeździ...
Może czegoś nie zrozumiałeś?
Może ta informacja dotyczyła konkretnej drogi/dróg w sferze egzaminacyjnej, gdzie akurat jeździłeś i gdzie D-1 nie jest powtarzane, a na skrzyżowaniach równorzędnych pojawia się A- 5?

Wyraźnie pamiętam naszą rozmowę, ja twierdziłem że zasadę prawej ręki używamy gdy jest znak ostrzegawczy o skrzyżowaniu równorzędnym lub nie ma znaków, no bo tak przyswoiłem z wykładów, a on mnie poprawił, że skrzyżowanie równorzędne jest tylko jak jest ten znak, a jak nie mam znaku to znaczy że mam pierwszeństwo... no ja nie wiem, chyba nie ma innego znaku "skrzyżowanie równorzędne" niż znak A-5. Przytoczył nawet jakiś przykład pewnego miasta, gdzie drogowcy, aby zaoszczędzić sobie stawiania tego znaku przy każdym skrzyżowaniu na jakichś osiedlach czy gdzie tam, nie wiem już, wyznaczyli po prostu strefy, i że podobno stoją znaki, że w strefie wszystkie skrzyżowania to skrzyżowania równorzędne...
Ale jeśli by to miało być źle, to jeśli nie widzę znaku to skąd mam wiedzieć czy mam pierwszeństwo, czy obowiązuje zasada prawej ręki? No bo u mnie w mieście też jest dużo skrzyżowań co nie ma tam znaku "droga z pierwszeństwem" a po bokach jednak stoi "ustąp pierwszeństwa". Np. na światłach zmieniam kierunek jazdy, czyli wjeżdżam sobie na inną ulicę, a tam skrzyżowania nieoznakowane, a jednak po bokach stoi ustąp pierwszeństwa na kolejnych skrzyżowaniach gdzie ruch już nie jest kierowany sygnalizacją... Chciałbym się dowiedzieć jak to jest bo nie chcę na egzaminie wsiąść do auta i trafić na jakieś skrzyżowanie gdzie okaże się, że popełniłem jakiś kardynalny błąd.
psrus

Postprzez szerszon » piątek 27 marca 2015, 22:23

Dalej polecam zastosowanie sie do mojej rady.
szerszon

Postprzez psrus » piątek 27 marca 2015, 22:55

Tej? 8)
Pogoń takiego przygłupa.
psrus

Postprzez jasper1 » piątek 27 marca 2015, 22:57

psrus napisał(a):No i co ja teraz mam zrobić? Chcę się nauczyć jeździć zgodnie z przepisami, ale w takim razie to ja już nie wiem...

Rada szerszona może dobra, ale ciągle mam wrażenie, że coś się plączesz w relacji z tego, czego się dowiedziałeś, dlatego polecam też bliższą znajomość z podręcznikiem nauki jazdy oraz tzw. Kodeksem Drogowym.
Tu jako wstęp uporządkowanie najważniejszych zasad pierwszeństwa viewtopic.php?f=9&t=8820

Przytoczył nawet jakiś przykład (...) że podobno stoją znaki, że w strefie wszystkie skrzyżowania to skrzyżowania równorzędne...

Chodziło pewnie o B-43 "strefa ograniczonej prędkości".
W takiej strefie aż do B-44, czyli wyjazdu z niej, nie stosuje się znaków określających pierwszeństwo na skrzyżowaniu, wszystkie skrzyżowania są równorzędne.
Takie zagadnienia powinieneś znać przed częścią praktyczną kursu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » piątek 27 marca 2015, 23:47

W takiej strefie aż do B-44, czyli wyjazdu z niej, nie stosuje się znaków określających pierwszeństwo na skrzyżowaniu, wszystkie skrzyżowania są równorzędne.

Niestety zarządca nie znał tej części rozporządzenia i pozwolił sobie na mały błąd
Warszawa Radarowa pomiędzy Hynka a 17 Stycznia.
szerszon

Postprzez jasper1 » sobota 28 marca 2015, 00:02

Od tego kierujący ma oczy by widzieć błędy zarządcy drogi. :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » sobota 28 marca 2015, 00:04

Ale jest strefa 30 i zapewne parę osób tutaj będzie udawało,że znaków nie ma.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze