Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » środa 04 marca 2015, 18:39

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):
Powrócę do mojego wcześniejszego zapytania, wolno mi tak jechać, czy nie.

Oczywiście, że wolno.
Jesteś na skrzyżowaniu i jedziesz dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku C-12, czyli zgodnie z §36.1.
co z dwoma pasami zewnętrznymi ?

A co ma być? Nie ma się co dziwić, że poseł, który nie zna podstawowych zasad ruchu (uważa że z pasa zewnetrznego można tylko na wprost i zawrócić :lol: , nie odróżnia rownież pasa zewnetrznego od wewnętrznego. Mniej więcej ten sam poziom co ty.
szerszon napisał(a):Co z cytatami na temat czerwonego pojazdu ,że rzekomo jedzie po warszawsku ?
Czyżbyś zaczynał się wypierać swojej teori ruchu po rondach? :lol:
Przecież zgodnie z nią czerwony wjechał na rondo lewym pasem, z lewym kierunkowskazem i bandycko z lewego pasa w prawo, o mały włos nie doprowadzając do kolizji. Typowy bezmyślny, nieumiejący jeździć po rondach wyznawca " warszawskiej szkółki niedzielnej" czyli taki jak ty.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 04 marca 2015, 18:42

"przepis który zobowiązuje" - to który przepis zobowiązuje?
Nie znalazłem takiego przepisu.
Proponuję aktualny PoRD, albo cofnąć sie do tamtej dyskusji.
"nie musi zabraniać" - i tu się zgodzę!
I ok...to nie szukaj zabraniającego tylko takiego , który ciebie zobowiązuje do określonych zachowań.
"wystarczy że inny zobowiązuje" - jaki inny i do czego zobowiązuje?
Art 22.2 zobowiązuje ciebie do zajęcia odpowiedniego miejsca przed wjazdem na skrzyżowanie zależnym od zamierzonego kierunku jazdy i odpowiednim sygnalizowaniem. Jeśli skręcasz w lewo to sygnalizujesz lewym kierunkowskazem od zamiaru do zakończenie manewru.
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 04 marca 2015, 18:45

szerszon napisał(a):
Art 22.2 zobowiązuje ciebie do zajęcia odpowiedniego miejsca przed wjazdem na skrzyżowanie zależnym od zamierzonego kierunku jazdy i odpowiednim sygnalizowaniem. Jeśli skręcasz w lewo to sygnalizujesz lewym kierunkowskazem od zamiaru do zakończenie manewru.
:lol: :lol: :lol: Nawet przepisów nie znasz.
W art 22.2 nie ma nic o wjeździe na skrzyżowanie i nie ma nic o sygnalizowaniu.
TRAGEDIA, człowieku ty uczysz jeździć?
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 04 marca 2015, 18:54

tomekkoz napisał(a):A co ma być? Nie ma się co dziwić, że poseł, który nie zna podstawowych zasad ruchu (uważa że z pasa zewnetrznego można tylko na wprost i zawrócić :lol: , nie odróżnia rownież pasa zewnetrznego od wewnętrznego. Mniej więcej ten sam poziom co ty.
Oczywiście kłamiesz. Nic nie pisałem o kierunkach jazdy opisanych przez Pana Posła tylko o twoich dwóch pasach zewnętrznych, których się rzekomo dopatrzyłeś i byłeś z tego powodu bardzo rozbawiony.
Rozumiem, że jednak nie jesteś w stanie przedstawić odpowiedniego cytatu.
Nie jest to jakimś większym zaskoczeniem.Czyli konfabulujesz.
Czyżbyś zaczynał się wypierać swojej teori ruchu po rondach? :lol:
Przecież zgodnie z nią czerwony wjechał na rondo lewym pasem, z lewym kierunkowskazem i bandycko z lewego pasa w prawo, o mały włos nie doprowadzając do kolizji.

Na razie mój punkt widzenia ma się świetnie. Oczywiście z załączonego filmu nie można się dowiedzieć jak jechał pojazd czerwony do momentu uchwycenia przez kamerę.
Też o tym pisałem i chcialem poznać źródlo twojej wiedzy o kierunku jazdy czerwonego.
Jak widać po raz kolejny znowu kłamiesz. Nie jesteś w stanie tego przedstawić i w związku z tym pisanie o jakiejkolwiek szkole jest nadużyciem.
Typowy bezmyślny, nieumiejący jeździć po rondach wyznawca " warszawskiej szkółki niedzielnej" czyli taki jak ty
Jak pisałem powyżej nie jesteś w stanie określić kierunków jazdy przez skrzyżowanie poszczególnych uczestników ruchu. Czyli jesteś kłamcą bezpodstawnie oskarżającym innych.
Cytatu rzekomo potwierdzającego "warszawski" sposób też ci się nie udało znaleźć. Co za pech...
Nawet przepisów nie znasz.
W art 22.2 nie ma nic o wjeździe na skrzyżowanie i nie ma nic o sygnalizowaniu.
TRAGEDIA, człowieku ty uczysz jeździć?
A to przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo czy w prawo nie skręcam i nie zmieniam kierunku jazdy ? :hmm: Rozumiem, że Art 22.2 nie dotyczy skrzyżowań...fakt..nie wiedziałem :eek2:
Nie można rozpatrywać Art 22.2 bez ustępu 5.
Ostatnio zmieniony środa 04 marca 2015, 18:55 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez szoferemeryt » środa 04 marca 2015, 18:55

szerszon napisał(a):

Udowodniłeś jedynie że obowiązek dotyczy tylko skrętu w lewo
A co z zawracaniem?
Czy jest choćby jedno słowo o zawracaniu?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 04 marca 2015, 19:01

Będąc złośliwym odpowiedziałbym ci ,że nic, ponieważ zawracanie według ciebie to dwa skręty w lewo.
A poważnie podałem ci paragraf 87.2 , który wiąże skręt w lewo z zawracaniem.
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 04 marca 2015, 19:04

Szoferze, poruszasz się po skrzyżowaniu dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem wskazanym na znak C-12, a więc zgodnie z dyspozyją znaku C-12.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » środa 04 marca 2015, 19:27

szerszon napisał(a):A poważnie podałem ci paragraf 87.2 , który wiąże skręt w lewo z zawracaniem.

Art. 22.2 zobowiązuje, a par 87.2 zezwala, czy widzisz istotną różnicę.
Dla mnie jest to istotna różnica.
Na forum zezwala się pisać, ale nikt nam tego nie nakazuje.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » środa 04 marca 2015, 19:31

Kiedyś natknąłem się na tips odnośnie jazdy na rondach w Kanadzie

2. Choose a Lane
It is important to follow the signs and road markings to choose the correct lane
because not all multi-lane roundabouts are the same. The following rules may apply
unless signs or road markings say otherwise:
Two - lane roundabouT
• Use the right-lane to turn right or go straight through.
• Use the left-lane to go straight through, turn left, or perform a U-turn.
Three - lane roundabouT
• Use the right lane to turn right or go straight through.
• Use the middle lane to go straight through.
• Use the left lane to turn left, go straight
through, or perform a U-turn

Z Florydy
Obrazek

Fajnie oznakowane rondo chyba w Waszyngtonie

Obrazek
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 04 marca 2015, 21:05

tomekkoz napisał(a):Szoferze, poruszasz się po skrzyżowaniu dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem wskazanym na znak C-12, a więc zgodnie z dyspozycją znaku C-12.
Jeśli na wlocie umieszczono F-10 (do skrętu w lewo przez skrzyżowanie), to dyspozycja znaku C-12 jakoś się wg. Ciebie zmienia? Moim zdaniem zbyt wiele chcesz zobaczyć w tym par. 36.1. zapominając o PoRD jako zbiorze aktów prawnych ze sobą z założenia niesprzecznych.
Odpowiedz sobie na pytanie, czy strzałki na C-12 mają cokolwiek wspólnego z kierunkiem jazdy, skoro wytyczne dopuszczają stosowania na wlotach znaków niewątpliwie związane z kierunkiem jazdy: tj. P-8x, F-10, F-11.
Sobie odpowiedz i wyciągnij wnioski - dla siebie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 04 marca 2015, 21:46

szoferemeryt napisał(a):Art. 22.2 zobowiązuje, a par 87.2 zezwala, czy widzisz istotną różnicę.
Dla mnie jest to istotna różnica.
.

Słuszna uwaga. tylko zauważ ,że nie zezwala przy strzałkach w innych kierunkach.
Nie możemy , czytając przepisy, koncentrować sie tylko na jednym punkcie czy literze artykułu czy paragrafu pomijając pozostałe. Tak jak pisze o Art 22.2 w powiązaniu z Art 22.5.
LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Szoferze, poruszasz się po skrzyżowaniu dookoła wyspy zgodnie z kierunkiem wskazanym na znak C-12, a więc zgodnie z dyspozycją znaku C-12.
Jeśli na wlocie umieszczono F-10 (do skrętu w lewo przez skrzyżowanie), to dyspozycja znaku C-12 jakoś się wg. Ciebie zmienia? Moim zdaniem zbyt wiele chcesz zobaczyć w tym par. 36.1. zapominając o PoRD jako zbiorze aktów prawnych ze sobą z założenia niesprzecznych.
Odpowiedz sobie na pytanie, czy strzałki na C-12 mają cokolwiek wspólnego z kierunkiem jazdy, skoro wytyczne dopuszczają stosowania na wlotach znaków niewątpliwie związane z kierunkiem jazdy: tj. P-8x, F-10, F-11.
Sobie odpowiedz i wyciągnij wnioski - dla siebie.

Tak, według naszego eksperta się zmienia. Wszystko się zmienia, nawet kierunki jazdy wynikające z Art 22.2
I oczywiście naszemu szanownemu ekspertowi zabrakło cywilnej odwagi do przyznania się, ze bez podstaw pisał o dwóch pasach zewnętrznych czy o warszawskim stylu jazdy pojazdu czerwonego.
Cytatów jak n ie było tak nie ma.
A w kolejce czekają pozostałe wątpliwości do wyjaśnienia.
szerszon

Postprzez dylek » środa 04 marca 2015, 22:06

Makabra napisał(a):(..)

Makabra - już to przerabiano....tylko czekać jak ci napiszą, że tam o konwencji wiedeńskiej nie słyszeli, więc ich zasady możesz sobie wsadzić...
A dla ciebie a`propos twoich wstawek dodam i przypomnę Islandię i dość powszechny patent na tamtejszych rondach :
Obrazek
Obrazek

Powodzenia w kręceniu się wokół prawym pasem i w forsowaniu, że zjazd z ronda to tylko z prawego pasa :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » środa 04 marca 2015, 23:00

^^ bardzo mi się podoba taka forma minimalizacji niebezpieczeństw

Zresztą nie jest do końca prawdą, że ronda z dwoma pasami*** na obwiedni mają przepust większy niż ronda z jednym pasem. Na wielkich rondach, być może tak własnie jest (prosze o dowód). A przy zastosowaniu szkoły krakowskiej - to już zupełnie bez sensu. Podobnie ma się sprawa do "zamka błyskawicznego". Jeśli ktoś nie wierzy, to proszę policzyć sobie przepływ strumienia pojazdów na zwężeniu przy:
a.) zastosowaniu "zamka błyskawicznego";
b.) jazdy spontanicznej (bez "zamka").
Mnie uczono, że przepływ cieczy ma związek z ciśnieniem, np. za pomocą kryzy dławiącej :D

(***celowo nie piszę 'z pasem/pasami RUCHU' 8) )
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 04 marca 2015, 23:52

Dylek ja tak sobie to wkleilem bo to temat o rondach :mrgreen: Poatrzylem na kilkanrond z Islandii i fajnie wygladaja, nie ma.glupiego pasa ruchu biegnacego przy wyspie z ktorego nie mozna sie wydostac z ronda. Szkoda ze u nas tak nie robia, to takie proste i odpowiada idei skretu w lewo na rondzie, zawracanie tez mozna wtedy normalnie zrobic.
Makabra

Postprzez dylek » czwartek 05 marca 2015, 00:06

Makabra - ja to wiem...ale wytłumacz to tym, co uwazają, że mają rację i mogą sobie do wieczora sznureczkiem jeździć w kółko zewnętrznym pasem całkowicie blokując możliwość opuszczenia ronda tym, co nieopatrznie odważyli się wjechać na inny niż zewnętrzny.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze