Podpisanie mandatu vs monitoring.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Podpisanie mandatu vs monitoring.

Postprzez lith » wtorek 03 lutego 2015, 22:14

Światła, dziewczę jechało prosto lewym pasem, złotówa wyjechał z poprzecznej i przyładował w prawy bok. Twierdzi, że jechała na zielonym, ma 2 świadków, że jechała na zielonym, złotówa stwierdził, że jechał na zielonym. Nierozgarnięte dziewczę podpisało mandat, taksiarz podpisał mandat, policja orzekła współwinę -.-
Na skrzyżowaniu jest monitoring, więc dojście kto jechał na zielonym problemem nie jest. Z drugiej strony mandat podpisany (tłumaczył babie, nie tłumaczył... ehh nieważne). Pozamiatane, czy jest sens się dalej bawić? (oczywiście zakładając, że coś sensownego się nagrało) Nie tyle chodzi o sam mandat co o winę za kolizję i naprawę samochodu z OC
lith

Re: Podpisanie mandatu vs monitoring.

Postprzez Makabra » wtorek 03 lutego 2015, 23:30

Zalezy jako monitoring zamontowany, bo jak kamery obracajace sie o 360st to moglo sie nic nie nagrac.
Makabra

Postprzez lith » środa 04 lutego 2015, 00:14

Dokładnie, pojechałem obejrzałem. Jedna kamera 360 i to dość daleko. Raczej koniec tematu ;)

Aha, czemu auto nie miało kamerki? Bo podnosiłaby jego wartość o 50% :), w każdym razie strata nieduża, patrząc na biedaka szkoda całkowita będzie, nikomu nic się nie stało. Poza tym czuję, że skończy się śmianie z mojej :lol:
lith

Postprzez disaster » czwartek 12 lutego 2015, 15:50

Wszystkie odpowiedzi są w nieocenionym dokumencie p.t. Ustawa z dnia 24.08.2001 r.
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez lith » czwartek 12 lutego 2015, 16:07

To wiem, ale nie o to pytałem ;)
lith

Postprzez disaster » czwartek 12 lutego 2015, 16:37

Z wychowawczego punktu widzenia chyba nie warto.
Warto jednak przy każdej możliwej okazji przypominać, że dała się naciągnąć na kasę.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez oskbelfer » czwartek 12 lutego 2015, 22:27

lith napisał(a):Dokładnie, pojechałem obejrzałem. Jedna kamera 360 i to dość daleko. Raczej koniec tematu ;)

Co to znaczy dość daleko ?

Znam podobną sytuację, kamerka dość daleko - jednak pomogła jednemu poszkodowanemu, a drugi (miał świadka - pasażera) miał pH.

Więc jednak można....

Sytuacja w zasadzie identyczna, tylko kierowca nie przyjął mandatu i mówił Policjantom - proszę iść do właściciela kamery i obejrzeć nagranie z monitoringu....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » piątek 13 lutego 2015, 02:44

100 m, ale nic istotnego się nie nagrało
lith

Powrót do Sytuacje na drodze