Kolizja podczas wyprzedzanie pojazdu skręcającego w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja podczas wyprzedzanie pojazdu skręcającego w lewo

Postprzez lith » poniedziałek 19 stycznia 2015, 02:40

Trzeba było policje wezwać, albo inne oświadczenie napisać. Chyba bym się bał cokolwiek z kimś na oświadczenie załatwiać, żeby się potem nie skończyło na rozmyśleniu i ganianiu po sądach.
lith

Postprzez Kajto » poniedziałek 19 stycznia 2015, 20:51

Miałem w zeszłym roku podobny przypadek, tylko sprawca stłuczki skręcał do swojej posesji.
Przyjechała policja i orzekła winę skręcającego - włączył kierunkowskaz, praktycznie jak już zaczął skręcać, nic nie mogłem zrobić.
Niepotrzebnie podpisałeś oświadczenie, ale wszystko da się jeszcze spokojnie odkręcić bo sprawa jak najbardziej do wygrania - jeżeli nie miała miejsca na skrzyżowaniu.
Kajto

Postprzez przemek1503 » poniedziałek 19 stycznia 2015, 22:12

Byłem dzisiaj na policji żeby porozmawiać z kimś z drogówki i dowiedzieć się dokładnie kto w takim przypadku jest uznawany za sprawcę ale kobieta powiedziała że policja nie jest od udzielania porad prawnych i nikt ze mną nie porozmawia. Mogę tylko zgłosić kolizje i wtedy będą wyjaśniać.

Kolizja nie wydarzyła się na skrzyżowaniu. Jechaliśmy od strony Kępna i auto skręcało w drogę gruntową.
Link do Google Street View
https://www.google.pl/maps/@51.283697,1 ... 1Yd7yA!2e0

To teraz żeby to odkręcić to powinienem zgłosić tą sytuacje na policje czy może z ubezpieczalnią się kontaktować?
przemek1503

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 19 stycznia 2015, 23:01

Kajto napisał(a):Miałem w zeszłym roku podobny przypadek, tylko sprawca stłuczki skręcał do swojej posesji.
Przyjechała policja i orzekła winę skręcającego - włączył kierunkowskaz, praktycznie jak już zaczął skręcać, nic nie mogłem zrobić.
Niepotrzebnie podpisałeś oświadczenie, ale wszystko da się jeszcze spokojnie odkręcić bo sprawa jak najbardziej do wygrania - jeżeli nie miała miejsca na skrzyżowaniu.

1. Miałeś swiadków ?

2. Podpisał oświadczenie

3. Co się da odkręcić ?

4. Gdyby sprawa była do wygrania, to każdy na tym forum już dawno by to napisał
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Kajto » poniedziałek 19 stycznia 2015, 23:15

Twoja ubezpieczalnia wyślę ci do podpisania oświadczenie czy przyznajesz się do winy. Oczywiście odpisz, że nie. Opisz dokładnie zdarzenie i tyle.

A zanim to nastąpi sprawdź tutaj:
https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredPr ... ?with=zpp1
po nr rejestracyjnym Towarzystwo Ubezpieczeń i nr polisy oc sprawcy.
Potem zgłoś szkodę (zazwyczaj robi się to telefonicznie lub poprzez stronę internetową) i czekaj na rozwój wydarzeń.
Kajto

Postprzez draus » niedziela 08 lutego 2015, 05:18

Oświadczenie można odwołać. Miałem taką sytuację i ubezpieczyciel odmówił mi wypłaty.

W tym przypadku wina jest ewidentna skręcającego w lewo. Było bardzo wiele wyroków w tej sprawie i z reszta logika nakazuje iść tym tropem.
Nie można pozostawić kierowcy wyprzedzającego w sytuacji w której decydując się na manewr nie ma on zupełnie wpływu na bezpieczeństwo w ruchu. Nie może być tak, że manewr wyprzedzania jest obarczony ryzykiem spowodowania kolizji bez względu na zachowanie wyprzedzającego - to by prowadziło do absurdu - który należałoby zamknąć zakazem wyprzedzania w ogóle.
Jest to zresztą bardzo typowy błąd w rozumowaniu naszego społeczeństwa o którym się bardzo mało mówi, a który jest o wiele bardziej istotny niż prędkość.
Wyprzedzanie jest bezpieczne i trzeba je wykonywać jak najczęściej, uważam wręcz, że na egzaminie i w szkole powinni tego wymagać.
Jest cała masa kierowców, którzy nigdy nie wyprzedzają, a potem powodują takie wypadki. Widziałem na własne oczy taki wypadek śmiertelny.

Co do wyroku - to sąd jest zwykłym człowiekiem, często się myli, szczególnie kiedy nie było biegłego, a o tego musiałby obwiniony wnosić.
Niemniej trzeba wziąć pod uwagę sytuację, że jeśli skręcający dużo wcześniej zasygnalizował skręt, a wyprzedzający to kompletnie zignorował, to wina przechodzi na wyprzedzającego. Ale to są sytuacje tak samo rzadkie, jak uniewinnienie tego który wjechał w tylny zderzak.
W przypadku braku świadków masz 98% szans na wygranie tej sprawy (jeśli został lub zostanie ślad sytuacji zdarzenia np w jako dowód).

Polecam poczekać aż sprawca opisze sytuację w formularzu ubezpieczenia - możesz to sprawdzić u ubezpieczyciela - będziesz mieć dowód.
Wówczas mając dowód, skontaktować się ze sprawcą, zaproponowac zmianę oświadczenia.
Jeśli się nie zgodzi (typowe), napisać zawiadomienie na policję o popełnieniu wykroczenia.
Jeśli policja nie ukarze , możesz samemu wnieść (po 30 dniach) do sądu wniosek (maksymalnie po roku). Jest to najlepsza droga by móc bez sprawy cywilnej uzyskać od ubezpieczyciela odszkodowanie.

Co do współwiny- występuje ona często wówczas, jeśli wyprzedzanie było zabronione. Ale o tym problemie możnaby długo syskutować...
draus

Postprzez szerszon » niedziela 08 lutego 2015, 15:43

Wyprzedzanie jest bezpieczne i trzeba je wykonywać jak najczęściej, uważam wręcz, że na egzaminie i w szkole powinni tego wymagać.

Czy mógłbyś podpowiedzieć..kogo wyprzedzić ? Rowerzystę ?
Czy w imie obowiązku wyprzedzania łamać przepis dotyczący prędkości ?
szerszon

Postprzez draus » niedziela 08 lutego 2015, 16:11

heh... no cóż... jedyny ratunek, wyprzedzać się Lkami co aktualnie zdają :D
Bo na dziś, pierwsze wyprzedzania większość nowych kierowców zaczyna próbować samodzielnie po jakims czasie jak już dostanie prawo jazdy...
draus

Postprzez szerszon » niedziela 08 lutego 2015, 16:23

Wyprzedzanie elka można porównać do wyprzedzania się tirów na autostradzie...wyprzedza...wyprzedza...jedna kawa wypita...wyprzedza...wyprzedza...skończyły mi sie kanapki...wyprzedza...wyprzedza...gdzie tu najbliższy MOP, bo mi sie papierosy skończyły..
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze