Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez mariusz79 » wtorek 20 stycznia 2015, 14:55
przez szoferemeryt » wtorek 20 stycznia 2015, 15:58
Ustawa jest niespójna z kształtem pozostałych (dotychczasowych) przepisów w niej zawartych. (żeby nie szukać daleko -> Art. 27.1.a).
przez szerszon » wtorek 20 stycznia 2015, 17:00
Pan Dworak ...mariusz79 napisał(a):Mamy znaki i je stosujemy w tym przypadku przed przepisami art.22 ust.6 pkt 4K.D.
O jakiej luce prawnej ten człowiek mówi???
O ile przeważnie zgadzałem się ze zdaniem tego człowieka, tak tutaj mnie rozwalił całkowicie swoją nie wiedzą w tej materii.
A może źle go zrozumiałem? Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.
szoferemeryt napisał(a):To co mówi Pan Dworak dla mnie jest jasne i oczywiste.Ustawa jest niespójna z kształtem pozostałych (dotychczasowych) przepisów w niej zawartych. (żeby nie szukać daleko -> Art. 27.1.a).
Dlaczego?
przez Kajto » wtorek 20 stycznia 2015, 17:26
szerszon napisał(a): skrzyżowanie z filmu nie jest jednym skrzyzowaniem, ponieważ dwie jezdni z pierwszeństwem są połączone drogą o ponad 20 metrowej długości.
przez szerszon » wtorek 20 stycznia 2015, 17:36
przez svirus » wtorek 20 stycznia 2015, 17:57
szerszon napisał(a):A nie ma ? Zarówno z jednej jak i z drugiej stoi D-1![]()
A że ta sama nazwa ? Nigdzie nie jest napisane, ze ta sama nazwa czyni jedną drogę.
przez szoferemeryt » wtorek 20 stycznia 2015, 17:58
szerszon napisał(a):tak na początek.
przez LeszkoII » wtorek 20 stycznia 2015, 17:58
Tak. O ile w pierwszej sytuacji przepuszczanie nadjeżdżającego z podporządkowanej należy wziąć pod uwagę, o tyle robienie z tego ZASADY PRAWNEJ, polegającej na obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przez zawracającego jest niedopuszczalne, wg. mnie.mariusz79 napisał(a):Panowie i Panie, czy ja dobrze zrozumiałem, że Pan Marek chce ustępować pierwszeństwa podczas zawracania będąc na drodze z pierwszeństwem???
Jak najbardziej.mariusz79 napisał(a):Jadąc drogą z pierwszeństwem czyli ul. Sikorskiego i zawracając na widocznym skrzyżowaniu mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającymi z drogi podporządkowanej z lewej strony.
Sprawę załatwia tu art.5 K.D.
Tu chodzi o nieutrudnianie ruchu czyli o niezawalanie drogi metodą "na trzy" albo co istotniejsze powstrzymywanie się od zawracania "na raz" od prawej krawędzi jezdni. Pozostałe kwestie wyjaśnia Art. 25.1/3 i znaki regulujące pierwszeństwo.mariusz79 napisał(a):Mamy znaki i je stosujemy w tym przypadku przed przepisami art.22 ust.6 pkt 4K.D.
przez svirus » wtorek 20 stycznia 2015, 18:08
mariusz79 napisał(a):Panowie i Panie, czy ja dobrze zrozumiałem, że Pan Marek chce ustępować pierwszeństwa podczas zawracania będąc na drodze z pierwszeństwem???
Nie chodzi mi o te skrzyżowania z filmu ( z długimi przełączkami), bo to sprawa dyskusyjna.
Chodzi mi o takie skrzyżowanie:
https://maps.google.pl/maps?ll=53.157065,22.103119&spn=0.222334,0.676346&cbll=53.175611,22.061958&layer=c&panoid=YzHu0ehlSmimzqU2ycrSxQ&cbp=12,115.83,,0,0&t=m&z=11
przez Makabra » wtorek 20 stycznia 2015, 22:23
mariusz79 napisał(a):Panowie i Panie, czy ja dobrze zrozumiałem, że Pan Marek chce ustępować pierwszeństwa podczas zawracania będąc na drodze z pierwszeństwem???
Jadąc drogą z pierwszeństwem czyli ul. Sikorskiego i zawracając na widocznym skrzyżowaniu mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającymi z drogi podporządkowanej z lewej strony.
szerszon napisał(a):Pan Dworak ...
skrzyżowanie z filmu nie jest jednym skrzyzowaniem, ponieważ dwie jezdni z pierwszeństwem są połączone drogą o ponad 20 metrowej długości.
Tu nie można mówić o zawracaniu..chyba że potocznym jak nasze owieczki Dolly![]()
szerszon napisał(a):Kierowcy mający do czynienia z Panem Dworakiem wykazali sie daleko idącą ostrożnością. Widocznie go rozpoznali![]()
przez szerszon » wtorek 20 stycznia 2015, 23:04
Co by się zaczęło dziać na rondach gdyby zawracający na rondzie tracił pierwszeństwo względem tych na rondo wjeżdżających
Czy jest tam ponad 20 metrów też nie jest to takie oczywiste,
jak ktoś nagle z podporządkowanej dojedzie do skrzyżowania nie ma zielonego pojęcia czy dane auto wyjechało z drugiej strony ( z drogi podporządkowanej) i skreca w lewo ... czy też jest to auto które znalazło się zawracjąc z drogi z pierwszeństwem.
dwie jezdnie oddzielone pasem zieleni... co w tym niestandardowego ?
Szeroka droga, szeroki pas dzielący jezdnie = szerokie skrzyżowanie = szeroki przejazd przez pas dzielący jezdnie na skrzyżowaniu.
PS. Szerszon dzielisz skrzyżowanie na dwa
przez dylek » wtorek 20 stycznia 2015, 23:09
przez LeszkoII » wtorek 20 stycznia 2015, 23:26
Pisałem. Wynika to z oznakowania pionowego (a raczej braku A-7 przed "drugim skrzyżowaniem"). Ale nie tylko. To, że ciąg jezdni drogi z pierwszeństwem rozdzielony jest wcześniej pasem zieleni a później "przecinką" o 5,10,20, 25 metrów nie znaczy wcale, że to wolne miejsce pomiędzy jezdniami (na powierzchni skrzyżowania) to odrębna droga. Podajesz wytyczne P-4 i dobrze. Jednak na pewno widzisz, że w praktyce bardzo często P-4 jest krótsza niż 20m i ten fakt dotyczy najzwyczajniejszego skrzyżowania X dwóch dróg jednojezdniowych o małej szerokości jezdni.szerszon napisał(a):Bardzo chetnie poznałbym parametry, kiedy to jest jedno skrzyżowanie z szerokim pasem, a kiedy łaskawi będziecie uznać, że są to dwa skrzyżowania.
http://goo.gl/maps/IpauPDylek napisał(a):I fakt, jest to ból...
przez szerszon » wtorek 20 stycznia 2015, 23:35
Pisałem. Wynika to z oznakowania pionowego (a raczej braku A-7 przed "drugim skrzyżowaniem").
To, że ciąg jezdni drogi z pierwszeństwem rozdzielony jest wcześniej pasem zieleni a później "przecinką" o 5,10,20, 25 metrów nie znaczy wcale, że to wolne miejsce pomiędzy jezdniami (na powierzchni skrzyżowania) to odrębna droga.
Nic nie poradzę, ze nie przestrzegają rozporządzenia.Podajesz wytyczne P-4 i dobrze. Jednak na pewno widzisz, że w praktyce bardzo często P-4 jest krótsza niż 20m i
przez LeszkoII » wtorek 20 stycznia 2015, 23:46
Nie widzę powodu, dla którego mam podawać dowód na to, że standardowa droga zwana potocznie alejami to są jednak dwie drogi jednokierunkowe rozdzielone pasem zieleni a przejezdność tego pasa na skrzyżowani* gwarantuje nowa droga o długości równej szerokości tego pasa zieleni sprzed skrzyżowania.szerszon napisał(a):Podasz receptę na rozróżnienie..zgodzę sie na jedno skrzyżowanie.