Parking pod blokiem notoryczne utrudnianie wejścia do auta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parking pod blokiem notoryczne utrudnianie wejścia do auta

Postprzez verde » sobota 03 stycznia 2015, 10:25

Witam. Mam takie pytanie. Niedawno zmieniłem sobie samochód w sumie nikomu to nie przeszkadza, prócz chyba jednemu sąsiadowi.. tak przynajmniej mi się wydaje. A czemu już pisze.
A mianowicie przy każdej możliwej sytuacji pewna osoba, z klatki obok stawia samochód bardzo blisko mojego, nie dadząc mi " normalnie " wsiąść do samochodu. Zostawia zawsze około 10-20 cm wolnej przestrzeni, i parkuje zawsze tak by jego drzwi od kierowcy były po drugiej stronie ( ułatwia sobie wyjście ) lub, specjalnie delikatnie kosi auto jeśli staje w odwrotną stronę czyli tyłem do przodu w stosunku do mojego samochodu by jego auto stało jak najbliżej drzwi. Miejsca parkingowe niby są wyznaczone czerwoną kostką na szarej, lecz jak to pod blokiem panuje czasem wielki chaos ...
Wiem że zgodnie z przepisami

Kod: Zaznacz cały
Zabrania się postoju [...]  w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu
lub wyjazd tego pojazdu;

Z tym że miejsca parkingowe mają po około 2 i pół metra, lecz plus szerokość samochodu itp nie daje dużego pola manewru.
Kilka razy spytałem się czemu tak robi to z dwa razy odjęknął bo tak... to parking

Nie wiem czy wywoływać wojnę i wzywać policję i gościa nauczyć parkować, czy w tej sytuacji policja też mało zdziała ? Dodam że parking jest wśród bloków.... niby niema znaku droga wewnętrzna czy coś, stoi tylko znak D-40 podczas wjazdu na osiedle.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Re: Parking pod blokiem notoryczne utrudnianie wejścia do au

Postprzez Makabra » sobota 03 stycznia 2015, 10:39

Tylko sobie narobisz problemów. Potem się okaże że masz auto porysowane kluczami albo wycieraczki powyginane. Parkuj może trochę dalej od bloku i tam nie będą Ciebie blokować.
Makabra

Postprzez verde » sobota 03 stycznia 2015, 10:46

O to chodzi że w różnych miejscach parkowałem dalej od klatki , bliżej .... Z drugiej strony nie będę pakrował 400 m od klatki to ktoś ma nierówno pod sufitem ...
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez dylek » sobota 03 stycznia 2015, 11:08

Zablokuj mu kilka razy wejście do jego fury...nich zobaczy jakie to fajne...może wtedy zrozumie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez verde » sobota 03 stycznia 2015, 11:12

No niby bym mogł zablokować, tylko mi teraz chodzi o konsekwencje. Człowiek jak widać trochę jest " inny " , i bardziej mi chodzi o następstwa prawne mandat itp w razie zablokowania wejścia do auta .. Ja nie wezwałem policji, a podejrzewam, że on szybciej to może zrobić .... Czy grozi za to jakaś odpowiedzialność , a jak tak to jaka ?
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez szoferemeryt » sobota 03 stycznia 2015, 11:51

Proponuję.
Zrób kilka zdjęć w różnych miejscach parkowania z przymiarem by było widać ile zostawia miejsca. Na zasadzie jak Kuba Bogu, zacznij jej blokować wejście do samochodu. Gdy wezwie Policję pokaż im co ona robi, wyjaśnij dlaczego tak zrobiłeś. Powinni zrozumieć Twoje postępowanie, a zgodnie z wszelkimi prawidłami powinni ukarać sąsiadkę, a nawet skierować do sądu. Jeśli przy okazji ukarzą i Ciebie, no cóż musisz przełknąć to.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 03 stycznia 2015, 11:56

Parkuj obok innego samochodu w ten sposób, aby nie zastawił Tobie wejścia. Od strony pasażera może sobie zastawiać.
Czyli miejsce kierowcy od strony innego pojazdu.
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 03 stycznia 2015, 21:13

Przedewszystkim zacznij robic dokumentacje zdjeciowa a w kajeciku pieszesz date i godzine odstawienia wlasnego pojazdu poraz zastawienia Twojego pojazdu i tak ze 3 - 4 miesiace.

Nastepnie konkretnie porozmawiac z ta osoba i zagrozic jej konsekwencjami najpierw wezwania policji a nastepnie procesu sadowego. Majac dokumentacje, tego w razie draki zaden sad nie podwazy.

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » niedziela 04 stycznia 2015, 13:58

szmata w rurę wydechową, spuszczenie powietrza z koła....

a tak poważnie.... jak pisano wczesniej -------- kilka fotek z kilku dni... lub 3 miesięcy.... a potem przeparkowanie tak aby "delikwent" miał "problem.....

jak się wzburzy to Policja :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez pasqudek » czwartek 15 stycznia 2015, 23:25

@verde: blokuj mu wejście do auta.
pasqudek

Postprzez Makabra » piątek 16 stycznia 2015, 01:42

To tylko będzie miał drzwi obite, jak tamten będzie próbował się do auta dostać.
Makabra

Postprzez oskbelfer » piątek 16 stycznia 2015, 01:47

tak zeby nie doszedł :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Makabra » piątek 16 stycznia 2015, 02:02

Jeszcze się gość wkur** i mu "dojdzie" na maskę, i potem sprzątaj taki syf :lol:
Makabra

Postprzez LeszkoII » piątek 16 stycznia 2015, 08:05

Rozwiązanie jest, ale najpierw zbieraj materiał dowodowy - aby był obszerny i wynikała z niego powtarzalność blokowania dostępu do pojazdu.
To że podstaw ukarania z Kodeksu Wykroczeń nie ma - wcale nie oznacza, że sąsiad nie łamie prawa.
Wezwij straż miejską, co Ci szkodzi :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » piątek 16 stycznia 2015, 15:36

Jak pojazd stoi wewnątrz stanowiska to straż miejska miałaby pomoc? Wolne żarty. Zostawilbym kartkę za wycieraczka, gdyby nie pomoglo kilka razy przestawilbym samochód w podobny sposób względem sąsiada aby cos zrozumiał.
rusel

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze