Tera ja....
Jurek7Artykuł 22 jak i każdy inny obowiązuje jak znakami nie wprowadzono innych rozstrzygnięć - podstawy prawa !!
Czytać umiem, nawet rozumiem co napisali, w przeciwieństwie do Ciebie.
A czy ha coś pisałem, ze art 22.2 jest przed znakami ?
Czytać umiem, nawet rozumiem co napisali, w przeciwieństwie do Ciebie.
Jak wynika z powyższego pozwolę sobie delikatnie poddać ten wątły fakt pod wątpliwość.
Chyba że uważasz , że C-12 jest ponad Art 22.2.
To faktycznie czytanie masz opanowane do perfekcji.
Może skonsultujesz się z KUMATYM polonistą - niczym odpiszesz na ten wpis.
mamy tu już jednego-zaj
Żyj do jego postów
A tak coś merytorycznego...miała być świeża krew, a tu nic nowego...owieczka Dolly jednak ?
=============================================
szoferemerytWszystkim wyszłoby na dobre gdybyś uwierzył w PoRD porzucając własne przywidzenia.
Jak na razie to nie ja wierze w cuda i odwołuje sie do sił wyższych
Wspominasz o poRD..a wiesz w ogóle co to jest ?
Na razie stać ciebie tylko pisać o jeździe pasem zewnętrznym wokół ronda.Bez podstaw, bo na argumenty nie widzę jakoś konkretnych odpowiedzi.
A jeszcze jako nowelizator nie uznajesz rond turbinowych itp jako skrzyżowań o ruchu okrężnym.
Jak można powiązać (skojarzyć) znak zakazu ze znakiem nakazu, jeśli jest dozwolone zawracanie to jak można to wiązać ze znakiem który zakazuje zawracana. Czy ty w ogóle myślisz co piszesz.
Właśnie widac , że nie jesteś w stanie tegopowiązać. Zbyt wysoki poziom abstrakcji.
Podane przykłady znaków miały na celu uświadomić ci, że manewr zawracania w żadnym innym przepisie nie jest związany z prawym pasem. natomiast z lewym to i owszem.
Poza tym podejrzewam, że masz na myŚli ( to duże słowo na wyrost)c-12..taaa,oczywiście nakazuje kierunek jazdy

..w którym miejscu ?
Tak samo mogę powiedzieć , że C-12 nie dotyczy prawego pasa na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym, przecież ten pas wg ciebie to tylko do skrętu w prawo (skrzyżowanie turbinowe).
Powiedzieć możesz

tylko sensu w tym za grosz.
Oczywiście, że dotyczy, ponieważ pomimo skrętu tylko w prawo ten pas jest umiejscowiony po właściwej stronie wyspy zgodnie z ruchem prawostronnym. Jest ?
Nie wpychaj tu strzałek z rodziny P-8 czy F10. Skrzyżowanie z tymi znakami to inna bajka.
Bardzo mi przykro, ale twoje fochy naprawdę mnie nie interesują tak samo jak ustawodawcę. Pomimo twego histerycznego protestu i F-10 ip-8x są na skrzyżowaniach oznaczonych C-12 i dalej jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym niezależnie czy ci sie ci to podoba czy nie podoba. Jak i ustawodawca tak i ja mało sie tym przejmujemy.
C-12 mówi o kierunku ruchu (ogólnie skierowany jest do całości skrzyżowania).
I to ja podobno sam sobie dla siebie PoRD napisałem
Wydaje mi się ,że jednak jest trochę inaczej napisane, tylko w swej łaskawości nie byłeś w stanie tego zauważyć.
Nie mam po co dostosowywać czegokolwiek, jeśli cos nie jest zakazane to jest dozwolone chociażby znakiem C-12.
Po pierwsze ..znak C-12 pozwala ci się zastosować do ruchu prawostronnego..nic więcej.
poza tym już pisałem, ale nie jesteś tego w stanie ogarnąć.
Nie ma bezpośredniego zakazu w wielu przepisach, ponieważ jest nałożony obowiązek.
Też było pisane.Ale nie przebiło sie jak widać. Powtarzasz tylko zasłyszne teksty z różnych kolorowych pisemek.
Jeśli z Art 16 wynika, że obowiązuje ruch prawostronny to nie wymagaj, aby napisali, że jednocześnie jest zabroniony lewostronny :lol:
Dotarło w końcu do szanownego usera ???
I tak samo jest skonstruowany Art 22.2
C-12. Będąc stale w ruchu okrężnym zabraniasz mi w dogodnym dla mnie momencie zjechać ze skrzyżowania.
Sam sobie zabraniasz. Nigdy nie twierdziłem, że C-12 ma coś wspólnego z nakazanym kierunkiem jazdy
Nie znajdziesz w moich postach tego. czasami nabijamy sie tylko z waszego "nakazu kierunku jazdy", ale ironia to też o stopień za wysoko
To tylko ty tak uważasz.
ja ? To są słowa Pana Dworaka z filmu dotyczącego rond..prawie ,że dosłowne...przecież polewka z tego była na kilka stron

"umownie" skręcamy w lewo
W wielu przypadkach jest cienka linia umowna i stosując szczególną ostrożność tak czy inaczej umownie postępujemy co nie wyklucza innego sposoby postępowania.
masło maślane. Tu chodziło o konkretna zmianę kierunku jazdy
====================================================
tomekkozZnowu miałem szczerą nieodparta chęć odnieść sie merytorycznie do treści zawartej w twoim poście i znowu obszedłem się smakiem.
Jurek, ale co ty wymagasz od osoby, której znak C-12 "ruch okrężny" zabrania jechać prawym pasem dookoła wyspy.
możesz zacytować, gdzie tak napisałem ? Objeżdżać wyspe prawym pasem zabrania ci Art 22.2 i Art 22.5
Sam napisał, że bez C-12 można.
Było widać, że usiłujesz zastawic na mnie pułapkę, ale przykro mi...nie ten poziom.
przecież ty nawet nie wiesz co czytasz..Bez C-12 te cztery "skrzyżowania" są samodzielnymi skrzyżowaniami połączone jednokierunkową drogą. I jak pisałem , ich układ względem siebie nie ma znaczenia.
Dla ciebie skrzyżowaniem o ruchu okrężnym z wyspą, a bez C-12 byłby np kwartał ulic w Warszawie...Marszałkowska, Al Jerozolimskie,Świętokrzyska, Jana Pawła

jak najbardziej masz "wyspę"
Co więcej C-12 nakazuje mu włączyć lewy kierunkowskaz...
Też tego nie napisałem, ze C-12 nakazuje mi włączać jakikolwiek kierunkowskaz. To jest drobna nieścisłość w twoim wykonaniu związana zapewne z twoim rozumieniem tekstu.
Przecież C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy ( chyba do tej pory tego nie zauważyłeś) to dlaczego miałbym coś sygnalizować w związku z tym znakiem ???
Sygnalizuje albo zgodnie z art 22.2, albo ze znakami dotyczącymi kierunku jazdy przez skrzyżowanie( F-10 i P-8x)
Dlatego twoje pomówienia są lekko nie na miejscu, ale puszczę to koło uszu z powodu twojego czytania "po łebkach", mam nadzieję
mama nie pozwalała się pastwić nad słabszymi.
Może on swój egzemplarz prawa o ruchu kupił w sklepie "rzeczy śmieszne", albo ktoś mu zrobił jajcarski prezent i teraz masz babo placek...
Jako osoba biegła w "branży" juz dawno powinieneś wiedzieć, że PoRD się nie kupuje, ponieważ od trzech lat Dz.U jest wydawany tylko w formie elektronicznej. Ja swój znalazłem na red tube
I jak widze jest lepszy od twojego...a może to nie wina PoRD ?