Wyprzedzanie na skrzyżowaniu kierowanym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu kierowanym

Postprzez martinfiat » wtorek 13 stycznia 2015, 23:00

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum ,więc chciałbym się przywitać. Jestem młodym kierowcom i dziś spotkała mnie na drodze dość niebezpieczna i dyskusyjna sytuacja.

Mam nadzieje ,że "malowidło" jest czytelne.

Obrazek

Stałem pierwszy na światłach z zamiarem jazdy na wprost na skrzyżowaniu. Do jazdy na wprost i skrętu w prawo jest jeden pas, do lewoskrętu drugi. Na skrzyżowaniu jest sygnalizacja świetlna. Gdy zapaliło się zielone ruszyłem i zjechałem trochę w prawo ,aby ominąć koleiny na środku skrzyżowania(zielona linia) ,wtedy w ostatniej chwili zobaczyłem ,że wyprzedza mnie z lewej strony samochód(czerwona linia) i uniknąłem kolizji. Zastanawia mnie czy takie wyprzedzanie może mieć miejsce i kto byłby winny kolizji ,gdyby taka zaszła?
martinfiat

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu kierowanym

Postprzez LeszkoII » wtorek 13 stycznia 2015, 23:11

Nie bardzo rozumiem, dlaczego zielony tor aż tak bardzo odchyla się w prawo :hmm: Domyślam się jedynie, że starałeś się ominąć pojazd skręcający w lewo.
Może użyłeś kierunkowskazu poprzedzającego ruch kierownicą w prawo?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez martinfiat » wtorek 13 stycznia 2015, 23:18

Nie było pojazdu skręcającego w lewo. Kierunkowskazu też nie włączyłem ,gdybym włączył to ewidentnie wprowadziłbym w błąd kierowcę jadącego za mną. A tor zjeżdża w prawo ze względu na dość duże koleiny i szyny wystające na środku skrzyżowania. Kierowcy ,który wyprzedzał to nie przeszkadzało i auto mu podskoczyło mocno w górę.
martinfiat

Postprzez rusel » środa 14 stycznia 2015, 12:48

Widać pas ruchu i tor jazdy z przeciwnego kierunku z którego domniemam jechałeś, w zasadzie to musiałeś zjechać na tą poszerzoną część dla pojazdów zawracających z jezdni poprzecznej.

Wina? Skłoniłbym się ku wyprzedzającemu.

Obrazek
rusel

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 13:52

Jakby z prawej wyprzedzał to źle bo nie ma pasów wyznaczonych. Zielony tor jazdy trochę zaskakujący, kierowca z tyłu mógł pomyśleć że zielony skręca w prawo z zajęciem lewego pasa, więc na co miał czekać. Kup se Pan terenówkę i szyny juz nie będą przeszkadzać, a jak się jeździ slalomem po skrzyżowaniu to trzeba patrzeć co się dzieje w lusterkach.
Makabra

Postprzez rusel » środa 14 stycznia 2015, 14:04

kierowca z tyłu mógł pomyśleć że zielony skręca w prawo z zajęciem lewego pasa, więc na co miał czekać.

o czym kierowca z tyłu mógł pomyśleć nie wiem, mógł zarówno nie myśleć jak i myśleć co będzie na obiad.

Kierunkowskazu nie widział, a skoro nie widział to co go uprawnia do wyprzedzania zwłaszcza gdy inny tor jazdy mieści się w obrębie jednego pasa? Omijanie ubytków w nawierzchni nie może być tożsame z utratą swoich praw, jednocześnie nie może być tożsame z nabyciem innych praw.
rusel

Postprzez lith » środa 14 stycznia 2015, 14:21

Jeszcze zależy do jakiej prędkości zwolnił nasz autor tematu. Jak sie ledwo toczył gdzieś slalomem, żeby sobie doklejonego zderzaka nie urwać to rzeczywiście kierowcy z tyłu mogli sobie różne rzeczy pomyśleć :P
lith

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 20:34

Ja tam na skrzyżowaniu widzę dwa niewyznaczone pasy ruchu, tym bardziej jeśli mieszczą się tam dwa auta które się wyprzedzają. Zaraz znajdę odcinek JB który oczywiście nie jest wyrocznią ale porusza podobny problem.
Ostatnio zmieniony środa 14 stycznia 2015, 20:39 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez dylek » środa 14 stycznia 2015, 20:38

Makabra - tylko zlituj się - nie ten odcinek, gdzie na rondzie z pasa obwiedni i powierzchni wyniesionej przy wyspie - p. Dworak robi 2 pasy ruchu :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 20:41

Makabra

Postprzez rusel » środa 14 stycznia 2015, 21:00

Makabra wytłumacz po co dodatkowy pas ruchu, niewyznaczony, na srodku skrzyzowania, o dlugosci 40m? Kto ma nim jechac i w jakim celu?
rusel

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 21:21

No masz przykład autora tematu, powód też jest już znany jakbyś sam na to nie wpadł :D Ja tego skrzyżowania nie projektowałem.
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 14 stycznia 2015, 21:28

Makabra napisał(a):Ja tam na skrzyżowaniu widzę dwa niewyznaczone pasy ruchu, tym bardziej jeśli mieszczą się tam dwa auta które się wyprzedzają.
Zalecam ostrożność przy tego typu interpretacjach def. pasa ruchu. Poza tym powierzchnia skrzyżowania nie służy do zmiany pasów ruchu - zwłaszcza tych niewyznaczonych.
W skrócie: zielony tor (zgodnie z rysunkiem Autora tematu) nie przedstawia zmiany pasa ruchu. W ciągu wlot - wylot na wprost przez skrzyżowanie nie ma dwóch pasów ruchu dla kierunku na wprost na jego powierzchni.
Ostatnio zmieniony środa 14 stycznia 2015, 21:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 14 stycznia 2015, 21:29

Ale ktoś pas ruchu zmienił, skoro przed skrzyżowaniem był jeden pas ruchu, a na skrzyżowaniu się Panowie wyprzedzają.
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 14 stycznia 2015, 21:32

Przy szerokości pasa ruchu 5m, nawet dwie osóbówki mogą się wyprzedzić w obrębie jednego pasa ruchu. Możliwość wyprzedzania czy omijania nie czyni z toru jazdy co najmniej dwóch pasów ruchu.
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze