rusel1. "Jeżeli kierunki ruchu na drodze rozdzielone zostały przy zastosowaniu znaku p21 wówczas znak p10 umieszcza się także na powierzchni wyłączonej z ruchu" NIE NA WYSPIE
Nie na wyspie, jeżeli wyspa jest "uniesiona nad powierzchnie jezdni". Jeżeli wysepkę stanowi powierzchnia wyłączona z ruchu wtedy P-10 umieszcza się także na powierzchni wyłączonej z ruchu. Ja to tak widzę.
2. "Sposób wyznaczenia przejścia dla pieszych przez powierzchnie wyłączoną z ruchu" rys 7.8.9
POWIERZCHNIĘ WYŁĄCZONĄ Z RUCHU- która z definicji jest POWIERZCHNIĄ a nie żadną wyspą...
To dlaczego nazywa się ją wysepkami na jezdni stanowiącymi powierzchnie wyłączone z ruchu ?
3. Jeżeli powstaje wyspa to jest ona WYBUDOWANA-ZAINSTALOWANA.
W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś mi jakie warunki ma spełniać taka wysepka kanalizująca ruch po za skrzyżowaniem. Z Dz.u.220 wynika właśnie, że nie musi być ona wybudowana. Może być namalowana. Cytuję przepis:
Jeśli wysepki na jezdni stanowią powierzchnie wyłączone z ruchu ...4. Wyznaczanie stref oczekiwania dla pieszych odbywa się przy zastosowaniu WYSEPEK WYODRĘBNIONYCH Z JEZDNI.
Gdzie masz taki zapis, że muszą być wyodrębnione z jezdni?
MARIUSZ ja to widzę tak. Mam przejście z powierzchnią wyłączoną z ruchu. Nie wybudowałem wyspy. Rolę wysepki spełnia P21 która kanalizuje ruch. Zatem przez tą powierzchnię maluję p10, bo to jedno przejście, nie mam innego wyboru.
A skoro kanalizuje ruch jako wysepka, to mamy spełnienie warunku o którym mowa w art.13 ust.8 KD, czyli dwa przejścia dla pieszych.