Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » sobota 10 stycznia 2015, 01:17

Możesz odpowiedzieć, czy dalej będziesz kręcił jak cały czas? Jedno ci trzeba przyznać w odwracaniu kota ogonem i rozmydlaniu dyskusji nie masz sobie równych.

szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Czyżbyś nie wiedział ile kierunków wskazuje C-12. O buziunia....
Wskazuje kierunek wokół wyspy zgodnie z ruchem prawostronnym. A nie wskazuje kierunku jazdy.

Pytałem:
szerszon napisał(a):Wskazuje kierunek wokół wyspy zgodnie z ruchem prawostronnym.
Jeden?
szerszon napisał(a):A nie wskazuje kierunku jazdy.:
A kierunek czego? Wiatru we wsi?

Konkrety proszę.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 08:36

tomekkoz

Możesz odpowiedzieć, czy dalej będziesz kręcił jak cały czas?

Ależ odpowiedziałem i jestem zdumiony, ze były egzaminator jeszcze nie skumał. :wink:
Wskazuje kierunek wokół wyspy zgodnie z ruchem prawostronnym. A nie wskazuje kierunku jazdy.

Co tu niezrozumiałego ?
Masz pojęcie o rzeczownikach policzalnych i niepoliczalnych ? :wink:
Jeden?
A po co ci podawałem przykład GB ?
A kierunek czego? Wiatru we wsi?
Ruchu prawostronnego..przykład z GB miał ci to uświadomić.
Długo jeszcze będziesz nad tym myślał ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 10 stycznia 2015, 12:12

Kierunek jest rzeczownikiem jak najbardziej policzalnym.
Dowiem się w końcu ile widzisz kierunków ruchu na znaku C-12?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » sobota 10 stycznia 2015, 13:14

Kierunków jest tyle, ile ustawiono znaków C-12, jeżeli liczba tych znaków jest mniejsza niż pięć - w przeciwnym razie możliwe kierunki jazdy są cztery (przy czym wystąpią np. dwa różne skręty w lewo).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 10 stycznia 2015, 14:09

Policzyłeś ile Twoim zdaniem jest możliwych koerunków ruchu PRZEZ skrzyżowanie podczas gdy C-12 mówi ile ich jest na skrzyżowaniu. Czyżby Twój dialekt nie rozróżniał znaczenia słów "przez" i "na"?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 10 stycznia 2015, 14:28

szymon1977 napisał(a):Policzyłeś ile Twoim zdaniem jest możliwych koerunków ruchu PRZEZ skrzyżowanie podczas gdy C-12 mówi ile ich jest na skrzyżowaniu. Czyżby Twój dialekt nie rozróżniał znaczenia słów "przez" i "na"?

Dialekt nie musi rozróżniać "przez" i "i", bo w przepisie nic nie ma o "przez" i "i".
Podobnie jak nic nie ma w nim o tym, ile jest kierunków na skrzyżowaniu.
Polska języka trudna języka ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 18:10

tomekkoz napisał(a):Kierunek jest rzeczownikiem jak najbardziej policzalnym.

Tak ??? :D A ruch ? A ile metrów ma woda ?
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 22:10

tomekkoz napisał(a):Kierunek jest rzeczownikiem jak najbardziej policzalnym.

Na C12 jest jeden kierunek poruszania się przez skrzyżowanie. Zamiar skrętu w lewo rozpoczyna się przed skrzyżowaniem, potem ten manewr trwa na skrzyżowaniu podczas stosowania się do znaku C12 i kończy opuszczając skrzyżowanie w konkretną drogę. Tak samo jest na każdym skrzyżowaniu bez wyspy centralnej, tylko wtedy jest do pokonania mniejszy dystans na samym skrzyżowaniu :)

Ostatnio wyszło fajne nagranie z Rondka Naleśnika w Krakowie :D Ja osobiście traktuję ten przejazd jako skręt w lewo, i lewy kierunkowskaz wrzucam. Kierowca Accorda w lewo też z lewym jechał, Fiesta z lewej dała prawy że skręca w prawo. Każdy wjeżdżający poinformowany o zamiarach innych i wszystko idzie sprawnie. Kwestia geometrii skrzyżowania o ruchu okrężnym, trzeba być elastycznym i umieć się dostosować.

http://youtu.be/LFIrzoaDHGQ

Dorzuciłem do filmiku przejazd przez drugie rondo o większych rozmiarach, i to charakterystyczne odbicie kierownicą w prawo podczas wyjazdu. Jest różnica w torze jazdy to i powinna być różnica w sygnalizowaniu.
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 23:15

Jest różnica w torze jazdy to i powinna być różnica w sygnalizowaniu.

Ale nie protestuję przed prawym zjazdowym w celu czytelniejszej jazdy.
Ale protestuje przed nazwaniem tego zmiana kierunku jazdy i zawracaniu pasem zewnętrznym. oraz ,że na rondzie to tylko w prawo.
szerszon

Postprzez Makabra » niedziela 11 stycznia 2015, 00:34

Ja tez jestem za prawym zjzdowym, ale nie na uparcie na kazdym rondzie.
Makabra

Postprzez szerszon » niedziela 11 stycznia 2015, 00:49

I to wynika m.in z linkowanego przeze mnie kilkukrotnie artykułu.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 11 stycznia 2015, 01:17

Makabra napisał(a):Na C12 jest jeden kierunek poruszania się przez skrzyżowanie.
Jeżeli już chcesz unikać określeń użytych w PoRD to:
- na C-12 jest kierunek poruszania się NA skrzyżowaniu (przecież tak, jak strzałki na C-12 pokazują jedziesz NA skrzyżowaniu),
- na P-8 jest kierunek poruszania się PRZEZ skrzyżowanie (przecież tak, jak strzałki na P-8 pokazują jedziesz PRZEZ skrzyżowanie).
Makabra napisał(a):Zamiar skrętu w lewo rozpoczyna się przed skrzyżowaniem, potem ten manewr trwa na skrzyżowaniu podczas stosowania się do znaku C12 i kończy opuszczając skrzyżowanie w konkretną drogę. Tak samo jest na każdym skrzyżowaniu bez wyspy centralnej...
Z tego co widać, jest inaczej. Na skutek zastosowania się do znaku C-12 niezależnie, w którą stronę poruszam się PRZEZ skrzyżowanie to muszę wjeżdżając na nie skręcić w prawo, aby poruszać się NA skrzyżowaniu zgodnie ze strzałkami C-12, i ponownie skręcić w prawo aby przestać się poruszać zgodnie ze strzałkami C-12. Nie zamierzam na potrzebę obrony własnego stanowiska udawać, że jest inaczej niż widać ani nadawać użytym w PoRD słowom nowych znaczeń.
szerszon napisał(a):stosując się jedynie do wymogu wskazanego przez c-12, czyli mieć wyspę zawsze po właściwej stronie zgodnej z ruchem prawostronnym.
Wyspę minąć po właściwej stronie to masz stosując się do znaków C-9, C-10 i C-11. A zgodnie z C-12 od wjechania do zjechania ze skrzyżowania masz jechać wokół wyspy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Przypominam, że na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 ruch nie odbywa się na wprost przez skrzyżowanie omijając wyspę, a dokoła wyspy co w §36.1. wprost napisano.
=====
szerszon napisał(a):A ile metrów ma woda ?
Powinieneś zapytać "jaką głębokość ma woda?". O ile woda jest rzeczownikiem niepoliczalnym to głębokość jest jak najbardziej. Nawet jeżeli jest to głębokość wody.

Podobnie jest z ruchem. Ruch (w sensie ruch drogowy) jest rzeczownikiem niepoliczalnym i nie da się określić jego ilości. Ale już kierunek jest rzeczownikiem policzalnym i z określeniem ilości nie ma problemu. Nawet, jeżeli jest to kierunek ruchu (drogowego).
- W ilu kierunkach odbywa się ruch na drodze jednokierunkowej? W jednym.
- A w ilu na dwukierunkowej? W dwóch.
- A na skrzyżowaniu oznakowanym C-12? "W kierunku pokazanym na znaku.", hmmm... to ile jest tych kierunków?
dylek napisał(a):...nic nie ma w nim o tym, ile jest kierunków na skrzyżowaniu. Polska języka trudna języka ?
Niezbyt trudna... ale dla Ciebie bez wątpienia za trudna. Czy zgodnie z treścią §36.1. róh na skszyszofanió mosze odbyfadź sie f cztereh KIERUNKU?
=====
dylek napisał(a):Zgodnie z twoją filozofią na skrzyzowaniu będziesz jechał zgodnie z tym co na znaku.
Wjedziesz na skrzyżowanie i zaczniesz jechać na nim w dwóch kierunkach ?
Ruch się odbywa w dwóch kierunkach. A ja pojadę w jednym z tych dwóch kierunków. Zgodnie z tym co na znaku C-8.
dylek napisał(a):Ruch się odbywa... ruch...ty i twoja gablota się nie odbywacie w kierunku wskazanym na znaku.
Trafiłeś w sedno sprawy. Ruch drogowy odbywa się na skrzyżowaniu w swoim kierunkach (na rondzie pierścieniowym w kierunku pokazanym na C-12), a ja moją gablotą poruszam się w swoim kierunku. Ja akurat na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 jadę w takim kierunku, w jakim ruch się odbywa. Ale zdarzają się artyści, którzy jadą w kierunku przeciwnym.
dylek napisał(a):A może kierunek ruchu na skrzyżowaniu a kierunek w którym jedziesz to nie to samo ?
Sam podlinkowałeś film, na którym artysta jedzie na skrzyżowaniu w kierunku innym niż ruch się odbywa. Dokładnie to jedzie w kierunku przeciwnym. Wiem, że nie powinien - ale jednak dał radę.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Makabra » niedziela 11 stycznia 2015, 01:43

szymon1977 napisał(a):
Makabra napisał(a):Na C12 jest jeden kierunek poruszania się przez skrzyżowanie.
Jeżeli już chcesz unikać określeń użytych w PoRD to:
- na C-12 jest kierunek poruszania się NA skrzyżowaniu (przecież tak, jak strzałki na C-12 pokazują jedziesz NA skrzyżowaniu),
- na P-8 jest kierunek poruszania się PRZEZ skrzyżowanie (przecież tak, jak strzałki na P-8 pokazują jedziesz PRZEZ skrzyżowanie).

No dobra, nazwałeś to dokładniej niż ja i co to zmienia? I Ty i Ja pojedziemy dalej zgodnie z C12 a nie pod prąd.

szymon1977 napisał(a):
Makabra napisał(a):Zamiar skrętu w lewo rozpoczyna się przed skrzyżowaniem, potem ten manewr trwa na skrzyżowaniu podczas stosowania się do znaku C12 i kończy opuszczając skrzyżowanie w konkretną drogę. Tak samo jest na każdym skrzyżowaniu bez wyspy centralnej...
Z tego co widać, jest inaczej. Na skutek zastosowania się do znaku C-12 niezależnie, w którą stronę poruszam się PRZEZ skrzyżowanie to muszę wjeżdżając na nie skręcić w prawo, aby poruszać się NA skrzyżowaniu zgodnie ze strzałkami C-12, i ponownie skręcić w prawo aby przestać się poruszać zgodnie ze strzałkami C-12. Nie zamierzam na potrzebę obrony własnego stanowiska udawać, że jest inaczej niż widać ani nadawać użytym w PoRD słowom nowych znaczeń.

Na jednym rondzie przy wjeździe skręcisz kierownicą w prawo, na innym nie. Na jednym rondzie przy wyjeździe skręcisz kierownicą w prawo, na innym nie. Mam jedno takie rondo gdzie wyjazd jest takim torem jazdy że koła są lekko skręcone w lewo podczas opuszczania ronda.
Makabra

Postprzez LexiconAvenue » niedziela 11 stycznia 2015, 01:52

Temat wałkowany tutaj miliony razy, czyli kwestia zjeżdżania na rondzie z lewego pasa (i kierunków na rondzie).
Katowickie Rondo im. J. Ziętka - cztery symetryczne wloty/wyloty, każdy po dwa pasy. Ze wszystkich czterech stron oznakowanie C12 + A7, znaki pionowe i poziome przed wjazdem: prawy pas na wprost i w prawo, lewy na wprost i w lewo, na rondzie linia przerywana (plus nieistotny dla naszych rozważań tramwaj) - takie typowo podręcznikowe rondo.
Praktyka jazdy z lewego różna - jedni zmieniają pas przed zjazdem, inni zjeżdżają z wewnętrznego po potencjalnie kolizyjnym torze jazdy.
Jeśli przyjąć, że na rondzie skręcamy w lewo, obowiązuje nas art. 22, który nakazywałby zjeżdżać w tym wypadku od lewej (bo chyba w tej sytuacji rondo jest jednokierunkowe), ale niejako "w prawo", przecinając tory jadących po zewnętrznym, którzy jadą w swoje na wprost/lewo/zawracają w zależności od tego, którym wlotem wjechali i zakładając, że stosują się do oznakowania.
Jeśliby przyjąć, że na rondzie skręcamy w prawo i tylko w prawo przy zjeździe, z art. 22 jednoznacznie wynika, że powinniśmy skręcać z prawego pasa (na który wjechaliśmy lub zmieniliśmy pas już na rondzie), co jest manewrem bezkolizyjnym. Powstają jednak dwie wątpliwości: po pierwsze, jeśli skręcamy tylko w prawo, czemu przed rondem mamy znaki pokazujące kierunki w lewo/na wprost? I po drugie, dlaczego są po dwa pasy ruchu na wylotach?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez szymon1977 » niedziela 11 stycznia 2015, 01:59

Makabra napisał(a):I Ty i Ja pojedziemy dalej zgodnie z C12 a nie pod prąd.
Wszyscy pojadą NA skrzyżowaniu zgodnie z C-12 wokół wyspy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (choć niektórzy stwierdzą, że ominą wyspę z prawej strony).
Makabra napisał(a):No dobra, nazwałeś to dokładniej niż ja i co to zmienia?
Że kierunek w jakim ruch NA skrzyżowaniu się odbywa jest jeden niezależnie od ilość kierunków, w jakich ruch odbywa się PRZEZ skrzyżowanie.
-----
Makabra napisał(a):Na jednym rondzie przy wyjeździe skręcisz kierownicą w prawo, na innym nie.
Jak już coś to niczego kierownicą nie skręcę, a kierownicą przekręcę... lub nie przekręcę, jak słusznie zauważyłeś. Ale zawsze po zjechaniu ze skrzyżowania pojadę w innym kierunku niż ruch na skrzyżowaniu się odbywa. A więc nie będę kontynuował jazdy w kierunku takim jak jechałem, a zmienię kierunek jazdy na inny.

Polecam zapoznać się ze znaczeniem słowa "skręcać", bo wbrew temu co się powszechnie uważa nie oznacza ona jazdy inaczej niż w linii prostej. Chyba nie muszę przekonywać, że nieznajomość znaczenia słowa "skręcać" niemożliwa zrozumienie treści przepisu, w który obowiązki związane z czynnością określoną tym słowem opisuje?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze