Makabra napisał(a):Na C12 jest jeden kierunek poruszania się przez skrzyżowanie.
Jeżeli już chcesz unikać określeń użytych w PoRD to:
- na C-12 jest kierunek poruszania się NA skrzyżowaniu (przecież tak, jak strzałki na C-12 pokazują jedziesz NA skrzyżowaniu),
- na P-8 jest kierunek poruszania się PRZEZ skrzyżowanie (przecież tak, jak strzałki na P-8 pokazują jedziesz PRZEZ skrzyżowanie).
Makabra napisał(a):Zamiar skrętu w lewo rozpoczyna się przed skrzyżowaniem, potem ten manewr trwa na skrzyżowaniu podczas stosowania się do znaku C12 i kończy opuszczając skrzyżowanie w konkretną drogę. Tak samo jest na każdym skrzyżowaniu bez wyspy centralnej...
Z tego co widać, jest inaczej. Na skutek zastosowania się do znaku C-12 niezależnie, w którą stronę poruszam się PRZEZ skrzyżowanie to muszę wjeżdżając na nie skręcić w prawo, aby poruszać się NA skrzyżowaniu zgodnie ze strzałkami C-12, i ponownie skręcić w prawo aby przestać się poruszać zgodnie ze strzałkami C-12. Nie zamierzam na potrzebę obrony własnego stanowiska udawać, że jest inaczej niż widać ani nadawać użytym w PoRD słowom nowych znaczeń.
szerszon napisał(a):stosując się jedynie do wymogu wskazanego przez c-12, czyli mieć wyspę zawsze po właściwej stronie zgodnej z ruchem prawostronnym.
Wyspę minąć po właściwej stronie to masz stosując się do znaków C-9, C-10 i C-11. A zgodnie z C-12 od wjechania do zjechania ze skrzyżowania masz jechać wokół wyspy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Przypominam, że na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 ruch nie odbywa się na wprost przez skrzyżowanie omijając wyspę, a dokoła wyspy co w §36.1. wprost napisano.
=====
szerszon napisał(a):A ile metrów ma woda ?
Powinieneś zapytać "jaką głębokość ma woda?". O ile woda jest rzeczownikiem niepoliczalnym to głębokość jest jak najbardziej. Nawet jeżeli jest to głębokość wody.
Podobnie jest z ruchem. Ruch (w sensie ruch drogowy) jest rzeczownikiem niepoliczalnym i nie da się określić jego ilości. Ale już kierunek jest rzeczownikiem policzalnym i z określeniem ilości nie ma problemu. Nawet, jeżeli jest to kierunek ruchu (drogowego).
- W ilu kierunkach odbywa się ruch na drodze jednokierunkowej? W jednym.
- A w ilu na dwukierunkowej? W dwóch.
- A na skrzyżowaniu oznakowanym C-12? "W kierunku pokazanym na znaku.", hmmm... to ile jest tych kierunków?
dylek napisał(a):...nic nie ma w nim o tym, ile jest kierunków na skrzyżowaniu. Polska języka trudna języka ?
Niezbyt trudna... ale dla Ciebie bez wątpienia za trudna. Czy zgodnie z treścią §36.1. róh na skszyszofanió mosze odbyfadź sie f cztereh KIERUNKU?
=====
dylek napisał(a):Zgodnie z twoją filozofią na skrzyzowaniu będziesz jechał zgodnie z tym co na znaku.
Wjedziesz na skrzyżowanie i zaczniesz jechać na nim w dwóch kierunkach ?
Ruch się odbywa w dwóch kierunkach. A ja pojadę w jednym z tych dwóch kierunków. Zgodnie z tym co na znaku C-8.
dylek napisał(a):Ruch się odbywa... ruch...ty i twoja gablota się nie odbywacie w kierunku wskazanym na znaku.
Trafiłeś w sedno sprawy. Ruch drogowy odbywa się na skrzyżowaniu w swoim kierunkach (na rondzie pierścieniowym w kierunku pokazanym na C-12), a ja moją gablotą poruszam się w swoim kierunku. Ja akurat na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 jadę w takim kierunku, w jakim ruch się odbywa. Ale zdarzają się artyści, którzy jadą w kierunku przeciwnym.
dylek napisał(a):A może kierunek ruchu na skrzyżowaniu a kierunek w którym jedziesz to nie to samo ?
Sam podlinkowałeś film, na którym
artysta jedzie na skrzyżowaniu w kierunku innym niż ruch się odbywa. Dokładnie to jedzie w kierunku przeciwnym. Wiem, że nie powinien - ale jednak dał radę.