Czy zatrzymać się na (tych) światłach?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy zatrzymać się na (tych) światłach?

Postprzez Makabra » piątek 09 stycznia 2015, 21:52

szerszon napisał(a):Jadąc z lewego skrajnego mam duże możliwości nie zobaczyć sygnalizatorów na bramownicy. I co mi zrobisz ?

A co ja mogę Szanowny Panie, jestem tylko biednym instruktorem 8)

szerszon napisał(a):Po drugie- w jakim celu trzeba by się tam zatrzymać ? Tramwaj jedzie ? Po co ?

Takie pytanie można sobie zadać na wielu skrzyżowaniach w środku nocy jak pali się czerwone, przecież widać dobrze że o 3 w nocy nic nie jedzie na mało głównej MIEJSKIEJ DRODZE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Makabra

Postprzez Henq » piątek 09 stycznia 2015, 21:55

papadrive napisał(a):Sygnalizatory "B" są dla jadących od prawej strony drogą poprzeczną. Jedynie pierwszy (skierowany do nas) jest obowiązujący. Od strony, z której jest widok, można skręcić w lewo (przy zielonym) i pojechać dalej, aż do następnych świateł. Nie trzeba zatrzymywać się pod sygnalizatorami "B". nie ma tam nawet linni zatrzymania.

§ 99. 1. Zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią zatrzymania, a w razie jej braku — przed sygnalizatorem.
---
szerszon napisał(a):Bo go nie dotyczył. Piszę o sygnalizatorach na bramownicy dla ruchu poprzecznego.
Już tu napisano sensownie o tym "wynalazku"

Dlaczego nie dotyczy? Mógł wybrać pas skrajny lewy w takim przypadku ma zielone jedzie, ale skoro wybrał środkowy bądź prawy do skrętu w lewo to wjeżdża pod sygnalizator czerwony więc dlaczego miałby go nie dotyczyć? To że jest źle oznakowane swoją drogą, jest, ale skoro jest to co można łamać i powołać się na "debilne" oznakowanie? Wjeżdża na pas pod sygnalizator nadający sygnał czerwony więc ma stosować się do nadawanego sygnału a nie tłumaczyć że jego nie dotyczy bo przyjechał z innej strony.
Tutaj tez wjeżdżając i skręcając w lewo mamy zielony a następnie czerwony to można jechać bo wjechaliśmy na zielonym a czerwony dotyczy poprzecznych czy to już za daleka odległość?
szerszon napisał(a):Jadąc z lewego skrajnego mam duże możliwości nie zobaczyć sygnalizatorów na bramownicy. I co mi zrobisz ?

Ale czego nie widzisz jadąc z lewego skrajnego zielonego które Ci się wyświetla nad Twoim pasem ładnie pod skos ustawionego czy czerwonego na innych pasach które defacto Cię nie interesują?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 09 stycznia 2015, 21:55

Nie. Masz tu konkretne skrzyżowanie i sygnalizacje i wskaż mi cel zatrzymania sie przed tymi sygnalizatorami.Masz za nimi jakiekolwiek przecięcie sie kierunków ruchu ?
szerszon

Postprzez Henq » piątek 09 stycznia 2015, 22:14

szerszon napisał(a):Nie. Masz tu konkretne skrzyżowanie i sygnalizacje i wskaż mi cel zatrzymania sie przed tymi sygnalizatorami.Masz za nimi jakiekolwiek przecięcie sie kierunków ruchu ?

To czerwone musi być przed przecięciem się kierunków ruchu?
Wjeżdża na pas nad którym świeci się czerwone nawet tak źle postawione ale nadal jest to czerwone.
---
btw ciekawi mnie co by się działo i jakie by były tłumaczenia, jeżeli właśnie na tych sygnalizatorach zamieszczone by były fotopstryczki reagujące na przejeżdżające auta na czerwonym ;)
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 09 stycznia 2015, 22:16

Makabra napisał(a):Chciałbym zauważyć jeszcze jeden super bubel na tym skrzyżowaniu. Trzy pasy do skrętu w lewo przechodzą na jezdnię o czterech pasach ruchu i żadnej linii prowadzącej.
Bingo; W przypadku kolizji sprawa orzeczenia winy wyglądałaby ciekawie (zważywszy, że po skręcie prawy pas to BUS pas).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » piątek 09 stycznia 2015, 22:28

Henq napisał(a):
Tutaj tez wjeżdżając i skręcając w lewo mamy zielony a następnie czerwony to można jechać bo wjechaliśmy na zielonym a czerwony dotyczy poprzecznych czy to już za daleka odległość?

Zły przykład. :(

... czerwonego na innych pasach które defacto Cię nie interesują?

Nie "de facto", a "fackto". :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez jasper1 » piątek 09 stycznia 2015, 23:09

Henq napisał(a):To czerwone musi być przed przecięciem się kierunków ruchu?
Wjeżdża na pas nad którym świeci się czerwone nawet tak źle postawione ale nadal jest to czerwone.

Za wcześnie skończyłeś lekturę § 99. Doczytaj sobie §99.2 i zastanów się czy w tej sytuacji zachodzi któryś z wymienionych tam warunków.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » piątek 09 stycznia 2015, 23:26

jasper1 napisał(a):
Henq napisał(a):To czerwone musi być przed przecięciem się kierunków ruchu?

Za wcześnie skończyłeś lekturę § 99. Doczytaj sobie §99.2 i zastanów się czy w tej sytuacji zachodzi któryś z wymienionych tam warunków.

No ok, no to pomimo, że ma zielony ze swojego pasa środkowego lub prawego skrajnego, to nie wjeżdża na jezdnię bo nad nią nadawany jest sygnał czerwony. Rozumiesz już dlaczego wszyscy piszą o źle oznakowanym skrzyżowaniu?
Ale nadal czerwony sygnał pozostaje czerwonym ;)
Henq

Postprzez jasper1 » sobota 10 stycznia 2015, 00:00

Henq napisał(a): Rozumiesz już dlaczego

Cały czas...
Sugeruję lekturę, bo Ty masz problem.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 00:18

szerszon napisał(a):Nie. Masz tu konkretne skrzyżowanie i sygnalizacje i wskaż mi cel zatrzymania sie przed tymi sygnalizatorami.Masz za nimi jakiekolwiek przecięcie sie kierunków ruchu ?

No wiesz jak sygnalizacja debilnie ustawiona to można przypuszczać inne debilizmy. Pokaże Wam zaraz miejsce gdzie nie ma przecięcia się kierunków a jest sygnalizacja ustawiona celowo.

Zobaczcie na tego linka i bez oszukiwania, wymyślicie w 10 sekund czemu tam jest sygnalizator? Tyle czasu będziecie mieli dojeżdżając do niego kiedy już cokolwiek będzie realnie widać za nim.

https://goo.gl/maps/a4f45

I niech mi teraz ktoś odpowie, że nie wymyślił po co on jest, więc jedzie na czerwonym :mrgreen:
Makabra

Postprzez Henq » sobota 10 stycznia 2015, 00:28

jasper1 napisał(a):
Henq napisał(a): Rozumiesz już dlaczego

Cały czas...
Sugeruję lekturę, bo Ty masz problem.

@jasper1 w czym? czy w zrozumieniu sygnału czerwonego nadawanego nad pasem który się zajmuje? czy propozycją zignorowania sygnału czerwonego?
---
Makabra napisał(a):https://goo.gl/maps/a4f45

"Jest bo jest" :spoko: "po co" (łagodna wersja memeów z netu) drążyć temat
Ale skoro wyświetla się sygnał czerwony to stosuję się do sygnału czerwonego innej opcji nie ma ;)
Henq

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 00:44

Makabra..ja wiem ,że to Kraków..u was sie ronda prostuje i niby umawia że jedzie w lewo a tak naprawdę to w prawo, ale na twoim przykładzie masz i linie zatrzymania i sygnalizator tak ustawiony, ze nie pozostawia wątpliwości.
po tabliczce podejrzewam,że towarzystwo zapitalało z górki i na skrzyzowaniu były dzwony, a raczej tuż przed i taki sens tego widzę.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 01:04

No nie trafiles z potrzebą tego sygnalizatora. Jak snieg napada to wychodzi z Twojego podejscia do tematu ze sygnalizator jest niepotrzebny.
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 10 stycznia 2015, 01:10

Śnieg śniegiem, ale sygnalizator nie jest na żadnym skrzyżowaniu i nie ma wątpliwości do kogo jest skierowany.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 10 stycznia 2015, 01:40

No a to w pierwszym poście to jest na skrzyżowaniu, niecodzienna sytuacja zobaczyć skrzyżowanie na którym są sygnalizatory :D

Zobacz na te sygnalizatory :lol:
https://goo.gl/maps/IFk33
https://goo.gl/maps/bRUIW
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze