Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 07 stycznia 2015, 20:46

A to musi być c-12, żeby można było zawrócić?
Jeśli piszemy o zawracaniu na skrzyżowaniu w tym wątku to tak.Dlatego powoływanie sie na węzeł jest pomyłką,Raz ,że nie na temat, dwa, ze bez sensu...
Porównanie ronda do węzła ... :hmm: no cóż... Nie dociera, ze skrzyżowanie to przecięcie się w jednym poziomie..no cóż...
Do drugiej części posta się nie odniosę,
Po lekturze twoich postów można śmiało wyciągnąć wnioski, ze tak za bardzo to nie masz argumentów do dyskusji. No to nie dziwne, ze sie nie odniosłeś :D
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 07 stycznia 2015, 21:01

szerszon napisał(a):
Jeśli piszemy o zawracaniu na skrzyżowaniu w tym wątku to tak.Dlatego powoływanie sie na węzeł jest pomyłką,Raz ,że nie na temat, dwa, ze bez sensu...

A niby czym się niby różni zawracanie poza skrzyżowaniem np. na węźle, od zawracania na rondzie ekspercie od siedmiu boleści? Podasz w końcu ten przepis o lewym pasie?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez Makabra » środa 07 stycznia 2015, 21:07

tomekkoz napisał(a):
szerszon napisał(a):

A niby czym się niby różni zawracanie poza skrzyżowaniem np. na węźle, od zawracania na rondzie ekspercie od siedmiu boleści? Podasz w końcu ten przepis o lewym pasie?

Chociażby tym że na węźle zaczynasz zawracanie z pasa wyznaczonego do skrętu w prawo, na rondzie też z tak oznakowanego pasa rozpoczniesz zawracanie?
Makabra

Postprzez szerszon » środa 07 stycznia 2015, 21:14

tomekkoz napisał(a):A niby czym się niby różni zawracanie poza skrzyżowaniem np. na węźle, od zawracania na rondzie ekspercie od siedmiu boleści? Podasz w końcu ten przepis o lewym pasie?
Twoje "zawracanie" na węźle można porównąć do dyskusji dzieci w piaskownicy, a nie do określeń użytych w PoRD
Podasz w końcu ten przepis o lewym pasie?

dalej nie doczytałeś o F-10 p--8x B-21, B-23 ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 07 stycznia 2015, 21:38

Obrazek

I ja się posłużę szkicem Dylka.

Prostowacze stwierdzili, że zajmują lewy pas na wlocie, bo im na to podobno Art. 22.3. zezwala. Oczywiście jest to tandetne założenie sprowadzające się do bezzasadnej interpretacji treści znaku C-12 jako rzekomo dopuszczającej jazdę "wyłącznie w jednym kierunku". Aby udowodnić, że założenie jest z góry kuriozalne, wystarczy udowodnić, że na wlotach skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonego znakami C-12 mogą wystąpić znaki P-8x, F-10 oraz F-11.
Mogą czy przepisy tego zabraniają? Otóż mogą w sensie teoretycznym (patrz: "220-stka"), to najważniejsze, oraz w sensie praktycznym, wystarczy się rozejrzeć i trochę pojeździć więcej niz do kościoła i z powrotem :-)
Koniec dowodu.

Wracając jeszcze do rysunku,
czy Prostowaczy nie zdumiewa, że skoro rzekomo 'nie skręcają w lewo' ani rzekomo 'nie zawracają' ani nie wyprzedzają ani nie omijają na tym skrzyżowaniu, to wjeżdżają na lewy pas łamiąc Art. 16.4., pierwsze jego zdanie.(na moment zostawmy Art. 22.2.2., bo wg. nich on tu nie obowiązuje :) ).
A jak prostowacze napiszecie "przecież po to są dwa pasy, żeby z nich korzystać", to z góry odpowiadam tak:
Na drodze dwujezdniowej też znajdują się dwa pasy dla każdego kierunku ruchu.
Art. 16.4. PoRD napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.(...)

A tak poza tym, to skoro Prostowacze twierdzą, że na obwiedni ronda dopuszczalna jest jazda tylko w jednym kierunku, to Art. 22.2. nie obowiązuje i mogę sobie skręcać w Wasze prawo z dowolnego pasa (na mocy Art. 22.3.). Ha! Szach i mat.

Czy nadążacie Prostowacze?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » środa 07 stycznia 2015, 22:16

LeszkoII napisał(a):A tak poza tym, to skoro Prostowacze twierdzą, że na obwiedni ronda dopuszczalna jest jazda tylko w jednym kierunku, to Art. 22.2. nie obowiązuje i mogę sobie skręcać w Wasze prawo z dowolnego pasa (na mocy Art. 22.3.). Ha! Szach i mat.
To już nawet gra z gołębiem w szachy ma więcej sensu niż z tobą.... :D

Makabra napisał(a): Chociażby tym że na węźle zaczynasz zawracanie z pasa wyznaczonego do skrętu w prawo, na rondzie też z tak oznakowanego pasa rozpoczniesz zawracanie?

Strzałka w prawo na rondzie to zjazd z obwiedni. Ciężko zatem byłoby zawrócić, chyba ze kawałek dalej.
Jeżeli nie ma strzałek i oznakowanie poziome mi tego nie zabrania, a wręcz zezwala na to (koncentryczne pasy) to objeżdżam wyspę dowolnym pasem.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » środa 07 stycznia 2015, 22:28

tomekkoz napisał(a):To już nawet gra z gołębiem w szachy ma więcej sensu niż z tobą....
Oczekiwałem merytorycznej odpowiedzi Prostowaczu a nie popisywania się swoją bezmyślnością.
Konkrety - albo sobie odpuść.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 07 stycznia 2015, 22:40

tomekkoz napisał(a):Jeżeli nie ma strzałek i oznakowanie poziome mi tego nie zabrania, a wręcz zezwala na to (koncentryczne pasy) to objeżdżam wyspę dowolnym pasem.

Nie wiem od kiedy oznakowanie na powierzchni skrzyżowania wydaje ci zgodę :D
Czyli dalej typowe prostowanie ronda Jednokierunkowa obwiednia i cztery dochodzące...
Zero czytania ze zrozumieniem przepisów.
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 07 stycznia 2015, 23:12

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):To już nawet gra z gołębiem w szachy ma więcej sensu niż z tobą....
Oczekiwałem merytorycznej odpowiedzi Prostowaczu a nie popisywania się swoją bezmyślnością.
Konkrety - albo sobie odpuść.

Po prostu odpuść sobie grę, w której ni w ząb nie rozumiesz zasad.
szerszon napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Jeżeli nie ma strzałek i oznakowanie poziome mi tego nie zabrania, a wręcz zezwala na to (koncentryczne pasy) to objeżdżam wyspę dowolnym pasem.

Jednokierunkowa obwiednia i cztery dochodzące.

Brawo. Właśnie odkryłeś rondo "geniuszó"
Jednokierunkowa jezdnia- obwiednia oraz kilka dochodzących do niej jezdni.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 07 stycznia 2015, 23:23

Brawo. Właśnie odkryłeś rondo "geniuszó"
Jednokierunkowa jezdnia- obwiednia oraz kilka dochodzących do niej jezdni.

Ty tak poważnie ? Przecież to "twierdzenie" zostało juz w dostatecznym stopniu tu skompromitowane. A gdzie ci z przepisów wynika ,ze to jednokierunkowa jezdnia ?
Czy w końcu przytoczysz przepis ?
A nie jest to czasem tak ? :wink:
Obrazek
Paragraf 36 jednak jest dla ciebie nie do ogarnięcia. Dla ciebie jak wynika, każdy wlot na styku z obwiednią jest skrzyżowaniem.
To bzdura wbrew wspomnianemu paragrafowi.
Ale wszystko mozliwe, skoro nawet węzeł WA tworzy skrzyżowanie :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 07 stycznia 2015, 23:55

Pominąłem ten rodzynek :-]
Linie, o których piszesz, wyznaczają/rozdzielają pasy ruchu. Czyżby jakaś wyższość wyznaczonych pasów nad niewyznaczonymi pasami ruchu? :hmm: Znajdź mi to w PoRD, począwszy od def. pasa ruchu.
Linie P-1d organizują ruch (prowadzą pasy ruchu) np. do lewoskrętów albo koncentrycznie przy wyspie - czy spotkałeś się z tym na drodze, czy jeszcze nie?

No ale przypomniałem sobie, że Ty nie wiesz co to linia P-1d, bo w "170-tce" nie napisali.... :shock:

Wyznaczenie pasów ruchu nie zwalnia kierującego ze stosowania Art. 22.2., Szanowny Instróktorze.
No ale jeśli powierzchnia skrzyżowania z wyspą centralną(obwiednia) jest dla Ciebie odrębną jezdnią, to nie dziwota, że rozwalasz skrzyżowanie na kilka po to tylko, żeby wyprostować rondo.
Myślenie nie boli.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 08 stycznia 2015, 10:56

szerszon napisał(a):A gdzie ci z przepisów wynika ,ze to jednokierunkowa jezdnia ?
Czy w końcu przytoczysz przepis ?
Proszę bardzo: par.36.2. No ale skoro dla Ciebie C-12, oznacza że należy wyspę minąć z prawej strony, a nie to co ustawodawca napisał... Znów ustawodawca napisał co innego niż miał na myśli?
szerszon napisał(a):A nie jest to czasem tak ?
A co to? Z tego co widać drogi nie przecinają się na skrzyżowaniu a łączą kończąc się po dojściu do obwiedni. Definicję skrzyżowania znasz? "...połączenie..."
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 stycznia 2015, 11:13

szymon1977 napisał(a):a nie to co ustawodawca napisał... Znów ustawodawca napisał co innego niż miał na myśli?
A napisał w par. 36.2., że obwiednia ronda to jezdnia jednokierunkowa? Widzisz gdzieś D-3 bo ja nie. Znów ustawodawca napisał co innego niż miał na myśli? ;)
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » czwartek 08 stycznia 2015, 13:09

LeszkoII napisał(a):
Pominąłem ten rodzynek :-]
Linie, o których piszesz, wyznaczają/rozdzielają pasy ruchu. Czyżby jakaś wyższość wyznaczonych pasów nad niewyznaczonymi pasami ruchu?

Zapomniałem, że ty na rondzie z dwoma wyznaczonymi pasami wieziesz jeszcze 17 niewyznaczonych... :D
LeszkoII napisał(a):
szymon1977 napisał(a):a nie to co ustawodawca napisał... Znów ustawodawca napisał co innego niż miał na myśli?
A napisał w par. 36.2., że obwiednia ronda to jezdnia jednokierunkowa? Widzisz gdzieś D-3 bo ja nie. Znów ustawodawca napisał co innego niż miał na myśli? ;)

D-3 nie ma, bo jest c-12. Jak piszą o jednym kierunku, też rozumiesz przez to 17? OMG...
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » czwartek 08 stycznia 2015, 13:49

To w ilu kierunkach odbywa się ruch NA skrzyżowaniu skoro w par.36.2. napiano, że w jednym?

Twierdzisz że "220" jest adresowane także do kierujących to zajżyj doń i odpowiedz na pytanie: czy przed każdą jezdnią jednokierunkową drogowcy stawiają D-3?

Zanim ktoś wyskoczy ze strzałkami P-8 przypominam, że jezdnia jednokierunkowa to taka, NA której ruch odbywa się w jednym kierunku, a nie PRZEZ którą...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze