Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez Makabra » środa 07 stycznia 2015, 12:51

Czy nie można by zrobić osobnego działu poświęconego programowi JB, w którym każdy odcinek byłby osobnym tematem? Zrobił się w tym temacie jeden wielki burdel bo nakładają się na siebie dyskusje na temat kilku odcinków...
Makabra

Postprzez dylek » środa 07 stycznia 2015, 14:16

Makabra... właściciel forum nie ma interesu w tworzeniu podforum poświęconego jakiemuś tam programowi telewizyjnemu. Temat ten już był tu poruszany... i nic z tego nie wyniknęło.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » środa 07 stycznia 2015, 14:49

Czy odniesie się ktoś do tego co napisałem, nie chcę zakładać osobnego tematu a nie daje mi spokoju ta sprawa.
rocko19

Postprzez disaster » środa 07 stycznia 2015, 15:06

rocko19 napisał(a):Ale mnie tylko nurtuje jedno. Sam nieraz znalazłem się w takiej sytuacji że skręcałem w lewo na sygnalizatorze ogólnym S1 i z przeciwka przepuszczałem pojazd który skręcał w prawo i on stanoł i ja. Nie powinno być takiego czegoś, takiej niejasności, ja wróżką nie jestem i nie wiem jaki ten z przeciwka ma sygnał czy strzałka mu się pali czy nie. Jest to jakoś rozwiązane? Czy ja może o czymś nie wiem?

Takie samo jak w lubianej przez kursantów sytuacji ze skrzyżowaniem dróg równorzędnych i czterema samochodami podjeżdżającymi z czterech stron w jednym czasie.
Kto przejedzie pierwszy?

Jak oznakowanie skrzyżowanie jest do d..y, to nic na to nie poradzisz.
Nie powinno być sytuacji w której dla jednego kierunku ruchu z jednej strony skrzyżowania świeci się na S1 czerwone, a z drugiej zielone (w Łodzi na przykład Ogrodowa-Karskiego).
Na jezdni poprzecznej, też można by pojedynczą ciągłą wymalować i linie prowadzące, tak żeby ten skręcający w lewo trafiał na pas lewy, a ten w prawo na prawy.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Makabra » środa 07 stycznia 2015, 15:38

dylek napisał(a):Makabra... właściciel forum nie ma interesu w tworzeniu podforum poświęconego jakiemuś tam programowi telewizyjnemu. Temat ten już był tu poruszany... i nic z tego nie wyniknęło.

A bylo jakies oficjalne stanowisko wlasciciela forum? Czy po prostu temat zostal przemilczany?
Makabra

Postprzez szoferemeryt » środa 07 stycznia 2015, 18:11

rocko19 napisał(a):Czy odniesie się ktoś do tego co napisałem, nie chcę zakładać osobnego tematu a nie daje mi spokoju ta sprawa.

http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2003/s/220/2181/1
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury
Załącznik PDF do Rozporządzenia
Strona 355
Punkt 4.2.2 Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką.
Rysunek 4.2.9
Obrazek
Zwróć uwagę na zwrot "gdy nie następuje kolizja i z innymi uczestnikami ruchu".
szoferemeryt

Postprzez papadrive » środa 07 stycznia 2015, 19:20

dylek napisał(a):
papadrive napisał(a):Dalej się zrehabilitował, prawidłowo wyjaśniając PP przy sygnalizacji S-1. :wink:

W którym momencie powiedział, że skręcający w prawo ma prawo zająć po skręcie nawet i skrajnie lewy pas...

Od 3:18 min.- "nie, to ten pan decydował, kto pojedzie pierwszy i na który pas wjedzie, bo on skręca w prawo, a ona w lewo..."
Również w 3:44 min. wyjaśnia, że inicjatywa należy do skręcającego i to on decyduje pierwszy, na który pas wjedzie.
To tłumaczenie o zajmowaniu odpowiedniego pasa (z lewego na lewy, z prawego na prawy) wcale nie jest nieuzasadnione.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » środa 07 stycznia 2015, 21:04

P.Dworak za bardzo skupia się na tym jak to powinno wyglądać żeby przejazdy w lewo i w prawo były idealne i płynne, ale zatracił już zdolność albo nie chce wyjaśniania problemu na poziomie elementarnym, na którym najwyraźniej utknęła pani która napisała do redakcji. Podejrzewam że ta pani nic nie zrozumiała z tego programu i zaraz narobi większych głupot przy skrętach w lewo.
Makabra

Postprzez rocko19 » środa 07 stycznia 2015, 22:12

"gdy nie następuje kolizja i z innymi uczestnikami ruchu".

To mi dobre. Mam uprawnienia na kat B od 7 lat wielokrotnie zdarzyło mi się podczas jazdy na zielonej strzałce ustąpić pierszeństwa innym pojazdom, który mieli nadawany sygnał zielony. No więc jak nie występuje kolizja jak występuje?
rocko19

Postprzez papadrive » środa 07 stycznia 2015, 22:56

Makabra napisał(a): Podejrzewam że ta pani nic nie zrozumiała z tego programu i zaraz narobi większych głupot przy skrętach w lewo.

Jak pani nie rozumie przepisów, to ani p.Dworak ani nikt inny temu nie zaradzi. :(
papadrive

Postprzez Makabra » środa 07 stycznia 2015, 23:02

papadrive napisał(a):
Makabra napisał(a): Podejrzewam że ta pani nic nie zrozumiała z tego programu i zaraz narobi większych głupot przy skrętach w lewo.

Jak pani nie rozumie przepisów, to ani p.Dworak ani nikt inny temu nie zaradzi. :(

Pewnie nie mają już tematów na kolejne odcinki to byle czego się łapią.
Makabra

Postprzez dylek » czwartek 08 stycznia 2015, 01:07

papadrive napisał(a):Również w 3:44 min. wyjaśnia, że inicjatywa należy do skręcającego i to on decyduje pierwszy, na który pas wjedzie.
To tłumaczenie o zajmowaniu odpowiedniego pasa (z lewego na lewy, z prawego na prawy) wcale nie jest nieuzasadnione.

papadrive - uzasadnieniem byłoby wymalowanie ciągłej linii tak kanalizującej...ale tej linii tutaj brak.
A p. Dworak nie wyjaśnia tylko "wyjaśnia" ...w cudzysłowie.
Od 3:44 powiadasz...wywód (słuszny ) kończy się w 4:06 .. co następuje po nim praktycznie na jednym wdechu w 4:07 ?
"Proszę wjeżdżać na lewy pas - myślę, że tamten pan nie wymyśliłby tego, by wjechać na lewy pas..."
Wychodzi z kontekstu tych wywodów jak wół, że pani faktycznym błędem było pchanie się w prawy pas po skręcie.. powinna w lewy się pchać i by problemu nie było... Tyle bym zrozumiał z tego niskich lotów odcinka, gdybym przepisów nie znał.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » czwartek 08 stycznia 2015, 20:29

dylek napisał(a):
papadrive napisał(a): Tyle bym zrozumiał z tego niskich lotów odcinka, gdybym przepisów nie znał.

Gdybyś nie znał, to pewnie tak byś zrozumiał. :wink: Ale przepisy znasz ( lepiej od wielu tu piszących) ) i ta pani również, więc myślę, że sam fakt pożalenia się do p. Dworaka daje podstawy sądzić, że przepisy zna, ale nie do końca je rozumie.
P. Dworak PJ pewnie uzyskał gdzieś mniej więcej w tym samym czasie co ja czy np. @szoferemeryt i przepisy regulujące zajmowanie pasa w takich sytuacjach określały to jasno. I chociaż przepis już dawno nie obowiązuje, to na ile to możliwe, tak właśnie jeżdżę, jak proponuje Dworak. I nie widzę tu nic złego, nawet gdy nie ze wszystkim, co p. Dworak mówi, można się zgodzić.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » piątek 09 stycznia 2015, 09:46

rocko19 napisał(a):"gdy nie następuje kolizja i z innymi uczestnikami ruchu".

To mi dobre. Mam uprawnienia na kat B od 7 lat wielokrotnie zdarzyło mi się podczas jazdy na zielonej strzałce ustąpić pierszeństwa innym pojazdom, który mieli nadawany sygnał zielony. No więc jak nie występuje kolizja jak występuje?

W cytacie jest gdy nie następuje kolizja, a 8 lat to bardzo mało.
Wiem że wielu zarzuci mi skierowanie pod adres Wikipadii.
Zapoznaj się z tym co tam napisano, a może zrozumiesz o co chodzi.
ObrazekKliknij
Może wielu powie, ale nic o jeździe na wprost spod sygnalizatora S-2, ano nie ma , bo to jest wyjaśnione na samym początku.
Czyżby pani uważała że sygnał zielony nadawany przez sygnalizator S-2 nie ma tego samego znaczenia co sygnał zielony nadawany przez S-1?
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 09 stycznia 2015, 18:56

szoferemeryt napisał(a):W cytacie jest "gdy nie następuje kolizja",(...) [cudzysłowy dodane - Leszkoii]
Też to zauważyłem - na Forum pisałem. Wg. mnie to jakiś bubel.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze