Zakaz zatrzymywania się, oznaczenie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz zatrzymywania się, oznaczenie

Postprzez fa1th » niedziela 04 stycznia 2015, 14:40

Witam, na wstępie przepraszam ale mocno ostatnio zaniedbałem PRD :( dlatego proszę o pomoc. Jest sytuacja tak jak tu.
https://www.google.pl/maps/@52.2534157, ... e0!6m1!1e1

Zawracający tak jak ten seicento parkuje zaraz po drugiej stronie jezdni w miejscu tej granatowej skody fabii. Po prawej stronie tak jak stoi ten autobus jest ustawiony znak B-36 z tabliczką T-24. Czy w takiej sytuacji jako zawracający powinienem się upewnić, że nie mogę tam zaparkować?
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Re: Zakaz zatrzymywania się, oznaczenie

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 stycznia 2015, 16:40

Za skrzyżowaniem (na którym zawraca seicento) można zatrzymać się/zaparkować. Oczywiście nie parkujemy na BUS pasie.
fa1th napisał(a):Po prawej stronie tak jak stoi ten autobus jest ustawiony znak B-36 z tabliczką T-24. Czy w takiej sytuacji jako zawracający powinienem się upewnić, że nie mogę tam zaparkować?
Znak B-36 powinien być umieszczony za skrzyżowaniem (ewentualnie za nawrotką niebędącą skrzyżowaniem).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez fa1th » poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:02

Ciężko jest mi cokolwiek napisać... zaparkowałem tam, wracam a tam już holownik przy moim samochodzie i straż wiejska. Strażnik dał mi pouczenie ale mówił, że papier z zapłaceniem za holowanie z ZDM przyjdzie do mnie pocztą. Co w takiej sytuacji "jeszcze" mogę zrobić?
fa1th

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:15

nie podpisywać mandatu, niech sąd to rozstrzygnie... no chyba że podpisałeś cokolwiek to lipa

Nie wiem gdzie dokładnie zaparkowałeś. Link z GSV może być nieaktualny jeśli idzie o oznakowanie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:16 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez fa1th » poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:16

LeszkoII napisał(a):nie podpisywać mandatu, niech sąd to rozstrzygnie... no chyba że podpisałeś cokolwiek to lipa

Nic nie podpisywałem, dostałem pouczenie.
fa1th

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:18

A niby za co to holowanie? :lol: :lol: Nie było wykroczenia=mandatu a holowanie jest? Ja bym nie zapłacił.
Niekonsekwentnie zachowała się SM. Pouczenie za rzekome złamanie przepisów :? Do tego holownik :?
LeszkoII

Postprzez fa1th » poniedziałek 05 stycznia 2015, 00:31

LeszkoII napisał(a):A niby za co to holowanie? :lol: :lol: Nie było wykroczenia=mandatu a holowanie jest? Ja bym nie zapłacił.
Niekonsekwentnie zachowała się SM. Pouczenie za rzekome złamanie przepisów :? Do tego holownik :?

Strażnik w ogóle był zakręcony jak ruski termos, powiedziałem mu że też pracuje w służbach mundurowych i dał mi pouczenie. Kłóciłem się z nim, że byłem jako zawracający i nie wiedziałem że tu nie można parkować. On mi powiedział, że kierowca powinien się upewnić że może zaparkować tam gdzie parkuje. Czyli w jego tłumaczeniu powinienem po zaparkowaniu wyjść z samochodu, cofnąć się i patrzeć czy 20m,50m,100m wcześniej nie ma znaku B-36 itd... ew. nie zawracać w tym miejscu, jechać dalej do najblizszego skrzyżowania i tam zawrócić...

Zaparkowałem tak jak stoi ten srebrny yaris
https://www.google.pl/maps/@52.2532798, ... ZweeLg!2e0
Zwróć jeszcze uwagę na te linie
https://www.google.pl/maps/@52.2532798, ... ZweeLg!2e0
fa1th

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 stycznia 2015, 11:39

fa1th napisał(a):On mi powiedział, że kierowca powinien się upewnić że może zaparkować tam gdzie parkuje.
...oczywiście pieszo z samochodem na plecach.
fa1th napisał(a):Czyli w jego tłumaczeniu powinienem po zaparkowaniu wyjść z samochodu, cofnąć się i patrzeć czy 20m,50m,100m wcześniej nie ma znaku B-36 itd... ew. nie zawracać w tym miejscu, jechać dalej do najbliższego skrzyżowania i tam zawrócić...
Pieszy porusza się z prędkością 3 m/s; sprawdzenie czy znak nie stoi to wycieczka o maksymalnej długości 2x250m(tam i z powrotem dla obszaru zabudowanego); w trakcie "zalecanego przez SM upewnienia się" jeden pojazd będzie stał w miejscu niedozwolonym przez średni maksymalny czas 3 minuty. W przypadku większej ilości "Upewniaczy" cała droga będzie załadowana pojazdami i nikt nie zapłaci, bo to tylko 3 minutki a B-36 jak stał tak stoi.

Cała zabawa polega na tym, że istotnie nie ma obowiązku sprawdzania, jakie znaki znajdują się na drodze ustawione dla kierujących nadjeżdżających z przeciwnego kierunku ruchu. Nie tylko nie ma obowiązku sprawdzania, ale taki ustawiony tyłem znak po prostu nie może dotyczyć kierującego.
Dla mnie to oczywiste jak 2+2. Niestety zwłaszcza SM dorobiła sobie teorię o obowiązku upewniania się....
fa1th napisał(a):Zaparkowałem tak jak stoi ten srebrny yaris
Czyli na skrzyżowaniu - dość ryzykownie nie widząc znaku D-18 'Parking'. No ale załóżmy, że 5 minut wcześniej widziałeś, że D-18 tam stoi a następnie zawróciłeś na 'zawrotce' skrzyżowania. Wszystko w prawie.
fa1th napisał(a):Zwróć jeszcze uwagę na te linie
Co w nich ciekawego?
LeszkoII

Postprzez kg1956 » czwartek 08 stycznia 2015, 09:55

Czy to nie jest parkowanie na skrzyżowaniu?
kg1956

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 stycznia 2015, 11:08

http://goo.gl/maps/t2IfX
Czy znak B-36 obowiązuje również za najbliższym skrzyżowaniem?
W pytaniu pomijamy istotę wyznaczonego parkingu.

O to pytał mnie Autor wątku na priv i odpisałem mu, że NIE obowiązuje.

@fa1th,
czy Twój pojazd wystawał tyłem na BUS pas? Czy znak Parking był ustawiony tak jak na Google SV? Myślę, że to kluczowe pytania. Co do odholowania - musiałeś utrudniać ruch, stąd moje podejrzenie że albo autobusom albo blokowałeś wjazd do posesji...
LeszkoII

Postprzez rocko19 » czwartek 08 stycznia 2015, 18:32

Leszek ty taki znawca przepisów RD a pytasz się czy znak B36 obowiązuje za skrzyżowaniem? Wiesz że nie to poco pytasz. Poza tym panowie nie widzę tutaj problemu. Pojazd marki toyota yaris stoi w miejscu do tego przeznaczonym czyli na parkingu, kolega stał w tym samym miejscu czyli w miejscu zgodnym z literą prawa. To że stoi na skrzyżowaniu to jest inny temat, tutaj stać może. Mandat niesłuszny, no chyba że nie opłaciłeś parkingu bo jak widać na znaku Parking jest płatny. Na zakazie B36 również nie stoisz, bo skrzyżowanie go odwołało a powtórzenia nie ma. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez szerszon » czwartek 08 stycznia 2015, 18:47

Po pierwsze- ciężko tę przełączkę nazwać skrzyżowaniem.
Po drugie- są wyznaczone miejsca parkingowe za pomocą znaku i linii na chodniku.
Nie wiem o czym ta cała dyskusja ?
szerszon

Postprzez fa1th » czwartek 08 stycznia 2015, 21:29

Panowie już opisuje i pokazuje jak to mniej więcej wyglądało w szczegółach. Zdjęcia z Google są deczko stare. Dziś przejeżdżałem obok i porobiłem kilka zdjęć.
Zaraz za skrzyżowaniem sytuacja wygląda tak, znak B-36 + T-24 zaparkowałem około 250m dalej po prawej stronie, tylko jechałem od drugiej strony nie z tej perspektywy jak na zdjęciu.
Obrazek
Jedziemy dalej i dojeżdżamy do tego miejsca gdzie zaparkowałem. Zaparkowałem identycznie jak ta czarna skoda superb po prawej stronie, jechałem oczywiście od tej drugiej strony, czyli tak jak ten srebrny pojazd
Obrazek
Obrazek
A teraz kilka zdjęć z tej strony jak jechałem tego dnia jak miałem tą przygodę z Strażą Miejską i Pomocą drogową.
Obrazek
Obrazek
fa1th

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 stycznia 2015, 22:26

Teraz w pełni rozumiem.

Strażnik przekroczył swoje uprawnienia wzywając lawetę do odholowania jeśli sugerował się znakiem, ponieważ znak drogowy (B-36 z tabliczką T-24 - pierwsze zdjęcie) obowiązuje od miejsca umieszczenia do najbliższego skrzyżowania. Nie zaś do najbliższego skrzyżowania włącznie, jak stanowi zakres obowiązywania znaku B-23 ani nie na najbliższym skrzyżowaniu (jak stanowi dyspozycja znaków B-21/22).

Ponadto nawet gdybyś jechał niezawracając (czyli z tej perspektywy, z której zrobiłeś pierwsze zdjęcie), to ten B-36 wciąż obowiązywałby do najbliższego skrzyżowania, ..... ponieważ
§ 32. 2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.
Połączenie z prawą jezdnią jest.

Zaparkowałeś na skrzyżowaniu, za co należał Ci się "jedynie" mandat karny lub również odholowanie w następujących przypadkach (innych niż wynikające z tabliczki T-24 pod znakiem B-36):
Art. 130a.
Ustęp 1.
Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
1) pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu;
(...)
5) pozostawienia pojazdu w miejscu obowiązywania znaku wskazującego, że zaparkowany pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela.
(...)
Ustęp. 3.
Pojazd może być przemieszczony lub usunięty z drogi, jeżeli utrudnia prowadzenie akcji ratowniczej.

Pytanie - czy Twój pojazd utrudniał ruch lub zagrażał bezpieczeństwu w związku z zatrzymaniem na skrzyżowaniu? Tego nie wiem.
LeszkoII

Postprzez fa1th » czwartek 08 stycznia 2015, 22:37

Ponadto nawet gdybyś jechał niezawracając (czyli z tej perspektywy, z której zrobiłeś pierwsze zdjęcie), to ten B-36 wciąż obowiązywałby do najbliższego skrzyżowania, ..... ponieważ
§ 32. 2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.
Połączenie z prawą jezdnią jest.

Połączenie jest lewej jezdni z prawą jezdnią, droga poprzeczna ma połączenie tylko z lewą stroną jezdni (z drogi poprzecznej nie można skręcić w lewo, trochę tak jakbym nie bronił siebie... Ale każdą ewentualność trzeba rozpatrzeć
fa1th

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze