Wyprzedzanie na skrzyżowaniu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu.

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 29 grudnia 2014, 19:11

szerszon napisał(a):
Skoro miał możliwość zauważenia pojazdu jadącego po drodze z pierwszeństwem i nie powstrzymał się od ruchu- jest współwinny kolizji.

Twoja odpowiedź trąci mi teoretykiem, a nie praktykiem. :wink:

Teoretykiem, z dużą praktyką.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » wtorek 30 grudnia 2014, 00:18

Wybacz szanowny userze, ale nie wynika to z twoich postów. Bez złośliwości tym razem.
szerszon

Postprzez tomekkoz » wtorek 30 grudnia 2014, 00:53

Co cóż, gdybyś był troszeczkę bardziej zaznajomiony z przepisami, zwłaszcza definicja ustąpienia pierwszeństwa, definicją drogi podporządkowanej i z pierwszeństwem oraz definicją znaku a-7 to miałbyś inne zdanie na ten temat.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » wtorek 30 grudnia 2014, 01:03

Widzisz szanowny userze... to co napisałeś po prostu świadczy o tym, ze jesteś samozwańczym instruktorem albo oryginalnym i bardzo kiepskim.
Zakładasz,że wyjeżdżając z podporządkowanej do przesady obserwujesz wszystkie możliwe( tu zgoda) i niemożliwe kierunki jazdy. Są takie miejsca, gdzie widoczność z tej strony skąd nie powinien pojawić się pojazd jest wręcz zerowa i nikt nie przejmuje sie trójkątem widoczności.
Dlatego twierdzę, że jednak jesteś teoretykiem wyzywającym sie na klawiaturze i nic więcej.
A co do definicji drogi z pierwszeństwem to bm jeszcze bardziej polemizował czy wiesz o co chodzi. :D
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 30 grudnia 2014, 01:12

szerszon napisał(a):Henq
Ustępuje pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem

Tym jadącym po chodniku też ? :wink:

Czemu od razu nie zapytasz czy tym włączającym się do ruchu też?
szerszon napisał(a):
A dla Ciebie opcja że pojazd na głównej nawet pod prąd nadal jest pojazdem poruszającym się drogą z pierwszeństwem
D-1 jedzie auto ma pierwszeństwo
A-7 jedzie auto ustępuje pierwszeństwa.
Tak skomplikowane dwie zasady że nie potrafisz ogarnąć?

J.w jadący po chodniku lub poboczem drogą z pierwszeństwem też ?

J/w nie moja wina że nie potrafisz ogarnąć różnicy jezdni od chodnika czy pobocza i pojazdów wjeżdżających na jezdnię z w/w.
szerszon napisał(a):
Koleś nie opłacił OC łamie przepisy więc nie może jechać D-1 bo go tam nie ma - tak w skrócie wygląda Twoja filozofia,
Nie. To tylko twój niemający związku z tematem przykład.

Mający i to dużo z tematem, dałem Ci przykład sam twierdzisz że nie ustępujesz bo a-7 bo nie ma komu auta nie powinno być, w moim przypadku auta również nie powinno być a jest więc jak też trzymasz się swojej wersji że nie ustępujesz bo A-7 bo auta nie ma czy tym razem jednak A-7 obowiązuje? Nie odpowiadaj wiadomo jak jest, więc skończ tworzyć własny pord i stosować przepisy tak jak Tobie wygodniej. Sorry taki mamy pord.
szerszon napisał(a):
Wszelkie przepisy? Jakie wszelkie? przekroczenie linii P-4 to wszelkie przepisy? no ciekawe.

Czyli znowu udowadniasz,ze nie masz zielonego pojęcia o przepisach..
P-4
Art 24.7.3)
Art 45.1.4)
Art 4
Art 3
A ty widziałes tylko przecięcie P-4

A Ty widzisz masę przepisów które tam nie mają zastosowania np 45.1.4 czytał jakie jest przeznaczenie drogi czy nawet nie popatrzył?
a art 4 dla wyprzedzającego to jów w ogóle pojechałes :lol:
szerszon napisał(a):
wyższość D-1 nad A-7
Cieszę się,że już wycofujesz sie ze swoich wczesniejszych twierdzeń. :D Postęp.

To może zacytuj z czego się wycofałem?
szerszon napisał(a):
Nie podałem konkretów hmm no ciekawe....
Żadnego. Jeśli tak to zacytuj siebie :D
Konkrety są ale sorki nie moja wina że czytasz tylko to co Tobie pasuje i odpowiada zresztą tak samo jak pord.
szerszon napisał(a):
Gdzie to masz napisane że jazda przeciwległym pasem ruchu jest niezgodna z przeznaczeniem?
Nie piszemuy o jeździe przeciwległym pasem ruchu tylko o wyprzedzaniu na skrzyzowaniu o ruchu niekierowanym łamiąc po drodze kilka przepisów.
Twoja odpowiedź świadczy,ze brak ci argumentów i podajesz kompletnie inny przykład..w dodatku bardzo ogólny.

Twierdzisz że łamie przepis 45.1.4 używa drogi niezgodnie z przeznaczeniem więc się pytam gdzie? Sam nie wiesz co przepis mówi i teraz zarzucasz jakimiś bublami porażka...
szerszon napisał(a):
Jeżeli takowy znajdziesz to proponuje Ci trzymaj się go
Oczywiście,że to odbywa się na skrzyzowaniu o ruchu niekierowanym nie ma już najmniejszego dla ciebie znaczenia.
Nie jesteś w stanie tego ogarnąć ? :wink:
o widze że znów coś wyrywasz z kontekstu i zmieniasz pod siebie z braku argumentów to i dobrze chociaż trochę zamieszać no cóż takich nie sieją.
szerszon napisał(a):
Dotarło do czego jest droga przeznaczona?
Znowu nie na temat. Tu jest skrzyzowanie :D
czyli spokojnie mogę podtrzymać swoje zdanie-nie masz zielonego pojęcia o przepisach , ich kojarzeniu i stosowaniu.Sorki..taki mamy klimat.

O ciekawe coś nowego to chyba z Twojego pordu jest, skrzyżowanie to nie droga no ciekawe ciekawe...
szerszon napisał(a):A co do definicji drogi z pierwszeństwem to bm jeszcze bardziej polemizował czy wiesz o co chodzi.

Ty nie wiesz o co chodzi a masz najwięcej w tym temacie do powiedzenia.
szerszon napisał(a):albo oryginalnym i bardzo kiepskim

No to szkoda pisać o Tobie bo z własnym pordem i swoimi bublami jesteś poniżej, ale nie mnie osądzać widocznie na warszafkę to wystarczy - to nie jest wycieczka osobista luźna gadka
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 30 grudnia 2014, 01:42

Henq
Jedzie drogą z pierwszeństwem, prawda ? Co z tego ,że po chodniku ?
No to jak ?
J/w nie moja wina że nie potrafisz ogarnąć różnicy jezdni od chodnika czy pobocza i pojazdów wjeżdżających na jezdnię z w/w.

A to D-1 nie jest ważniejszy od Art 17 ???Niemożliwe...sprawdź... :lol:
Mający i to dużo z tematem, dałem Ci przykład sam twierdzisz że nie ustępujesz bo a-7 bo nie ma komu auta nie powinno być,
Nic nie ma z tematem, ponieważ nie ma wpływu na relacje dwóch pojazdów będących na skrzyżowaniu.
Nie mam powodów zakładać czy ktos ma ubezpieczenie albo go nie ma. Nie upoważnia go ten fakt do łamania przepisów.
a jest więc jak też trzymasz się swojej wersji że nie ustępujesz bo A-7 bo auta nie ma czy tym razem jednak A-7 obowiązuje?
Nie czytasz ze zrozumieniem. Napisaliśmy ci , dlaczego powstrzymuję sie od ruchu widząc nygusa jadącego tam, gdzie nie powinien jechać. I nie jest to w związku z A-7.
Ale ty oczywiście nie czytasz co się do ciebie pisze tylko w kółko to samo. Zero reakcji.
A Ty widzisz masę przepisów które tam nie mają zastosowania np 45.1.4 czytał jakie jest przeznaczenie drogi czy nawet nie popatrzył?
a art 4 dla wyprzedzającego to jów w ogóle pojechałes
Naprawdę nie rozumiem twojej wesołości..ser tam masz obok monitora ?
Art 4 nie ma zastosowania ? Kpisz szanowny userze
Art 24.7.3) o zakazie wyprzedzania na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym nie ma zastosowania ? I ty chcesz dyskutować o przepisach ???
Art 45.1.4) nie ma zastosowania ? To można jechać po części drogi , która nie jest dla ciebie przeznaczona m.in poprzez zastosowanie P-4 ???
I ponownie zapytam- ty śmiesz dyskutować o przepisach ? Z taką "wiedzą" ???

To może zacytuj z czego się wycofałem?

Z tego idiotyzmu..
Wyjeżdżający spod znaku A-7 jest w hierarchii wyżej niż łamiący przepis zabraniający wyprzedzania na skrzyżowaniu.
plus art 5. Chyba że dalej popierasz ten nonsens. Wyrazy przyjmij..wspólczucia :D

Konkrety są ale sorki nie moja wina że czytasz tylko to co Tobie pasuje i odpowiada zresztą tak samo jak pord.
Napisałem...
Żadnego. Jeśli tak to zacytuj siebie
I jakoś nie potrafiłaś zacytować konkretów ze swojego posta.

Twierdzisz że łamie przepis 45.1.4 używa drogi niezgodnie z przeznaczeniem więc się pytam gdzie? Sam nie wiesz co przepis mówi i teraz zarzucasz jakimiś bublami porażka...

Nie wiem jak trzeba mieć wąskie horyzonty, aby nie zrozumieć, że jazda po niewłaściwej stronie P-4 jest wykorzystywaniem drogi niezgodnie z przeznaczeniem.
Zdaję sobie sprawę, że dla ciebie taki wykorzystywaniem byłoby robienie grilla na środku skrzyżowania. Ale to nie o to chodzi :D
o widze że znów coś wyrywasz z kontekstu
Niewiele widzisz. To była tylko esencja twoich intrygujących i zdumiewających przemyśleń, gdy powoływałeś się na przepisy dotyczące pojedynczej drogi na skrzyżowaniu.

O ciekawe coś nowego to chyba z Twojego pordu jest, skrzyżowanie to nie droga no ciekawe ciekawe...
Z oryginalnego , z którym wypadałoby się zapoznać.
Zacytować ci definicję skrzyżowania czy sam sobie znajdziesz ? Może dla ciebie skrzyżowanie to tylko jedna droga.
Pomóż sobie może rozporządzeniem dotyczącym projektowania dróg. Też masz definicję :wink:

Ty nie wiesz o co chodzi a masz najwięcej w tym temacie do powiedzenia.

Jak na razie nie potrafiłeś tego wykazać i jak do tej pory nie potrafiłeś udzielić odpowiedzi.

No to szkoda pisać o Tobie bo z własnym pordem i swoimi bublami jesteś poniżej, ale nie mnie osądzać widocznie na warszafkę to wystarczy - to nie jest wycieczka osobista luźna gadka
Na razie wystarczy oryginalny PoRD , aby wykazać twój .... :hmm: poziom? wiedzy? jak i tego szanownego usera , prostowacza rond.
Jak do tej pory wypierasz sie stosowania do przepisów uważając ,że nie dotyczą sytuacji, bo jedziesz drogą z pierwszeństwem.
D-1 najważniejszy. :hmm:
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 06 stycznia 2015, 01:47

szerszon napisał(a):Henq
Jedzie drogą z pierwszeństwem, prawda ? Co z tego ,że po chodniku ?
No to jak ?

A to D-1 nie jest ważniejszy od Art 17 ???Niemożliwe...sprawdź... :lol:

Skoro tak pogrywasz to "sprawdź to" :
D-1 jest ważniejszy od art 25.1?
Niemożliwe a jednak jest!! No popatrz znak jest ważniejszy od ustawy "cud" - sprawdź bo to jest niemożliwe. Znak ma priorytet przed ustawą jak to się mogło strać???
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 06 stycznia 2015, 17:32

Skoro tak pogrywasz to "sprawdź to" :
D-1 jest ważniejszy od art 25.1?

Jest. Bo dotyczą tego samego. Ustalenia pierwszeństwa pojazdów na skrzyżowaniu.
Ale nie pisz mi ,ze D-1 jest ważniejszy od przepisów, które z ustaleniem pierwszeństwa na skrzyżowaniu nie maja nic wspólnego.
P-4 ma coś wspłnego z pierwszeństwem ? Zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym ma coś wspólnego z pierwszeństwem ?
Poczytaj, pomyśl i sie zamelduj.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze